XΡΗΜΑτιστήριο

Η Εμπορική και η Εθνική έσυραν την άνοδο, όταν η Cosmote και ο ΟΤΕ εμφάνισαν σημάδια κόπωσης. Την επομένη, παρά το αρχικό αγοραστικό ενδιαφέρον στον τραπεζικό κλάδο, επικράτησαν τελικά πτωτικές τάσεις, με τον γενικό δείκτη τιμών να κλείνει στις 3.428,61 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,39%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,18%, της μεσαίας υποχώρησε κατά 0,86% και της μικρής έχασε σε ποσοστό 0,70%. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση, κατά την οποία επικράτησαν ανοδικές τάσεις, με τον γενικό δείκτη τιμών να φτάνει στις 3.440,18 μονάδες, ενισχυμένος σε ποσοστό 0,34%. Aπό τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε ο Ειδών-Λύσεων Πληροφορικής με 1,42%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασε αυτός των Ασφαλειών με 2,17%. Την επομένη επικράτησαν εκ νέου ανοδικές τάσεις, με τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης να προσελκύουν το αγοραστικό ενδιαφέρον και τον γενικό δείκτη τιμών να κλείνει τελικά στις 3.486,52 μονάδες, με κέρδη 1,35%. Από πλευράς αναλογίας, 171 ήταν οι ανοδικές μετοχές έναντι 94 των πτωτικών.

Δυστυχώς, πρέπει να συμφωνήσουμε με το ΠΑΣΟΚ ότι «…η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει καταρρεύσει…»! Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσουμε το μπάχαλο στη σύνταξη του προϋπολογισμού; Αλήθεια, ποια είναι τα μη φορολογικά έσοδα, προσωρινού χαρακτήρα, τα οποία θα αντικαταστήσουν το προβλεπόμενο ποσό τιτλοποίησης; Και όλα αυτά όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ελληνικό ΑΕΠ εμφανίζεται να είναι υπερδιπλάσιο της ευρωζώνης.

Καλά, πρώτα τρέχει η τιμή της μετοχής στη χρηματαγορά και μετά βγαίνουν οι εταιρικές ανακοινώσεις για να πληροφορήσουν το ευρύ κοινό; Αναφερόμαστε στην ΟΠΑΠ ΑΕ, όπου o διευθύνων σύμβουλος κ. Νειάδας δήλωσε ότι είναι έτοιμος να προσφέρει «live betting» στο Στοίχημα!

Πώς αλλάζουν οι καιροί! Μείωση των προ φόρων κερδών κατά 41,2%, με ταυτόχρονη αύξηση κατά 19,5% των συνολικών υποχρεώσεων για την εισηγμένη ΑΚΤΩΡ.

Αλλαγές, ποιες αλλαγές; Κατά την τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών, τίποτε δεν μεταβλήθηκε στον MSCI Greece παρά μόνο στον MSCI Small Cap, όπου και προστέθηκε η μετοχή της «Ιατρικό Αθηνών»!

Όταν ακούμε για «dealmakers», μας έρχονται στον νου τα μεγαλολαμόγια της Σοφοκλέους, τα οποία με όχημα ΑΧΕΠΕΥ δικών τους συμφερόντων βοήθησαν τους τραπεζίτες να καταληστέψουν τα χρήματα του κοσμάκη! Αυτοί λοιπόν οι «κύριοι», οι οποίοι συχνάζουν σε μαγαζιά της Γλυφάδας και ανοίγουν σε κάθε τους ποτήρι νέο μπουκάλι, αποτελούν τους δήθεν ειδικούς.

Γιατί οι εκκρεμείς αιτήσεις εισαγωγής εταιρειών στο ΧΑ να εξαιρούνται από κάποια άρθρα του νέου κανονισμού του; Ρουσφετάκια;

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ζητείται η επιστροφή περίπου 2,45 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους ΟΤΑ! Ουδέν σχόλιο.

Για να δούμε, σε ποια εταιρεία θα καταλήξει ο διαγωνισμός για τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς; Λέτε να αναλάβει το εν λόγω έργο κάποια από τις εισηγμένες του κλάδου της πληροφορικής; Μήπως πρέπει να εξαιρεθούν αυτές που έχουν ανοιχτά προβλήματα με την επιτροπή;

Ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα! Κάπως έτσι πρέπει να χαρακτηρίσουμε την πρόθεση κάποιων ΑΕΔΑΚ, κυρίως τραπεζικών, να ασχοληθούν με τα Funds of Funds.

Άντε τώρα ως χώρα να αξιολογηθούμε κάτω από «Α-». Να δούμε ποιος θα αποδέχεται ως ενέχυρο τους τίτλους μας…

Πιστεύετε ότι η ελληνική χρηματαγορά αντέχει την εισαγωγή εταιρειών μεγάλου μεγέθους; Ο λόγος για την ποντοπόρο ναυτιλία!

Άντε πάλι τα ίδια! «…Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας … δεν έλαβε την απόφαση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης λόγω μη επίτευξης της απαιτούμενης απαρτίας…». Και πού είστε ακόμη!..

Τελικά ο κ. Μωραϊτάκης, πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, πήρε αυτό που ζητούσε από τον κ. Πιλάβιο, πρόεδρο της ΕΚ, σχετικά με το Τ+3! Πίστωση και μάλιστα θεσμοθετημένη, ενώ το μόνο που μένει είναι να ξεκαθαρίσει το ποσοστό της μόχλευσης. Εκεί, όμως, που φαίνεται να υπάρχουν διαφορές είναι στην παράλειψη συμμετοχής εκπροσώπου του ΣΜΕΧΑ στη νέα ανεξάρτητη διοικητική αρχή, που θα συγκροτηθεί για την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες!

Τα 26,9 εκατ. ευρώ των προβλέψεων για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου στοίχισαν στην Τράπεζα Αττικής τη ζημιά των 3,3 εκατ. ευρώ! Αναμένονται εξελίξεις.

Μετά από τόσα χρόνια αλλαγών η επιτροπή επενδύσεων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών αναζητά ακόμα τον θεσμικό της ρόλο! Ελπίζουμε να μην αργήσουν πολύ, γιατί κάποιες από τις εταιρείες αυτές είναι και εισηγμένες.

Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε! Μία προς μία οι εισηγμένες του κλάδου της πληροφορικής εμφανίζουν αδυναμία στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων. Σειρά έλαβε η Informatics.

Όπου γιορτή, όλοι μαζί! Ο λόγος για την παρουσίαση του νέου κανονισμού του ΧΑ που έσφυζε από προεδριλίκια, διευθυντιλίκια και… χαϊλίκια.

Όχι ανήμπορη, όπως η ίδια θέλει να περάσει, απλώς ανίκανη να αντιδράσει στα φίλα προσκείμενα πιστωτικά ιδρύματα! Ο λόγος για την ΤτΕ, η οποία γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι ένα στα πέντε νοικοκυριά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνειά του, αλλά δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό.

Ποιοι να είναι οι λόγοι που δεν εγκρίθηκε η αποζημίωση του πρώην προέδρου της εισηγμένης εταιρείας Veterin; Μήπως η πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης μελετά ακόμα και τη δικαστική διαμάχη;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, αλματώδη αύξηση 23,2% κατέγραψε τον Αύγουστο η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα! Πώς να μην το κάνει, άλλωστε, όταν μόλις προχθές ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι μόνο οι οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν πριν από το τέλος του χρόνου θα εξαιρεθούν από την επιβολή του ΦΠΑ;

Καλά, εκεί στην Αγροτική ΑΧΕΠΕΥ δεν γνωρίζουν τι σημαίνει παραγραφή χρηματιστηριακών χρεών; Μήπως ξέρει ο αρμόδιος υποδιοικητής; Ίσως η Διεύθυνση Θυγατρικών Εταιρειών; Καλά, κανένας δεν γνωρίζει τίποτα επί του θέματος; Και κάτι ακόμα, κύριε υποδιοικητά, από παρεμβάσεις (τύπου «δουκάτων» και «μουσαμάδων») δεν… πολυχαμπαριάζουμε. Απαντήστε, λοιπόν, πόσο κάνει 364.078 + 526.029 και αφήστε τις εξυπνάδες. Έχουμε συνέχεια…


Σχολιάστε εδώ