Colpo grosso με προγραφές και επίδειξη πυγμής μελετά ο Γιώργος Παπανδρέου…

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που έχει το « Παρόν», ο Γιώργος Παπανδρέου και το στενό επιτελείο του έχουν στόχο:


  • Να μειώσουν, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, την απόσταση που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, στο θέμα της «ικανότητας διακυβέρνησης» – δημοτικότητας, από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Εκτιμούν πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό μέχρι τις αρχές της άνοιξης, ιδιαίτερα εφόσον η κυβέρνηση Καραμανλή περάσει -όπως προβλέπεται- έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, εντείνοντας τη δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων.
  • Να μειώσουν την «ψαλίδα» στην «παράσταση νίκης», έτσι ώστε να πάψει να θεωρείται σίγουρη η εκλογική νίκη της ΝΔ και να δημιουργήσουν σταδιακά σκηνικό, όπως αυτό πριν από τις εκλογές του 2000, όταν ουδείς μπορούσε να στοιχηματίσει πως η κυβέρνηση Σημίτη θα κέρδιζε τις εκλογές. «Μια τέτοια εντύπωση εάν καταστεί διάχυτη, μόλις δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ, θα αποτελέσει μεγάλη ψυχολογική ενίσχυση για το ΠΑΣΟΚ και την εκλογική του βάση και θα μας δώσει ”αέρα νίκης” και εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών», έλεγε στο ΠΑΣΟΚ στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου.
  • Να ενισχύσουν την εικόνα «αποφασιστικότητας» και το ηγετικό προφίλ του προέδρου, λαμβάνοντας υπόψη τους πώς λειτούργησαν παραδείγματα, όπως αυτό του Κώστα Καραμανλή, όταν λίγο μετά τη νίκη του στο συνέδριο του 1997 προχώρησε σε διαγραφές και εγκαθίδρυσε την ηγεμονία του στο κόμμα.

Το κόλπο με τις διαγραφές…


Το «Παρόν» γνωρίζει πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει ακόμα και σε διαγραφή ή διαγραφές, μόλις του δοθεί η πρώτη καλή αφορμή, με σκοπό να εμπεδώσει την αντίληψη πως «προχωρεί χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος» και να κόψει «ομφάλιους λώρους» με το «καθεστωτικό» ΠΑΣΟΚ, αλλά και με μια ομάδα στελεχών που συνδέθηκε με τον Κώστα Σημίτη και θεωρείται υπεύθυνη ακόμα και για ανοχή απέναντι σε φαινόμενα αλαζονείας και διαπλοκής.

Ο κ. Παπανδρέου δεν έκανε τυχαία τη δήλωση (στο γεύμα που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες) ότι «χρειάζεται 40 νέα στελέχη», όπως δεν είχε γίνει τυχαία προ μηνός και η δήλωση πως «η συμμετοχή των στελεχών στην κυβέρνησή του δεν θα εξαρτηθεί από τις ώρες πτήσης που θα έχουν στα κανάλια». Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έλεγαν στο «Παρόν» πως «ο Γιώργος θα επιδείξει πυγμή απέναντι σε οιαδήποτε κίνηση αμφισβήτησής του και είναι έτοιμος να φτάσει και σε διαγραφές», ενώ ταυτόχρονα έχει αναθέσει στους Δημήτρη Ρέππα και Χάρη Καστανίδη να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων, οι οποίες θα ανατεθούν σε νέα στελέχη προκειμένου αυτά να εκπαιδευτούν και (μέσα από νέες πολιτικές) να βγουν στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου προετοιμάζει τις εξής κινήσεις:


1. Ανασχηματισμός στο Συντονιστικό και τη Χαριλάου Τρικούπη. Στις προθέσεις του κ. Παπανδρέου εδώ και καιρό είναι να αναδιατάξει το στελεχικό δυναμικό του κόμματος και το πρώτο βήμα θα είναι οι αλλαγές στη σύνθεση του συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ίσως στο γραφείο Τύπου.

Ήδη έχουν συζητηθεί και ακουστεί ακόμα και ονόματα γνωστών δημοσιογράφων, στους οποίους έχουν γίνει σχετικές κρούσεις, όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Αλέξης Παπαχελάς και η Έλλη Στάη, αν και είναι πολλοί αυτοί που λένε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ούτε τον χρόνο, ούτε τον δεξιό καθωσπρεπισμό για να δημιουργήσει ένα νέο Ρουσσόπουλο», ενώ άλλοι ισχυρίζονται πως τα παραπάνω πρόσωπα «είναι πολιτικώς αδύναμα ή μπορεί εύκολα να βληθούν για ό,τι έχουν πει ή γράψει μέχρι σήμερα». Ειδικά στη Βουλή επιδιώκει να δώσει θεσμικούς ρόλους σε νέους βουλευτές, που έχουν πια «ψηθεί» να εναγωνίως αναζητούν μια χαραμάδα στα τηλεοπτικά παράθυρα. Το συντονιστικό άλλωστε είναι ένα όργανο, που συγκροτείται με προσωπική του απόφαση, εν αντιθέσει με το Πολιτικό Συμβούλιο, που εκλέγεται από το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος και προκύπτει μετά από συμβιβασμούς. Από τον Σεπτέμβριο ο κ. Παπανδρέου έχει αραιώσει τις παρουσίες του στις συνεδριάσεις του συντονιστικού, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι η σημερινή του σύνθεση έχει σύντομα ημερομηνία λήξης.

2. Διαγραφές «αδύναμων κρίκων», εάν προκαλέσουν. Οι εισηγήσεις συνεργατών του, που επισημαίνουν ότι «ο Καραμανλής πήρε τα πάνω του μόλις διέγραψε τους αμφισβητίες στη ΝΔ», επανέρχονται μετ’ επιτάσεως και οι συμπεριφορές όλων των «αντιφρονούντων» μπαίνουν στο μικροσκόπιο.

Η διαγραφή κάποιου ή κάποιων για παραδειγματισμό έχει συζητηθεί από το περασμένο καλοκαίρι και δεν απορριφθεί, απλώς δεν δόθηκαν «επαρκείς αφορμές» ως τώρα ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτιμήθηκε ότι πρέπει πρώτα να εξαντληθούν τα περιθώρια της επιείκειας

Η ατζέντα και τα πρόσωπα στις δημοτικές-νομαρχιακές


Από τις αρχές Ιανουαρίου (κι αφού ολοκληρωθεί η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για την οικονομία και τα άλλα κεντρικά ζητήματα εξ αφορμής της ψήφισης του προϋπολογισμού), ο κ. Παπανδρέου θα ανοίξει και την ατζέντα των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Η κεντρική κατεύθυνση, που χειρίζεται και ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, είναι βεβαίως η «ανάδειξη ικανών νέων προσώπων», ωστόσο ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιλέξει τα πρόσωπα που θα δώσουν τη μάχη στους μεγάλους δήμους και τις υπερνομαρχίες. Όπως αποκάλυψε στο «Παρόν» συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, στο Καστρί και τη Χαριλάου Τρικούπη φθάνουν διάφορες προτάσεις, όπως φερ’ ειπείν να ακολουθηθεί το «μοντέλο 1986» της ΝΔ και να κατεβάσει το ΠΑΣΟΚ ισχυρά και προβεβλημένα στελέχη στους τρεις μεγάλους δήμους.

Οι Γιάννης Μαγκριώτης (πρωτίστως), Ευάγγελος Βενιζέλος και Χάρης Καστανίδης, αλλά και η Χρύσα Αράπογλου έχουν συζητηθεί για τον δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ ο κ. Παπανδρέου έχει δεχθεί εισήγηση να υποστηρίξει μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα, του Γιάννη Μπουτάρη, αναδεικνύοντας τον ρόλο και τις πρωτοβουλίες των πολιτών, σε αντίθεση με τα διατεταγμένα κομματικά σχήματα (κάτι που αναμφισβήτητα του ταιριάζει και δεν του χρεώνει απόλυτα την ευθύνη σε περίπτωση ήττας). Στον Πειραιά ο Παναγιώτης Φασούλας (που απουσιάζει αυτόν τον καιρό στις ΗΠΑ) περιμένει… στο ακουστικό του τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, πάντως, ότι μπορεί να κερδίσει εύκολα το «μεγάλο λιμάνι» απέναντι στον «κουρασμένο» Χρ. Αγραπίδη. Στην Πάτρα, μέχρι σήμερα, προκρίνεται ο Ανδρέας Φούρας, παρότι δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις με τον κ. Παπανδρέου, ή κάποια υποψηφιότητα-έκπληξη (όπως του βουλευτή Απόστολου Κατσιφάρα, νέου, ικανού, με βαρύ πολιτικό όνομα, τον οποίο εκτιμά ιδιαίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ).

Στο Ηράκλειο ο Γιάννης Κουράκης θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ στον Βόλο συζητείται εντόνως το όνομα του πρώην βουλευτή -και υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ- Αλέκου Βούλγαρη, που φαίνεται ότι μπορεί να ανταγωνιστεί με επιτυχία τον νυν δήμαρχο Κυριάκο Μήτρου.

Η μεγάλη σπαζοκεφαλιά του κ. Παπανδρέου θα είναι ο δήμος της Αθήνας, μια μάχη που για πολλούς φαίνεται εκ προοιμίου χαμένη, η οποία ωστόσο απαιτεί ισχυρή εκπροσώπηση από το ΠΑΣΟΚ για να μην εξελιχθεί σε Βατερλώ, όπως με την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχεται από τις πιο συμβατικές μέχρι τις πλέον ακραίες εισηγήσεις, αλλά δεν φαίνεται έτοιμος να συζητήσει ακόμα το θέμα αυτό.

Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να ελέγξει τους συσχετισμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά τις επόμενες εκλογές. Δεν ξεχνά τι έπαθε ο Κ. Μητσοτάκης το 1993, όταν παύτηκε από αρχηγός ουσιαστικά το βράδυ των εκλογών, ο Μιλτιάδης Έβερτ το 1997, όταν απέτυχε πανηγυρικά να διατηρηθεί στην ηγεσία, αλλά και ο Κώστας Καραμανλής το 2000, όταν αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει επί μήνες τη φιλολογία περί νόθου εκλογικού αποτελέσματος, για να ελέγξει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του.

Για τον λόγο αυτό γνωρίζει ότι εάν δεν έχει μια σαφή πλειοψηφία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, τότε μπορεί να μπει σε προβλήματα και να αμφισβητηθεί. Ίσως όχι τόσο για να χάσει την ηγεσία, αλλά για να τεθεί στην ομηρία κάποιου κομματικού διευθυντηρίου.

O ρεπόρτερ…


Σχολιάστε εδώ