τυποΘεσσαλονίκη


~Η πίεση της απεργίας έφερε αποτέλεσμα για τους απλήρωτους δημοσιογράφους της «Μακεδονίας», εξαναγκάζοντας τον ιδιοκτήτη Γιάννη Ρήγα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι λεονταρισμοί του Αντωνόπουλου και οι προθέσεις του για ευθεία σύγκρουση με τους εργαζόμενους (ήθελε να τους θέσει το εκβιαστικό δίλημμα «ή δεν απεργείτε ή κλείνει η εφημερίδα») έμειναν στα λόγια και τις συνεννοήσεις με την ΕΣΗΕΜ-Θ ανέλαβε πληρεξούσια δικηγόρος του ευρισκόμενου στην Αμερική κ. Ρήγα. Η αποδοχή του πρώτου αιτήματος της Ένωσης (να μη συνομιλήσει με τον Αντωνόπουλο, τον οποίο δεν θεωρεί φερέγγυο), άνοιξε τον δρόμο της εξομάλυνσης στις σχέσεις εργοδοσίας – εργαζομένων. Η εργοδοσία έκανε δύο ακόμη βήματα υποχώρησης: πλήρωσε ένα δεκαπενθήμερο και έδωσε επιταγές για ένα ακόμη, ενώ δεσμεύτηκε ρητά πως εφεξής οι πληρωμές θα γίνονται στην ώρα τους.

~ Η ΕΣΗΕΜ-Θ, καθότι «κάηκε» πολλές φορές με τον «χυλό», εξέφρασε την πρόθεση να αναστείλει την απεργία (επρόκειτο να μην κυκλοφορήσει η σημερινή έκδοση της εφημερίδας), υπό την προϋπόθεση πως τη συμφωνία που έγινε με τη δικηγόρο θα την επικυρώσει με την παρουσία του ο Γιάννης Ρήγας. Το αίτημα έγινε δεκτό και το ραντεβού με τον «Αμερικανό» κλείστηκε για σήμερα.

~Λέγεται πως σήμερα ο Ρήγας θα ανακοινώσει ότι ο Αντωνόπουλος θα περιοριστεί στα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου (με δικαιοδοσία στα οικονομικά) και πως θα οριστεί άλλο πρόσωπο στη θέση του εκδότη, ενώ θα επιλεγεί και δημοσιογράφος που θα αναλάβει τη θέση του διευθυντή. Μακάρι…

~Όπως πρώτη από όλους αποκάλυψε η στήλη (να παινέψουμε το σπίτι μας…), ο Θ. Ρουσόπουλος αποφάσισε να τοποθετήσει την παλαίμαχη δημοσιογράφο Θάλεια Ιωαννίδου στη θέση της γενικής διεύθυνσης της ΕΡΤ3 που παρέμενε κενή εδώ και μήνες, μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Νίκου Κούρτη.

~Ο Νίκος Κούρτης, μερικές εβδομάδες μετά, αξιοποιήθηκε εκ νέου -τα «γαλάζια» παιδιά δεν πάνε χαμένα- αναλαμβάνοντας διευθυντής του δορυφορικού προγράμματος της ΕΡΤ ΑΕ στην Αθήνα, ενώ οι αρμοδιότητες του γενικού διευθυντή μεταφέρθηκαν στον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής της «3», Δημήτρη Τσάμη.

~Θέλοντας να είναι το μοναδικό αφεντικό του μαγαζιού, ο γιατρός-μικροβιολόγος Τσάμης, και έχοντας στο βάθος του μυαλού του την προοπτική να διεκδικήσει θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στις επόμενες εκλογές, κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να αποδείξει πως η ύπαρξη γενικού διευθυντή είναι περιττή.

~Μετέφερε, λοιπόν, πλείστες αρμοδιότητες στους τρεις διευθυντές και στον προϊστάμενο των ειδήσεων (Φράστανλη, Δημαρά, Μπαχαρίδη και Κοντογουλίδη) και ο ίδιος διοικούσε την εταιρεία από το… μικροβιολογικό του εργαστήριο.

~Μόλις ολοκλήρωσε το πλέγμα της διοίκησης που τον βόλευε, ήρθε -κυριολεκτικά σαν κεραυνός εν αιθρία- η απόφαση του Ρουσόπουλου να τον περιορίσει στα καθήκοντα του προέδρου και αυτά του γενικού να τα αναθέσει στη Θάλεια.

~Ο Τσάμης κλήθηκε στην Αθήνα για οδηγίες και γύρισε με την εντολή να συγκαλέσει συνεδρίαση της διοικούσας και να εκλέξει τη Θάλεια στη θέση της γενικής διευθύντριας.

~Έτσι, την Τετάρτη η ΕΡΤ3 απέκτησε τον έκτο γενικό διευθυντή – πρώτη γυναίκα- από συστάσεώς της το 1989.

~Στη συνεδρίαση ο Τσάμης εμμέσως πλην σαφώς προειδοποίησε τη Θάλεια, τονίζοντας πως θα πρέπει να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στο δίπολο της εξουσίας (πρόεδρος – γενικός) για να μην υπάρξουν προβλήματα.

~Η εξέλιξη αντιμετωπίστηκε με περίσκεψη από τους εργαζόμενους στο μαγαζί. Το συνδικάτο (ΠΟΣΠΕΡΤ) ικανοποιήθηκε, καθώς ήθελε να υπάρχει ένας γενικός που θα κάνει κουμάντο αντί του περίεργου σχήματος των υπευθυνοανεύθυνων διευθυντών. Οι δημοσιογράφοι, νιώθουν καλύτερα με έναν δικό τους άνθρωπο στο «τιμόνι» παρά με τον απόμακρο Τσάμη. Εκείνοι που δεν νιώθουν και τόσο καλά είναι οι μέχρι τώρα προνομιούχοι (διευθυντές, προϊστάμενοι, αρχηγοί εκπομπών κ.λπ.) που θα πρέπει να βρουν τρόπο για να κερδίσουν και την εμπιστοσύνη της νέας αρχηγού.

~Ιδιαίτερα θορυβημένος είναι ο επικεφαλής των ειδήσεων Βασίλης Κοντογουλίδης, του οποίου οι σχέσεις με την Ιωαννίδου κάθε άλλο παρά καλές ήταν. Ακόμη πιο ανήσυχος είναι ο Δημήτρης Αθανασόπουλος που δηλώνει πως θεωρεί βέβαιη τη μη ανανέωση της σύμβασής του, η οποία λήγει τον επόμενο μήνα.

~Λέτε μετά το πρώτο «κλάδεμα» του Τσάμη να υπάρξει και δεύτερο; Να του ορίσει δηλαδή ο Ρουσόπουλος αναπληρωτή πρόεδρο τον Μανδάνη; Όχι τίποτε άλλο, αλλά ο γιατρός βλέπει τον εβρίτη μικροεκδότη και… βγάζει σπυράκια.

~Στο μεταξύ, η Θάλεια εγκαταστάθηκε στο γραφείο που μέχρι τώρα κατείχε ο Τσάμης και άρχισε να ενημερώνεται (πρώτοι προσέτρεξαν οι συνήθεις τσάτσοι και οι τσατσάδες, που πουλούν προστασία, χαφιεδιλίκια και… προβολή).

~Όχι πέντε, αλλά έξι ήταν οι δημοσιογράφοι που συνόδευαν τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο στη Ρόδο για το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ (η δαπάνη φορτώθηκε στην ΤΕΔΚ). Η Βαρβάρα Ζούκα, ο Φάνης Γρηγοριάδης, η Νένα Ουζουνίδου, η Πόπη Αστεριάδου, η Χριστίνα Κυριακού και ο Αχιλλέας Μεταλούλης. Σε ρόλο αμφιτρύωνα ο συνάδελφος του Alpha και της ΤΕΔΚ Χρήστος Νικολαΐδης. Ελπίζω να περάσανε καλά…

~Ανοχύρωτο το πόρταλ του Μακεδονικού Πρακτορείου με αποτέλεσμα να το χτυπήσουν χάκερ, καταχωρίζοντας χυδαίο κείμενο σε βάρος του εκδότη και δημοσιογράφου της Ξάνθης Παναγιώτη Παπαδόπουλου. Η διεύθυνση του ΜΠΕ ζήτησε συγγνώμη από τον κ. Παπαδόπουλο για την «ανάρμοστη εμπλοκή του ονόματός του».

~Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοσταθμών Θεσσαλονίκης (ΕΙΙΡΘ) ίδρυσαν οι εκπρόσωποι 22 ραδιοφωνικών σταθμών της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της ένωσης είναι οι Ράδιο Θεσσαλονίκη, Star FM, Κοσμοράδιο, Μετρόπολις, Ερωτικός, RSO, Πανόραμα, Ελληνικός FM, Heart FM, ZOO Radio, Λαϊκός, Ράδιο Ένα, Antenna, Banana, Extra Sport, Μελωδικός, Όλα, 88 Μισό, Classic, Plus Radio, Passion, Republic. Σκοπός της Ένωσης, όπως ανακοινώθηκε, είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης. Το ΔΣ της Ένωσης συγκροτήθηκε σε σώμα με πρόεδρο τον Στέφανο Τρυφωνίδη, αντιπρόεδρο τον Παύλο Ανδρώνη και μέλη τους Λευτέρη Μαρόγλου, Βασίλη Τουρώνη, Δημοσθένη Τολίδη, Δημήτρη Προδαφίκα, Λάζαρο Μπουκοβίνα, Παναγιώτη Αντωνόπουλο και Χαράλαμπο Σιμάρα.

~ Το ζήτημα της «βιομηχανίας αγωγών» εις βάρος του Τύπου συζήτησε το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης σε συνάντησή του με τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Ευάγγελο Βενιζέλο. (Η πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΜ-Θ ξεκίνησε μετά τις αγωγές κατά τριών συναδέλφων του «Αγγελιοφόρου» από πρώην λιμενικό, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για εμπλοκή του σε κύκλωμα που γυρνούσε τσόντες.)

~ Το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ τόνισε στον κ. Βενιζέλο ότι πάγια θέση της Ένωσης είναι πως ο τυποκτόνος νόμος 1178/81 πρέπει απαραιτήτως να αλλάξει ως προς τη διασφάλιση του έργου των συντακτών και σε υπόμνημα που του παρέδωσε συμπεριέλαβε και τη συγκεκριμένη πρόταση τροπολογίας, στην οποία έχουν καταλήξει όλες οι δημοσιογραφικές Ενώσεις.

~ «Το θέμα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου, ενώπιον της οποίας θα αναλάβω την πρωτοβουλία να το φέρω. Έτσι θα βοηθήσουμε και τη δημοσιογραφία και την κυβέρνηση στο νομοθετικό της έργο», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η θωράκιση του συντάκτη και η διαφοροποίησή του από τον εκδότη στο ζήτημα της αστικής ευθύνης. «Είναι δυσανάλογο να ζητάς υπέρογκα ποσά ως αποζημίωση από τον συντάκτη και αδιανόητο να προχωράς ακόμα και σε διαδικασίες συντηρητικής κατάσχεσης εις βάρος του», είπε και τόνισε ότι στον σχετικό διάλογο ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών πρέπει να εκπροσωπηθούν τόσο οι δημοσιογράφοι όσο και οι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης.

~ Ξεχειλίσαμε και έτσι αφήνω για την επόμενη εβδομάδα την επιστολή του Γιάννη Κεσόπουλου, τις αιτιάσεις του κατά της στήλης και τις απαντήσεις μου.


Σχολιάστε εδώ