Τι κρύβει η συμφωνία με Κλίντον – Χόλμπρουκ για τα Ύμια;

– Αφού, όπως πλέον αποδεικνύεται, Σημίτης και Πάγκαλος είχαν συμφωνήσει με Κλίντον και Χόλμπρουκ αντίστοιχα στην επιστροφή στο «status quo ante», τότε γιατί ο Χόλμπρουκ με το περίεργο τηλεφώνημά του προς τον Πάγκαλο, μία εβδομάδα μετά την κρίση, παραπονέθηκε ότι… συνέχιζαν να υπάρχουν ελληνικές δυνάμεις στην περιοχή των Υμίων «παρά τα συμφωνηθέντα»; Μα, πριν από την κρίση ουδείς εμπόδιζε ελληνικές δυνάμεις να περιπολούν στην περιοχή!

Τότε γιατί τα προκλητικά «παράπονα» Χόλμπρουκ προς Πάγκαλο; Τι άλλο είχε συμφωνηθεί; Και από ποιον; Μήπως λοιπόν έχουν βάση τα ερωτήματα που απηύθυνε ο Γ. Αρσένης στον Σημίτη στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπής αν έγιναν άλλες (μυστικές) συμφωνίες; Θα μας κάνει τη χάρη να απαντήσει ο τέως «καταλληλότερος»;

– Αφού ήδη από τη 1 το πρωί οι Σημίτης και Πάγκαλος είχαν συμφωνήσει με τους Κλίντον και Χόλμπρουκ αντίστοιχα για πολιτική λύση και απεμπλοκή, τότε γιατί δεν φρόντισαν να διασφαλίσουν τα αυτονόητα, ότι δηλαδή δεν θα υπάρξει καμιά κίνηση από καμιά πλευρά στη συνέχεια; Είναι δυνατόν στη 1 το πρωί να γίνεται πολιτική συμφωνία και μετά από 2-3 ώρες οι Τούρκοι να κάνουν απόβαση στη Μικρή Ύμια; Τι είδους… προνοητικότητα επέδειξαν ο (τότε) πρωθυπουργός και ο (τότε) υπουργός Εξωτερικών;

• Το πλέον συγκλονιστικό, όμως, είναι η αποκάλυψη ότι η CIA μέσω εκπροσώπου της είχε προτείνει απεμπλοκή με την προϋπόθεση αποχώρησης ενός μόνο μέρους των ελλήνων βατραχανθρώπων που είχαν αποβιβαστεί στα Ύμια και παρέμεναν εκεί με την ελληνική σημαία. Δηλαδή μια λύση ευνοϊκή για την Ελλάδα, μια λύση που δεν έχει την παραμικρή σχέση με την τελική «λύση» που διαπραγματεύτηκαν Σημίτης και Πάγκαλος!

Και όμως, αυτήν την πρόταση δεν την υιοθέτησε ο Σημίτης, αν και ενημερώθηκε από τον τότε αρχηγό της ΕΥΠ Λ. Βασιλικόπουλο! Μάλιστα του συνέστησε να… μην ασχολείται καθόλου με αυτό το θέμα.

Και κάτι άλλο. Τη δραματική νύχτα της κρίσης, όπως είναι γνωστό, ο Λ. Βασιλικόπουλος δεν έγινε δεκτός στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Σημίτη στη Βουλή.

Αυτό είναι γνωστό. Σήμερα αποκαλύπτουμε ότι κάποια στιγμή οργισμένος ο ναύαρχος «μπούκαρε» κυριολεκτικά στο γραφείο του πρωθυπουργού. Εκών-άκων ο Σημίτης… καταδέχτηκε να τον ακούσει. Ο Λ. Βασιλικόπουλος του μετέφερε όλες τις πληροφορίες που είχε και ήταν σημαντικές. Η απάντηση του Σημίτη ήταν:

– Μην ασχολείσαι με το θέμα!

Έτσι, γιατί η ιστορία δεν γράφεται από τους αγιογράφους και τα εντεταλμένα βαποράκια του τέως καταλληλότερου…


Σχολιάστε εδώ