Προσφυγή του Mega στο ΣτΕ

Κρίνοντας πως η μετάδοση της σειράς, τη συγκεκριμένη ώρα, με ακατάλληλη σήμανση «μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στην ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων» κατέληξε στο πρόστιμο των 50.000 ευρώ, με τη μειοψηφία των Δ. Χαραλάμπη, Ι. Αυδή-Καλκάνη και Ν. Κουράκη που πρότειναν πρόστιμο 30.000 ευρώ.

Με την ποινή του κλεισίματος του Best, που επέβαλε το Συμβούλιο για μετάδοση βωμολοχιών, αποκτά ιδιαίτερη διάσταση η υπόθεση για την αρχή της αναλογικότητας που εφαρμόζει το Συμβούλιο. Εκτός από τις «ερωτικές περιπτύξεις» και το «γυμνό» που μεταδόθηκε, σύμφωνα πάντοτε με την απόφαση του ΕΣΡ, ακούστηκαν οι φράσεις «η φίλη σου είναι αγάμητη», «με τις πουστιές σου και με τα ψέματά σου καθάρισα», «με ποιον πηδήχτηκες;», «όχι ερωτήσεις σε μένα, μαλακισμένο», σε ένα μέσο μεγαλύτερης ισχύος από το ραδιόφωνο, και μάλιστα στη μεσημεριανή ζώνη. Βέβαια, επρόκειτο για σίριαλ, αλλά το ερώτημα είναι τα μέτρα και οι κανόνες που χρησιμοποιεί το ΕΣΡ.

Το Mega στην αίτηση ακύρωσης του προστίμου αναφέρει πως το έργο «διακρίνεται για τον έντεχνο συνδυασμό εικόνας και ήχου / λόγου ώστε να υπογραμμίζεται η ερμηνεία των ηθοποιών». Μάλιστα, σημειώνει πως το συμβούλιο «βασιζόμενο στη σχετική εισήγηση και μόνο των υπηρεσιών, δεν έλαβε γνώση και δεν συνεκτίμησε το πλήρες και ορθό περιεχόμενο του επίδικου οπτικοακουστικού έργου». Υπογραμμίζει, δε, πως στα επίμαχα σημεία υπάρχει «μουσική επένδυση» και «ταυτόχρονη εκφορά λόγου» «κατά τρόπο που τα θεωρηθέντα ως κρίσιμα να επικαλύπτονται από λόγο τρίτων προσώπων και περιέρχονται σε υποδεέστερη μοίρα». Το Mega καταλήγει πως το ΕΣΡ με την απαγόρευση μετάδοσης του σίριαλ σε άτομα κάτω 15 ετών «υπερέβη τα άκρα όρια της διακριτικής του ευχέρειας».


Σχολιάστε εδώ