ο Δαίμονας των δημαρχείων

Η κυρά Ελευθερία, που είχε στήσει το «μαγαζί» της μέσα στον δήμο, πρέπει να σας πω ότι είναι αγγελούδι μπροστά στην άλλη… μετρ του είδους, που τριγυρνάει στους διαδρόμους του ίδιου δημαρχείου και έχει ρημάξει τα… ένσημα των υπαλλήλων. Σε λίγο τα ονόματα.

Πάλι τα κατάφερε ο Τρίγκας στους Αγίους Αναργύρους να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις αλλεπάλληλες καταγγελίες της αντιπολίτευσης. Αυτήν τη φορά τον κατηγορούν για ψεύτικες βεβαιώσεις που δόθηκαν σε εργαζόμενους στον Αθλητικό Οργανισμό σχετικά με την προϋπηρεσία τους προκειμένου να μπορούν να ανανεώσουν τη σύμβασή τους. Μαθαίνω ότι ο τοπάρχης κυρ Κώστας προσπαθεί να φορτώσει αυτήν την «παρατυπία» σε έναν δημοτικό σύμβουλο που έχει… πεθάνει! Κάτι είναι κι αυτό.

Εκτός του συνδυασμού της πλειοψηφούσας παράταξης στο νομαρχιακό συμβούλιο Κέρκυρας είναι εδώ και λίγες ημέρες ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιώργος Φαναριώτης. Ο νομάρχης του νησιού Γιώργος Μαχειμάρης με συνοπτικές διαδικασίες διέγραψε τον γραμματέα της κομματικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ εξαιτίας, όπως ισχυρίζεται, των πιέσεων που του ασκούσε για να τον κάνει αντινομάρχη. Ο ίδιος φυσικά το διαψεύδει και λέει ότι η διαγραφή του οφείλεται στο ότι ο νομάρχης δεν ήθελε καμία αντίθετη άποψη από τη δική του. Πάντως, επειδή ξέρω πρόσωπα και πράγματα στο νησί, να σας πω ότι ο «πάγκος» δεν θα σηκώσει για πολύ καιρό τον Φαναριώτη. Η δυναμική του είναι πολύ σημαντική στα «πράσινα» κομματικά δρώμενα.

Τι απέγιναν τα πλαστά τιμολόγια που μια εταιρεία «μαϊμού» είχε κόψει προς την ΤΕΔΚΝΑ; Γιατί κουκουλώθηκε αυτή η υπόθεση; Ακούγεται ότι μια άλλη εταιρεία έχει κόψει εικονικά τιμολόγια και στον δήμο Κρωπίας. Δήμαρχος και πρόεδρος είναι το ίδιο πρόσωπο. Φυσικά μπορεί και να είναι σύμπτωση! Προς Θεού. Δεν υπονοώ τίποτα.

Προχωράει η υποψηφιότητα του υποψηφίου δημάρχου Στέλιου Κραουνάκη για τον δήμο Αγίας Βαρβάρας. Η παράταξη του τοπάρχη Μίχου καθημερινά φυλλορροεί από στελέχη που βλέπουν με καλό μάτι τη νέα δημοτική κίνηση που έχει δημιουργηθεί.

Αθόρυβα και προσεκτικά ο δήμαρχος Ωρωπού, Σπύρος Μέξης, έχει καταφέρει να κάνει πολύ καλές «πολιτικές κινήσεις» που θα τον βοηθήσουν αρκετά στην επανεκλογή του. Τα συντρόφια από την περιοχή μού λένε ότι η προσχώρηση του Αντώνη Ράπτη θεωρείται πολύ μεγάλη επιτυχία. Αν καταφέρει να πείσει και την πρώην βουλευτή του ΣΥΝ Ιωάννα Στεργίου να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιό του, τότε πολύ δύσκολα η καρέκλα του πρώτου πολίτη της πόλης θα αλλάξει κάτοχο.

Αποφάσισε να ζητήσει ξανά την ψήφο των κατοίκων του δήμου Βούλας ο πρώην τοπάρχης Άγγελος Αποστολάτος. Αυτός άνοιξε τον δρόμο στον σημερινό δήμαρχο Μάντεση και σήμερα δεν λένε ούτε καλημέρα. Εάν η αχαριστία ήταν κακούργημα, θα ήταν γεμάτες οι φυλακές από γραβατωμένους κυρίους. Σοφή κουβέντα είπε, όποιος την είπε.

Με παρκόμετρα θα ξεκινήσει τελικά η ελεγχόμενη στάθμευση στην Κηφισιά. Ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Αντώνης Διαμαντόπουλος, που θα επιμεληθεί όλη την εφαρμογή του έργου αυτού, ίσως αποτελεί τη μοναδική εγγύηση ότι ο προϋπολογισμός των 300.000 ευρώ που έχει εγκριθεί γι’ αυτήν την ιστορία θα πιάσει τόπο και δεν θα εξανεμισθεί με… τρόπο. Για να δούμε. Πάντως, όπως μαθαίνω, η παρκοστάθμευση θα αφορά μόνο το κέντρο της πόλης και όχι όλο τον δήμο. Έχουμε, και άλλη είδηση από τον δήμο των βορείων προαστίων. Ένας δημότης, ο κ. Απόστολος Κουβαράς, μήνυσε τον δήμαρχο, γιατί παρά τη βεβαιωμένη παράβαση της Πολεοδομίας περί μιας αυθαίρετης κατασκευής, που είναι επικίνδυνη, αρνείται να την κατεδαφίσει. Τι σου κάνουν οι ψήφοι καμιά φορά… Μέχρι και στο εδώλιο σε οδηγούν.

Γέμισε ο δήμος Παπάγου με αφίσες που αφήνουν υπονοούμενα για ατασθαλίες από τη δημοτική αρχή. Περιττό να σας πω ότι δεν έχει απολύτως καμία αξία κάτι που δεν υπογράφεται. Εάν υπάρχουν στοιχεία, εδώ είμαστε εμείς. Το λέω, γιατί μου έστειλαν και εμένα την αφίσα.

Αθωώθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας δήμαρχος και σύμβουλοι σε μήνυση που είχαν υποβάλει κάτοικοι μιας περιοχής για τη λειτουργία μιας παράνομης χωματερής.

Ο Δημοσθένης Σταματάτος θα είναι πάλι υποψήφιος στον δήμο Ρέντη. Η πρώτη φορά που ζήτησε την ψήφο των συνδημοτών του ήταν το 2002. Η δημοτική παράταξη Νέα Δημοτική Πρωτοβουλία θα ζητήσει ξανά ψήφο εμπιστοσύνης. Για να δούμε.

Άλλος ένας δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας στον δήμο Σαλαμίνας αποχώρησε, καταγγέλλοντας τον Βαγγέλη Αγαπίου. Ο Γιώργος Δημητριάδης ανακοίνωσε, χωρίς να έχει ενημερώσει τον δήμαρχο, την ανεξαρτητοποίησή του.

Αληθεύει ότι υπάλληλος του δήμου Ζεφυρίου, που υπηρετεί στην τεχνική υπηρεσία, κατήγγειλε τον δήμαρχο Κώστα Παπαχρήστο ότι τον πίεζε να «κάνει τα στραβά μάτια» σε κακοτεχνίες εργολάβου; Το ερώτημα φυσικά είναι ρητορικό, γιατί η επιστολή που έχουμε στα χέρια μας είναι «καταπέλτης». Δήμαρχε, τι ακριβώς έχει συμβεί; Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός.

Από το Τριμελές Εφετείο Λάρισας κρίθηκε ομόφωνα αθώος ο δήμαρχος Πύλης, Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος. Αξίζει να σημειώσω ότι απαλλακτικός περί της ποινής ήταν και ο Εισαγγελέας της έδρας, κάτι που είναι ιδιαίτερα σπάνιο. Πρωτοδίκως ο δήμαρχος είχε καταδικαστεί σε επτά μήνες φυλάκιση. Σημασία έχει το αποτέλεσμα.

Αποχώρησε από την παράταξη του δημάρχου Αχαρνών, Σπύρου Στριφτού, ο σύμβουλος Γιάννης Σκρέκης. Ο Γιαννάκης το πήρε απόφαση ότι δεν πρόκειται να γίνει αντιδήμαρχος τον Ιανουάριο και αποφάσισε σιγά σιγά να τα μαζεύει. Οι φίλοι του μου λένε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Ένας άλλος δημοτικός σύμβουλος, ο Ματθαίος Θεοδωρίδης, προσχώρησε στην παράταξη του Τάσου Συφινίδη. Πάντως, ένας ακόμη σύμβουλος του δημάρχου είναι έτοιμος να… κλείσει την πόρτα. Ο Γιάννης δεν είναι ο τελευταίος. Αλήθεια, ρε παιδιά, τι έγινε ο μεγαλοεπενδυτής με τα τσουβάλια δολάρια;

Παράνομες πράξεις στον διαγωνισμό του έργου για την τοποθέτηση πλαστικού τάπητα στο γήπεδο «Παντελής Νικολαΐδης», προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, έχει διαπιστώσει το Σώμα Επιθεωρητών, έπειτα από έλεγχο που έκανε στον δήμο Νίκαιας. Το πόρισμα-φωτιά αναφέρει ότι παρανόμως η επιτροπή απέρριψε τις προσφορές άλλων εταιρειών και τελικά άφησε και πήρε μέρος μόνο… μία εταιρεία! Το πόρισμα βρίσκεται στα χέρια του περιφερειάρχη Αττικής και του Εισαγγελέα Πειραιά. Με ενδιαφέρον θα παρακολουθήσω την εξέλιξη. Εξάλλου, μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει η παραίτηση της δημοτικής συμβούλου Γιαπιτζάκη από το αξίωμά της. Η φίλτατη δημοτική σύμβουλος είχε εκλεγεί με τον σημερινό δήμαρχο Στέλιο Μπενετάτο. Φανταστείτε τι έχουν δει τα μάτια της για να αναγκαστεί να παραιτηθεί, ενώ θα μπορούσε να είχε ανεξαρτητοποιηθεί μόνο από την παράταξη του δημάρχου.

Μπορεί ο Μελάς ως τέως δήμαρχος Κερατσινίου να επιδιώκει να είναι πάλι υποψήφιος, αλλά, όπως δείχνουν τα πράγματα, η Ρηγίλλης έχει άλλη άποψη. Ο γενικός γραμματέας του δήμου Περάματος, Κώστας Γουρουντής, έχει κάνει τις δικές του «επαφές» για τον ίδιο σκοπό, έχοντας εισπράξει θετικές ελπίδες για ενδεχόμενη υποστήριξή του από τη Ρηγίλλης.

Ολοταχώς για τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας οδεύει ο ιατρός υποψήφιος δήμαρχος στα Μέγαρα Γιάννης Μαρινάκης, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος από τον κεντροδεξιό χώρο. Ο σημερινός δήμαρχος της πόλης, 67 ετών, θέλει να διεκδικήσει εκ νέου το ανώτατο αξίωμα της πόλης, όπως συνέβη και στις εκλογές του 2002, όταν με τη στήριξη του Συνασπισμού νίκησε τον Δ. Στρατιώτη (ΠΑΣΟΚ) με διαφορά μόλις 8 ψήφων. Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις και τις εκτιμήσεις των τοπικών παραγόντων, δεν έχει σχεδόν καμία πιθανότητα να μπει στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης, καθώς δεν πήρε καμία πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια της θητείας του. Στη Ρηγίλλης, όπου έχουν ενημερωθεί για την πρωτιά του Γιάννη Μαρινάκη σε όλες τις μετρήσεις, γνωρίζουν ότι σχεδόν όλοι οι βουλευτές της περιοχής βρίσκονται στο πλευρό του ιατρού. Ίσως γι’ αυτό και στη ΝΔ έχουν λάβει την απόφαση να του δώσουν το χρίσμα.

Όχι μόνο δεν χαρίζει, αλλά αντίθετα, όπως μας πληροφορεί με αναλυτικά στοιχεία ο δήμαρχος Αλίμου Κων. Μαντζουράνης, έχει μέχρι τώρα εισπράξει ο δήμος από το σούπερ μάρκετ CARREFOUR – Μαρινόπουλος 267.581,76 ευρώ από το 2003 μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους! Άξιος επομένως φύλακας των συμφερόντων του δήμου Αλίμου ο κ. Μαντζουράνης.

Κλειστή είναι η πόρτα του γραφείου του σε προμηθευτές και γενικά συναλλασσόμενους με τον δήμο για επιχειρηματικές δραστηριότητες, μας λέει ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, απαντώντας σε σχετικό σχόλιο της στήλης για «επίσκεψη στο γραφείο του κάποιου λαμόγιου». Και ο δήμαρχος αποκαλύπτει ότι εναντίον του κ. Θανάση Μουραφέτη έχει καταθέσει 2 αγωγές και έχει υποβάλει 4 μηνύσεις για υβριστικά και δυσφημιστικά εις βάρος του δημοσιεύματα.

Δέκα χιλιάδες ευρώ κοστολόγησε τα μεταχειρισμένα έπιπλα του χρηματιστηριακού γραφείου του και βρήκε τον πλέον πρόσφορο αγοραστή: τη δημοτική επιχείρηση της οποίας ήταν πρόεδρος! Πρόκειται για τον Νίκο Ζήση, δημοτικό σύμβουλο Βριλησσίων, που δεν μπήκε καν στον κόπο να πάρει και άλλες προσφορές, όπως ορίζει ο νόμος περί προμηθειών. Ο εν λόγω κύριος απηλλάγη εγκαίρως των καθηκόντων του από τον δήμαρχο, αφού μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες της θητείας του είχε ήδη δημιουργήσει προβλήματα με τις… επιχειρηματικές πρωτοβουλίες του. Ο εντοπισμός, μάλιστα, στη συνέχεια των τιμολογίων πώλησης των επίπλων προκάλεσε έκπληξη, αλλά και πικρά χαμόγελα, αφού μέσα στην επίπλωση ο κύριος πρόεδρος είχε συμπεριλάβει τις πόρτες και τα παράθυρα των γραφείων!

Όνομα έκπληξη και μάλιστα με υπερκομματική «ταυτότητα» ετοιμάζεται για τον δήμο Πάργας.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Πάρτε κανένα τηλέφωνο τον εκδότη για να κάνουμε μια ολόκληρη σελίδα τα σχόλιά μας. Κάθε Κυριακή αφήνω μια… βαλίτσα με ειδήσεις εκτός εφημερίδας. Άντε, συντρόφια, εκλογές έρχονται.


Σχολιάστε εδώ