Μεϊμαράκης στην κυβέρνηση – Ζαγορίτης στο κόμμα – ερωτήματα με Σουφλιά…
Όπως έχουμε επισημάνει, των αλλαγών στην κυβέρνηση θα προηγηθούν οι αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό, ΔΕΚΟ και άλλους Οργανισμούς και υπηρεσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι αλλαγές αυτές θα είναι μεγάλης έκτασης. Μέχρι τώρα άλλωστε απ’ τον «έλεγχο» που έχει κάνει το Μαξίμου στα «βιογραφικά» κρατικών αξιωματούχων έχουν προκύψει «κενά» ή «επίμαχα» σημεία για 8-10 στελέχη…
Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις από συζητήσεις που έχει κάνει με (λίγους) στενούς του συνεργάτες ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι καταλήγει σε μια σημαντική αλλαγή που συνδέεται και με τις σχέσεις κυβέρνησης-κόμματος και θα επιφέρει ευρύτερες ανακατατάξεις και «καραμπόλες»:
– Έχει κατ’ αρχήν αποφασίσει τη μετακίνηση στην κυβέρνηση του γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος Β. Μεϊμαράκη.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, σε αυτήν την επιλογή έχουν κατ’ αρχήν συμφωνήσει ο Κ. Καραμανλής και ο γραμματέας. Από συζητήσεις που είχαν το τελευταίο διάστημα προκύπτει ότι έχουν ξεπεραστεί οι ενστάσεις που είχαν και οι δύο και οδηγούσαν στην παραμονή Μεϊμαράκη στο κόμμα. Καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό έπαιξε το εντός της κυβέρνησης κλίμα και το συνολικότερο κλίμα που έχει διαμορφωθεί την τελευταία περίοδο, σαφώς αρνητικό για την κυβέρνηση. Ιδιαίτερα δε το οξύ πρόβλημα συντονισμού μεταξύ υπουργών, καθώς και η διαλυτική κατάσταση στο εσωτερικό της Κ.Ο.
Ο Καραμανλής έχει απορρίψει τις όποιες προτάσεις για ορισμό συντονιστή στην κυβέρνηση, για αρκετούς λόγους. Και προτίθεται να αναθέσει ειδικό επιτελικό (όχι τυπικά συντονιστικό) ρόλο στο νυν γραμματέα. Ρόλο-κλειδί στο «μάζεμα» εντάσεων και στην αποτροπή κρίσεων. Άλλωστε με τον Μεϊμαράκη ο Καραμανλής έχει άριστες σχέσεις, τον θεωρεί στέλεχος της απόλυτης εμπιστοσύνης του, έχουν καλή μεταξύ τους «χημεία» και επιπλέον ο γραμματέας έχει άριστες σχέσεις και με άλλους υπουργούς, με τους οποίους ο πρωθυπουργός συνεργάζεται προκειμένου να παίρνει τις σοβαρές αποφάσεις. Οι παραπάνω εκτιμήσεις οδήγησαν και τον πρωθυπουργό και τον νυν γραμματέα να αναθεωρήσουν σκέψεις που επικρατούσαν έως και πρόσφατα, σύμφωνα με τις οποίες ο Β. Μεϊμαράκης θα έπρεπε να οδηγήσει το κόμμα τουλάχιστον ως της δημοτικές εκλογές. Και όπως μας αποκάλυψε κυβερνητικό στέλεχος που συνομιλεί τακτικότατα και με τους δύο, «πλέον ο Βαγγέλης προσαρμόζεται στην ιδέα ότι πρέπει να μπει στην κυβέρνηση».
Σύμφωνα μάλιστα με ένα σενάριο, είναι πιθανό ο Μεϊμαράκης να πάρει τη θέση του υπουργού Επικρατείας, με τη μετακίνηση παράλληλα του Θ. Ρουσόπουλου σε άλλο σημαντικό υπουργείο, που κάθε άλλο παρά θα σημαίνει υποβάθμισή του. Είναι προς το παρόν ένα σενάριο, άλλωστε ως τον ανασχηματισμό αρκετά σενάρια θα «παίξουν» χωρίς όλα να υλοποιηθούν.
Γεγονός είναι πάντως, ότι ο νυν γραμματέας, εφόσον τελικά μπει στην κυβέρνηση, θα μπει αναβαθμισμένος. Και σε «ειδικό» ρόλο.
Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι υπάρχουν και αντίθετες απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες δεν θα πρέπει να αποχωρήσει απ’ το κόμμα ο Μεϊμαράκης. «Δεν είναι δυνατό», τονίζουν, να πάει το κόμμα στις δημοτικές εκλογές χωρίς τον «στρατηγό» του. Ενώ δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες «γιατί να θέλει ο Μεϊμαράκης να φύγει απ’ τη Ρηγίλλης; Εκεί είναι… ο Λαλιώτης της Ν.Δ., κάνει ό,τι θέλει και επιπλέον δεν εισπράττει την αναπόφευκτη φθορά ενός κυβερνητικού στελέχους»…
Ζαγορίτης στο κόμμα – και άλλες αλλαγές…
Στην περίπτωση πάντως που αποχωρήσει απ’ την Ρηγίλλης ο Β. Μεϊμαράκης, τη θέση του στο κόμμα θα πάρει ο βουλευτής της Βʼ Αθήνας Λευτ. Ζαγορίτης, ο οποίος είναι άριστος γνώστης της κομματικής «γεωγραφίας», έχει άλλωστε περάσει και με επιτυχία απ’ τη θέση του γραμματέα οργανωτικού. Γι’ αυτή την αλλαγή συμφωνούν και ο Καραμανλής και ο Μεϊμαράκης και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού (στελέχη του Μαξίμου και υπουργοί). Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες μας, έχει ήδη γίνει σχετική συζήτηση του νυν γραμματέα με τον Λευτ. Ζαγορίτη. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι την τελευταία περίοδο οι δυο τους σηκώνουν το κύριο βάρος της επικοινωνιακής στήριξης της κυβέρνησης στα ΜΜΕ. Όπως προαναφέραμε, οι αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα θα γίνουν ταυτόχρονα. Και σε πολλά επίπεδα. Έτσι θεωρείται σχεδόν σίγουρη και η αντικατάσταση του νυν γραμματέα της Κ.Ο. Απ. Σταύρου, ο οποίος είναι πιθανό να μετακινηθεί στην κυβέρνηση. Για τη θέση του συζητούνται διάφορα ονόματα, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα τον διαδεχτεί. Πάντως τα κριτήρια που έχουν τεθεί είναι ιδιαίτερα αυστηρά, δεδομένης και της εκρηκτικής κατάστασης που υπάρχει εντός της Κ.Ο. και τείνει να προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις…
Ντόρα – Σουφλιάς
Σε ό,τι αφορά τον χρόνο πραγματοποίησης του ανασχηματισμού, όλες οι ενδείξεις προθέσεων του Καραμανλή παραπέμπουν στο 2006, με ανοιχτό το αν θα είναι στις αρχές του νέου έτους, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού ή στην επέτειο των δύο χρόνων κυβέρνησης της Ν.Δ., περί τον Μάρτη. Ας μην υποτιμάται ωστόσο το ενδεχόμενο αιφνιδιασμού, όπως συνέβη και με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κάρ. Παπούλια. Μάλιστα κάποιο σενάριο δεν αποκλείει αιφνιδιασμό ακόμα και μέσα στον Νοέμβρη!
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει κατ’ αρχήν καταλήξει στις εξής επιλογές για τις αλλαγές στην κυβέρνηση:
• Πρώτον, θεωρείται οριστικό ότι δεν θα τοποθετήσει συντονιστή. Αυτό το έχει αποκλείσει, αν και υπάρχουν ακόμα φωνές που προτείνουν τον ορισμό συντονιστή.
• Δεύτερον, θα προωθηθούν σε θέσεις υφυπουργών νέοι βουλευτές. Θα μπει στην κυβέρνηση η λεγόμενη «γενιά του Μπέζα». Ο Καραμανλής θέλει να δώσει την ευκαιρία σε αυτή τη γενιά να δείξει τις δυνατότητές της.
• Τρίτον, σε επίπεδο υπουργών οι αλλαγές θα είναι περιορισμένες. Όμως δεν αποκλείονται μετακινήσεις υπουργών. Με βάση τα έως σήμερα δεδομένα αμετακίνητοι θεωρούνται οι Δημ. Σιούφας, Πρ. Παυλόπουλος, Γ. Αλογοσκούφης, Αν. Παπαληγούρας, Παν. Παναγιωτόπουλος. Και πολλά φυσικά θα εξαρτηθούν απ’ το αν θα γίνουν τελικά συγχωνεύσεις ή ενοποιήσεις υπουργείων. Δεν αποκλείεται να δούμε 2-3 συγχωνεύσεις. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ήδη ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Αργ. Καράς ασχολείται με το θέμα αυτό.
• Η αίσθηση που επικρατεί πάντως συνολικά είναι ότι θα απομακρυνθούν 3-4 υπουργοί και περισσότεροι υφυπουργοί (6-8).
Η Ντόρα Μπακογιάννη θα μπει στην κυβέρνηση. Αυτή είναι η πρόθεση τόσο του Καραμανλή, όσο και της ίδιας. Είναι ωστόσο άγνωστο αυτή τη στιγμή, σε ποιο υπουργείο θα τοποθετηθεί. Η δήμαρχος επιθυμεί διακαώς το υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρωθυπουργός, εξ όσων γνωρίζουμε, συζητά και σκέφτεται διάφορες εναλλακτικές. Πάντως κύκλοι του Μαξίμου καταλογίζουν στην Ντόρα Μπακογιάννη «άγχος» επειδή ο ανασχηματισμός καθυστερεί και εκεί αποδίδουν και τις δηλώσεις της των τελευταίων ημερών.
Πρόβλημα, όπως έγραψε «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», έχει προκύψει με τον Γ. Σουφλιά, εξαιτίας της έως τώρα άρνησής του να μετακινηθεί στο ΥΠΕΘΑ. Και αυτήν τη στιγμή είναι άγνωστο, το τι τελικά θα γίνει με την περίπτωσή του, καθώς μάλιστα τυχόν μετακίνησή του θα προξενούσε διάφορες «καραμπόλες»…
Πιθανή θεωρείται η είσοδος στην κυβέρνηση των Αντ. Σαμαρά και Βύρ. Πολύδωρα. Ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος (με ιδιαίτερα πετυχημένη θητεία) συζητείται και για τη θέση του γραμματέα της Κ.Ο. Πάντως ο ίδιος επιθυμεί βέβαια να μπει στην κυβέρνηση…