Κόμμα… Ματσούκα θέλει ο Γιώργος!

Ο συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου όχι μόνο μας απάντησε, αλλά προχώρησε και σε… ομαδοποίηση των προς αποστρατεία στελεχών. Έτσι και σύμφωνα με την κομματική «γεωγραφία» προσδιόρισε ως εξής τις «περιοχές» που απειλούνται με… σεισμούς μεγατόνων:

• Κατ’ αρχάς η «παλιά φρουρά, η οποία θα αποστρατευτεί τιμητικά μεν, αλλά θα αποστρατευτεί». Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται οι Α. Κακλαμάνης, Κ. Λαλιώτης, Θ. Πάγκαλος, Β. Παπανδρέου και Κ. Σκανδαλίδης.

Οι παραπάνω, σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη του Γιώργου, θα αποστρατευτούν «χωρίς αίματα», εκτός βεβαίως και αν υπάρξουν αντιδράσεις, οπότε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένος να… δώσει μάχη.

Πάντως, ο Γ. Παπανδρέου ποντάρει στην «κατανόηση» του Α. Κακλαμάνη, στην «αδιαφορία» του Κ. Λαλιώτη και στην αδυναμία αντίδρασης από τη μεριά της Βάσως και του Σκανδαλίδη.

Πιθανότητα να υπάρξουν αντιδράσεις φοβούνται από την πλευρά του Πάγκαλου, αλλά ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση αισιοδοξούν ότι ουδείς θα τον ακολουθήσει, οπότε…

• Οι «φθαρμένοι». Σε αυτούς περιλαμβάνονται κυρίως οι Άκης Τσοχατζόπουλος και Γιάννος Παπαντωνίου. Αυτοί θεωρούνται εύκολοι στόχοι. Και αναγκαία η «θυσία» τους προκειμένου να… φυσήξει ούριος άνεμος στα πανιά τού υπό τον Γιώργο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ο συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου μάς εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «ακόμα και οι πρώτες αντιδράσεις τους, όσο σκληρές και αν ήταν, αντιμετωπίστηκαν με αδιαφορία από τον λαό, αν όχι και με θυμηδία»!

• Οι «μικρομεσαίοι» της παλιάς φρουράς, οι οποίοι «ό,τι είχαν να προσφέρουν το πρόσφεραν, από δω και πέρα μόνο βαρίδια είναι», κατά την έκφραση του συνεργάτη του Γιώργου.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται στελέχη όπως οι Κ. Κουλούρης, Κ. Γείτονας και Γ. Λιάνης. Και αυτών η έξοδος θεωρείται ότι άνετα μπορεί να γίνει «αναίμακτα» και εύκολα…

• Οι «σημιτοφύλακες», τα στελέχη δηλαδή εκείνα που ανήκαν στον στενό σημιτικό πυρήνα και δεν έχουν την εμπιστοσύνη του Γιώργου, σε αντίθεση με άλλα σημιτικά στελέχη, τα οποία όμως έχουν ενσωματωθεί στο «σύστημα του Γιώργου», όπως ο Δ. Ρέππας.

Σε αυτήν την κατηγορία κατατάσσονται οι Ν. Χριστοδουλάκης, Μ. Χρυσοχοΐδης, Χ. Βερελής, Π. Ευθυμίου, Α. Διαμαντοπούλου, Χ. Πρωτόπαπας.

Οι παραπάνω θα αποστρατευτούν «κατά δόσεις». Αλλά «θα αποστρατευτούν σε κάθε περίπτωση». Επ’ αυτού ο συνεργάτης του Γιώργου ήταν κατηγορηματικός. Μάλιστα για να μας δείξει την αποφασιστικότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μάς υπογράμμισε πως «δεν υπολογίζουμε ακόμα και την περίπτωση όλοι αυτοί να συσπειρωθούν γύρω από τον Βενιζέλο, άλλωστε κάποιοι, όπως ο Βερελής, το έχουν κιόλας κάνει»!

Γιατί τώρα;


Πάντως, το μείζον ερώτημα που κυριαρχεί αυτήν τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ, ακόμα και μεταξύ εκείνων των στελεχών που βλέπουν την ανάγκη της ανανέωσης, είναι το «γιατί τώρα».

Γιατί ο Γιώργος επέλεξε τώρα, που η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσχερέστατη θέση και το ΠΑΣΟΚ δείχνει τα πρώτα έστω σημάδια ανάκαμψης και χρειάζεται πάνω απ’ όλα συσπείρωση, να ανοίξει έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας και να δείξει ότι είναι… «κίλερ»;

Γιατί πράγματι αυτό πέρασε προς τα έξω περισσότερο από κάθε τι άλλο. Ότι δεν διστάζει να περάσει ακόμα και την εικόνα του «κίλερ» προκειμένου να φτιάξει το κόμμα της αρεσκείας του.

Αλλά αυτό διχάζει. Και αυτό το επισημαίνουν και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία τον έχουν στηρίξει ποικιλοτρόπως.

Μία άλλη εκτίμηση που συζητείται είναι ότι ο Γιώργος έχει επίγνωση των μεγάλων αδυναμιών του. Γνωρίζει πως δεν μπορεί να οργανώσει το κόμμα για να δώσει με πιθανότητες επιτυχίας την επόμενη εκλογική μάχη. Ξέρει ότι αδυνατεί να συσπειρώσει την παράταξη. Και οι εξαγγελίες, άλλωστε, για ανανέωση γίνονται σε πολιτικό κενό, αφού δεν της δίνει κανένα πολιτικό περιεχόμενο.

Μάλιστα πολλοί αναρωτιούνται αν ο Θ. Τσούρας ή ο Φ. Πετσάλνικος, οι οποίοι ανήκουν στην ηγετική ομάδα που έχει κατασκευάσει, είναι… νέοι, σε αντίθεση με αυτούς που διώχνει!

Αναρωτιούνται, επίσης, ποια ανανέωση σηματοδότησε η… Ματσούκα, μέσω της οποίας έδειξε τις πραγματικές του προθέσεις εδώ και ενάμιση χρόνο.

Πάντως, σοβαρές αντιδράσεις δεν αναμένονται. Στην πραγματικότητα παίζει εντελώς μόνος του στο εσωκομματικό γήπεδο. Άλλοι πράγματι φθαρμένοι, άλλοι ανυπόληπτοι, άλλοι εντελώς ακίνδυνοι, άλλοι ανήμποροι να του κάνουν αντιπολίτευση (Βενιζέλος), άρα ποιος θα αντιδράσει;

Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι το ίδιο θα συμβεί αν ο Γιώργος χάσει και τις επόμενες εκλογές. Τότε πολλοί θα τον περιμένουν στη γωνία…

Θεωρεί διαπλεκόμενους τους πολιτικούς συντάκτες!

Κάτι άλλο που πρέπει σημειολογικά -και όχι μόνο- να επισημανθεί είναι ότι ο Γιώργος επέλεξε τους κοινοβουλευτικούς και όχι τους πολιτικούς συντάκτες για να πετάξει τη «βόμβα».

Κατά τον συνεργάτη του, το έπραξε γιατί ήθελε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα και προς τους πολιτικούς συντάκτες που καλύπτουν το ΠΑΣΟΚ, επειδή τους θεωρεί διαπλεκόμενους και εξαρτημένους ακόμα από τον Σημίτη!

Έκκληση στα… ΜΜΕ!


Το καίριο χτύπημα του Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με αρκετά και έμπειρα στελέχη, ήταν την Παρασκευή το μεσημέρι, στην ημερίδα για τους νέους και την ανεργία. Παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τα στελέχη της λεγόμενης παλιάς φρουράς (Α. Τσοχατζόπουλο, Γ. Παπαντωνίου κ.ά.), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε νέο σαφές μήνυμα και προς το εσωτερικό του κόμματος του, αλλά και προς τα ΜΜΕ από τα οποία απαίτησε δημοσίως να αναδείξουν ή τουλάχιστον να αντιμετωπίσουν ισότιμα τα νέα στελέχη του κόμματος που θέλει να προωθήσει, παραγκωνίζοντας τους «συνήθεις τηλεαστέρες». «Το ΠΑΣΟΚ απαιτεί και απ’ τα μέσα ενημέρωσης να δώσουν δικαίωμα στη νέα γενιά να εκφραστεί. Να δοκιμαστούν με ίσους όρους οι νεότεροι πολίτες στη δημόσια ζωή…», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.


Σχολιάστε εδώ