«ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ»

Την εβδομάδα που πέρασε μπήκαν σε ψηφοφορία (και απορρίφθηκαν) οι υποθέσεις που αφορούσαν πέντε βουλευτές και η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας είχε ζητήσει ομόφωνα να απορριφθούν. Δεν έγινε, όμως, το ίδιο για την περίπτωση του κ. Παπαγεωργίου, αλλά και του «πράσινου» Μ. Μπόλαρη που κατηγορείται για τροχαίο ατύχημα και του «γαλάζιου» Κ. Μπαντουβά που βρίσκεται αντιμέτωπος με το αδίκημα της παράνομης αποθήκευσης καυσίμων, υποθέσεις για τις οποίες η Επιτροπή Δεοντολογίας -αλλά και οι ίδιοι οι βουλευτές που κατηγορούνται- έχει εισηγηθεί την άρση της ασυλίας. Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν έχουν προγραμματιστεί ούτε την επόμενη εβδομάδα, παρότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος παραγραφής για τον Θ. Παπαγεωργίου, όπως άλλωστε και για τον Π. Μαντούβαλο.

Γιατί άραγε;

—————*—————

Επιστρατεύουν τις διατάξεις Κακλαμάνη για να προλάβουν


Στις ασφυκτικές προθεσμίες για τη νομοθετική εργασία, που καθιερώθηκαν με την αναθεώρηση του Κανονισμού το 2001, καταφεύγει η κυβέρνηση προκειμένου να προλάβει να ψηφίσει τα νομοσχέδια που στέλνουν υπουργοί με γρήγορους ρυθμούς το τελευταίο διάστημα στη Βουλή, ώστε να δοθεί η εντύπωση ότι γίνονται μεταρρυθμίσεις και να μην κυριαρχήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τον προϋπολογισμό.

Στην πρόσφατη συζήτηση του προϋπολογισμού της Βουλής η πρόεδρος Άννα Μπενάκη Ψαρούδα ανήγγειλε ότι στο εξής θα γίνεται όλο και πιο συχνή χρήση των διατάξεων που θέλουν τα νομοσχέδια να συζητούνται εξαντλητικά στις επιτροπές και στην ολομέλεια να συζητούνται σε μία και μόνη συνεδρίαση.

Γιατί δεν γινόταν αυτό έως τώρα; Γιατί δεν υπήρχαν πολλά νομοσχέδια, είπε η πρόεδρος, παραδεχόμενη έτσι ότι μέχρι πρότινος η κυβέρνηση ήταν σε «χαλαρή» φάση.

Εμείς, πάντως, θα θυμίσουμε ότι ο καταιγισμός νομοσχεδίων με τον οποίο η κυβέρνηση Σημίτη θέλησε τον τελευταίο χρόνο να δείξει ότι κάνει έργο, όχι μόνο δεν της βγήκε, αλλά ίσως και να συνέβαλε στο άνοιγμα της διαφοράς που υπήρχε στις εκλογές..

—————*—————

Στην τελική ευθεία για τις νέες γενικές διευθύντριες

Αύριο υποβάλλει τη δεύτερη παραίτησή της η γενική διευθύντρια της Βουλής Αμαλία Ρούπα που συνταξιοδοτείται και ανοίγει έτσι ο δρόμος για να συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ημέρες η Επιτροπή Κανονισμού που θα επικυρώσει τις παρασκηνιακές προεπιλογές των δύο γυναικών -της Ελένης Χλιμίντζα και της Ειρήνης Ηλιοπούλου – που θα καλύψουν, όπως εδώ και πολύ καιρό έχει αποκαλύψει η στήλη, τις ισάριθμες γενικές διευθύνσεις του Κοινοβουλίου.

Εντύπωση προκάλεσε, ωστόσο, το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Κανονισμού Κώστας Γείτονας αντικαταστάθηκε από τον τέως πρόεδρο της Βουλής Α. Κακλαμάνη, η παρουσία του οποίου εκεί ερμηνεύεται ότι σχετίζεται με το ότι η μία από τις δύο νέες γενικές διευθύντριες είναι της επιρροή ς του -η άλλη, όπως έχουμε ξαναγράψει, είναι εκλεκτή του περιβάλλοντος της νυν προέδρου της Βουλής.


Σχολιάστε εδώ