Γενική απεργία στις 14 Δεκεμβρίου
Η απεργία αυτή στηρίζεται από το σύνολο των συνδικαλιστικών παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση) και συνοδεύεται, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, από δύο συγκεντρώσεις και πορείες καθώς το ΠΑΜΕ θα διοργανώσει τις δικές του απεργιακές εκδηλώσεις, προκαλώντας για άλλη μια φορά τη δυσφορία και αμηχανία των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων.
Μέχρι την εκδήλωση της γενικής απεργίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η πρώτη, διερευνητικής φύσεως, συνάντηση μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτών, ενώ το κλίμα έχει ήδη οξυνθεί από τη μέρα που η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει αύξηση στις κατώτατες αποδοχές ύψους 9%. Ήδη παρατηρούνται ζυμώσεις για τη χάραξη του ορίου υποχώρησης της εργατικής πλευράς, όμως η ψαλίδα είναι τόσο μεγάλη που αρκετά είναι εκείνα τα συνδικαλιστικά στελέχη που «βλέπουν» στο βάθος των διαπραγματεύσεων το ναυάγιο της διαδικασίας και προσφυγή της εργοδοτικής πλευράς στη διαιτησία. Αυτά ως προς τον ιδιωτικό τομέα, αφού οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υποστούν και φέτος τις μονομερείς κυβερνητικές αποφάσεις, καθώς η εμμονή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε πολύ χαμηλό ποσοστό αυξήσεων τορπίλισε και φέτος τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων που έχουν θεσμικά κατοχυρωθεί και για τον δημόσιο τομέα.
Οι χειρισμοί της διεκδικητικής μορφής για τις αυξήσεις είναι στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων τόσο ανάμεσα στις συνδικαλιστικές παρατάξεις όσο και στο εσωτερικό της κάθε μιας ξεχωριστά, και καθώς φέτος καλπάζει η ακρίβεια και έχουν ήδη εξανεμιστεί προ πολλού οι αυξήσεις της προηγούμενης χρονιάς, δυσκολεύουν ελιγμούς ακόμη και για όσους το επιθυμούν. Στις συνδικαλιστικές παρατάξεις προέχει τώρα να πετύχουν τη συσπείρωση όλων των εργαζομένων γύρω από τα αιτήματα των συνδικάτων τους, ώστε να υποστηρίζεται μαχητικά ο αγώνας τους για αξιοπρεπείς αυξήσεις.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, που αποτελεί και κάλεσμα προς τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους άνεργους, καλούνται «όλοι μαζί» να δώσουν απάντηση:
• Στη μακρόχρονη σκληρή λιτότητα που σήμερα οδηγεί σε «αυξήσεις» κάτω του πληθωρισμού, για τους μισθούς, τα ημερομίσθια, τις συντάξεις.
• Στη νέα πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που όλα τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε απομείωση το χαμηλό εισόδημά μας.
• Στη συνεχιζόμενη καλπάζουσα και ανεξέλεγκτη ακρίβεια που καθημερινά κατατρώγει το εισόδημα και κάνει τους φτωχούς φτωχότερους.
• Στην εντεινόμενη αποβιομηχάνιση, στο κλείσιμο των επιχειρήσεων, στις μαζικές απολύσεις, στη διεύρυνση της ανεργίας, που αποτελούν απαράδεκτα κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα.
• Στην κυβερνητική και εργοδοτική επίθεση στις εργασιακές σχέσεις και στον θεσμό της συλλογικής διαπραγμάτευσης και σύμβασης.
• Στη δημιουργία ενός νέου σκηνικού κατεδάφισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Και να απαιτηθεί:
Η ουσιαστική αύξηση των συντάξεων και του ΕΚΑΣ που θα αναπληρώνουν τη δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των συνταξιούχων. Και η υποστήριξη και ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης και του ΙΚΑ.
Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΓΣΕΕ:
1. Πραγματικές αυξήσεις μισθών – ημερομισθίων που να καλύπτουν:
• Την επιβάρυνση των εισοδημάτων κατά 1% λόγω αύξησης του ΦΠΑ.
• Τον τρέχοντα πληθωρισμό του έτους 2005.
• Ποσοστό από την αύξηση της παραγωγικότητας.
• Πρόσθετη αύξηση για τη σταδιακή σύγκλιση μέσα στην πενταετία με τους μισθούς και τα ημερομίσθια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Ουσιαστικές αυξήσεις των συντάξεων που να καλύπτουν τον πραγματικό πληθωρισμό και το αυξημένο κόστος ζωής. Γενναία αύξηση του ΕΚΑΣ και όχι ψίχουλα ελεημοσύνης! Κατώτερη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.
• Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και διεύρυνση του χρόνου χορήγησής του.
• Χορήγηση κάρτας απεριορίστων διαδρομών σε ανέργους και χαμηλόμισθους.
2. Αύξηση του αριθμού των τριετιών και του ποσοστού για τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες.
Διεκδικούμε για τους υπαλλήλους τέσσερις (4) τριετίες προς 10% και για τους εργατοτεχνίτες έξι (6) τριετίες προς 8% η κάθε μία.
3. Αύξηση του οικογενειακού επιδόματος και καθιέρωση του επιδόματος τέκνων.
Διεκδικούμε αύξηση του οικογενειακού επιδόματος ώστε να γίνει 15% και το επίδομα τέκνου σε 5% για το πρώτο παιδί, 7,5% για το δεύτερο και 12% για το τρίτο παιδί και άνω.
4. Εξίσωση της αποζημίωσης λόγω καταγγελίας της σύμβασης των εργατοτεχνιτών με εκείνη των υπαλλήλων. Αποτροπή ομαδικών απολύσεων. Προστασία από απόλυση όσων βρίσκονται κοντά στο όριο σύνταξης.
5. Ενοποίηση της αμοιβής των αργιών και στους εργατοτεχνίτες σύμφωνα με τον νόμο.
6. Ετήσια άδεια με αποδοχές.
Διεκδικούμε αύξηση των ημερών αδείας κατά 3 ημέρες για πενθήμερη εργασία και 4 ημέρες για εξαήμερη εργασία. Η 5η εβδομάδα άδειας να χορηγείται στα 5 χρόνια.
7. Αύξηση του επιδόματος αδείας σε έναν μισθό.
8. Χρόνος εργασίας – υπερωρίες – 35ωρο.
Απαιτούμε τον σεβασμό και την υλοποίηση των άρθρων 5 και 6 της ΕΓΣΣΕ 2004-2005 και όσον αφορά τη μείωση του χρόνου εργασίας, αλλά και το κόστος των υπερωριών. Να σεβαστούν τις υπογραφές και τη συμφωνία τους!
9. Προστασία της μητρότητας και της οικογένειας και διεύρυνση των γονικών αδειών.
10. Αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και έλεγχος διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
11. Υγεία και ασφάλεια στην εργασία. Άμεση ίδρυση και λειτουργία ασφαλιστικού φορέα επαγγελματικού κινδύνου στην εργασία.
ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ!