Αιρετικά

Καταγγελία εις βάρος του αρχιδιαιτητή στο πόλο κ. Λάκη Τσαντά, ο οποίος παραβιάζει τον Ν. 2725/99 καλύπτεται εδώ και μήνες από τη ΓΓΑ και τα τελευταία χρόνια από την κολυμβητική ομοσπονδία του κ. Διαθεσόπουλου. Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιώτης Μαθιουδάκης, πρώην διεθνής διαιτητής, στις 15 Ιουνίου του 2005 κατήγγειλε εγγράφως στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συμβουλίου της ΓΓΑ και νυν γενικό διευθυντή κ. Θωμά Μεντεσίδη τα εξής: «Κατά παράβαση του αθλητικού νόμου 2725/99 εις την ΚΕΔ της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος πρόεδρος αυτής είναι ο κ. Τσαντάς, ο οποίος διατηρεί μαγαζί αθλητικών ειδών, πράγμα το οποίο απαγορεύει ο νόμος βάσει του άρθρου 2 περί αθλητικών παραγόντων ή 44 περί διαιτησίας. Θεωρείται αδιανόητο ο κύριος αυτός να πωλεί εις τα σωματεία αθλητικά είδη και κατόπιν να ορίζει διαιτητές για τη διεξαγωγή των αγώνων τους. Τούτο νομίζω ότι και εσείς θα θεωρήσετε εξωφρενικό και θα πράξετε τα δέοντα για την ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων. Σημειωτέον ότι σε καμία άλλη ομοσπονδία δεν συμβαίνει τέτοιο φαινόμενο».

Το «Π» επικοινώνησε με τον κ. Μαθιουδάκη που συμπλήρωσε τα εξής: «Πουλάει στα σωματεία του πόλο ρουχισμό, παπούτσια, μπάλες, σκουφάκια ο ίδιος άνθρωπος που ορίζει τους διαιτητές. Πάνω από τρία χρόνια, ο κ. Διαθεσόπουλος και η ΚΟΕ το ξέρουν και ανέχονται την παρανομία. Στις 15/6/2005 μίλησα με τον κ. Μεντεσίδη, πρόεδρο του Ελεγκτικού της ΓΓΑ, μου έδωσε το φαξ του γραφείου του και έστειλα εγγράφως την καταγγελία. Η καταγγελία χάθηκε, παρότι από το γραφείο του κ. Μεντεσίδη μού είπαν ότι την πήραν. Πήγα στη ΓΓΑ και από τότε έπαιρνα διαρκώς τηλέφωνο, αλλά ο κ. Μεντεσίδης ήταν άφαντος. Το έπνιξε. Γιατί; Ο κ. Ορφανός, που ευαγγελίζεται τη νομιμότητα και την καθαρότητα του χώρου, τι κάνει; Ενημερώνεται, ασχολείται. Γιατί σφυρίζουν αδιάφορα;».


Ευαγγέλιο


Πάμε τώρα στη… Νέα Γιάλτα και τα «αποπαίδια» του ελληνικού ποδοσφαίρου, τους μικρούς και αδικημένους. Οι Κόκκαλης, Βαρδινογιάννης, Νικολαΐδης με οικοδεσπότη τον Χρήστο Πανόπουλο στη Βιαμάρ υπέγραψαν πρωτόκολλο τιμής. Δηλαδή, με εξαίρεση τον Ντέμη Νικολαΐδη, που εξαρχής ήταν απέναντι στον Βίκτωρα Μητρόπουλο, γιατί πρωτίστως αυτός είναι ο στόχος, οι άλλοι τρεις που στο παρελθόν είχαν συνεργαστεί θεσμικά μαζί του, γυρίζουν επισήμως την πλάτη και πάνε απέναντι.

Τι λένε με άλλα λόγια; Ότι εμείς που έχουμε τις ομάδες με τη δυναμική, τη μάζα και το χρήμα, αποφασίσαμε να βάλουμε κανόνες και υπαλλήλους που θα ελέγχουμε για να τους τηρούν. Δεν γουστάρουμε διαχειριστές και κουμανταδόρους άλλους για πάρτη μας, όπως λέει και ο Πανόπουλος. Άντε λοιπόν και η τετράδα της νέας Γιάλτας τα εννοεί αυτά που λέει. Πνίγουν τα συμφέροντά τους, τις διαφορές τους, την ακόρεστη διάθεσή τους για το ποιος θα ελέγξει το σύστημα και θα έχει το κουμάντο. Γίνεται η Σούπερ Λίγκα και διασφαλίζει ότι Κόκκαλης και Βαρδινογιάννης θα έχουν ως ευαγγέλιο το πρωτόκολλο; Γιατί δεν μιλάμε για Νικολαΐδη και παραπέρα.

Πόλος


Πάμε απέναντι τώρα…
Ο «Ντε Βίτο» του ποδοσφαίρου, ο α΄ αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ Βίκτωρ Μητρόπουλος. Ποιοι ψήφισαν τον Βίκτωρα για αντιπρόεδρο και τον Λυκουρέζο για πρόεδρο; Η μισή Γιάλτα σίγουρα και οι υπόλοιποι. Και μέσα σε λίγους μήνες ο Βίκτωρ γίνεται ο «Τσε Γκεβάρα» με μπροστινούς τους μικρούς και τον ΠΑΟΚ ή πιο σωστά τον Γούμενο που κουμαντάρει τον ΠΑΟΚ, που διατηρείται με… ενέσεις. Στη μέση ο Ορφανός και η κυβέρνηση που δεν έχει πάρει θέση. Βγαίνει λοιπόν ο Βίκτωρ την Πέμπτη και λέει ότι αμφιβάλλει αν θα τολμήσει η κυβέρνηση να διαλύσει τις επαρχιακές ομάδες. Έχει δημοτικές εκλογές. Να κάνει το χατίρι σε δύο πλούσιες οικογένειες; Είπε και άλλα ο Βίκτωρ που είναι απέναντι με τον ΠΑΟΚ, που σημαίνει ότι χρεώνεται ο Ορφανός, που σημαίνει πρώτη δύναμη στη Θεσσαλονίκη, που σημαίνει επηρεασμός Καραμανλή. Δηλαδή ο αντίπαλος πόλος μυρίζει, ευωδιάζει Θεσσαλονίκη. Και οι μικροί από πίσω, η περιφέρεια. Οι πατρίκιοι και οι πληβείοι δηλαδή.

Γάντι


Δεν υπάρχει περίπτωση να λάβουν σοβαρά το… ποίημα του Γούμενου. Άλλο ΠΑΟΚ και άλλο Γούμενος. Ποιος Γούμενος τώρα, ας είμαστε σοβαροί. Έτσι και δεν συνεχιζόταν η πολιτική στήριξη με οικονομικές ενέσεις στον ΠΑΟΚ, δεν θα υπήρχε κανένας Γούμενος.

Βγαίνει λοιπόν ο Θωμάς Μητρόπουλος, ο ιδιοκτήτης του Αιγάλεω, και πάει απέναντι από τον φίλο του, τον Σωκράτη Κόκκαλη, γιατί τους άλλους δεν τους λογαριάζει. Και τι λέει; Ποια νέα Γιάλτα, την απόφαση για τη Σούπερ Λίγκα θα την πάρει ο Καραμανλής εφόσον ακούσει τον Θοδωρή Ρουσόπουλο και τον Ορφανό που εκπροσωπούν διαφορετικές τάσεις. Κυρίως θα λάβει υπ’ όψιν τις τάσεις των ομάδων. Θα νομοθετήσει μόνο με ευρεία πλειονότητα των ομάδων. Τα διέλυσε όλα ο Θωμάς μέσα σε λίγες λέξεις. Τι έκανε; Χρέωσε τον Ρουσόπουλο στη Σούπερ Λίγκα λόγω Βαρδινογιάννη και έβαλε απέναντι τον Ορφανό. Χρέωσε δηλαδή τον Ορφανό στο απέναντι μπλοκ του Βίκτωρα και των υπολοίπων. Είναι σαν να λέει ότι αυτά που ξέρατε ξεχάστε τα, γιατί δεν είσαστε η πλειοψηφία. Το εννοεί ξεκάθαρα… Ρίχνει το γάντι φόρα παρτίδα ο Θωμάς…

Χρυσή χορηγία


Πολύπλευρες επιδράσεις είχε η ανανέωση της συνεργασίας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας με τον εκλέκτορα Γερμανό Ότο Ρεχάγκελ.

Η παραμονή του Γερμανού σαφώς διατηρεί την αύρα των Πρωταθλητών Ευρώπης και αποτελεί εγγύηση στη συνέχιση της τροχιάς αναβάθμισης στην οποία έχει μπει η ΕΠΟ τουλάχιστον στο επίπεδο του μάρκετινγκ. Ήδη η ΕΠΟ εντός των προσεχών ημερών θα ανανεώσει τη συνεργασία της για την προσεχή πενταετία, έχοντας ως κύριο χορηγό την Τράπεζα Πίστεως. Η νέα συνεργασία θα επιφέρει στην ΕΠΟ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσό των 12 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, θα προχωρήσουν και οι ανανεώσεις συνεργασίας με τους χορηγούς Vodafon, Adidas και LG (εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών) που είχαν θέσει ως προϋπόθεση και την παραμονή του Ρεχάγκελ στο τιμόνι της Εθνικής ομάδας. Σε εκκρεμότητα παραμένει η ανανέωση συνεργασίας χορηγίας με την ΟΠΑΠ ΑΕ.


Διαφωτιστής


Την ώρα που ο Θωμάς, ως έμπειρος διαφωτιστής του ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι, εμμέσως πλην σαφώς επιχειρούσε να χρεώσει πολιτικά Ρούσο – Ορφανό στα δύο μπλοκ, ο Ορφανός ήταν στον… αέρα. Ταξίδευε για Θεσσαλονίκη. Κατέβηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», στύλωσε τα πόδια και περιορίστηκε λακωνικά και στη συνήθη ξύλινη γλώσσα της πολιτικής να πει: «Έχω δηλώσει πολλές φορές ότι ουδείς εκφράζει ή διερμηνεύει αυθεντικά τις απόψεις μου. Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά τοποθετούμεθα στα θέματα που απασχολούν τον αθλητισμό όταν κρίνουμε ότι είναι η κατάλληλη ώρα και ώριμες οι συνθήκες και πάντως όχι υπό πίεση…». Πώς μεταφράζεται η δήλωση Ορφανού; Έτσι και δεν ασχοληθεί και μιλήσει ο Καραμανλής με το θέμα, ο Ορφανός θα είναι… μουγγός. Ακόμη και στις προκλήσεις του Θωμά. Ένας λόγος παραπάνω. Η άποψη που δεν εκφράζει ποια είναι; Να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους, να μπουν κανόνες και να τηρούνται, να αλλάξει το στάτους κβο του ποδοσφαίρου. Εμμέσως πλην σαφώς δηλαδή είναι αυτονόητο πού γέρνει, όχι ο Ορφανός, γιατί δεν είναι δική του απόφαση, αλλά η κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα είναι για κατανάλωση…

Φιλικά


Ο Ότο Ρεχάγκελ θα βρεθεί στην Τούμπα την προσεχή Πέμπτη και θα παρακολουθήσει τον αγώνα ΠΑΟΚ – Στουτγκάρδη για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον υποψήφιο για την προεδρία της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί, που θα παραβρεθεί στα εγκαίνια γηπέδου στη Βέροια το οποίο κατασκευάστηκε με χρήματα της ΦΙΦΑ. Ο Ρεχάγκελ έχει καταθέσει πρόταση-πρόγραμμα φιλικών αγώνων της Εθνικής ομάδας από τον προσεχή Σεπτέμβριο με πρώτη επιθυμία την Εθνική Βραζιλίας. Επιθυμία που μπορεί να σκοντάψει στις υψηλές οικονομικές απαιτήσεις των «καριόκας».

Οι διοικούντες την ΕΠΟ θορυβήθηκαν από την απουσία των φιλάθλων στο ματς της Εθνικής με την Ουγγαρία στο Καραϊσκάκη. Αν και η βάση των 12.000 εισιτηρίων μαζί με τα διαρκείας ισορρόπησε τις ανησυχίες και θα επιδιωχθεί να αυξηθεί κυρίως μετά την κλήρωση του EURO 2008 τον προσεχή Ιανουάριο.

Άρση


Η ομοσπονδία του μπέιζμπολ, σύμφωνα με πόρισμα του Ελεγκτικού Συμβουλίου της ΓΓΑ, εντός των ημερών, οδηγείται στη διάλυσή της. Ήδη έγινε αποδεκτή η εισήγηση στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό για άρση της αθλητικής δραστηριότητας της ομοσπονδίας. Και αυτό γιατί βάσει του πορίσματος διαπιστώθηκε έλλειψη αθλητικής δραστηριότητας των σωματείων που απαιτεί ο Ν. 2725/99 με συμμετοχή 14 στο πρωτάθλημα και ενός σωματείου στο Κύπελλο Ελλάδας. Διαπιστώθηκε επίσης έλλειψη προπονητών με τα νόμιμα προσόντα, ενώ θα συνεχιστεί ο λογιστικός και διαχειριστικός έλεγχος. Το μπέιζμπολ θα συγχωνευθεί με ένα άλλο αμερικανικό άθλημα, το σόφτμπολ, θα έχει κοινή διοίκηση και ξεχωριστές επιτροπές που θα έχουν την ευθύνη λειτουργίας κάθε αθλήματος. Όσο για τις απορίες γιατί δεν γίνεται συγχώνευση μπέιζμπολ, σόφτμπολ και… ράγκμπι; Γιατί το ράγκμπι το δημιούργησε ο Ορφανός και είναι ερασιτέχνες μπροστά στους ΠΑΣΟΚους «επαγγελματίες» στα άλλα δύο αθλήματα. Θα τους… καταπιούν, όπως σχολίασε έμπειρος Νεοδημοκράτης περί του συστήματος.

Συνοπτικές διαδικασίες


Το σύστημα που ξέπλενε χρήμα μέσω των βεβαιώσεων της ΟΠΑΠ ΑΕ ελέγχεται πλέον, είπε ο Ορφανός στην έκτακτη ΓΣ των μετόχων που έγινε χθες. Πήγα στη συνέλευση, έτσι για να δω τι γίνεται εκεί πέρα. Από τους 60.000 μετόχους ήταν καμιά εκατοστή άτομα. Ο πρόεδρος Κωστάκος παραδέχθηκε πως έγιναν λάθη, αλλά μίλησε εξοργισμένα στους χαρακτηρισμούς «αδιαφανής» και «διεφθαρμένη διοίκηση» σε επερώτηση του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξαν και αντιδράσεις μετόχων όπως του κ. Απόστολου Μανδάνα που έκανε λόγο για αλλοίωση πρακτικών της περασμένης γενικής συνέλευσης των μετόχων. Είχε και έναν τύπο με κοντομάνικο. Ο… Αλέφαντος των μετόχων ονόματι Ανδρέας Νικολόπουλος («μετοχούλης του Δημόσιου είμαι εγώ και στο Δημόσιο έχω τη διαθήκη μου»). Η κ. Φασιανού, εκπρόσωπος μετόχων, είπε ότι οκτώ μέτοχοι με 620.000 μετοχές καταψηφίζουν τις αποφάσεις και δύο μέτοχοι με 670.000 μετοχές απέχουν. Και εκεί που άκουσα ότι στο νέο ενδεκαμελές ΔΣ της ΟΠΑΠ ΑΕ είναι απέξω Κουλοσούσας, Ρηγόπουλος και ο συνδικαλιστής Στεργιόπουλος, αναρωτήθηκα ποιο μπορεί να είναι το «κόλπο γκρόσο» που είχε σχεδιαστεί. Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι, μέσα και οι τρεις στους πέντε που εξελέγησαν από τη ΓΣ των μετόχων. Με συνοπτικές διαδικασίες καθάρισε η ιστορία. Και ο Λιάπης, όχι ο υπουργός, ουδεμία σχέση, ο Σεραφείμ της ΟΠΑΠ Υπηρεσιών, διατήρησε τη διπλοθεσία του. Και ενώ η διαφήμιση και οι χορηγίες διανέμονται σύμφωνα με τον νόμο και για το καλό της κοινωνίας, η ζωή συνεχίζεται και όποιος αντέξει…

Ντίλερ


Διονύσης Ψωμιάδης, ο αντινομάρχης Θεσσαλονίκης, αδελφός του νομάρχη Παναγιώτη, ΠΑΣΟΚος αλλά με «γαλάζιες» συνεργασίες. Υποψήφιος για αντιπρόεδρος στις 12 Δεκεμβρίου στην ΕΠΣ Μακεδονίας με υποψήφιο πρόεδρο τον «πράσινο» Γραμμένο. Απέναντι ο Σχιζοδήμος που κατά τον Ψωμιάδη δεν είναι ΝΔ αλλά ούτε ΠΑΣΟΚ, στηρίζεται όμως από τον «πράσινο» Γκαγκάτση, πρόεδρο της ΕΠΟ που για να τον βοηθήσει παίρνει τηλέφωνο σωματεία, όπως λέει. Για τον Ορφανό ο αντινομάρχης «πράσινος» της «γαλάζιας» νομαρχίας λέει: «Είναι αμέτοχος, ουδέτερος και αυτό μεταφράζεται στο ότι βοηθάει τους απέναντι. Τον στήριξα στις εκλογές ανοιχτά και δεν βοήθησα ούτε Καλαφάτη ούτε Ιωαννίδη. Δεν θα τον στηρίξω εφόσον μου γυρίζει την πλάτη. Χαμένος θα είναι αυτός, όχι εγώ». Για το κουπόνι με τα ματς της ΕΠΣ Μακεδονίας λέει: «Τους έπιασα στον ύπνο με την αναβολή της αγωνιστικής. Παίχτηκε πολύ χρήμα και χάθηκαν πολλά λεφτά. Υπάρχει ντίλερ του παράνομου και τον ψάχνω. Θα τον βρω».

Για τον Ρεχάγκελ είπε: «Έκανε ανανέωση μόνο για το χρήμα. Δεν γίνονται θαύματα συνέχεια. Πού τα βρίσκει τόσα λεφτά η ΕΠΟ; Επιτέλους, πότε θα εμπιστευθούμε έναν έλληνα προπονητή;».

Απαξιωμένο προϊόν


Ο νυν βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Ιωαννίδης μπορεί λόγω ασυμβίβαστου να μην εξασκεί το προπονητηλίκι στο μπάσκετ, αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να εκφράζει και άποψη για τα αθλητικά δρώμενα. Τι λέει για τη Σούπερ Λίγκα:

«Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει θεσμικά. Το συμφέρον ενώνει. Καλύτερο πρωτάθλημα, περισσότερο χρήμα. Αγωνιστικά μπορεί να σκοτωθούν οι ομάδες Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Επιχειρηματικά τα αφεντικά τους και θεσμικά όλοι έχουν τον ίδιο στόχο».

Ο Γιώργος Λυσσαρίδης, επί σειρά ετών ποδοσφαιροπαράγων, τέως γγΑ και γνώστης του χώρου, είπε: «Αναγκαστικός μονόδρομος είναι η σύμπλευση των «αιώνιων». Απαξιώνονται στο εξωτερικό οι τίτλοι τους. Το ποδόσφαιρο έφτασε στον πάτο και οι προσωπικές τους φιλοδοξίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Το προϊόν τους χάνει διαρκώς την αξία του. Δεν θα είναι πρόοδος του ποδοσφαίρου αν φροντίσουν μόνο το συμφέρον τους. Να μπουν στο τραπέζι όλα. Την πίτα δεν μπορεί να τη μοιραστούν μόνοι. Η ψαλίδα πρέπει να κλείσει. Δεν πρέπει να λείπουν οι μικροί από τον σχεδιασμό. Το σχέδιο Πανόπουλου είναι η αφετηρία, η βάση. Και ο αντίλογος εκλογές μπροστά της». Δεν θα τολμήσει, λέει, ο «Βίτο» να το κάνει για να γίνει το χατίρι σε δύο πλούσιες οικογένειες που θέλουν το κουμάντο. Μπορεί να έχει δέκα φίλους υπουργούς ο κ. Βαρδινογιάννης, αλλά η κυβέρνηση είναι ανεξάρτητη και ο κόσμος του Παναθηναϊκού δεν εκφράζεται από μέρους του, είπε σε άλλο σημείο ο «Βίτο». Έχουν φόβο οι μεγάλοι, είπε ο Βίκτωρ, αλλά και αυτός τις αγωνίες του.

Παγκόσμιο συνέδριο


Προ ημερών έγινε το παγκόσμιο συνέδριο οργάνωσης του ποδοσφαίρου και αθλητικού μάρκετινγκ στο Ντουμπάι. Δύο Έλληνες βρέθηκαν εκεί. Το έκπτωτο μέλος από το ΔΣ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Παρθενόπουλος και ο απεσταλμένος της ΟΠΑΠ ΑΕ Τάκης Αλεξόπουλος.

Όταν τον είδε ο Παρθενόπουλος, του είπε: «Εσύ είσαι ο Αλεξόπουλος της ΕΕΑ που γράφουν οι εφημερίδες ότι με κήρυξες έκπτωτο;». Γιατί δεν είναι; Πέραν αυτού κανάλια από Τουρκία, Βραζιλία, Ολλανδία, Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία, Αίγυπτο, Νότιο Αφρική.

Από τη δημόσια τηλεόραση δεν περίσσευαν ευρώπουλα ούτε ενδιέφερε το θέμα; Στελέχη από τη Μίλαν, την Ίντερ, τη Φιορεντίνα, την Άρσεναλ, την Ατλέτικο Μαδρίτης, την Μπόκα Τζούνιορς, την Μπόλτον, τη Γιουβέντους, την Τσέλσι, την Μπαρτσελόνα, τη Γαλατά Σαράι, τη Ρόμα, τη Νιούκαστλ. Ο γενικός διευθυντής Οργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας 2006 Κρόνε Τόμας. Ο κ. Παρθενόπουλος του Παναθηναϊκού είχε συνομιλία και με τον Τζον Γκάστερλαντ, διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας Arena Stadium Expert που κατασκεύασε το γήπεδο του Άγιαξ. Εκεί ήταν εταιρείες διαχείρισης ηλεκτρονικών εισιτηρίων και αθλητικών εκδηλώσεων, κατασκευής γηπέδων και από την Ιαπωνία εταιρείες τεχνολογικής υποδομής, όπου έγινε και επίδειξη βιντεοανάλυσης φάσεων και αποφάσεων των διαιτητών. Μπορεί έναν χρόνο τώρα ο δόκτωρ Αλεξόπουλος να είναι ανενεργός στην ΟΠΑΠ Υπηρεσιών, τη θυγατρική που ήταν δική του ιδέα και ο Λιάπης τον άφησε απέξω, αλλά το ξέρει και το παρακολουθεί το έργο πώς παίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τη βρήκε την άκρη και πήγε στο Ντουμπάι. Και φωτογραφία με τον εκπρόσωπο της Πρέμιερ Λιγκ σερ Μπόμπι Ρόμπσον και τον «Ορφανό» του Ντουμπάι ο δόκτωρ. Και εσύ Λιάπη, να παίρνεις αποφάσεις για την κάρτα των πρακτορείων με τους μισούς σχεδόν απόντες στο ΔΣ της Υπηρεσιών.

Χρηματιστήριο


Κοινή διαπίστωση η πτώση της ποιότητας του ποδοσφαίρου στην Α΄ Εθνική. Όπως επίσης καθολική και η παραδοχή ότι στην πλειοψηφία οι ξένοι παίκτες που έρχονται είναι κατώτεροι των Ελλήνων και ζημιά για τα ταλέντα μας.

Στην Αγγλία λειτουργεί η εταιρεία Icons. Τι κάνει; Προσφέρει νομική προστασία σε ποδοσφαιριστές. Τη σύνταξη των συμβολαίων τους, την ασφαλιστική τους κάλυψη. Η Icons έχει πελάτες τους καλύτερους 100 παίκτες σε εμπορική αξία στην Ευρώπη. Τους προσφέρει υπηρεσίες σε συνεργασίες με αθλητικές εταιρείες και γενικώς τους καλύπτει να εκμεταλλεύονται οι ίδιοι τον εαυτό τους και όχι οι ομάδες.

Επίσης η εν λόγω αγγλική εταιρεία έχει λίστα με τον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας των παικτών. Είναι δηλαδή το ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο της Αγγλίας.

Πόσο μακρινά και ξένα φαντάζουν όλα αυτά για την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα; Και πόσα χρόνια στη μικρή αναλογικά ποδοσφαιρική κοινωνία μας όλοι γνωρίζουν τους αετούς με νύχια που κάνουν χρυσές δουλειές και δεν προσφέρουν στην πρόοδο αλλά στην τσέπη τους; Μέχρι πότε;


Ψυχρότητα…


Δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά κάθε φορά σε εντυπωσιάζουν διαφορετικά ή το εισπράττεις αλλιώς, παικταράδες της κλάσης του Μάικλ Όουεν. Παρατηρούσα, όσο αυτό μπορεί να είναι εφικτό, τον Μιχαλάκη των Άγγλων πώς είχε φτιαχτεί με τους Αργεντινούς. Και βεβαίως με την κλασική βρετανική ψυχρότητα εξηγήθηκε αναλόγως. Έτσι όπως επιβάλλει το ποδοσφαιρικό του ανάστημα και η κλάση του. Και ο Γουέιν Ρούνεϊ, άλλη ψυχρή εγγλέζικη ποδοσφαιρόφατσα. Και πού να ψηθεί περισσότερο ο παίκτουρας. Δολοφονική ποδοσφαιρικά φυσιογνωμία… Πώς να μη χάσουν 3-2 στο… ενενήντα΄ φεύγα οι Αργεντινοί…


Μηνυτήρια αναφορά…


Τριάντα σελίδες μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε την Παρασκευή το πρωί στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Λινό ο ποινικολόγος Βασίλης Καπερνάρος για λογαριασμό του και για τον Δημήτρη Χούλη κατά όλων των μελών της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού Παπαλάκη, Σιμόπουλου, Κοτσίρη, Κωστόπουλου, Καμινάρη, Αλεξόπουλου, Τέλλη, Πρωτόπαπα, Περάκη, Κουλιεράκη, Κοτζαμανίδη, Χατζηκωνσταντίνου, Κολυμπάλη.

Αιτείται η ποινική δίωξη της επιτροπής για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και συκοφαντική δυσφήμηση κατ’ εξακολούθησιν. Η Επιτροπή Παπαλάκη κατηγορείται για παραβίαση κάθε αρχής δικαίου, μη δρούσα με αντικειμενικότητα και αμεροληψία, για σπιλωτικούς υπαινιγμούς στις αποφάσεις για τη μη μεταβίβαση των μετοχών της ΠΑΕ Ηρακλής. Όλη τη διαδρομή έχει φακελώσει με επιχειρήματα ο Καπερνάρος, που φτάνει και στην άρνηση του Παπαλάκη να δώσει τα έγγραφα βάσει όσων ζητά ο νόμος για τη μεταβίβαση των μετοχών του Ηρακλή από τον Μυτιληναίο στον φίλο και συνεργάτη του Σπανουδάκη.

Με τη μηνυτήρια αναφορά τους οι Χούλης και Καπερνάρος ζητούν:

1) Να προσκομίσει η Επιτροπή Παπαλάκη το τριετές επιχειρηματικό σχέδιο που κατέθεσε για την έγκριση μεταβίβασης των μετοχών ο τέως πρόεδρος της ΠΑΕ Άρης Θεσσαλονίκης Σωτήρης Καραμπέρης.

2) Να προσκομιστεί αντίστοιχο επιχειρηματικό σχέδιο που προσκόμισε στην ΕΕΑ ο κ. Σπανουδάκης για τη μεταβίβαση των μετοχών από τον κ. Μυτιληναίο.

Ως μάρτυρες προτείνονται ο Νίκος Σταματιάδης (πρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής) και ο Σωτήρης Καραμπέρης (τέως πρόεδρος της ΠΑΕ Άρης). Και καλά… κρασιά γιατί έχει και συνέχεια η ιστορία. Αφήστε τον Χούλη στην άκρη. Ο Παπαλάκης βρήκε τον διάβολό του. Του έκατσε η μπίλια. Θα χοντρύνει πολύ αυτή η κόντρα και σε άλλα επίπεδα. Θυμηθείτε το. Και στις παράπλευρες μετωπικές σειρά θα έχουν Ορφανός – Μυτιληναίος…


Ευθύνες


Ο Βίκτωρ Μητρόπουλος, που έστειλε πολιτικά μηνύματα μέσω ερωτημάτων, θα άφηνε απέξω τον Παπαλάκη ή τον Ορφανό; Γιατί μέσω Παπαλάκη εκεί πηγαίνει το μήνυμα κατά τη δική μου ερμηνεία. «Έρχονται αποφάσεις συνεχώς της ΕΕΑ για έκπτωση παραγόντων λόγω έλλειψης πόθεν έσχες. Με τέτοιο θολό τοπίο πού πας; Άλλη απόφαση της ΕΕΑ αναφέρει ότι παράγοντας έβαλε 3 εκατ. ευρώ σε ομάδα, αλλά οι φορολογικές δηλώσεις δεν τον κάλυπταν. Δεν είδα να παρέμβει Εισαγγελέας. Είναι γνωστό ότι τα έχει δώσει άλλος παράγοντας και αυτό με προβληματίζει». Δεν τον νοιάζει λέει πιο κάτω ο Βίκτωρ αν τα βρήκε από άλλες δραστηριότητες. Ναρκωτικά ας πούμε. Αν είναι… θυγατρική όμως ενοχλεί τον «Ντε Βίτο». Για ποιο καθαρό πρωτάθλημα να μιλήσουμε. Λες και μιλάει κανείς για κάτι τέτοιο… Ή μήπως γίνεται λόγος για ευθύνες; Θεσμικές κυρίως;

Ξέπλυμα


Στο ετήσιο συνέδριο αθλητικών συντακτών ΠΣΑΤ – ΕΑΚ που έγινε στη Λάρισα προ δεκαπενθημέρου, από την ομιλία του υφυπουργού Αθλητισμού συγκράτησα δύο αναφορές που βεβαίως δεν θα πρέπει να περάσουν έτσι στο ντούκου. Είπε ο Ορφανός πως δημοσιογράφοι και εκδότες ξεπλένουν συνειδήσεις και από κάτω ήταν στελέχη δημοσιογραφικών φορέων. Δεν τον διέκοψαν από ευγένεια, δεν το κατάλαβαν; Ανεξάρτητα από αυτό, ο Ορφανός ως πολιτικός εφόσον έχει στοιχεία γι’ αυτό που είπε οφείλει να τα στείλει στον Εισαγγελέα. Γιατί δεν ξεπλένει τη συνείδησή του μόνο αυτός που τα παίρνει αλλά και όποιος είναι αυτός που τα δίνει. Είναι όπως η ενεργητική και η παθητική δωροδοκία. Εφόσον ο Ορφανός τόλμησε να το πει, έχει χρέος να το πάει μέχρι το τέλος.

Σέντρα


Για μια ακόμη φορά «φωτογράφισε» παρανομίες αθλητικών ομοσπονδιών και μίλησε για τον έλεγχο των διαχειριστών δημοσίου χρήματος. Γνωρίζει ο Ορφανός ότι το σύστημα ελέγχου της ΓΓΑ επί της ουσίας είναι ανύπαρκτο. Ότι πάσχει και νομικά το σύστημα. Έχει στοιχεία για τις όποιες ομοσπονδίες που έχουν κάνει παρατυπίες, παρανομίες, κακοδιαχείριση και γενικώς «μαϊμουδιές», προς κάθε κατεύθυνση και ανεξάρτητα από πρόσωπα και αθλήματα όφειλε και οφείλει να πράξει τα δέοντα. Το έκανε, το κάνει; Γιατί μπορεί να φύγει όχι μόνο ο ίδιος αλλά και η τετραετία και να γίνεται κυνήγι… μαγισσών ακόμη. Η σέντρα είναι σέντρα και έχει μια έννοια. Και νομίζω ότι είναι απολύτως κατανοητό αυτό που εννοώ.


Σχολιάστε εδώ