Άγνωστες οι βουλές του Καραμανλή
Επίσης είχε δίκιο, καθώς φαίνεται, όταν ισχυριζόταν πως όταν κάποτε γίνει ο ανασχηματισμός, πολλοί θα υποστηρίξουν ότι «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». Με τη φράση του αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν εννοούσε φυσικά, όπως… ανοήτως ερμήνευσαν ορισμένοι, πως ο ανασχηματισμός θα είναι τόσο μικρής εμβέλειας που θα είναι σαν να μην έγινε, όσο το γεγονός ότι κακοπροαίρετα ορισμένα μέσα ενημέρωσης θα κοιτούσαν να μειώσουν την πολιτική και ουσιαστική σημασία του ανασχηματισμού, όταν αυτός γίνει, τον οποίο πάντως τα ίδια τα μέσα… εξήγγειλαν εδώ και καιρό.
Είναι αλήθεια ότι εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων -πολλοί πιστεύουν πως μια εξαίρεση υπάρχει κι αυτή είναι ο Γιάννης Αγγέλου- ουδείς στο Μαξίμου γνωρίζει τι θα πράξει ο Καραμανλής.
Αφήνοντας πίσω όλους εκείνους που θέλουν να επιβάλουν τη γνώμη τους για το ποιους υπουργούς πρέπει να αλλάξει, κρατώντας την ψυχραιμία του σε περιπτώσεις που όλοι πίστευαν ότι θα προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, ο πρωθυπουργός κι αυτό το παραδέχονται σήμερα όλοι… «κράτησε την τράπουλα στα χέρια του». Δεν μοίρασε τα χαρτιά, πιθανότατα να τα… έριξε στον εαυτό του -για να δει ποσό καλά θα του πάει το μέλλον- αλλά δεν τα μοίρασε. Κράτησε χαρακτήρα πεισματικά και έσπασε τα νεύρα όσων προέβλεπαν ότι αύριο το πρωί θα άλλαζε τον έναν και τον άλλο και κυρίως έσπασε τα νεύρα των διαπλεκομένων, που με διάφορα στημένα ρεπορτάζ ζητούσαν αλλαγές όπου τους συνέφερε… Έτσι και για να μην πέσουμε στην παγίδα μιας ακόμη ανασχηματισμολογίας, διευκρινίζουμε ότι: Όπως οι περισσότεροι υπουργοί, υφυπουργοί και τα στελέχη δηλώνουν, ο πλέον πιθανός χρόνος για ανασχηματισμό είναι οι μήνες Μάρτιος και Απρίλιος, όταν η Νέα Δημοκρατία κλείσει δύο χρονιά στην εξουσία. Αυτό υποστηρίζουν τα περισσότερα εκ των κυβερνητικών στελεχών, ενώ υπάρχει και μια άλλη ομάδα στελεχών -που συνεχώς αυξάνεται- τα οποία θεωρούν ότι ο Καραμανλής θα κάνει έναν και μόνον ανασχηματισμό, ένα χρόνο πριν λήξει η τετραετία.
Με βάση πάντα τις πληροφορίες αυτές των υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής πράγματι -επιβεβαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ στο «Παρόν» την προηγουμένη Κυριακή- έχει δεχθεί το αίτημα του Γιώργου Σουφλια να αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το υπουργείο πάντως επιθυμεί να αναλάβει και η κ. Μαριέττα Γιαννάκου και ο νεοδελφίνος Γιώργος Βουλγαράκης, ενώ φαίνεται ότι είναι και η δεύτερη λύση που θα αναζητήσει ο κ. Καραμανλής στην περίπτωση που δεν μπορέσει να τοποθετήσει στη θέση της υπουργού Εξωτερικών την κ. Ντόρα Μπακογιάννη (η τρίτη λύση για την κ. Μπακογιάννη είναι υπουργείο Πολιτισμού). Πιθανότατα να θέλει να της προτείνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η μοναδική αλήθεια είναι πάντως ότι πολλοί φοβούνται πως δεν θα αντέξει η κυβέρνηση… μια δεύτερη δοκιμασία υπό τον κ. Σπηλιωτόπουλο στο ίδιο υπουργείο.
Επίσης δύσκολη είναι η θέση τριών τεσσάρων υφυπουργών της κυβέρνησης (Αθ. Νάκος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Πέτρος Τατούλης και Αναστάσιος Νεράντζης).
Σε επίπεδο υπουργών, φαίνεται πλέον ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους οι Δημήτρης Σιούφας στο Ανάπτυξης, Προκόπης Παυλόπουλος στο Εσωτερικών, Γιώργος Αλογοσκούφης στο Οικονομικών, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης στο Ναυτιλίας, η Μαριέττα Γιαννάκου στο Εθνικής Παιδείας και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο Τουρισμού. Στο ΥΠΕΧΩΔΕ θα εξαρτηθεί το τι θα γίνει από τη μετακίνηση του κ. Γιώργου Σουφλιά.
Στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης πιθανότατα να τοποθετηθεί κάποιος έμπειρος υπουργός, εκ μεταφοράς από άλλο υπουργείο, καθώς ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι πλέον περισσότερο από σίγουρο ότι κατέρχεται ως υποψήφιος δήμαρχος, από την ώρα που η κ. Μπακογιάννη μπαίνει στην κυβέρνηση. Μέχρι να γίνει πάντως ο ανασχηματισμός κι ενώ η καθημερινή συνεργασία Θοδωρή Ρουσόπουλου και Βαγγέλη Μεϊμαράκη – Μαξίμου και Ρηγίλλης καλά κρατεί, κάποιος έπρεπε να κατευνάσει τους βουλευτές που διαμαρτύρονταν για τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου.
Βρέθηκε λοιπόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος, που ανέλαβε το δύσκολο έργο της αποκατάστασης σχέσεων. Υπό το πρόσχημα της συζήτησης για θέματα που σχετίζονται με την προβολή και επικοινωνία, γίνεται κουβέντα και για γενικότερης φύσεως πολιτικά ζητήματα και έρχονται κοντά στο Μαξίμου οι βουλευτές. Σε συνδυασμό με τις συζητήσεις σε κομματικό επίπεδο και επίπεδο αιτημάτων που είχε και έχει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο κ. Κ. Καραμανλής ναι μεν έχει αποφασίσει να δημιουργήσει το όργανο αντιμετώπισης κρίσεων, αλλά δεν φαίνεται να υποκαθιστά με την απόφασή του αυτή τον παλαιό «πρωινό καφέ», καθώς φαίνεται ότι επιθυμεί να δοκιμάσει άλλη μια φορά τη λειτουργία του σημερινού «σχήματος». Όσον αφορά τον ρόλο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καλός γνώστης του εσωκομματικού παιγνιδιού που παίζει ο Καραμανλής παρατηρούσε πως «δεν είναι σίγουρο ότι ο Βαγγέλης θα μείνει εκτός κυβέρνησης». Σε μια τέτοια περίπτωση -εισόδου του γραμματέα στην κυβέρνηση- δεν είναι απίθανο να καταλάβει τη θέση στο ΥΠΕΧΩΔΕ του Γιώργου Σουφλιά.
Πάντως οι σχετικοί κατάλογοι για τις αλλαγές σε οργανισμούς και ΔΕΚΟ έχουν καταρτισθεί. Ήδη οι αρμόδιοι υπουργοί γνωρίζουν και πολλοί από αυτούς έχουν ήδη πει στον πρωθυπουργό ποιους θα επιθυμούσαν να αλλάξουν. Όλα αυτά έχουν γίνει και οι παραπάνω υπογραμμίσεις είναι εκείνα που υποστηρίζουν στις συζητήσεις τους υπουργοί, υφυπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης. Ο μόνος που δεν μιλάει είναι ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής. Και δυστυχώς… για το ρεπορτάζ είναι εκείνος που θα αποφασίσει. Κι όταν αποφασίσει, πιθανότατα να μην έχει σχέση με την πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί η φράση: «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν»… Πιθανότατα να είναι ένας ανασχηματισμός που δεν θα γίνει μόνον για την κ. Ντόρα Μπακογιάννη…