ΧΡΗΜΑτιστήριο

Την επομένη επικράτησαν ανοδικές τάσεις, με τον γενικό δείκτη να ενισχύεται κατά 0,15% στις 3.415,98 μονάδες και την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 163,3 εκατ. ευρώ, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση, κατά την οποία επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις, με τον γενικό δείκτη τιμών να ενισχύεται οριακά κατά 0,05% στις 3.417,73, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις για να κατοχυρώσουν βραχυχρόνια κέρδη. Από τους 332 τίτλους που άλλαξαν χέρια, 157 τερμάτισαν σε χαμηλότερα επίπεδα, 105 ενισχύθηκαν, ενώ 70 παρέμειναν αμετάβλητοι. Την επομένη επικράτησαν πτωτικές τάσεις, καθώς, παρά τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα εννεαμήνου και το καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές, οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις στους περισσότερους κλάδους. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,77% στις 3.391,42 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 167,5 εκατ. ευρώ.

Πληροφορούμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά με την εγγυητική επιστολή των 7 δισ. ευρώ, που παρείχε η Εμπορική στην εισηγμένη εταιρεία Προμότα, σχετικά με την εξαγορά οικοπέδου στη Βουλγαρία. Αληθεύει; Και όλα αυτά ενώ οι υπάλληλοι της τράπεζας αντέδρασαν με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στην καταγγελία της σύμβασης του ασφαλιστικού τους.

Από ό,τι λένε οι πληροφορίες μας, οι μελετούμενες αναπροσαρμογές στα αφορολόγητα, αν και εφόσον υιοθετηθούν, δεν είναι ικανές να καλύψουν το πρόσθετο κόστος από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών!

Ούτε μία ούτε δύο αλλά 11 ολόκληρες αργίες θα έχει το ΧΑ για το 2006! Πόσες άλλες χώρες διαθέτουν αυτό το προνόμιο;

Πώς να μην υπεραυξάνονται τα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου, όταν πραγματοποιούνταν ακόμα και διάθεση καυσίμων παλαιών προδιαγραφών σε νέες αυξημένες τιμές;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΑΑ για τον μήνα Οκτώβριο, η συμμετοχή των ξένων στο σύνολο της αγοράς αυξήθηκε σε 38,94% από 38,89% τον Σεπτέμβριο, ενώ η συμμετοχή των Ελλήνων υποχώρησε οριακά σε 60,81% από 60,82%. Πάντως, τα στοιχεία αυτά χρήζουν διευκρινίσεων, καθώς οι φερόμενοι ως ξένοι είναι μεταξύ άλλων και κάποιοι έλληνες κάτοχοι off shore εταιρειών.

Γιατί πρέπει ντε και καλά να υπάρχουν εξαιρέσεις στη διαδικασία ενοποίησης των εταιρειών που εφαρμόζουν τα διεθνή λογιστικά πρότυπα; Ποια αλλότρια συμφέροντα εξυπηρετούνται άραγε;

Έπειτα από τόσους μήνες διαβουλεύσεων για τον νέο κανονισμό του ΧΑ υπάρχουν ακόμα αλλαγές της τελευταίας στιγμής! Πάντως, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε τον νέο κανονισμό, ο οποίος πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από τις 28/11/2005.

Κύριε υποδιοικητά της Αγροτικής Τράπεζας, κ. Δρούγκα, έχουμε να απευθύνουμε μία ερώτηση τόσο σε εσάς, ως πρόεδρο της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ, όσο και στον κ. Γκιζελή, ως διευθύνοντα σύμβουλο που εσείς τοποθετήσατε στην εταιρεία. Πόσο κάνει 364.078 συν 526.029 ευρώ;

Όταν ο πολίτης δεν αποδίδει τον ΦΠΑ στο κράτος, διώκεται μέχρι τελικής πτώσεως, όταν πάλι το κράτος «παγώνει» τις επιστροφές του ΦΠΑ, τότε όλα καλά. Αυτό σημαίνει ισονομία; Και όλα αυτά ενώ η ΕΕ θεωρεί ότι η εφαρμογή του ΦΠΑ στην αγορά ακινήτων είναι πλέον ζήτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

Η επικείμενη απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια και οι εκθέσεις των τραπεζών για τα οικονομικά απόνερα των ταραχών στη Γαλλία οδήγησαν το ευρωπαϊκό νόμισμα έως τα 1,1776 δολάρια!

Απορούμε με τη λογική κάποιων που προσπαθούν να περάσουν ως επιτυχία την υπερκάλυψη της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου. Δανεικά είναι, ρε παιδιά, δεν μας τα χαρίζουν.

Κάτι δεν πάει καλά με μερικούς από τους τακτικούς νομικούς συμβούλους του ομίλου της Αγροτικής! Αληθεύει ότι οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι σήμερα γνωματεύουν για την παραπομπή παλαιών υποθέσεων στη Δικαιοσύνη, ήταν αυτοί που μέχρι πρότινος ήλεγχαν τη νομιμότητα των συγκεκριμένων υποθέσεων και γνωμάτευαν υπέρ αυτών;

Μία προς μία οι ξένες επενδυτικές τράπεζες παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση κερδών, υψηλότερη ακόμα και από την προβλεπόμενη! Το καλό είναι ότι τα κέρδη αυτά δεν προέρχονται κυρίως από την καταναλωτική και στεγαστική πίστη.

Είναι λογικό από τη μια να ανακοινώνεται αύξηση των κερδών των ΕΛΠΕ στο εννεάμηνο κατά 103%, ενώ από την άλλη, την ίδια στιγμή, η τιμή της μετοχής στο χρηματιστήριο να πέφτει κατά 1,11%; Έλα ντε! Και όλα αυτά ενώ η τιμή του βαρελιού καταγράφει νέο χαμηλό 15 εβδομάδων, καθώς οι ΗΠΑ προχώρησαν σε σημαντική αύξηση των αποθεμάτων τους.

Κάποια από τα γνωστά παπαγαλάκια της δημοσιογραφίας, εκτελώντας τραπεζικές εντολές, αρχίζουν δειλά δειλά να γράφουν σχετικά με τη μικρή επίπτωση που θα έχει η αύξηση των επιτοκίων στην τιμολογιακή πολιτική των πιστωτικών μας ιδρυμάτων. Υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό; Εκτιμάται πως μια πιθανή αύξηση κατά 0,25% θα κοστίσει στους ιδιώτες και στις επιχειρήσεις περίπου 350 εκατ. ευρώ!

Μήπως πρέπει να εφαρμοστεί και στη χώρα μας; Αναφερόμαστε στα μπόνους που μελετούν να δώσουν κάποιες εταιρείες για να προσελκύσουν τους μετόχους στις γενικές τους συνελεύσεις.

Ελέγχους ακούμε, προβλήματα φερεγγυότητας παρουσιάζονται, επωνυμίες εταιρειών όμως δεν βλέπουμε. Γιατί; Ο λόγος για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών μας εταιρειών.

Σύμφωνα με τη νέα κατηγοριοποίηση των εισηγμένων εταιρειών, 88 τοποθετούνται στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, 217 στη μεσαία και μικρή, 5 στην ειδικών χαρακτηριστικών, 17 στην επιτήρηση και 35 στην υπό αναστολή.

Αγορές μετοχών όταν σημειωνόταν μεγάλη κίνηση πωλήσεων; Αν αυτό δεν αποτελεί από μόνο του ωμή παρέμβαση της ΔΕΚΑ στη χρηματαγορά, τότε τι είναι, κ. Τσαρμουγκέλη;

Η Ουκρανία, γνωστός παράδεισος για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, βρίσκεται πλέον εκτός της λίστας των «μη συνεργαζόμενων» χωρών. Δεν το λέμε εμείς αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Απευθυνόμαστε σε κάθε ανεξάρτητη δημόσια αρχή που ενδιαφέρεται για την εξιχνίαση του χρηματιστηριακού σκανδάλου, ειδικά δε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και την Επιτροπή του άρθρου 7 για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Γνωρίζετε σχετικά με την ύπαρξη της υπεράκτιας εταιρείας Mapiex Financial Corp.; Έχετε αναζητήσει την ταυτότητα των προσώπων που κρύβονται πίσω από αυτήν; Έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι για τη νομιμότητα των χρηματιστηριακών της συναλλαγών; Έχουν γίνει έλεγχοι για παράνομη εισαγωγή και εξαγωγή συναλλάγματος; Μιλάμε για τεράστιους τζίρους και τρελά κέρδη!!!

Για ποιον λόγο να μπορούν να συμμετέχουν στους εγχώριους δείκτες FTSE οι εισηγμένες εταιρείες που δεν έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα; Ρουσφετάκια, ρουσφετάκια;

Ασχέτως της δωδεκάμηνης διάρκειας, γιατί θα πρέπει να υπάρχουν απευθείας αναθέσεις μισθώσεων ακινήτων του Δημοσίου; Είναι προτιμότερο να γίνονται δημοπρασίες με πολυετή διάρκεια, έτσι δεν είναι;

Βρε, πού φαίνεται να τον έμπλεξε, εν γνώσει ή εν αγνοία του, ο πρώην διοικητής της Αγροτικής κ. Λάμπρου; Ο λόγος για τον βουλευτή Πιερίας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υποδιοικητή της Αγροτικής κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος οδεύει προς άρση της ασυλίας με σκοπό να δικαστεί για την παροχή δανείων χωρίς εγγυήσεις!


Σχολιάστε εδώ