Τους έβγαλαν όλους λάδι!

Ή μάλλον ανακάλυψαν ότι φταίνε τα… ΕΛΤΑ (!) και τη χασούρα πρέπει να την πληρώσουν αυτοί (!), δηλαδή εμείς, αφού το έλλειμμα θα καλυφθεί από φόρους, δηλαδή θα πληρώσουμε τα κορόιδα, ο λαουτζίκος!

Όλα τα όργανα των ΕΛΤΑ, τα πειθαρχικά συμβούλια έκριναν ότι δεν έχει ευθύνη κανένας υπάλληλος, ούτε ο διευθυντής του καταστήματος! Το ίδιο αποφάσισε και η διοίκηση. Κατόπιν ψαχνόμαστε γιατί τίποτε δεν δουλεύει σε τούτη τη χώρα και όλα τα φορτώνουν στον… κόκορα, διάβαζε κράτος!

Η ιστορία είναι όχι και τόσο πρωτότυπη… Μόνο που ο στόχος ήταν αρκετά ενδιαφέρων και… πρωτότυπος. Το όμορφο μοντέλο, ο δράστης (και αυτοί που κρύβονται πίσω του και που παραμένουν άγνωστοι) είχαν βάλει στο μάτι τα χρυσά και ασημένια αναμνηστικά μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004!

Όταν στο «ΠΑΡΟΝ» της 18ης Ιουλίου 2004 αποκαλύπταμε ότι «ένα μοντέλο θάμπωσε τον διευθυντή των ΕΛΤΑ Συντάγματος, του ‘δωσε μια πλαστή επιταγή 150.000 δολαρίων και πήρε ίσης αξίας συλλεκτικά είδη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», αναρωτιόμαστε στο τέλος «ποιος θα πληρώσει τη… νύφη!»

Ειλικρινά δεν περιμέναμε ότι λίγους μήνες αργότερα η διοίκηση των ΕΛΤΑ, μέσα από διαδικασίες που προβλέπονται από τον κανονισμό και παρά την αλλαγή νοοτροπίας που ήθελε να εκφράζει η κυβέρνηση και παρά το πόρισμα-καταπέλτη της ΕΔΕ που είχε γίνει από τον Τομέα Επιθεώρησης των Ταχυδρομείων, θα κατέληγε ο διευθυντής του υποκαταστήματος που πήρε την πλαστή επιταγή να μην τιμωρηθεί και τα ΕΛΤΑ να πληρώσουν το ποσό των 122.000 ευρώ, που ήταν η ζημία που υπέστησαν από την απάτη που έστησε μία ωραία γυναίκα, η οποία κατάφερε να εξαπατήσει τον διευθυντή και να του πλασάρει την πλαστή επιταγή…

Σας θυμίζουμε ότι όπως γράψαμε στο «ΠΑΡΟΝ», στα ΕΛΤΑ του Συντάγματος είχε εμφανιστεί μία πολύ ωραία γυναίκα, η οποία «τους θάμπωσε όλους και ιδίως το… ανδρικό φύλο» και ζήτησε να αγοράσει μεγάλης αξίας συλλεκτικά νομίσματα της Ολυμπιάδας.

Ανέλαβε να την εξυπηρετήσει ο διευθυντής του υποκαταστήματος, μάζεψε τα συλλεκτικά νομίσματα, αξίας περίπου 150.000 δολαρίων, και ειδοποίησε την καλλονή να πληρώσει και να παραλάβει τα συλλεκτικά νομίσματα.

Η απάτη ήταν καλά οργανωμένη και έτσι το πανέμορφο μοντέλο πήγε να πληρώσει, Παρασκευή στις 5 το απόγευμα, έχοντας μια επιταγή της Τράπεζας Αττικής 150.000 δολαρίων…

Κάπου εδώ φαίνεται να θαμπώθηκε ο κύριος διευθυντής. Παρέλαβε την επιταγή, ως μη ώφειλε, παρέδωσε τα ίσης αξίας συλλεκτικά νομίσματα και το μοντέλο έγινε άφαντο… αφού είχε πετύχει τον στόχο της, να πάρει δηλαδή μαζί της 277 χρυσά συλλεκτικά νομίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 και 15 εξαθέσιες κασετίνες ολυμπιακών νομισμάτων.

Όλα ήταν καλά σχεδιασμένα από τη γοητευτική κυρία. Πήγε να κάνει τη συναλλαγή Παρασκευή απόγευμα, που είναι αδύνατο να γίνει διασταύρωση με άλλες τράπεζες, έγινε η συναλλαγή, έδωσε την επιταγή, της έδωσαν ρέστα 334 ευρώ, τη βοήθησαν οι ταχυδρομικοί να μεταφέρει τις κασετίνες σε ταξί που την περίμενε, τους υποσχέθηκε ότι σύντομα θα τους κάνει το τραπέζι, ότι τη Δευτέρα θα περάσει να πάρει τις αποδείξεις της (!!!) και τα δώρα που προγραμμάτιζαν να της κάνουν για την αγορά και φυσικά έγινε καπνός…

Μέχρι να φθάσει η Δευτέρα και να γίνει αντιληπτό ότι η επιταγή ήταν πλαστή και ότι τα ΕΛΤΑ είχαν πέσει θύμα μιας καλοστημένης απάτης, το πουλάκι είχε πετάξει…

Αμέσως χτύπησε συναγερμός στα ΕΛΤΑ και δόθηκε εντολή για ένορκη διοικητική εξέταση από τον επιθεωρητή του Τομέα Επιθεώρησης κ. Β. Γωγάκο, ο οποίος ανέλαβε να βρει τι ακριβώς συνέβη και να καταλογίσει τις ευθύνες για τη ζημιά και τον εξευτελισμό που είχαν υποστεί τα Ελληνικά Ταχυδρομεία…

Είναι χαρακτηριστικά όσα γράφει στο πόρισμά του ο επιθεωρητής των ΕΛΤΑ κ. Β. Γωγάκος, ο οποίος, αναφερόμενος στην μαρτυρία του ίδιου του διευθυντή κ. Νικολάου Πέτρου, σημειώνει για τα γεγονότα:

«Κατέθεσε ότι:
Στις 23 με 24-06-05 -δεν ενθυμείται την ακριβή ημερομηνία- επισκέφθηκε το Κ. Ταχ. Κατάστημα Συντάγματος, όπως τον ενημέρωσε η υπάλληλος της θυρίδας “Ολυμπιακή Γωνιά” Θεοδωροπούλου Μαρία, μια πελάτισσα για να παραγγείλει ολυμπιακά χρυσά νομίσματα που να αντιστοιχούν στο ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων δολαρίων (150.000 USD) και η παραγγελία της αυτή να είναι έτοιμη εντός τετραημέρου και την επόμενη ή τη μεθεπόμενη ημέρα, συνοδευόμενη από την υπάλληλο Θεοδωροπούλου Μαρία, τον επισκέφθηκε στο γραφείο του και του συστήθηκε ως Μαγκωνάκη Ανθούλα. Ήταν μεσαίου αναστήματος, μελαμψή, με μαύρα μαλλιά, αδύνατη, όχι όμορφη, μιλώντας πολύ καλά ελληνικά, εκπρόσωπος της εταιρείας ʽʽGolden Silver Inport Exportʼʼ, αφήνοντας την προσωπική της κάρτα με το ονοματεπώνυμό της και τα λοιπά στοιχεία της εταιρείας της (διεύθυνση τηλέφωνα, email κ.λπ.).

Ότι ένας κύριος, ο οποίος όπως του είπαν οι υπάλληλοι του Καταστήματός του Μάκαρη και Θεοδωροπούλου τηλεφωνούσε από το υπουργείο Προεδρίας, τον αναζητούσε και ενδιαφερόταν για τα χρυσά ολυμπιακά νομίσματα που είχε παραγγείλει η Μαγκωνάκη, ζητώντας έκπτωση για το ποσό cash των 150.000 USD, και όταν μίλησε μαζί του στο τηλέφωνο, του απάντησε ότι δεν προβλέπεται έκπτωση, ενημέρωσε για αυτό τον κ. Γεωργάτο, διευθυντή της Περ/κής Διεύθυνσης Συναλλαγής Αττικής, ο οποίος συμφώνησε για τη μη έκπτωση και τηλεφωνώντας στην υπάλληλο Πασχαλίδου έμαθε ότι θα δώσουν στην πελάτισσα, ως δώρο, έναν (1) πίνακα του ζωγράφου Φασιανού και μερικές σπάνιες ολυμπιακές καρφίτσες.

«Ότι στις 02-07-04 η Μαγκωνάκη περί ώρα 16.30 με 17.00 εμφανίσθηκε στο υπόγειο του Καταστήματος, όπου εργαζόταν αυτός και παρευρίσκονταν οι υπάλληλοι Μαντάς Βλάσης, Κρητικός Δημήτριος και η Θεοδωροπούλου Μαρία, η Μαγκωνάκη τού επέδειξε την αστυνομική της ταυτότητα, του παρέδωσε την τραπεζική επιταγή, από το σώμα της οποίας απέσπασε ένα συρραμμένο αποδεικτικό της τράπεζας, χρώματος θαλασσί και ότι αυτός έλεγξε με σχολαστικότητα αρκετό χρόνο, περίπου τρία με πέντε λεπτά, αν η επιταγή αυτή ήταν οπισθογραφημένη, η οποία δεν ήταν, αν είχε δύο υπογραφές και δύο σφραγιδάκια των υπαλλήλων, τα οποία είχε, το χρονολογικό σήμαντρο της τράπεζας, το οποίο το είχε, τον ΑΦΜ τον οποίο είχε, την ημερομηνία έκδοσης η οποία ήταν 02-07-04, τον αριθμό της επιταγής, τον οποίο είχε, αν είχε εκδοθεί σε διαταγή ΕΛΤΑ, όπως και ήταν, τη συμφωνία μεταξύ του αριθμητικού και ολογράφου ποσού, η οποία υπήρχε, εάν η επιφάνεια της επιταγής ήταν με στοιχεία διάστικτα και το χαρτί της το οποίο ήταν κανονικό.

Ότι η υπάλληλος Θεοδωροπούλου τον ενημέρωσε ότι στα 272 χρυσά ολυμπιακά νομίσματα πρόσθεσε άλλα 5 ώστε το σύνολο της αξίας τους να αντιστοιχεί στο ποσό της επιταγής.

Ότι αφού η Μαγκωνάκη, λόγω εμπιστοσύνης, δεν δέχθηκε να μετρήσει τα νομίσματα, είπε στον υπάλληλο Κρητικό να τα τοποθετήσει σε δύο πλαστικούς σάκους με τις θήκες τους και τα μετέφερε στη συνέχεια ο Κρητικός έξω από το Κατάστημα και τα τοποθέτησε στο πορτ μπαγκάζ ενός ταξί που περίμενε.

Ότι, όταν είπαν στη Μαγκωνάκη να περιμένει να μετατρέψουν την επιταγή, να κόψουν τις αποδείξεις πώλησης, αυτή τους είπε ότι την περιμένει το ταξί και ότι θα έρθει τη Δευτέρα να πάρει τις αποδείξεις, τα δώρα της και να τους δώσει καινούργια παραγγελία».

Το πόρισμα, με ταχύτατες διαδικασίες, ήταν ήδη έτοιμο στις 30 Αυγούστου 2004.

Στο πόρισμα ο επιθεωρητής κ. Γωγάκος προτείνει:

– Να κληθεί ο υπαίτιος υπάλληλος Νικολάου Πέτρος, τμηματάρχης, να καταθέσει το ποσό των 122.517,58 ευρώ στην κεντρική διαχείριση των ΕΛΤΑ.

– Να ασκηθεί εναντίον πειθαρχικός έλεγχος για τις αποδιδόμενες σε αυτόν ευθύνες, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έδειξε μετάνοια για τις πράξεις του.

– Να ανακληθεί προσωρινά από τα καθήκοντα του διευθυντή, καθώς επίσης να ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος σε ακόμη δύο υπαλλήλους.

Επίσης ο επιθεωρητής προτείνει μια σειρά από οργανωτικά μέτρα προκειμένου να προασπιστούν τα συμφέροντα της εταιρείας.

Ομόφωνα αθώος!


Λίγους μήνες αργότερα (στις 24 Νοεμβρίου 2004) αρχίζουν τα πράγματα να παίρνουν τον δρόμο της ατιμωρησίας, όπως φαίνεται από τα πράγματα, κάτι που έχει κυριαρχήσει στη δημόσια διοίκηση και επιβεβαιώνει το γεγονός ότι δεν λειτουργεί τίποτε…

Έτσι μετά την πειθαρχική δίωξη του διευθυντή του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ, το θέμα έρχεται στη συνεδρίαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου στις 24 Νοεμβρίου 2004, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρεί ότι θα πρέπει ο διευθυντής των ΕΛΤΑ στο Σύνταγμα να αθωωθεί (!!!) γιατί το Συμβούλιο «πείστηκε ότι δεν τέλεσε τα αδικήματα που του αποδίδει το κατηγορητήριο, καθόσον σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία και κατά τον χρόνο που έλαβαν χώρα τα γεγονότα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις επέδειξε την οφειλόμενη προσοχή κατά την ενάσκηση των υπηρεσιακών του καθηκόντων και ως εκ τούτου πρέπει να αθωωθεί των κατηγοριών» και ΕΚΡΙΝΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΜΟΦΩΝΑ ότι είναι αθώος, με τον εισηγητή μάλιστα να ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ότι ο κατηγορούμενος διευθυντής των ΕΛΤΑ στο Σύνταγμα «πρέπει να κηρυχθεί αθώος, καθόσον αυτός επέδειξε τη δέουσα επιμέλεια κατά την άσκηση των καθηκόντων του και τήρησε τις ισχύουσες σχετικές διατάξεις»!!! Λίγο ακόμη δηλαδή και θα του έδιναν και βραβείο…

Ποιο ήταν το κατηγορητήριο σύμφωνα με το πόρισμα και την παραπομπή του διευθυντή και για το οποίο μάλιστα αθωώθηκε; Έχουμε και λέμε:

• Δεν συνεργάστηκε ως ώφειλε με τους αρμόδιους υπαλλήλους της υπηρεσίας του για τον καλύτερο συντονισμό, ούτε ενημέρωσε τον κεντρικό διαχειριστή του καταστήματος για μια τόσο μεγάλη αγορά.

• Αποδέχθηκε αντικανονικά τραπεζική επιταγή, η οποία ήταν πλαστογραφημένη, κατά παράβαση των κανονισμών των ΕΛΤΑ, της υπηρεσίας Αγοράς Συναλλάγματος…

Όπως αναφέρει μάλιστα το πόρισμα, «οι αντικανονικές και αντιυπηρεσιακές αυτές ενέργειες είχαν ως αποτέλεσμα την ηθική και υλική βλάβη του Οργανισμού, συνισταμένη στην υπονόμευση του κύρους, της φήμης και της αξιοπιστίας έναντι του συναλλασσομένου με αυτόν κοινού σε σχέση με τη φερεγγυότητα και την αποτελεσματικότητα αυτού».

Για την ιστορία και για να είναι γνωστό ποιοι συμμετείχαν στην απόφαση της ντροπής, η σύνθεση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου που έβγαλε την αθωωτική απόφαση ήταν η εξής:

Αικατερίνη Ράλλη, πρόεδρος, Ανδρέας Ταπραντζής, γενικός διευθυντής των ΕΛΤΑ, Κων. Παπαδογιαννάκης, προϊστάμενος διεύθυνσης ΕΛΤΑ, Γεώργιος Τζανακάκης, εκπρόσωπος προσωπικού, Ιωάννης Σιακαβέλας, εκπρόσωπος προσωπικού, Σπυρίδων Τσιλιγιάννης, εισηγητής και προϊστάμενος του Τομέα Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων, καθώς και η Ασημίνα Γκανασούλη, γραμματέας του Συμβουλίου.

Ούτε γάτα ούτε ζημιά


Και βεβαίως δεν έφθανε μόνο η απαλλαγή του διευθυντή και η μετʼ επαίνων αθώωσή του. Ως φυσική συνέπεια λίγες μέρες αργότερα ήλθε και άλλη απαλλαγή… Αυτήν τη φορά από το να πληρώσει το ποσό των 122.517,58 ευρώ, τα οποία αντιπροσωπεύουν το ποσό της πλαστής επιταγής που πήρε ο διευθυντής, που έκανε… τόσο καλά τη δουλειά του… αλλά πήγαν στις τσέπες της όμορφης κυρίας, σε χρυσά αναμνηστικά νομίσματα της Ολυμπιάδας…

Στις 22 Δεκεμβρίου 2004 (παραμονές Χριστουγέννων) συνεδρίασε το Συμβούλιο Καταλογισμού Ζημιών Προσωπικού ΕΛΤΑ και δικαίωσε πανηγυρικά και αυτό τον κύριο διευθυντή, υποστηρίζοντας ότι τον «απαλλάσσει από τον καταλογισμό του ποσού των 122.517,58 ευρώ που είναι η ζημιά που υπέστησαν τα ΕΛΤΑ».

Έχει μάλιστα ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς το σκεπτικό της απόφασης, αφού το Συμβούλιο αυτό σημειώνει «ότι ο υπάλληλος δεν αποδέχθηκε την ευθύνη του, ότι η ζημιά αυτή δεν οφείλεται σε αδικήματα που έχει διαπράξει, ότι το ποσό της ζημιάς υπερβαίνει τους 12 μισθούς του υπαλλήλου, ότι η υπαιτιότητά του δεν τεκμηριώνεται…» και κάπως έτσι… φαίνεται να είπανε τα μέλη του Συμβουλίου… τόσα δισ. έχουν τα ΕΛΤΑ, ας πληρώσουν κιόλας…

Οι «όμορφες» πελάτισσες φαίνεται μπορούν να κερδίζουν εκατομμύρια και ο Οργανισμός να πληρώνει τις ζημιές…

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι γι’ αυτήν την περίπτωση η σύνθεση του Συμβουλίου Καταλογισμού Ζημιών Προσωπικού ΕΛΤΑ ήταν η εξής:

Χρήστος Τσούλκας, γεν. διευθ. ΕΛΤΑ, πρόεδρος, Γεώργιος Παπαλέξης, διευθυντής ΕΛΤΑ, Κυριάκος Βλασταράκος, διευθυντής ΕΛΤΑ, Ιωάννης Αντωνόπουλος, εκπρόσωπος εργαζομένων, Γεώργιος Μπαρδάκης, εκπρόσωπος εργαζομένων, Σπύρος Τσιλιγιάννης, εισηγητής προϊστάμενος Τομέα ΕΛΤΑ, Χένρικ Σμυρναίος, γραμματέας.

Να τους χαίρεται όλους η κυβέρνηση, αλλά και η διοίκηση των ΕΛΤΑ… Πάλι καλά που δεν έδωσαν και βραβεία…


Σχολιάστε εδώ