Τα σχέδια των «γαλάζιων»
Στη σύσκεψη αξιολογήθηκε η υπάρχουσα κατάσταση στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος και καταγράφηκαν δεδομένα, επιθυμίες, προβλήματα και στόχοι.
Από όσα κατάφερα να μάθω, στα κιτάπια του Βάκη σημειώθηκαν τα ακόλουθα: Στον κεντρικό δήμο και στη νομαρχία οι υποψηφιότητες Παπαγεωργόπουλου και Ψωμιάδη έχουν «κλειδώσει». Μάλιστα οι ανωτέρω δύο διεκδικούν να έχουν λόγο και για τους υπόλοιπους δήμους, θεωρώντας πως οι επιλογές που θα γίνουν θα επηρεάσουν έτσι ή αλλιώς και τη δική τους πορεία.
Κλεισμένοι θεωρούνται, επίσης, οι δήμοι Πανοράματος (Καϊτετζίδης), Πυλαίας (Καρτάλης, με την αίρεση πως δεν θα προκύψει τίποτα εις βάρος του από αυτά που ακούγονται στα καφενεία της περιοχής για τη συμφωνία με το Cosmos), Αμπελοκήπων (Κυρίζογλου), Πολίχνης (Ξανθόπουλος) και Κορδελιού (Λαφαζανίδης). Κοντολογίς, όπου υπάρχει δήμαρχος που εξελέγη με την υποστήριξη του κόμματος και επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος, θα υποστηριχθεί. Στη Μενεμένη, όπου εξελέγη ο «γαλάζιος αντάρτης» Ακτσελής, αποφασίζεται να του δοθεί χρίσμα, καθότι εκτιμάται πως αυτός δεν λειτούργησε ως «ανεξάρτητος» αλλά ως «βαθυγάλαζος».
Στον Εύοσμο η πρόθεση του Παναγιώτη Αλεξανδρίδη να μη διεκδικήσει εκ νέου υποψηφιότητα θεωρείται δεδομένη. Ωστόσο, το σχέδιο που είχε καταρτιστεί να παραιτηθεί αναλαμβάνοντας κάποια διοικητική περιφέρεια και στη θέση του να αναλάβει από τώρα αυτός που θα ηγηθεί του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου «κόλλησε» στην αναμονή των αλλαγών στις περιφέρειες. Μάλιστα ο Αλεξανδρίδης είχε -με τη σύμφωνη γνώμη του κόμματος- προκαλέσει ψηφοφορία στη δημοτική του ομάδα προκειμένου να επιλεγεί ο διάδοχός του. Τότε είχε εκλεγεί (με μία ψήφο διαφορά σε μια διαδικασία που άφησε πολλά κενά και προκάλεσε παράπονα) ο Σούλας. Έναν περίπου χρόνο μετά, τα δεδομένα φαίνεται πως αλλάζουν μετά την πρόθεση του «αντάρτη» Χατζηβρέττα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, την άρνηση του Δάλλα να ακολουθήσει τον Σούλα και την έντονη αμφισβήτηση του Καμαρινού (αυτός είχε χάσει για μία ψήφο). Το κλίμα έγινε ακόμη πιο ασαφές έπειτα από την παρέμβαση του προέδρου της ΝΟΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, Τάκη Δημόπουλου, ο οποίος, επικαλούμενος πως δεν είναι δυνατόν να δίνεται χρίσμα με μια ψηφοφορία ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους, προτείνει να ξανανοίξει το παιχνίδι από την αρχή (κυρίως, θέλει να έχει ο ίδιος ρόλο στην επιλογή). Μετά από αυτά επανήλθαν στο προσκήνιο σκέψεις να πιεστεί ο Αλεξανδρίδης να κατεβεί στις εκλογές και να παραιτηθεί έναν χρόνο μετά τη νέα του νίκη (που θεωρούν πως θα την εξασφαλίσει).
Αδυναμία εύρεσης υποψηφίου υπάρχει στους δήμους Αγίου Παύλου και Συκεών. Στον πρώτο ως κυρίαρχη εμφανίζεται η απόφαση να υποστηριχθεί ο Μιχάλης Μοσχονάς, σημερινός δήμαρχος, που εξελέγη με τη σημαία του ΚΚΕ. Θεωρούν πως με τον τρόπο αυτόν θα δημιουργηθεί η εντύπωση πως η ΝΔ και το ΚΚΕ δεν είναι αντίπαλοι, πράγμα που θα αξιοποιηθεί στις περιοχές όπου θα υπάρξει δεύτερος γύρος ανάμεσα σε «γαλάζιο» και «πράσινο» υποψήφιο. Στις Συκιές διαπιστώνεται απροθυμία εξεύρεσης υποψηφίων που θα διακινδυνεύσουν να κοντράρουν τον δημοφιλή Σίμο Δανιηλίδη. Έτσι, συζητείται το ενδεχόμενο να υποστηριχθεί και εκεί ο υποψήφιος του ΚΚΕ ή κάποιος «πράσινος αντάρτης». Σε… αγκάθι εξελίσσεται η επιλογή υποψηφίου για τον δήμο Καλαμαριάς, τον οποίο θεωρούν πως μπορούν να κερδίσουν, αν έχουν ένα «καλό άλογο». Οι Νεοδημοκράτες εκτιμούν πως ο Χριστόδουλος Οικονομίδης είναι πλέον τρωτός, εξαιτίας αφενός της αδυναμίας του να ενώσει το τοπικό ΠΑΣΟΚ και αφετέρου των αφορμών που έχει δώσει με τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του. Η απόπειρα που έγινε να πειστεί ο Γκιουλέκας να θέσει υποψηφιότητα «κόλλησε» στην άρνηση του βουλευτή. Πλέον οι σκέψεις μετατοπίζονται στον Σταύρο Καλαφάτη και ίσως στην Έλενα Ράπτη. Επειδή ωστόσο «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι», ως πιο πιθανή θεωρείται η εκ νέου επιστράτευση του Δημήτρη Σταμάτη, υποψηφιότητα που συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας (κάποιοι μιλούν για τον επίσης «λούζερ» Στεργίου).
Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στον δήμο Σταυρούπολης, όπου ο Διαμαντής Παπαδάμ εξελέγη ως «αντάρτης», χωρίς ποτέ ωστόσο να κρύψει την πίστη του στο ΠΑΣΟΚ. Τώρα οι «πράσινοι» σκέφτονται να του δώσουν το επίσημο χρίσμα, θέτοντας τους «γαλάζιους» δημοτικούς του συμβούλους (Δαμάσκο κ.λπ.) ενώπιον τρομερού διλήμματος. Δυστοκία και στη Νεάπολη, όπου τον Νάκη Λαδόπουλο δεν φαίνεται κανείς έτοιμος να αντιμετωπίσει. Οι πιέσεις που ασκούνται στον προηγούμενο υποψήφιο Καρακουλάκη να διεκδικήσει εκ νέου φαίνεται πως πέφτουν στο κενό.
Πρόβλημα καταγράφεται και στην Τριανδρία, όπου την προηγούμενη φορά η φερόμενη ως ανεξάρτητη υποψήφια Πολυξένη Δρίτσα έχασε στο νήμα από τον «πράσινο» Δημήτρη Σερβετά. Ο Σερβετάς θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ ο Βάκης θέλει να δώσει το χρίσμα στη Δρίτσα που είναι γυναίκα κολλητού του φίλου. Υπάρχουν, όμως, αντιδράσεις με κυριότερη αυτήν του Δημήτρη Τάτση που ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητά του με την υποστήριξη του Παναγιώτη Ψωμιάδη.