Συντονιστής τέλος, αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα

Το τοπίο που θα συναντήσει επιστρέφοντας είναι σαφώς δυσμενέστερο απ’ ό,τι το άφησε, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποτύπωσαν τις συνθήκες κρίσης που είχαν προηγουμένως διαμορφωθεί.

Στο επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού επισημαίνουν, ωστόσο, τα εξής:

1. Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να αποτυπώνουν τη σημαντική πολιτική υπεροχή του Κώστα Καραμανλή έναντι του Γιώργου Παπανδρέου (διαφορά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες).

2. Η «παράσταση νίκης», που είναι ένα κρίσιμο μέγεθος στις δημοσκοπήσεις, είναι υπέρ της ΝΔ, γεγονός που εκτιμάται από το Μαξίμου ως «ψήφος εμπιστοσύνης ή ανοχής στην κυβέρνηση παρά τα προβλήματα των πολιτών και έλλειμμα εμπιστοσύνης για το ΠΑΣΟΚ».

Είναι αλήθεια πως ακόμα και σ’ αυτήν τη δυσμενή συγκυρία το «κεφάλαιο Καραμανλής» και η αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά του Γιώργου Παπανδρέου να πείσουν ότι διαθέτουν νέα και άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση διακυβέρνησης, προσδίδει στην κυβέρνηση μεγάλες «πολιτικές ανάσες» και λίγο ακόμα χρόνο για να αρχίσει την ανάκαμψή της.

Γι΄ αυτό και όλοι -βουλευτές και υπουργοί- στρέφονται τώρα στον πρωθυπουργό και αναμένουν τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει.

Ο κ. Καραμανλής φέρεται να έχει λάβει τις αποφάσεις του και έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι αποφάσεις αυτές αποκρυσταλλώθηκαν μετά τις τελευταίες συναντήσεις που είχε -πριν αναχωρήσει για την Ιαπωνία- με κορυφαίους υπουργούς.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που έχει το «ΠΑΡΟΝ», ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ πρότεινε στον πρωθυπουργό να προχωρήσει, αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού σε «γενναίο ανασχηματισμό», να διαμορφώσει ευέλικτο και ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα, να προωθήσει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις και να αλλάξει την επικοινωνιακή τακτική δημιουργώντας έναν «επιτελείο επαγγελματιών και πολιτικών στελεχών».

Περίπου στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι προτάσεις του γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ, ο οποίος έδωσε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στη διαμόρφωση ενός επικοινωνιακού επιτελείου, με αλλαγές προσώπων και ρόλων, δημιουργώντας την εντύπωση πως οι σχέσεις του με τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο βρίσκονται ξανά σε οριακό σημείο.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που θα προωθήσει ο Κ. Καραμανλής είναι σχεδόν βέβαιο πως κλείνει οριστικά το θέμα του ορισμού συντονιστή της κυβέρνησης, αφού, πλην του Άρη Σπηλιωτόπουλου και ορισμένων βουλευτών που συμμερίζονται τις απόψεις του, κανείς δεν υποστηρίζει τελικά αυτήν την άποψη.
Νέος βουλευτής με μεγάλη πολιτική-οικογενειακή παράδοση, που μετέχει σε μια εκ των ομάδων που συσκέπτονται… συνωμοτικά αυτό το χρονικό διάστημα έλεγε στο «ΠΑΡΟΝ»:

«Ο Καραμανλής είναι απόλυτα κυρίαρχος του παιχνιδιού αλλά έχει την ατολμία να το κατανοήσει και να προχωρήσει μπροστά. Δεν πιάσαμε τον ταύρο από τα κέρατα, χάσαμε το momentum των μεταρρυθμίσεων και αποδείχθηκε πως δεν είχαμε σχέδιο στελεχών για τις ΔΕΚΟ. Εκτεθήκαμε με διάφορους ανεκδιήγητους, αλλά και εκείνους που κατηγορήθηκαν, αλλά δεν έφταιγαν, δεν τους στηρίξαμε.

Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να μιλάμε για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, χρειάζεται ένας συνολικός ανασχηματισμός με νέα πρόσωπα σε όλες τις θέσεις-κλειδιά του Δημοσίου. Ταυτοχρόνως, ο Καραμανλής πρέπει να λύσει το βασικό πρόβλημα: Έχουμε ατζέντα διακυβέρνησης και ποια είναι; Φοβάμαι ότι δεν έχουμε και θα βρούμε μπροστά μας τα προβλήματα στην οικονομία, την καθημερινότητα, τα εθνικά θέματα», μας είπε.

Άλλοι βουλευτές εντοπίζουν το πρόβλημα της πολυδιάσπασης και της αντιφατικής λειτουργίας διαφόρων «κέντρων συντονισμού» σε κυβέρνηση και κόμμα.

Όπως μας περιέγραφαν, αυτή τη στιγμή λειτουργούν στη ΝΔ τα εξής κέντρα συντονισμού και λήψης αποφάσεων:

• Ο γραμματέας της ΚΟ Απ. Σταύρου, ο οποίος θεωρείται ότι έχει αποτύχει στα καθήκοντά του, δεν μπόρεσε να συνδέσει τους βουλευτές με τους υπουργούς και να προωθήσει τα αιτήματά τους και δεν μπορεί να επιβληθεί στους υπουργούς. Είναι χαρακτηριστικό, όπως μας έλεγε βουλευτής της επαρχίας, ότι «υπουργός που επισκέφθηκε πρόσφατα νομό της επαρχίας είχε φροντίσει να συνεννοηθεί με τους τοπικούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να εξασφαλίσει ισορροπίες, οι βουλευτές της ΝΔ στον νομό, ωστόσο, έμαθαν την επικείμενη επίσκεψη από τις εφημερίδες και ουδέποτε τους ζητήθηκε να καταθέσουν υπομνήματα και προτάσεις»!

• Το ιδιαίτερο γραφείο του πρωθυπουργού με τους κυρίους Αγγέλου και Σταϊκούρα. Χωρίς να θεωρούν ότι είναι ανεπαρκή τα συγκεκριμένα στελέχη (που άλλωστε χαίρουν της εκτιμήσεως και της μακρόχρονης φιλίας του κ. Καραμανλή), πολλοί είναι οι βουλευτές που πιστεύουν πως δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν -λόγω του φόρτου και του ύφους της εργασίας τους- στον προληπτικό έλεγχο καταστάσεων για την αποφυγή προβλημάτων και στην πλήρη ενημέρωση του πρωθυπουργού για το τι συμβαίνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και την κομματική βάση.

• Πρόβλημα εντοπίζουν πολλοί και στη λειτουργία του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου κ. Αργύρη Καρρά, ο οποίος χαρακτηρίζεται «δύστροπος» και «αδύναμος στον συντονισμό».

• Σχετικά με το «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού, τον Θ. Ρουσόπουλο, πολλοί βουλευτές επισημαίνουν πως «είναι λάθος να του χρεώνονται τα προβλήματα συντονισμού της κυβέρνησης, διότι δεν είναι αυτός ο ρόλος που του έχει ανατεθεί. Δεν του έχει ανατεθεί καν η επικοινωνία του συνόλου του κυβερνητικού έργου, δεδομένου ότι τα υπουργεία λειτουργούν αυτόνομα». Ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας περιέγραφε πρόσφατα σε συνομιλητές του δύο περιπτώσεις, εκείνη με την πτώση του Σινούκ και την υπόθεση της… γαλοπούλας, όταν τόσο ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος όσο και ο Ευάγγελος Μπασιάκος είχαν πάρει σαφείς εντολές για τις εμφανίσεις τους στους τηλεοπτικούς σταθμούς και έπραξαν ακριβώς το αντίθετο, με απολύτως αρνητικά αποτελέσματα για την εικόνα της κυβέρνησης.

• Ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ είναι αναμφισβήτητα ένας ακόμα πόλος συντονισμού, ο οποίος θεωρείται αρκετά επιτυχημένος από την πλειονότητα των βουλευτών, διότι έχει προσδώσει κύρος στη θέση του και, κυρίως, απορροφά τους κραδασμούς ακόμα και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αφού σε αυτόν καταφεύγουν όλοι εξαιτίας της αδυναμίας συνεννόησης με τον κ. Σταύρου.

«Έχοντας όλα αυτά τα κέντρα αποφάσεων, θα ήταν λάθος να προστεθεί ένα ακόμα σε ρόλο συντονιστή. Θα επιτυγχάναμε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Αυτό που ίσως έχει ανάγκη ο πρωθυπουργός είναι ένα πρόσωπο ειδικών αποστολών, ένας Παπακωνσταντίνου επί Τσαλδάρη ή ένας Λιβάνης επί Παπανδρέου. Εάν κρίνει ότι αυτόν τον ρόλο μπορεί να τον παίξει ο Αγγέλου, ας του αναθέσεις αρμοδιότητες και ας τον απελευθερώσει από τη γραφειοκρατία, αλλιώς ας βρει το κατάλληλο πρόσωπο με το οποίο θα μπορούν να επικοινωνούν υπουργοί και βουλευτές που σήμερα αισθάνονται αποκομμένοι από το Μαξίμου», μας έλεγε δημοφιλής υπουργός.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι ο πρωθυπουργός σκοπεύει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να αποσαφηνίσει τις σκέψεις του για το κυβερνητικό σχήμα που θα παρατάξει από τις αρχές του χρόνου.

Ο «φάκελος Ντόρα» βρίσκεται, ήδη, ανοιγμένος, πάνω στο πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ η δήμαρχος Αθηναίων δεν κρύβει την ενόχλησή της για την «αδυναμία επικοινωνίας».

Όπως είπε στο «ΠΑΡΟΝ» συνεργάτης της δημάρχου, «εξακολουθεί να υφίσταται η εντύπωση πως η κ. Μπακογιάννη θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να έχει επιβεβαιωθεί ή ακυρωθεί με κάποιον τρόπο από τον πρωθυπουργό».

Εφόσον ο πρωθυπουργός δεν αναθέσει το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών στην κ. Μπακογιάννη, τότε -όπως μεταφέρει σε συνομιλητές της- «θα θεωρήσει ότι υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντί της και ίσως επανεξετάσει το σενάριο να παραμείνει τελικά για μια δεύτερη θητεία στον δήμο Αθηναίων».

Ρωτήσαμε το περιβάλλον της κ. Μπακογιάννη ποια θα είναι η στάση της εάν της ανατεθεί κάποιο άλλο υπουργείο.

«Εάν αυτό συνδυαστεί με μια συγκεκριμένη και προβεβλημένη κυβερνητική ατζέντα, με μια νέα στρατηγική που πρέπει να υπηρετηθεί από ένα νέο πρόσωπο, τότε θα το συζητήσει. Εάν της πει, φέρ’ ειπείν, ο πρωθυπουργός να πάρει το Οικονομίας ή το Ανάπτυξης γιατί πρέπει να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις ή κάποιες νέες πολιτικές και να εδραιωθεί νέο κλίμα, τότε μάλλον θα το δεχτεί.

Εάν της προτείνει το Υγείας ή το Πολιτισμού, τότε υπάρχει πρόβλημα έλλειψης εμπιστοσύνης και στρατηγικής ως προς το πρόσωπο της Ντόρας», μας είπαν με νόημα…

Εκτός απροόπτου, πάντως, ο κ. Καραμανλής έχει καταλήξει να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές σε υφυπουργούς, βάζοντας στην κυβέρνηση τη «γενιά Μπέζα» (τους 50άρηδες) και αρκετούς από τους εκλεγέντες το 2000, κρατώντας ως εφεδρεία τη «γενιά του 2004».

Ο Κ. Καραμανλής θα επαναφέρει στην κυβέρνηση τον Σάββα Τσιτουρίδη, ενώ αναμένεται να καλέσει από το Ευρωκοινοβούλιο τους Κ. Χατζηδάκη (για να υποστηρίξει και την υποψηφιότητά του στην Κρήτη στις επόμενες εκλογές) και Α. Σαμαρά.

Ο… ρεπόρτερ


Σχολιάστε εδώ