Σκοτώνονται για την… μπάλα

Δεν γνωρίζω πολλά για την εξουσία που κρύβεται στη σκιά της μπάλας, αλλά ομολογώ πως έχω μείνει έκπληκτος πληροφορούμενος τις διαστάσεις που έχει πάρει η σύγκρουση για τον έλεγχο της μεγαλύτερης αριθμητικά και γεωγραφικά Ένωσης της χώρας.

Μια σύγκρουση που ξεφεύγει από αυτές που συνηθίσαμε παραδοσιακά -των «πράσινων», των «κόκκινων» και των «γαλάζιων»- και παίρνει περίεργα χαρακτηριστικά, υπερβαίνοντας κομματικές διαχωριστικές γραμμές, γεωγραφικές αντιθέσεις και φυλετικές διαφορές και μετατρέπεται σε αβυσσαλέα σύγκρουση δύο στρατών, πίσω από την οποία κρύβονται ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, αντιπαραθέσεις διαφορετικών εξουσιών, οικονομικά συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες.

Μέσα σε ένα διαμορφούμενο περιβάλλον η αντιπαράθεση δεν γίνεται για το ποδόσφαιρο, αλλά για οτιδήποτε άλλο -που κρύβεται μέσα στο «πάπλωμα»- δικαιώνοντας την εξαιρετική ατάκα του νέου διαφημιστικού σλόγκαν του Στοιχήματος: «Πού είναι η μπάλα; Οέο;»!

• Πριν επιχειρήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε πρόσωπα, καταστάσεις και συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τα δημιουργούμενα «στρατόπεδα», να αναφέρουμε πως στις εκλογές έχει δικαίωμα να μετέχει ένας εκπρόσωπος από κάθε σωματείο (230 στο σύνολο) και πως το εκλογικό σύστημα είναι το πλειοψηφικό (δηλαδή ο πρώτος συνδυασμός παίρνει και τις έντεκα έδρες, αφήνοντας τον δεύτερο εκτός συμβουλίου). Επίσης, το δικαίωμα ψήφου μεταφέρεται με εξουσιοδότηση, δηλαδή κάθε σωματείο μπορεί να ορίζει όποιον εκλέκτορα επιθυμεί, πράγμα που σημαίνει πως ο εκβιασμός μπορεί να γίνεται με ασφάλεια. (Όρισε εκλέκτορα έναν άνθρωπο που θα σου υποδείξω και έλα να εισπράξεις τη χρηματοδότηση του ΟΠΑΠ ή την τάδε εξυπηρέτηση από τη νομαρχία, είναι το δέλεαρ που απευθύνεται στους αναποφάσιστους.) Σημειώνω, επίσης, πως οι εκλογές θα γίνουν πριν από τις 17 Δεκεμβρίου (τότε λήγει η θητεία της σημερινής -υπό τον Βαγγέλη Γραμμένο- διοίκησης), αν και η ακριβής ημερομηνία δεν καθορίστηκε ακόμη.

• Και τα δύο αντιμαχόμενα «στρατόπεδα» έχουν ως επικεφαλής δύο στελέχη αναμφίβολης ΠΑΣΟΚοφροσύνης. Τόσο ο Γραμμένος όσο και ο Βασίλης Σχιζοδήμος είναι γνωστοί και φανατικοί ΠΑΣΟΚοι. Ωστόσο και οι δύο δεν αποτελούν τους «front men», πίσω από τους οποίους κρύβονται οι Ψωμιάδηδες, ο Ορφανός, ο Γκαγκάτσης και κάθε ένας που θέλει να αποκομίσει από το ποδόσφαιρο κάποιο ίδιον όφελος.

Οι Ψωμιάδηδες


Οι ιδιόμορφοι αδελφοί Ψωμιάδη, είχαν μοιράσει από μικροί τα «παιχνίδια» και τα «τσανάκια» τους. Μπορεί ο μεγάλος -ο Διονύσης- να δήλωνε «πράσινος» και ο μικρός – ο Παναγιώτης- «γαλάζιος», αλλά ουδέποτε αντιπαρατάχθηκαν μεταξύ τους. Από νωρίς αντιλήφθηκαν πως οι τρεις πηγές εξουσίας στην Ελλάδα είναι η πολιτική, η Εκκλησία και το ποδόσφαιρο.

Παπάς δεν έγινε κανένας από τους δύο -φοβήθηκαν μην πέσει… κανένας πολυέλαιος στο κεφάλι τους- αλλά φρόντισαν να έχουν άριστες σχέσεις με τα ράσα και επέλεξαν να… πέσουν με τα μούτρα στους άλλους δύο τομείς που εξασφαλίζουν δόξα και τα επακόλουθα.

Ο μεγάλος ασχολούνταν με τα παραγοντίστικα του ποδοσφαίρου και ο μικρός με την πολιτική. Το κυριότερο, ουδέποτε βρέθηκαν σε απέναντι «στρατόπεδα» και ανέκαθεν ο ένας είχε την αμέριστη υποστήριξη του άλλου στις μάχες που έδινε στο «γήπεδό» του. (Ο τρίτος αδελφός -γιατί υπάρχει και τρίτος- δήλωνε οπαδός του ΚΚΕ, αλλά δεν κατάφερε να παίξει κάποιον σπουδαίο ρόλο στα κοινά, καθώς το κόμμα δεν είναι ευεπίφορο σε τέτοια κόλπα. Έτσι, αρκέστηκε σε περιφερειακή δραστηριότητα στο πλευρό των μαχητών αδελφών του).

Ο Διονύσης, καθηγητής αγγλικών το επάγγελμα, ξύπνιος και δραστήριος παράγοντας, είχε καταφέρει να ελέγξει την ΕΠΣΜ για περισσότερα από δέκα χρόνια, για όσα δηλαδή χρόνια ο αδελφός του κατάφερνε να εκλέγεται πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος και στη συνέχεια βουλευτής Θεσσαλονίκης.

Έτσι, όταν έφτασε η στιγμή οι δύο αδελφοί να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να καταλάβουν από κοινού τη νομαρχία, το αποτέλεσμα ήταν δεδομένο. (Το ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, με την υποστήριξη της Εκκλησίας και του ποδοσφαίρου, εξασφάλισε την απόλυτη υπεροπλία έναντι του αντιπάλου του, μετατρέποντας την εκλογική μάχη σε αγώνα Ολυμπιακού – Αιγάλεω, την περίοδο του «χρυσού αιώνα» των Κόκκαλη – Μητρόπουλου). Στον «στημένο αγώνα» ο «πράσινος Διονύσης» εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο του αδελφού του και ακολούθως ανέλαβε αντινομάρχης, «λύνοντας και δένοντας» στις υπηρεσίες και στον σχεδιασμό των πολιτικών.

Όσα διαμείφθηκαν στις εκλογές της ΕΠΟ, όταν ο Διονύσης προσπάθησε να «αλλάξει κατηγορία» και από τοπικός να μετατραπεί σε εθνικό ποδοσφαιρικό παράγοντα συνεργαζόμενος με τον Βίκτωρα Μητρόπουλο, είναι γνωστά. Η μήνις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ανάγκασε τους αδελφούς σε ήττα και τους απέδειξε την ορθότητα της παροιμίας «καλύτερα πρώτος στο χωριό παρά τελευταίος στην πόλη».

Τώρα, εν όψει των εκλογών της ΕΠΣΜ, ο Διονύσης με την αμέριστη συνδρομή του αδελφού του και του μηχανισμού της νομαρχίας δίνει τη μάχη για να αποδείξει πως αυτός είναι ο άρχων του ποδοσφαίρου στην πόλη.

Οι Ορφανογκαγκάτσηδες


Αυτήν τη φορά, ωστόσο, δεν έχει απέναντί του εύκολους αντιπάλους. Ο Ορφανός θέλει με κάθε τρόπο να ελέγξει την κατάσταση, ενώ ο Γκαγκάτσης επιθυμεί σφόδρα να πάρει την εκδίκησή του για τη συμμαχία των Ψωμιάδηδων με τον Βίκτωρα.

Οι Γκαγκάτσης και Ορφανός, λοιπόν, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, αντιπαραθέτοντας στο «πρασινογάλαζο» ψηφοδέλτιο των Ψωμιάδηδων το «γαλαζοπράσινο» δικό τους.

Επέλεξαν ως επικεφαλής τον παραδοσιακό αντίπαλο των Ψωμιάδηδων Βασίλη Σχιζοδήμο (επί χρόνια διεκδικητή του χρίσματος του ΠΑΣΟΚ στον δήμο των Αμπελοκήπων) και ανέθεσαν τον ρόλο του μάνατζερ της παράταξης, στον Παναγιώτη Χατζηλαζαρίδη, το «γαλάζιο» πρώην «δεξί χέρι» του Διονύση, που «αποσκίρτησε» εντασσόμενος στο ιδιαίτερο γραφείο του υφυπουργού Αθλητισμού.

Ο Χατζηλαζαρίδης είναι αλήθεια πως κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για να δημιουργηθεί ένα αμιγώς «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο που θα ετίθετο απέναντι σε αυτό του Γραμμένου. Θεωρούσε πως, κομματικοποιώντας τη μάχη, θα είχε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας εκμεταλλευόμενος την επιρροή της εξουσίας και των κονδυλίων του ΟΠΑΠ (άλλωστε, ξέρει από πρώτο χέρι πως οι αθλητικοί παράγοντες πρώτα κοιτάζουν την εξουσία και το χρήμα, αφήνοντας στην άκρη ποδοσφαιρικές και πολιτικές διαφορές).

Η προσπάθειά του αυτή «ναυάγησε», παρά την υποστήριξη των υψηλόβαθμων κομματικών παραγόντων και του δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου που θέλουν με κάθε τρόπο να… κοντύνουν τους αδελφούς.

Στις… πλάτες, λοιπόν, του ποδοσφαίρου θα προσπαθήσουν να λύσουν τις διαφορές τους ή να διαμορφώσουν μια νέα μοιρασιά της επιρροής τους στην πόλη οι εκπρόσωποι της «γαλάζιας» εξουσίας, χρησιμοποιώντας -ο καθένας για λογαριασμό του- τους «πράσινους» παράγοντες, οι οποίοι, νιώθοντας εγκαταλελειμμένοι από το κόμμα τους, πράττουν κατά το δοκούν ανάλογα με τις προσωπικές τους σχέσεις και τις ατομικές τους φιλοδοξίες (για παράδειγμα, στο ψηφοδέλτιο του Γραμμένου περιλαμβάνονται γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Γιάννης Παπαϊωάννου και ο Πέτρος Πετρίδης, ενώ την υποστήριξή του παρέχει και ο Γιώργος Λυσαρίδης).

Οι Ψωμιάδηδες, παίρνοντας μαζί τους και τον «ποδοσφαιρογεννημένο» βουλευτή Σταύρο Καλαφάτη, εξασφάλισαν αρκετούς επώνυμους «γαλάζιους» παράγοντες στο ψηφοδέλτιο του Γραμμένου. Οι περισσότεροι, ωστόσο, από αυτούς πήγαν με τον Σχιζοδήμο.

Η σύγκρουση των δύο συνδυασμών είναι… ομηρική και για τη μάχη χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα όπλα.

Λόγου χάρη, ο Διονύσης καταγγέλλει τον Ορφανό για κακοδιαχείριση και τον Παπαγεωργόπουλο πως είναι ο μόνος δήμαρχος που δεν έκανε τίποτα απολύτως για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στην περιοχή του. Κυκλοφορεί μάλιστα και λίστα με συλλόγους «μαϊμού» που αποπειράθηκε να στήσει ο Ορφανός με λεφτά του ΟΠΑΠ, οι οποίοι έλαβαν χρηματοδότηση χωρίς να παρέχουν κανένα απολύτως έργο.

Από την άλλη πλευρά, καταγγέλλεται πως οι Ψωμιάδηδες χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο και τη νομαρχία για να αποκτήσουν αξιώματα και χρήμα. Αναφέρουν μάλιστα τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Διονύση για τη διοργάνωση ιδιωτικών τουρνουά και κατασκηνωτικών καμπ ποδοσφαίρου, καταγγέλλοντας πως αυτά γίνονται με την πολύπλευρη παράτυπη υποστήριξη της νομαρχίας και (διανέμουν μάλιστα τα προπαγανδιστικά φυλλάδια των δραστηριοτήτων, από τα οποία προκύπτει η ορθότητα των καταγγελιών τους).

Επιπλέον, υποστηρίζουν πως οι Ψωμιάδηδες χρησιμοποιούν το τουριστικό γραφείο ενός μεγαλοδιαιτητή και το ορεινό συγκρότημα ενός μεγαλοδημοσιογράφου προκειμένου να τους προσεταιριστούν στην προσπάθειά τους.

Και να φανταστείτε πως έχουμε ακόμη έναν ολόκληρο μήνα μέχρι να στηθούν οι κάλπες…

Ο Λευκοπυργιώτης
email: [email protected]


Σχολιάστε εδώ