Πώς κατανέμονται οι βουλευτικές έδρες αν ίσχυε ο νόμος Σκανδαλίδη

Ως γνωστόν, ο νέος εκλογικός νόμος είναι αναλογικότερος, γεγονός που ευνοεί τα μικρότερα κόμματα, αλλά παράλληλα για να διασφαλιστεί η κυβερνητική πλειοψηφία λειτουργεί εις βάρος του κόμματος που θα έλθει δεύτερο.

Αν οι εκλογές του 2004 είχαν γίνει με τον νόμο Σκανδαλίδη, οι σημερινοί πολιτικοί συσχετισμοί δεν θα άλλαζαν δραματικά. Θα υπήρχαν βεβαίως αλλαγές στην κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων, με χαμένους το ΠΑΣΟΚ (111 έδρες, έναντι 117), τη ΝΔ (164 έναντι 165) και κερδισμένους το ΚΚΕ ( 16 έναντι 12) και το ΣΥΝ (9 έναντι 6), αλλά το αξιοσημείωτο θα ήταν η… ανελέητη μάχη του σταυρού σε αρκετές περιφέρειες, όπου παρατηρούνται αξιοσημείωτες αλλαγές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «μεγάλο λιμάνι», όπου ο νέος εκλογικός νόμος οδηγεί σε απώλεια 2 έδρων από το κυβερνών κόμμα. Είναι λοιπόν απολύτως λογικό το ότι εκεί τα εσωκομματικά μαχαιρώματα «άστραψαν» πολύ νωρίτερα από τις άλλες περιφέρειες, αφού οι βουλευτές της περιοχής θα έχουν εκτός των άλλων να αντιμετωπίσουν και την κάθοδο νέων υποψηφίων.

Η ΝΔ έχανε 2 έδρεςστον Πειραιά


Με βάση τα αποτελέσματα του 2004 και τον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, η ΝΔ θα έχανε 2 έδρες στον Πειραιά και από 1 έδρα σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Β’ Θεσσαλονίκης, Β’ Πειραιά, Λέσβο και Μαγνησία, ενώ θα κέρδιζε από μία έδρα σε Βοιωτία, Εύβοια, Ημαθία, Ηράκλειο, Καβάλα, Πέλλα και Σέρρες.

Στο ΠΑΣΟΚ η έκτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν θα οδηγούσε στη Βουλή, αφού χάνεται προς όφελος του ΚΚΕ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κέρδιζε έδρα σε Α’ Πειραιά, Β’ Θεσσαλονίκης, Λέσβο και Μαγνησία, αλλά θα έχανε έδρα σε Υπόλοιπο Αττικής, Β’ Αθήνας, Βοιωτία, Εύβοια, Ημαθία, Ηράκλειο, Καβάλα, Πέλλα, Σέρρες.

Το ΚΚΕ πέραν της έδρας του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα κέρδιζε έδρες σε Αιτωλοακαρνανία, Αττική και Β’ Αθήνας και ο ΣΥΝ σε Α’ Πειραιά, Β’ Περαιά και Αχαΐα.

Αναλυτικά η κατανομή των έδρων με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του 2004 και τον… νέο εκλογικό νόμο θα είχε ως περιγράφεται στον πίνακα.


Σχολιάστε εδώ