Παράκλητος ο Σημίτης!

Στόχο, που δεν είναι άλλος απ’ τον διάδοχό του, τον Γ. Παπανδρέου!Ελάχιστοι πλέον μέσα στο ΠΑΣΟΚ διατηρούν αμφιβολίες ότι ο τέως πρωθυπουργός όταν λέει «είμαι πολιτικά παρών» εννοεί την παρουσία του στα εσωκομματικά δρώμενα και τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αποκλειστικά. Και… απειλητικά για τον Γιώργο.

Άλλωστε για ποια άλλη παρουσία θα έκανε λόγο;

Τα όνειρα για την Ευρώπη αποδείχθηκαν… όνειρα. Απατηλά.Τα σενάρια ότι… το 2010 θα μπορέσει να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν τα πιστεύουν ούτε… τα παπαγαλάκια του που τα διακινούν!

Έπειτα, όπως παρατηρούσε παλιό, έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, γιατί χρησιμοποίησε την έκφραση «πολιτικά παρών» και όχι απλώς «παρών»;

Για έναν άνθρωπο, έναν πολιτικό, ο οποίος ζυγίζει καλά και αυστηρά τα λόγια του, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όμως η φράση-κλειδί που χρησιμοποίησε ο Σημίτης είναι αυτή περί πρόωρων εκλογών το αργότερο ως το φθινόπωρο του 2007, ακόμα και πιο πριν, μαζί με τις δημοτικές εκλογές.

Εκεί, σ’ αυτήν την πρόβλεψη-επιθυμία κρύβεται και η στόχευσή του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αλλά και πληροφορίες από ανθρώπους του περιβάλλοντός του, ο Κ. Σημίτης πιστεύει ότι αν ο Καραμανλής πάει σε πρόωρες εκλογές, κατά πάσα πιθανότητα θα τις κερδίσει. Άλλωστε ούτε ο Γιώργος ούτε το ΠΑΣΟΚ έχουν πείσει ότι μπορούν να χτυπήσουν στα ίσα τον Καραμανλή σε μια εκλογική αναμέτρηση, πόσω μάλλον πρόωρη.

Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως προσδοκά ο Σημίτης, το ΠΑΣΟΚ θα μπει σε τούνελ βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης.

Ο Γιώργος δεν θα αντέξει τρίτη εκλογική ήττα. Και μπροστά στον κίνδυνο διάσπασης, το ΠΑΣΟΚ θα προστρέξει παράκλητο στον Σημίτη για να του ζητήσει να αναλάβει την ηγεσία για ένα μεσοδιάστημα, έως ότου εξευρεθεί λύση μόνιμη!

Γι’ αυτόν τον λόγο ο τέως, λένε όσοι γνωρίζουν, συντηρεί την ομάδα των «εκσυγχρονιστών» (αν και έχει σημαντικές απώλειες, χωρίς βέβαια να αποκλείεται κάποιοι να επιστρέψουν, αν διαισθανθούν ότι μπορεί να ξαναβρεθούν στο προσκήνιο), οι οποίοι τον στηρίζουν και οι οποίοι την κρίσιμη στιγμή θα λειτουργήσουν ως Δούρειος Ίππος προώθησης των επιδιώξεών του. Η ομάδα αυτή θα χρησιμοποιεί στο εξής ως πολιτικό μανιφέστο το βιβλίο Σημίτη.

Εκλογικό αιφνιδιασμό φοβάται το ΠΑΣΟΚ


Το ενδεχόμενο να βρεθεί το ΠΑΣΟΚ μπροστά σε εκλογικό αιφνιδιασμό απασχολεί έντονα τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σύσκεψη συνεργατών του με αντικείμενο τις αναλύσεις των δημοσκοπήσεων φέρεται να έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «Σίγουρα ο Καραμανλής σκέφτεται και τον εκλογικό αιφνιδιασμό, γι’ αυτό εμείς πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή».

Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου επισήμανε στους συνεργάτες του ότι ο ίδιος εργάζεται συστηματικά για «την ενότητα του κόμματος και τη νίκη στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν…», αναφερόμενος εμμέσως στο κλίμα των ημερών και στην εσωκομματική αναταραχή που δημιούργησε η επανεμφάνιση Σημίτη. Το παράδοξο εδώ είναι πως τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Κώστας Σημίτης βλέπουν επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων και επ’ αυτού συμφωνούν απολύτως, παρότι ο ένας «κοιτάζει μπροστά» και άλλος ασχολείται με το «κυβερνητικό παρελθόν» του ΠΑΣΟΚ. Η συμφωνία τους επεκτείνεται και στα αίτια των πρόωρων εκλογών. Κατά τον κ. Σημίτη, «η κατάσταση της οικονομίας δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία», κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται, όμως, ότι και η επανεμφάνιση του Κώστα Σημίτη συνδέεται ευθέως με την εκτίμησή του για επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων. Ο τέως πρωθυπουργός δηλώνει «παρών», επειδή επιδιώκει να έχει πολιτικό μέλλον και πολιτικό ρόλο και, όπως επισημαίνει ο ίδιος, να συμβάλει στην εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ». Προφανώς ο κ. Σημίτης δεν προτίθεται να συνταξιοδοτηθεί και μόλις… μύρισε επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων, έσπευσε να πάρει θέση στην πρώτη γραμμή για να διασφαλίσει το πολιτικό του μέλλον…


Σχολιάστε εδώ