«Μητσοτάκης» του ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει ο Σημίτης!

Έχει περάσει ενάμισης χρόνος από τότε που οι πολίτες με την ψήφο τους απομάκρυναν από την εξουσία την πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση που με πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη πέρασε από αυτόν τον τόπο από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, όμως ο Κ. Σημίτης νομίζει ότι η Ελλάδα κατοικείται από τόσο άθλιους Λωτοφάγους ώστε να έχουν ήδη ξεχάσει τον άθλιο βίο και πολιτεία των κυβερνήσεών του και έτσι επιχειρεί να επανακάμψει στην πολιτική σκηνή γράφοντας ένα βιβλίο.

Είναι προφανές πως ο Κ. Σημίτης προσπαθεί να επιβάλει στο ΠΑΣΟΚ να τον ανεχθεί σε έναν ρόλο «Μητσοτάκη. Ο τέως πρωθυπουργός, διαπιστώνοντας αφενός την κραυγαλέα ανεπάρκεια του σημερινού αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και αφετέρου την ανυπαρξία εσωκομματικής αντιπολίτευσης, επιχειρεί να προωθήσει τον εαυτό του σε έναν εξωθεσμικό πόλο που θα είναι μέσα στο κόμμα και θα υπονομεύει συστηματικά τον Γ. Παπανδρέου και την πολιτική του.

Αρχικά θέλει να επηρεάζει τους εσωτερικούς συσχετισμούς μέσα στο ΠΑΣΟΚ, καιροφυλακτώντας ακόμη και για μια ολική επιστροφή του, αν ποτέ παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία – ιδίως αν συντριβεί με ταπεινωτικό τρόπο το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2008.

Παροχή υπηρεσιών στη ΝΔ


«Η συγγραφή είναι πολιτική πράξη και συμμετοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Κ. Σημίτης. «Με το βιβλίο του δηλώνει ʽʽπαρών”, δεν πάει σπίτι του», υπογράμμισε αποκαλυπτικά ο στενός συνεργάτης και φίλος του τέως πρωθυπουργού, Νίκος Θέμελης. «Δείχνει την κατεύθυνση και την αγωνία του για την ασυνέχεια στην πολιτική του», πρόσθεσε.

Η αλήθεια είναι πως ο Κ. Σημίτης έχει αφομοιώσει πλήρως την τακτική του επίτιμου προέδρου της ΝΔ. Ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριζε έμμεσα με χίλιους τρόπους την κυβέρνηση Σημίτη, υπονομεύοντας ταυτόχρονα όσο μπορούσε περισσότερο τον Κ. Καραμανλή. Ο στόχος ήταν απλός, απλούστατος: αν ο Καραμανλής υφίστατο ήττα στις εκλογές, θα άνοιγε ο δρόμος αμέσως για να γίνει αρχηγός της ΝΔ η κόρη του, η Ντόρα Μπακογιάννη, με προοπτική να κυβερνούσε σύντομα και τη χώρα ως πρωθυπουργός.

Ακριβώς αντίστοιχη τακτική ακολουθεί και ο Σημίτης: με την πολιτική του επανεμφάνιση μέσω του βιβλίου του και την υπερπροβολή που του εξασφάλισαν τα ΜΜΕ, εμφανίζει το ήδη αδύναμο ΠΑΣΟΚ ως διχασμένο επιπλέον, δίνοντας σοβαρή βοήθεια στη ΝΔ που έχει αρχίσει να υφίσταται σοβαρή φθορά λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής της και της υποχωρητικής στάσης της στα εθνικά θέματα.

«Φτύσιμο» από Γ. Παπανδρέου


Έτσι, πολύ σωστά από τη σκοπιά της, η ΝΔ προσπαθεί να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις υπηρεσίες που αντικειμενικά της προσφέρει ο τέως πρωθυπουργός. Δεν είναι φυσικά τυχαία ούτε η παρουσία στην παρουσίαση του βιβλίου του γραμματέα της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, της προέδρου της Βουλής Α. Ψαρούδα – Μπενάκη και άλλων στελεχών της ούτε η έντονη προβολή της υπόθεσης αυτής και από τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον δεξιό Τύπο (στο πλάι φυσικά των ΜΜΕ της «εκσυγχρονιστικής» διαπλοκής).

«Η πρόθεσή μου δεν είναι να σωπάσω, δεν θα το κάνω ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, λέω και θα λέω την άποψή μου», ήταν το πνεύμα των δηλώσεων του Κ. Σημίτη, στο πολιτικό μήνυμα που έστειλε.

«Η δύναμη μιας παράταξης είναι το έργο της και αυτό δεν πρέπει να το χαρίζει σε άλλους… Ένα εκσυγχρονιστικό εγχείρημα δεν μπορεί να έχει ημερομηνία λήξης», τόνισε επίσης, θέλοντας να υπαγορεύσει πολιτική στον σημερινό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Παπανδρέου όμως δεν είναι φυσικά τόσο ανόητος, ώστε να κάνει άξονα της πολιτικής του την υπεράσπιση του έργου μιας κυβέρνησης που υπήρξε ακριβώς η αιτία της εκλογικής καταβαράθρωσης του ΠΑΣΟΚ και της απομάκρυνσης από την εξουσία!

Δεν του τη χάρισε, λοιπόν, του Σημίτη και «έφτυσε» με τον χειρότερο τρόπο τις «νουθεσίες» του τέως πρωθυπουργού για «αποθέωση» του έργου του.

«Η ιστορία κρίνει. Δική μου ευθύνη είναι να βλέπω μπροστά και όχι πίσω. Αλλάζουμε εμείς προς το καλύτερο για να αλλάξουμε την Ελλάδα», δήλωσε κατά την παρουσία του στην εκδήλωση.

«Παρελθοντολογία» δηλαδή το έργο του «καταλληλότερου», το οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου παρέδωσε στην «κρίση της ιστορίας», αρνούμενος να το φορτωθεί ο ίδιος και το σημερινό ΠΑΣΟΚ!

Κανονικότατο θάψιμο…

Η ζημιά έγινε


Η ουσία πάντως είναι ότι ο Κ. Σημίτης την έκανε τη ζημιά στον Γ. Παπανδρέου υποσκάπτοντας ακόμη περισσότερο το έτσι και αλλιώς πολύ μειωμένο κύρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς μάλιστα δεκάδες βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχεδόν η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του, έσπευσαν να δώσουν το «παρών» στην παρουσίαση του βιβλίου.

Πολύ λογική και αναμενόμενη βέβαια η παρουσία τόσων βουλευτών, αφού ο Γ. Παπανδρέου είχε κάνει την ανοησία να δεχθεί να καταρτίσει τις λίστες των υποψηφίων βουλευτών το 2004 μόνος του ο κ. Σημίτης, βάζοντας όλους τους δικούς του. Δεν ελέγχει που δεν ελέγχει όμως έτσι την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Γιωργάκης, με την παρέμβαση του Σημίτη ήρθε και φάνηκε σαν… «ρεμπέτ ασκέρι»!

Αν έρχεται ο «τέως» και με το παραμικρό «παίρνει» από τον Γ. Παπανδρέου τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα, φαντάσου τι έχει να γίνει αν υπάρξει πραγματική διεκδίκηση της αρχηγίας από κάποιο εν ενεργεία στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και όχι από τον «συνταξιούχο» Σημίτη, σκέπτεται με το δίκιο του ο κόσμος που ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Άθελά του, πάντως, ο τέως πρωθυπουργός παρέχει έμμεσα και μια υπηρεσία στον Γιώργο, καθιστώντας εμφανές πόσο ψοφοδεή και ανίκανα είναι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν τολμούν να υψώσουν το πολιτικό τους ανάστημα σε έναν τόσο αδύναμο αρχηγό, όπως ο Γ. Παπανδρέου. Το γεγονός ότι ο ίδιος τόλμησε και αναστάτωσε τους πάντες και τα πάντα, ενώ αυτοί σκύβουν το κεφάλι και καταπίνουν αδιαμαρτύρητα ό,τι και αν πει ή κάνει ο Γιωργάκης και κάθονται σαν «κότες» να τους καρατομεί ή να τους συνταξιοδοτεί πολιτικά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, σίγουρα έμμεσα απαξιώνει στελέχη σαν τους Β. Βενιζέλο, Κ. Σκανδαλίδη, Α. Τσοχατζόπουλο, Β. Παπανδρέου και δεκάδες άλλους…

Υπόδειγμα πολιτικής δειλίας


Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του βιβλίου, ελάχιστη πραγματική σημασία έχει αυτό καθαυτό. Κατ’ αρχάς γράφτηκε μόνο ως πρόσχημα για να διευκολύνει την πολιτική επιστροφή του Κ. Σημίτη.

Από την άλλη, βέβαια, συνιστά και μια προσπάθεια υπεράσπισης του έργου του, το οποίο το έχουν απαρνηθεί και το έχουν «φτύσει» οι πάντες στο ΠΑΣΟΚ -όσοι τουλάχιστον θέλουν να έχουν μέλλον στην πολιτική, οπότε δεν θέλουν να κουβαλούν το στίγμα αυτής της διεφθαρμένης περιόδου.

Ο Κ. Σημίτης ξέρει ότι στην ιστορία θα αναφέρεται για το «ευχαριστώ τις ΗΠΑ» στον εθνικό εξευτελισμό των Υμίων και για την απερίγραπτη διαπλοκή με τα μεγάλα συμφέροντα και την απίστευτα εκτεταμένη διαφθορά στο εσωτερικό της χώρας.

Προσπάθησε να τα αποσείσει αυτά, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να εξοργίσει όλο τον κόσμο με την αλαζονεία του. Μέχρι και την ήττα στις εκλογές πήγε να φορτώσει θρασύδειλα στον Γ. Παπανδρέου (!), ενώ όλοι οι επαΐοντες γνωρίζουν τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν το ΠΑΣΟΚ πίσω… 8 ως 12 εκατοστιαίες μονάδες όταν ανέλαβε ο Γιώργος, ο οποίος κατόρθωσε να ρίξει την υστέρηση από τη ΝΔ κάτω από 5% διαφορά.

«Για όλα φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τον ίδιο. Είναι κάτι σαν τη ΝΔ!», δήλωσε εύστοχα και σαρκαστικά ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. Πάντα μικρόψυχος ο Κ. Σημίτης, δεν θα μπορούσε να αλλάξει τώρα, στην ηλικία της «πολιτικής συνταξιοδότησης».

Ευτυχώς δεν πρόλαβε!


Γελάει όλη η Ελλάδα με όσα γράφει ο Κ. Σημίτης για τον διασυρμό του στην κρίση των Υμίων, την εν ψυχρώ παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους και τόσα άλλα που σφράγισαν την οκτάχρονη πρωθυπουργική του καριέρα.

Ένα σημείο που αφορά όμως τα ελληνοτουρκικά πρέπει να επισημανθεί, καθώς αναφέρεται στις μυστικού περιεχομένου συνομιλίες με την Άγκυρα: «Τη στιγμή της κυβερνητικής αλλαγής, τον Μάρτιο του 2004, ήταν ζήτημα χρόνου, ίσως λίγων μηνών, η ευδόκιμη κατάληξη, στη βάση της αμοιβαίας συναίνεσης, με κερδισμένες και τις δύο πλευρές», γράφει.

Με δεδομένη την άκρως ενδοτική στάση του Κ. Σημίτη στα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, το «ευχαριστώ» στους Αμερικανούς, τη συμφωνία του με το απαράδεκτο Σχέδιο Ανάν για το ξεπούλημα της Κύπρου κ.λπ., μπορεί κανείς να υποθέσει σε τι είδους ρυθμίσεις στο Αιγαίο ήταν διατεθειμένος να συμφωνήσει!

Ευτυχώς που δεν πρόλαβε! Είναι ευχής έργον που η λαϊκή ψήφος τον απομάκρυνε από την εξουσία και αυτόν και το ΠΑΣΟΚ, γιατί βέβαια καθόλου καλύτερος από τον Κ. Σημίτη δεν είναι στα θέματα αυτά ο υπουργός Εξωτερικών του και διάδοχός του, ο Γ. Παπανδρέου.

Δεν ξέρουμε αν το επεδίωκε συνειδητά, αλλά με αυτά που γράφει ο Κ. Σημίτης κάνει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων να αναστενάξει με ανακούφιση για το γεγονός ότι ο επίδοξος «Μητσοτάκης του ΠΑΣΟΚ» δεν είναι πλέον πρωθυπουργός!


Σχολιάστε εδώ