«ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ»

«Προειδοποιούμε τον ελληνικό λαό ότι ενώπιον αυτού του αδιεξόδου καλλιεργείται ήδη το σενάριο πρόωρων εκλογών μέχρι τον Ιούνιο του 2006, πρόωρων εκλογών κατά τις οποίες βεβαίως ο κύριος Καραμανλής δεν θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό με το αίτημα να εισπράξει εξουσιοδότηση για να φορολογήσει ακόμα βαρύτερα τον ελληνικό λαό, αλλά με επίκληση δήθεν εθνικού θέματος».

Και όπως πληροφορείται η στήλη, στην ίδια κατεύθυνση θα βγαίνουν το επόμενο διάστημα κι άλλοι που πιστεύουν ή φοβούνται ότι η κυβέρνηση μπορεί να τους «πιάσει στον ύπνο».


Πού χωράνε όλοι αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι


Από το 1990 και εντεύθεν όλες οι κυβερνήσεις, άλλες με μεγαλύτερη και άλλες με μικρότερη ένταση, μιλάνε για την ανάγκη μείωσης του δημοσίου τομέα και του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Τα στοιχεία, ωστόσο, που επικαλέστηκε ο αρμόδιος υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος στη σχετική συζήτηση που έγινε πρόσφατα στο Κοινοβούλιο, δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά μείωση των υπαλλήλων έχουμε.

Για να αποσείσει τις επικρίσεις για το βόλεμα «γαλάζιων παιδιών» και να αποδείξει ότι η σημερινή κυβέρνηση κάνει ό,τι έκανε και η προηγούμενη, ο κ. Παυλόπουλος έδωσε τα ακόλουθα πολύ αποκαλυπτικά στοιχεία για την τελευταία τετραετία:

• Το 2002 πραγματοποιήθηκαν 148.898 προσλήψεις, εκ των οποίων οι 119.379 μέσω ΑΣΕΠ (ποσοστό 80,2%) και οι 29.519 εκτός ΑΣΕΠ (19,8%).

• Το 2003 έγιναν 131.353 διορισμοί (με το 77,4% μέσω ΑΣΕΠ και το 22,6% εκτός).

• Το 2004 διορίστηκαν 143.267 άτομα (78,9% μέσω ΑΣΕΠ και 21,1% εκτός).

• Το 2005 (και με στοιχεία μέχρι τον Οκτώβριο) έχουν προσληφθεί ήδη 136.950, από τους οποίους 106.367 μέσω ΑΣΕΠ (77,7%) και οι 30.583 εκτός ΑΣΕΠ (22,3%).

Στο σύνολο της τετραετίας δηλαδή οι προσληφθέντες στο Δημόσιο πλησιάζουν τις 600 χιλιάδες άτομα!

Ακόμη κι αν δεχθεί κανείς ότι πολλές από αυτές τις προσλήψεις είναι επαναλαμβανόμενες ανανεώσεις συμβάσεων, δεν παύει να είναι ένας τεράστιος αριθμός, που μόνο μείωση των δημοσίων υπαλλήλων δεν δείχνει.

—————*—————

Κανείς δεν ξέρει πόσους έχει το Δημόσιο


Το πλέον απογοητευτικό είναι ότι οι προσλήψεις, είτε από την πόρτα είτε από το παράθυρο, συνεχίζονται, χωρίς η επίσημη πολιτεία να ξέρει ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός όσων υπηρετούν στο Δημόσιο.

Οι εξαγγελίες για «απογραφή» των υπηρετούντων που ακούγονται από την εποχή της κυβέρνησης Τζαννετάκη, όταν υπουργός Προεδρίας ήταν ο μακαρίτης Αθανάσιος Κανελλόπουλος, δεν έχουν τηρηθεί.

Σε επανειλημμένες ερωτήσεις που έγιναν τελευταία από βουλευτές της αντιπολίτευσης, η στερεότυπη απάντηση που δίνει ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Απ. Ανδρεουλάκος είναι η εξής: «Το υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης δεν διαθέτει στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των μισθοδοτηθέντων, με κάθε σχέση εργασίας εργαζομένων, στον δημόσιο τομέα».

«Αρμόδιο να σας απαντήσει για το θέμα αυτό είναι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, στο οποίο διαβιβάζουμε την ερώτηση», συμπληρώνει ο υφυπουργός και γνωρίζοντας ίσως ότι ούτε από εκεί θα πάρουν απαντήσεις οι βουλευτές, καταλήγει: «Συναφώς σας γνωρίζουμε ότι το θέμα δεν έχει απασχολήσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις και κατά συνέπεια δεν μερίμνησαν για τη σύνταξη μητρώου υπαλλήλων του δημόσιου τομέα προκειμένου να υπάρχουν στοιχεία αναφορικά με το ερώτημα».

Υπόσχεται, πάντως, ότι η σημερινή κυβέρνηση θα συντάξει αυτό το μητρώο. Για να δούμε αν αυτή τη φορά θα τηρηθούν οι υποσχέσεις.

—————*—————

Στη Βουλή 242 νέες προσλήψεις σε έναν χρόνο


Στη Βουλή, πάντως, όπου υπάρχει μητρώο για τους υπαλλήλους, τα στοιχεία για τις προσλήψεις που έγιναν τον τελευταίο χρόνο είναι εντυπωσιακά.

Συγκρίνοντας τους δύο τελευταίους προϋπολογισμούς, στους οποίους περιλαμβάνεται η οργανική σύνθεση του προσωπικού του Κοινοβουλίου, βρήκαμε ότι το συνολικό προσωπικό της Βουλής από 1.042 πρόσωπα που ήταν πέρυσι τον Απρίλιο φέτος τον Μάιο αυξήθηκε σε 1.284 άτομα.

Σε 13 μήνες δηλαδή το προσωπικό της Βουλής αυξήθηκε κατά 20%, αφού προστέθηκαν 242 νέοι υπάλληλοι, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι προσωπικό ιδιωτικού δικαίου που προσλήφθηκε όχι μόνο με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ, αλλά και χωρίς κανέναν απολύτως διαγωνισμό.

—————*—————

Λίγοι σκέφτονται τη «φυγή» προς την αυτοδιοίκηση


Μετριούνται στα δάχτυλα οι βουλευτές που σκέφτονται να αφήσουν τη Βουλή, για να διεκδικήσουν στις επικείμενες εκλογές αξιώματα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Και δύσκολα θα βρεθεί άλλος που θα ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξε ο Γιάννης Πατσιλινάκος του ΚΚΕ, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα (τον αντικατέστησε ήδη η Βέρα Νικολαΐδου), για να επιδιώξει την επανεκλογή στο Πέραμα, όπου και στο παρελθόν ήταν δήμαρχος για τρεις τετραετίες.

Ο υπουργός Νικήτας Κακλαμάνης από τη ΝΔ για την Αθήνα, ο Ανδρέας Φούρας για την Πάτρα, ο Μανώλης Σκουλάκης για τα Χανιά, αλλά και ο Γιάννης Δημαράς για την Αθήνα από το ΠΑΣΟΚ και ίσως η Λιάνα Κανέλλη του ΚΚΕ, επίσης για την Αθήνα, που είναι οι υπόλοιποι βουλευτές που φαίνεται να σκέφτονται σοβαρά την υποψηφιότητά τους, δεν πρόκειται να παραιτηθούν, παρά μόνον μετά τις εκλογές τους και υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα εκλεγούν.

—————*—————

Περισσότεροι υποψήφιοι μετά την αλλαγή του χρόνου


Στους διαδρόμους της Βουλής ακούγονται και άλλα ονόματα βουλευτών που μπορεί να θέσουν υποψηφιότητα, όπως ο «γαλάζιος» Ν. Κορτσάρης στη Φλώρινα ή ο «πράσινος» Ε. Νασιώκας για τη νομαρχία της Λάρισας, αλλά και οι δύο αυτοί, όπως και άλλοι, εμφανίζονται διστακτικοί.

Για ορισμένους λειτουργεί αποτρεπτικά το παράδειγμα της Ντόρας Μπακογιάννη, που λένε ότι «έμεινε εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής, καθώς εγκλωβίστηκε στον δήμο», άλλοι ωστόσο δελεάζονται από τα κέρδη του Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος με την υποψηφιότητά του, στις προηγούμενες εκλογές στην Αθήνα, βρέθηκε το 2004 στη δεύτερη θέση από την 5η θέση που είχε στην Αʼ΄ Αθήνας το 2000.

Έμπειροι κοινοβουλευτικοί, πάντως, θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για να «κλείσει» ο κατάλογος με τους βουλευτές που είτε θα αναζητήσουν ρόλο στα δημαρχεία και στις νομαρχίες είτε θα «επιστρατευθούν» από τα κόμματά τους για να δώσουν τη «μάχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι όταν θα «κλείσει» το θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, θα υπάρξουν στελέχη της ΝΔ που θα δουν τις νομαρχίες και τους δήμους ως ευκαιρία για να κάνουν κάτι πιο αξιόλογο από το να απολογούνται στους ψηφοφόρους.

Πιστεύουν επίσης ότι ανάλογη τάση φυγής μπορεί να δημιουργηθεί και στο ΠΑΣΟΚ εφόσον με τον νέο χρόνο διαφανεί αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Ο Ιανουάριος επιμένουν ότι θα είναι ο καθοριστικός μήνας για να ληφθούν αποφάσεις, καθώς τότε θα έχει φανεί εάν τα δυο μεγάλα κόμματα θα «πολιτικοποιήσουν» στο έπακρο τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

—————*—————

Άρση της διαγραφής του θα ζητήσει ο Γιάννης Ανθόπουλος


Την επάνοδό του στο ΠΑΣΟΚ πληροφορείται η στήλη ότι θα επιδιώξει ο πρώην βουλευτής Σερρών και υφυπουργός Γιάννης Ανθόπουλος μετά την απαλλαγή του από την κατηγορία της πλαστογραφίας στη δίκη για την υπόθεση της περίφημης «τροπολογίας Πάχτα» που έγινε την περασμένη Δευτέρα.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στον κ. Ανθόπουλο την έλλειψη δόλου, καθώς είχε παραδεχτεί από την πρώτη στιγμή ότι ως εισηγητής του νομοσχεδίου είχε βάλει τις υπογραφές των περισσότερων από τους δέκα συναδέλφους του που συνυπέγραφαν την τροπολογία, η οποία τελικά ακυρώθηκε ως χαριστική και σκανδαλώδης.

Στην αθώωσή του πρώην βουλευτή συνέβαλε και το γεγονός ότι ο πρώην βουλευτής Βʼ Θεσσαλονίκης Γ. Κίρκος, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του οποίου οδηγήθηκε η υπόθεση στη Δικαιοσύνη, δεν παρέστη τελικά ως πολιτική αγωγή.

Μένει τώρα να ασχοληθεί και πάλι με το θέμα η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ, η οποία στις 27 Ιανουαρίου 2004 είχε διαγράψει τον πρώην βουλευτή με το σκεπτικό ότι «η στάση του δεν συνάδει με το ήθος του κόμματος και τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο, και προκάλεσε απαράδεκτες σκιές, εκθέτοντας το Κίνημα».

Αν κρίνουμε μάλιστα και από το γεγονός ότι ο Κώστας Σημίτης δεν βρήκε ούτε μία λέξη να γράψει στο βιβλίο του για τη συγκεκριμένη τροπολογία -που πολλοί θεωρούν ότι επέδρασε σημαντικά στο εκλογικό αποτέλεσμα του Μαρτίου του 2004- δεν αποκλείεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θεωρήσει αργά ή γρήγορα το όλο θέμα ως «περασμένα ξεχασμένα».

—————*—————

Επιλεκτική ενημέρωση για το Ευρωσύνταγμα


«Άστραψε και βρόντηξε» ο Κώστας Γείτονας στη συζήτηση της περασμένης Πέμπτης για τον προϋπολογισμό της Βουλής, διαμαρτυρόμενος για την επιλογή των ομιλιών που έγινε σε έκδοση του υπουργείου Παιδείας, που εστάλη στα σχολεία, με τα πρακτικά της συζήτησης για την επικύρωση του Ευρωσυντάγματος.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είπε ότι έστειλε επιστολές στην υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και την πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη Ψαρούδα, ζητώντας εξηγήσεις για τις επιλογές, που δεν έγιναν, όπως τόνισε, με αντικειμενικά κριτήρια και απαιτώντας στην επόμενη έκδοση να υπάρχουν όλες οι ομιλίες.

Είμαστε περίεργοι να μάθουμε την απάντηση των δύο κυριών και κυρίως της κ. Μπενάκη, που δέχεται συνεχώς τα παράπονα των βουλευτών ότι η Βουλή μεριμνά μόνο για τους λίγους «επώνυμους», τους ίδιους που πρωταγωνιστούν και στα τηλεπαράθυρα.


Σχολιάστε εδώ