Κάτω στον Πειραιά

Οφείλουμε, πάντως, να πούμε ότι ο πειραιώτης βουλευτής κάθε άλλο παρά απαρατήρητος πέρασε. Όσοι τον έβλεπαν τον χαιρετούσαν επιδεικτικά και μάλιστα σε ένα μαγαζί οι θαμώνες, μόλις τον είδαν να μπαίνει, τον χειροκρότησαν! Στην αντίπερα όχθη, στο «στρατόπεδο» του Αγραπίδη υπάρχει μεν προβληματισμός για τις επιλογές, αφού όλοι τις θεωρούν πλέον πολύ δύσκολη υπόθεση, ωστόσο υπάρχει σιγουριά ότι και αυτήν τη «μάχη» θα τη δώσει ο σημερινός δήμαρχος. Όπως τονίζουν μάλιστα άνθρωποι του δημάρχου, από τη στιγμή που η ΚΕ της ΝΔ έχει αποφασίσει να ξανακατέβουν ως υποψήφιοι με τη σημαία της οι νυν δήμαρχοι, πρέπει να υπάρξει εξαιρετικά σοβαρός λόγος για να γίνει εξαίρεση στον Αγραπίδη. Άλλωστε και στελέχη της ΝΔ στον Πειραιά πιστεύουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για να «προετοιμασθεί» άλλος υποψήφιος.

• Πριν από το καλοκαίρι το «Π» είχε αποκαλύψει πως είχε καταρτιστεί Μνημόνιο Συνεργασίας της Δημοτικής Αστυνομίας του Πειραιά με την ΕΛΑΣ και μάλιστα στην υπογραφή του θα παρίστατο και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης. Τελικά το δημοσίευμα αυτό επιβεβαιώθηκε στο ακέραιο την περασμένη Πέμπτη, όταν σε ειδική τελετή στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου υπεγράφη το μνημόνιο παρουσία του υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, του δημάρχου Χρήστου Αγραπίδη και φυσικά του αρμόδιου αντιδημάρχου για τη Δημοτική Αστυνομία, Γιώργου Δαβάκη, που ήταν και ο φορέας υλοποίησης του όλου εγχειρήματος, αφού αυτός είχε την ιδέα και επεξεργάστηκε το κείμενο.
Το μνημόνιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την εκπαίδευση δημοτικών αστυνομικών σε θέματα αστυνόμευσης και τροχαίας από αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, τη συνεργασία στις περιπολίες στα Διαμερίσματα, την από κοινού αστυνόμευση ευαίσθητων περιοχών (σταθμοί, παζάρι, λαϊκές κ.λπ.), τον συντονισμό για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, της μικροεγκληματικότητας και της επαιτείας και άλλα.

• Η κίνηση, πάντως, του Γ. Βουλγαράκη να έρθει στον Πειραιά τη συγκεκριμένη στιγμή ίσως έχει και τη σημασία στήριξης προς τον δήμαρχο, ο οποίος τον τελευταίο καιρό φαίνεται να προβληματίζεται μετά τα γεγονότα με τον Π. Μαντούβαλο. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν απόλυτα ακριβής στην ώρα του, στις 12 το μεσημέρι έφτασε στο δημαρχείο, ενώ αρχίζοντας την ομιλία του φρόντισε να πει ότι επέλεξε να φορέσει κόκκινη γραβάτα, αποτίοντας φόρο τιμής στον… Ολυμπιακό, αν και είναι γνωστό ότι ο ίδιος είναι Παναθηναϊκός…

Επί της ουσίας ο υπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση αστυνομικού τμήματος στο Νέο Φάληρο και την αναδιάρθρωση των τμημάτων της περιφέρειας Πειραιά στις αρχές του νέου χρόνου. Δεσμεύτηκε μάλιστα να παραστεί σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να εξηγήσει τι ακριβώς σχεδιάζεται να γίνει και να ακούσει τις προτάσεις των φορέων της πόλης για την καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής.

• Ο Γιώργος Βουλγαράκης, πάντως, δεν είναι… άγνωστος στον Πειραιά. Έδειξε ότι τον ξέρει καλά και πως έχει αρκετές προσβάσεις και φιλίες. Πολύ φυσικό βέβαια, αν αναλογιστούμε ότι πέρασε τα φοιτητικά του χρόνια στην πόλη, αφού σπούδασε στην τότε Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς.

• Μεγαλύτερο… διαφημιστή από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης δεν θα μπορούσε να έχει ο Χ. Αγραπίδης. «Είναι η καλύτερη περίπτωση δημάρχου», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Βουλγαράκης. «Κάθε εβδομάδα με ενοχλεί για κάποιο νέο θέμα που έχει ο δήμος ή για την προώθηση κάποιου παλαιότερου αιτήματος. Μακάρι και άλλοι δήμαρχοι να ήταν τόσο… φορτικοί για την προώθηση θεμάτων που απασχολούν τις περιοχές τους».

• Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα γεγονότα της Γαλλίας. «Από κάτι τέτοια περιστατικά πρέπει να παίρνουμε μηνύματα και μαθήματα», είπε. «Και ειδικά τώρα που η κοινωνία στην Ελλάδα εξελίσσεται σε ένα πολυπολιτισμικό μοντέλο, είναι ευθύνη όλων μας να την προστατεύσουμε, ώστε να μην οδηγηθεί σε συνθήκες που πιθανόν αργότερα να παραπέμψουν σε περιστατικά τα οποία δεν θα μπορούν να αντιμετωπισθούν με τον τρόπο τον οποίο ο πολίτης ζητάει από την πολιτεία να τα αντιμετωπίσει». Τι να ήθελε να πει άραγε ο υπουργός; Ότι αν γίνει τίποτα… περίεργο, θα αντιμετωπισθεί με τρόπο που δεν θέλουν οι πολίτες; Και ποιος είναι αυτός ο τρόπος; Ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών ίσως; Οι απαγορεύσεις και οι παρακολουθήσεις, όπως γίνεται στη Γαλλία; Μια διευκρίνιση ίσως δεν θα έβλαπτε…

• Και κάτι τελευταίο. Ο Γ. Βουλγαράκης αν και ρωτήθηκε επανειλημμένα από τους δημοσιογράφους στην έξοδο του δημαρχείου να κάνει ένα σχόλιο για τον Μαντούβαλο, έκανε πως δεν άκουσε…

• Όπως έχουμε επισημάνει και σε άλλες περιπτώσεις, έτσι και προχθές το επικοινωνιακό επιτελείο του δημάρχου έδειξε πλήρως ανέτοιμο να διαχειριστεί την επίσκεψη του υπουργού που ούτως ή άλλως ήταν κορυφαίο θέμα για τη δημοτική αρχή, σε μια εποχή μάλιστα που έχει μεγάλη ανάγκη στήριξης ο Χ. Αγραπίδης. Όταν σε μια τόσο καλή για τον δήμαρχο εξέλιξη γίνονται τέτοιες παρεξηγήσεις με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, φανταζόμαστε σε μια πιο δύσκολη περίπτωση τι έχει να γίνει…

• Την προσεχή Τετάρτη θα γίνει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη εργολάβου που θα αναλάβει το έργο της αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου. Το νεοκλασικό «στολίδι» της πόλης, μετά από είκοσι χρόνια διαβουλεύσεων, προσπαθειών και συζητήσεων, έχει πλέον… στον ήλιο μοίρα. Όπως ανακοινώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο την περασμένη Τρίτη, τα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 36 εκατ. ευρώ αποδεσμεύτηκαν και σε τρεις μήνες αρχίζουν τα έργα αναστήλωσης, ανακαίνισης και αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το θέατρο θα παραδοθεί το 2007.

Ο δήμαρχος, μιλώντας στο συμβούλιο, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τον υφυπουργό Πολιτισμού Π. Τατούλη για το ενδιαφέρον που έδειξαν και δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την προσπάθεια του τέως πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, τονίζοντας όμως ότι εκείνος μιλούσε για ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους 16 εκατ. ευρώ και όχι 36 εκατ. ευρώ, όπως θα είναι τελικά.

• Μία μέρα μετά, στα εγκαίνια του άλλου νεοκλασικού κτιρίου του Πειραιά, του Παλαιού Ταχυδρομείου, ο δήμαρχος θυμήθηκε τις… αβροφροσύνες και ευχαρίστησε πάλι όλους για το Παλαιό Ταχυδρομείο (Κ. Καραμανλή, Π. Τατούλη κ.λπ.), που ουσιαστικά δεν έκαναν τίποτε, γιατί το έργο έχει τελειώσει εδώ και ενάμιση χρόνο, εκτός από εκείνον που πραγματικά επί επτά χρόνια έδωσε μάχη για να τελειώσει και δεν είναι άλλος από τον Κώστα Λαλιώτη!

Δεν λέμε, είναι δικαίωμα του δημάρχου να ευχαριστεί όποιον… μιλάει ελληνικά και να μοιράζει… τιμητικές διακρίσεις, αλλά να μην… ξεχνάει και εκείνους που όντως αξίζουν να αναφερθούν, γιατί κάτι έκαναν…

• Προσωπική μας άποψη, πάντως, είναι ότι δεν χρειάζονται ούτε ευχαριστίες ούτε φιλοφρονήσεις. Το Δημοτικό Θέατρο και το Παλαιό Ταχυδρομείο δεν ανήκουν στον Πειραιά αλλά σε όλον τον Ελληνισμό, όπως τόσα και τόσα μνημεία και νεοκλασικά αριστουργήματα αυτής της χώρας. Η συντήρηση και η διασφάλιση της μακροβιότητάς τους είναι υποχρέωση και καθήκον κάθε κυβέρνησης. Σε αυτόν λοιπόν που κάνει καλά τη δουλειά του δεν λέμε ευχαριστώ, αλλά τον επαινούμε. Στους πολιτικούς, όμως, ο έπαινος είναι η καταξίωση που φέρνει την ψήφο του λαού. Οπότε οι ευχαριστίες και οι δηλώσεις πίστης και υποταγής δεν χρειάζονται. Όπως δεν χρειάζονταν τόσες ευχαριστίες και φιλοφρονήσεις στον Γ. Βουλγαράκη. Σίγουρα είναι τιμή για τον Πειραιά να κατεβαίνει ένας υπουργός, αλλά στο κάτω κάτω υποχρέωση είχε και αυτός. Πέντε χρόνια φιλοξενήθηκε στην πόλη ως φοιτητής. Κάτι τής χρωστάει…

Όσον αφορά αυτήν την υπερβολή στην υποδοχή και στο κατευόδιο, μας θύμισαν τις επισκέψεις του… Μαυρογιαλούρου στην επαρχία. Δεν χρειάζονταν τόσες παράτες. Έχει και ο Πειραιάς την αξιοπρέπειά του…


Σχολιάστε εδώ