Επί της ουσίας
Πολιτική παρέμβαση από τον πρωθυπουργό ζητούσαν παράγοντες της κρατούσας κατάστασης, «κάνε κάτι για να αλλάξει το κλίμα», όμως τελικά η πολιτική παρέμβαση ήρθε από τον τέως πρωθυπουργό, ο οποίος με το βιβλίο του μετέφερε την ατζέντα της επικαιρότητας, από το σήμερα και το αύριο, στο χθες. Η οκταετία διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ έγινε ξαφνικά αντικείμενο συζητήσεων και αντιλογιών, σε μια χρονική περίοδο που η κοινή γνώμη είχε αρχίσει να απαγκιστρώνεται από τα πεπραγμένα της οκταετίας 1996-2004. Έτσι ο κ. Σημίτης, χωρίς να το θέλει, ξύπνησε μνήμες και ζωντάνεψε παλιές αντιθέσεις, εκτρέποντας μάλιστα τη δημόσια πολιτική συζήτηση από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Σημίτη.
•Ασφαλώς δικαιούται ο τέως πρωθυπουργός να υπερασπίζεται το έργο του και τις επιλογές του, ωστόσο θα ήταν καλύτερα για τον ίδιο και για το ΠΑΣΟΚ να αφήσει πρώτα να κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι προτού ζητήσει τη δικαίωσή του. Ας είναι… Πάντως το έργο των κυβερνήσεων Σημίτη θα κριθεί αντικειμενικά από τον ιστορικό του μέλλοντος, όμως σήμερα μπορεί να κριθεί η θέση του στο ερώτημα «πώς χάθηκαν οι εκλογές για το ΠΑΣΟΚ;», καθότι είναι πλήρως λαθεμένη. Οι εκλογές του 2004 κατά τη γνώμη μας είχαν χαθεί πριν ακόμα γίνουν και συγκεκριμένα όταν ο κ. Σημίτης συμπλήρωσε τον επταετή κύκλο του στην άσκηση της εξουσίας. Από το 2003 υπήρχε ρεύμα καταψήφισης του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε κανένας ηγέτης δεν αντέχει πέραν της επταετίας. Σίγουρα πάντως οι εκλογές δεν χάθηκαν την προεκλογική περίοδο, ούτε από τον Γιώργο Παπανδρέου. Εάν ο κ. Σημίτης εγκαίρως, στις αρχές του 2003, είχε παραδώσει στον διάδοχό του, δίνοντάς του την ευκαιρία και τον χρόνο να ανανεώσει το γερασμένο πρόσωπο της διακυβέρνησης και να αναπροσανατολίσει τις πολιτικές της, τότε όντως θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος πως έχει ευθύνες για την ήττα και ο Γιώργος Παπανδρέου.
• Όμως, όπως έγινε η διαδοχή, ο κ. Παπανδρέου κληρονόμησε στο παραπέντε ένα γερασμένο σύστημα διακυβέρνησης, που είχε κουράσει και είχε κουραστεί, φορτώθηκε στην πλάτη του τον δεκαετή κυβερνητισμό του ΠΑΣΟΚ, τα φαινόμενα αλαζονείας και διαφθοράς και νομοτελειακά «γονάτισε» στις εκλογές. Άρα, είτε η διαδοχή θα έπρεπε να δρομολογηθεί στις αρχές του 2003, για να αποδώσει εκλογικά, είτε να γίνει μετά τις εκλογές, που σημαίνει ότι στην υπόθεση διαδοχής αστόχησε ο κ. Σημίτης.