Για 10 χρόνια ακόμη θα… αντέξει το ΙΚΑ!
Το ΙΚΑ, που καλύπτει περίπου το μισό του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ μέχρι το 2017 δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, και αν ληφθούν διορθωτικά μέτρα θα αντέξει ίσως μέχρι το 2022 -αρκεί κυρίως να καταβάλλεται κανονικά η χρηματοδότησή του όπως προβλέπει ο ν. 3029/2002. Σημειώνεται σχετικά πως για το 2005 αντί του ποσού του 1,8 δισ. ευρώ καταβλήθηκε 1,59 δισ. και είναι προφανές πως αν συνεχιστεί η «ελλειμματική» χρηματοδότηση το πρόβλημα θα διογκωθεί πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι υπολογίζουν κυβέρνηση και ασφαλιστικοί φορείς και αρμόδιοι.
Οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό ζήτημα, δηλαδή η προσφυγή της κυβέρνησης στην ΟΚΕ και η άρνηση μέχρι στιγμής των συνδικάτων να αποδεχτούν την εποπτεία της επιτροπής, ενώ αρχικά φάνηκε να δημιουργεί προϋποθέσεις συγκρουσιακές, φαίνεται ότι τελικώς θα οδηγήσει στην κατάθεση, έστω και ξεχωριστά από κάθε πλευρά, αναλογιστικών μελετών. Η ΓΣΕΕ πιθανότατα να επικαιροποιήσει τη δική της μελέτη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού προβλήματος (ήδη με τη μελέτη αυτή κατέρρευσε η θέση που τότε προβαλλόταν, ότι δηλαδή ο ν. 3029/2002 έλυνε το πρόβλημα μέχρι 2032), ενώ η κυβέρνηση θα αναθέσει σε «ουδέτερο» διεθνή οίκο την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης που επικρατεί στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Η βιωσιμότητα του συστήματος, καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότησή του, συγκεντρώνει το μέγιστο ενδιαφέρον όλων των πλευρών που φαίνεται να συμπίπτουν στην ανάγκη πάταξης της εισφοροδιαφυγής, στον περιορισμό της «μαύρης» εργασίας, στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Και βεβαίως όλοι συγκλίνουν στην ανάγκη για εξορθολογισμό του συστήματος.
Για πρώτη φορά, πάντως, πέρα από τις διαφοροποιήσεις διαδικαστικού χαρακτήρα, όλες οι πλευρές, αναγνωρίζοντας ίσως ότι η χρηματοδότηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελεί ένα εξαιρετικά δύσκολο και σύνθετο πρόβλημα που είναι πάντα «ανοικτό», εμφανίζονται έτοιμες για συζήτηση διερευνητικού χαρακτήρα, ως προς τις θέσεις και προθέσεις τους.
Υπενθυμίζουμε σχετικά ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η ΟΚΕ είναι το κατ’ εξοχήν θεσμικό όργανο για να αναλάβει την εποπτεία ενός διαλόγου γύρω από το ασφαλιστικό πρόβλημα, ενώ η εργατική πλευρά προτιμά έναν διάλογο πιο ευρύ, με τη συμμετοχή κομμάτων και άλλων φορέων.