ΧΡΗΜΑτιστήριο

Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα κάποιοι στα γρανάζια του κρατικού μηχανισμού οι οποίοι προστατεύουν τα συμφέροντα του Δημοσίου, έχοντας μάλιστα «αχρωματοψία». Αναφερόμαστε στον νυν διοικητή της Αγροτικής, κ. Μηλιάκο, ο οποίος για πολλοστή φορά βάζει φρένο στις περίεργες συνδιαλλαγές του πρόσφατου παρελθόντος, τότε που οι ημέτεροι επιχειρηματίες, «μπλε» και «πράσινοι», θεωρούσαν τον Όμιλο της Αγροτικής κτήμα τους. Τώρα όλοι αυτοί οι εξωθεσμικοί κύκλοι, που εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα και εμφανίζονται ως τιμητές των πάντων, μιλούν για χρηματοδοτήσεις των 50.000 ευρώ, για bonus σε στελέχη θυγατρικών εταιρειών κ.λπ., ξεχνώντας τα δισ. που χάθηκαν σε μετοχοδάνεια, τα εκατομμύρια που μοιράστηκαν σε «πράσινα» διοικητικά συμβούλια, τα επιχειρηματικά δάνεια που δόθηκαν με ανοίγματα διασφαλίσεων!!!

Οι ΔΟΥ είναι πλέον έτοιμες να δεσμεύουν τραπεζικούς λογαριασμούς και να μπλοκάρουν μεταβιβάσεις ακινήτων σε όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν, είτε με μη απόδοση φόρων άνω των 150.000 ευρώ είτε με συναλλαγές με πλαστά και εικονικά τιμολόγια άνω των 300.000 ευρώ! Αν και τα νούμερα θα έπρεπε να ήταν 50.000 και 150.000 αντίστοιχα, έχουμε να πούμε «κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Παρ΄ όλο που καθυστέρησε, τελικά πραγματοποίησε το ταξίδι του μήνα! Ο λόγος για τον πρόεδρο του ΧΑ, που από τη μια δεν διέθετε χρήματα για να κρατήσει το σύνολο του προσωπικού της ΕΧΑΕ, από την άλλη όμως τα ταξίδια, ταξίδια.

Αν και καθυστερημένα, τελικά το ελληνικό Δημόσιο όρισε δικηγόρο ο οποίος θα το εκπροσωπήσει στα ελβετικά δικαστήρια! Κάποιος έπρεπε να αντικρούσει τις ενέργειες των δικηγόρων της Μπουρμπούλια, οι οποίοι επιδιώκουν να ματαιώσουν το άνοιγμα των λογαριασμών της! Μήπως κάποια από τα στελέχη του ομίλου της Αγροτικής, τα οποία μετακινούνται διαρκώς μεταξύ τράπεζας και Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ, μπορούν να μας πουν περισσότερα για τα έργα και τις ημέρες του πρώην συνεργάτη και «φίλου», κ. Κουμεντάκη; Έχουμε συνέχεια…

Σε έναν από τους πιο γνωστούς φορολογικούς παραδείσους, εκεί όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα ξεπερνά τα 20.000 δολάρια, είχαν στήσει παραμάγαζο τα γνωστά λαμόγια της Σοφοκλέους, κάποιοι από αυτούς που κερδοσκόπησαν έναντι των πολλών, των απλών επενδυτών. Από εκεί, όπου το ΣΔΟΕ δεν τολμά να ελέγξει, είναι η γνωστή και μη εξαιρετέα Mapiex Financial Corporation, μια εταιρεία που δεν τόλμησε να την αγγίξει ούτε η κ. Μπουρμπούλια στην υπόθεση των Αθηναϊκών Συμμετοχών. Γιατί άραγε;

Οι διευκρινίσεις των εισηγμένων εταιρειών σχετικά με τις οφειλές που αποτυπώνονται στους δημοσιευμένους ισολογισμούς τους προκαλούν ενδιαφέρον! Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες και ασφαλιστικούς οργανισμούς έχουν την τιμητική τους.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, ο ρυθμός ανάπτυξης της πιστωτικής επέκτασης εμφάνισε μικρή αύξηση όταν τα χρέη των επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ το συνολικό χρέος των νοικοκυριών έχει ξεπεράσει τα 60 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 33,5% του ΑΕΠ. Για τον κ. Γκαργκάνα όμως, όλα καλά!

Είναι γενικά αντιληπτό ότι η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα αναπροσαρμόσει άμεσα και τα ελληνικά, επιβαρύνοντας κατά πολύ τους προϋπολογισμούς των εγχώριων δανειοληπτών! Και όλα αυτά ενώ η FED, για δωδέκατη συνεχόμενη φορά, προέβη σε αύξηση των επιτοκίων.

Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει! Θετική η δραστηριοποίηση και η εισαγωγή στο ΧΑ των ελληνικών Επενδυτικών Εταιρειών Ακίνητης Περιουσίας, αρνητική όμως η πρόθεση να παρέχουν ακόμα και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Τελικά, τι είναι η τιτλοποίηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δανεισμός ή λογιστική μέθοδος μείωσης του ελλείμματος; Από τη θέση αυτή θα εξαρτηθούν πολλά για τον προϋπολογισμό μας. Πάντως, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έχει ήδη χαμηλώσει στο 1,5 δισ. ευρώ αντί για 1,8 δισ. ευρώ το ποσόν της τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών για φέτος!

Αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις που μιλούν για κατακόρυφη αύξηση των τραπεζικών κερδών στο 9μηνο, τα οποία, απ’ ό,τι φαίνεται, προέρχονται κυρίως από έσοδα δανείων και πιστωτικών καρτών, αντιλαμβανόμαστε για μια ακόμη φορά το μέγεθος της νομιμοποιημένης τοκογλυφίας!


Σχολιάστε εδώ