Υπ’ ατμόν 5-6 στελέχη του δημόσιου τομέα μετά τις έρευνες του Μαξίμου!

Μέχρι στιγμής 5-6 στελέχη του κρατικού μηχανισμού έχουν βρεθεί, από τις έρευνες που διεξάγει το Μαξίμου όπως έχει αποκαλύψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», «ευάλωτα» και πρόκειται σύντομα να απομακρυνθούν.

Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, για τα στελέχη αυτά φαίνεται να προκύπτει εμπλοκή ανάλογη με αυτή που οδήγησε στην «έξοδο» τον (πρώην) υποδιοικητή του ΙΚΑ κ. Γερασίμου.

Οι κινήσεις Καραμανλή

Κομβικό σημείο στο πλαίσιο των προσεχών κινήσεων του Κώστα Καραμανλή ήταν η ομιλία του στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα. «Θεσμικός» και συναινετικός στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός και αρκετά «επιθετικός» στη δευτερολογία του, έδειξε πως θα προχωρήσει στις κινήσεις και στις πρωτοβουλίες που έχει σχεδιάσει ανεξάρτητα από αντιδράσεις, από την αντιπολιτευτική στρατηγική του Γ. Παπανδρέου και από τον πόλεμο των «νταβατζήδων».

Άλλωστε, η αναφορά του για τις επόμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες στον άναρχο και αμαρτωλό χώρο των ΜΜΕ (νόμος για τη «συγκέντρωση», αδειοδοτήσεις), αν και το θέμα συζήτησης ήταν η εξωτερική πολιτική, εξέπεμψε σαφές μήνυμα, πως παρά τον «νέο γύρο» υπονόμευσης και αποσταθεροποίησης από το σύστημα της διαπλοκής η μάχη για την καταπολέμησή της θα συνεχιστεί.

«Θα κοπεί ο γόρδιος δεσμός», τόνισε σε συνεργάτες του, με τους οποίους είχε το τελευταίο διάστημα συχνή συνεργασία και στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ομιλίας του στη Βουλή. Ενώ χαρακτηριστική του κλίματος που διαμορφώνεται στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι η δήλωση που μας έκανε ο Δημ. Σιούφας, ότι «θα αντέξουμε, θα τα ξεπεράσουμε τα προβλήματα και θα προχωρήσουμε»…

Φαίνεται -και σε αυτό συγκλίνουν όλες οι σχετικές πληροφορίες- ότι είναι δίχως «επιστροφή» η επιλογή του Καραμανλή και του επιτελείου του να προχωρήσουν ως το τέλος το ξεκαθάρισμα των σχέσεων πολιτικής-διαπλοκής. Όχι «εκδικητικά», αλλά «θεσμικά», όπως μας υπογράμμισε στενός του συνεργάτης. Άλλωστε, μέσα στο νοσηρό κλίμα που τείνει να διαμορφωθεί εξαιτίας και της οπερετικής εικόνας που εκπέμπει σε πολλές περιπτώσεις η κυβέρνηση, προκύπτει ως μονόδρομος η ανάληψη μιας σειράς πρωτοβουλιών, που θα αποτελέσουν μια συγκροτημένη «φυγή προς τα μπρος».

Ζητούμενο, βέβαια, αν και πόσο θα μπορέσει έτσι ο πρωθυπουργός να αλλάξει το θολό και άρρωστο τοπίο. Ωστόσο, και εν μέσω μύριων προβλημάτων και -κυρίως- με μια κυβέρνηση «πολλών ταχυτήτων», είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει στις πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί. Διαφορετικά, αντιλαμβάνεται πως ο κίνδυνος ανατροπής των υφιστάμενων ακόμα πολιτικών συσχετισμών, και μάλιστα χωρίς επιστροφή, είναι ορατός, ενώ δεν έχει συμπληρωθεί ακόμα το μισό της τετραετίας…

Αλλαγές σε πρόσωπα και νομοθετικές πρωτοβουλίες


Όπως έχει γράψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», οι αλλαγές στην κυβέρνηση δεν θα γίνουν σε αυτήν τη φάση. Ο Καραμανλής δεν θέλει να περάσει η εικόνα ότι πραγματοποίησε ανασχηματισμό υπό τον εκβιασμό -ουσιαστικά- της διαπλοκής. Ωστόσο, είναι πιθανό να επισπεύσει τις αλλαγές στην κυβέρνηση και αντί της άνοιξης του 2006 να τις κάνει στις αρχές του χρόνου.

Αλλά ο ανασχηματισμός δεν θα περιοριστεί στην κυβέρνηση. Θα είναι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πολλές οι αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό σε επίπεδο ΔΕΚΟ, διοικητών οργανισμών, γενικών γραμματέων και άλλων επιτελικών και διευθυντικών στελεχών. Στην ουσία, αυτήν την περίοδο περνάνε άπαντες από «κόσκινο» και μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα ακολουθήσει το «σάρωμα». Όπως μας τόνισε συνεργάτης του πρωθυπουργού, «δεν θα μείνει κανείς εις βάρος του οποίου θα προκύπτουν έστω και υπόνοιες ότι είναι εκτεθειμένος και ανοιχτός σε ζητήματα διαφθοράς και πολιτικής ηθικής».

Το Μαξίμου φέρεται αποφασισμένο να ξεκαθαρίσει με στελέχη ευάλωτα σε καταγγελίες και αποκαλύψεις και για λόγους αρχής αλλά και επειδή αναμένει νέο κύκλο σκανδαλολογίας με υπαρκτά ή κατασκευασμένα σκάνδαλα. Άλλωστε, η απόφαση να συνεχιστεί με θεσμικές παρεμβάσεις η μάχη κατά της διαπλοκής θεωρείται βέβαιο ότι θα φέρει νέο, οξύτερο γύρο επιθέσεων από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ των «νταβατζήδων»…

Σε κάθε περίπτωση, ο Καραμανλής και το επιτελείο του αντιλαμβάνονται πως αν δεν γίνουν δραστικές παρεμβάσεις και σε επίπεδο προσώπων και συνεχιστεί η οπερετική εικόνα που χαρακτηρίζει την κυβερνητική λειτουργία, θα είναι αδύνατη η αλλαγή της πολιτικής ατζέντας και η «επιστροφή της πολιτικής». Και έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις του για τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία θα μείνουν εκτός της (νέας) κυβέρνησης.

Σύμφωνα εξάλλου με αξιόπιστες πληροφορίες, στη νέα κυβέρνηση θα μπουν νέοι βουλευτές, για να σηματοδοτηθεί το (ποθούμενο πολιτικά και επικοινωνιακά) «νέο ξεκίνημα». Αναφέρονται μεταξύ αυτών οι Χρ. Ζώης, Α. Λυκουρέντζος, Λ. Ζαγορίτης, Ι. Τζαμτζής και ορισμένοι άλλοι νέοι βουλευτές κυρίως από την επαρχία, κατά το «πρότυπο» της εισόδου στην κυβέρνηση του Αντ. Μπέζα.

Βέβαια, το χρώμα στον ανασχηματισμό θα το δώσουν η υπουργοποίηση της Ντ. Μπακογιάννη και πιθανότατα του Αντ. Σαμαρά. Σε ό,τι αφορά την Ντ. Μπακογιάννη, οι πληροφορίες επιμένουν πως ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί σε ποιο υπουργείο θα τοποθετηθεί. Ως εκ τούτου, δεν ευσταθούν οι κυλιόμενες πληροφορίες που τη φέρουν σίγουρη για το υπουργείο Εξωτερικών. Μάλιστα, και η ίδια διαψεύδει κατηγορηματικά ότι διοχέτευσε τα σχετικά πρόσφατα ρεπορτάζ και εμφανίζεται αγανακτισμένη, αποδίδοντάς τα σε σκοπιμότητες άλλων «ενδιαφερομένων» για… αναβάθμιση. Γεγονός, πάντως, είναι πως πλέον ετοιμάζεται για την αποχώρηση από τον δήμο και την είσοδό της στην κυβέρνηση…


Σχολιάστε εδώ