Τους χάλασε τα σχέδια ο Παπούλιας

(Ακόμη και εκείνα τα περί «ισχυρής Ελλάδας» που μας έλεγε ο Σημίτης και ότι δήθεν τον θεωρούν σοφό και μεγάλο πολιτικό, αποδείχθηκαν… μπούρδες, απόδειξη ότι ο τέως πρωθυπουργός παραμένει στα… αζήτητα, ενώ, όπως θα θυμάστε, μας έλεγαν ότι ο έλληνας πρωθυπουργός προοριζόταν πότε για τη θέση του… Πρόντι, πότε για εκείνη του Σολάνα και τελικά περνάει τις ώρες του πότε στο Κορακοχώρι και πότε στο γραφείο του στην Ακαδημίας…).

Στη μεν κυβέρνηση λένε, σε χαμηλούς τόνους, ότι δεν έπρεπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είχε επιτρέψει να οδηγηθούν τα πράγματα σε κρίση, στο δε ΠΑΣΟΚ υπάρχουν απόψεις του τύπου ότι έτσι οι Αλβανοί κατάφεραν να πάρουν διεθνή προβολή οι διεκδικήσεις των Τσάμηδων κατά της Ελλάδας.

Όταν η πολιτική ηγεσία της χώρας κάνει τέτοιες σκέψεις, δεν χρειάζονται βαθυστόχαστοι αναλυτές για να εξηγήσουν τους λόγους που έχουμε φθάσει στο σημείο να προσπαθούν όλοι να αρπάξουν κάτι από την Ελλάδα… Και γι’ αυτήν τη συμπεριφορά της γείτονος δεν φταίει κανένας άλλος πέρα από τους δικούς μας πολιτικούς.

Και εκεί ποντάριζαν οι Αλβανοί. Ότι δεν θα έφευγε ο Πρόεδρος και θα τον ταπείνωναν… Και το σχέδιο ομολόγησε ο αλβανός ομόλογός του, όταν πρότεινε στον Παπούλια να μην μπει στο ξενοδοχείο στους Άγιους Σαράντα, όπου είχε προγραμματισθεί συνάντηση, από την μπροστινή, πόρτα αλλά από την πίσω, κρυφά, σαν κλέφτης… Αν ήταν ποτέ δυνατόν να κάνει κάτι τέτοιο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας! Επομένως δύο επιλογές είχε ο κ. Παπούλιας. Ή να πάει στο ξενοδοχείο κανονικά από την είσοδό του, οπότε όμως θα ήταν άγνωστο μέχρι πού μπορούσαν να φτάσουν οι διαδηλωτές και οι αποδοκιμασίες, ακόμη και τα επεισόδια που θα ήταν μεθοδευμένα. Και η άλλη της ματαίωσης της συνάντησης και της άμεσης επιστροφής. Και εδώ για τους άνδρες της Ασφάλειας του Προέδρου, τους υπασπιστές του, αλλά και την ελληνική μικρή δύναμη που βρίσκεται στα Τίρανα, έμπαινε μια άλλη ανησυχία. Τι θα γινόταν, αν υπήρχε σχέδιο να μπλοκάρουν «Τσάμηδες» το αυτοκίνητο του Προέδρου στη διαδρομή προς Κακαβιά; Δόθηκε εντολή για άμεση αναχώρηση, ώστε να φθάσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα στα σύνορα, χωρίς να δημιουργηθεί νέα, χειρότερη εμπλοκή…

Ευτυχώς, δεν παρουσιάσθηκε πρόβλημα. Προφανώς η αλβανική ηγεσία κατάλαβε ότι ξεπέρασε τα όρια και πλέον διεθνώς έχει εκτεθεί. Να σημειωθεί ότι αρκετές μέρες πριν από την άτυπη

επίσκεψη είχαν μεταβεί άνδρες της Ασφάλειας του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αλβανία και είχαν επισκεφθεί όλους τους χώρους από όπου θα περνούσε ή θα πήγαινε ο Πρόεδρος κ. Παπούλιας. Και είχαν ληφθεί κάποια στοιχειώδη μέτρα, χωρίς όμως να υπάρχει ανησυχία, αν και είχουν πληροφορηθεί ότι θα υπήρχαν κάποιες συγκεντρώσεις «Τσάμηδων». Υπήρχε ο εφησυχασμός ότι οι Αλβανοί θα είχαν λάβει τα μέτρα τους,

όπως υποχρεούνταν. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει επίζηλη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την έχουν ανάγκη. Το συμπέρασμα που προκύπτει από αυτό το επεισόδιο -απαράδεκτο ως συμπεριφορά εκ μέρους μιας χώρας που η Ελλάδα στηρίζει και την κρατάει στη ζωή από πλευράς οικονομικής, -δίνοντας δουλειά σε 1.000.000 πολίτες της- είναι ότι, θεία τύχη, η χώρα μας έχει Πρόεδρο τον Κάρολο Παπούλια, που χάρη στις πάγιες θέσεις του ίσως αναγκάσει και τα δύο μεγάλα κόμματα να αντιληφθούν ότι η πολιτική του συμβιβασμού και των υποχωρήσεων δεν αποδίδει,

όπως επίσης ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να θεωρείται δεδομένη.

Αχάριστος ο Μπερίσα


Καλό θα ήταν, επειδή αυτήν την περίοδο πρωθυπουργός της Αλβανίας είναι ο γνωστός μας Σαλί Μπερίσα, να αποκαλύψει ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με πόσα εκατομμύρια τον ενίσχυσε για να στηριχθεί τον πρώτο καιρό της πτώσης του προηγούμενου καθεστώτος.

Και αν ο κ. Μητσοτάκης αρνηθεί, τότε πολλά ξέρει ο γνωστός στρατηγός Γρυλλάκης και κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσει τι χρήματα μετέφερε στον Μπερίσα… Όπως και τι αποστολές είχε αναλάβει ο αντιδήμαρχος Αθηνών Άγγελος Μοσχονάς.

ΥΓ.: Θυμίζουμε ότι σε ανάλογη περίπου περίπτωση με τον Κάρολο Παπούλια είχε βρεθεί και ο Χρήστος Σαρτζετάκης, όταν ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επισκεφθεί τη Αυστραλία και την Μελβούρνη. Σκοπιανοί είχαν οργανώσει εκδήλωση εναντίον του έξω από το ξενοδοχείο όπου διέμενε. Κάποια στιγμή είχαν αποκλείσει την έξοδο και η τοπική Αστυνομία… συμβούλευσε τον έλληνα Πρόεδρο να… φυγαδευθεί από την πίσω πόρτα του ξενοδοχείου. Η απάντηση του Σαρτζετάκη ήταν ότι «ποτέ δεν κρύβεται, ούτε φυγαδεύεται ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας» και περπάτησε προς το αυτοκίνητό του.

Υπήρξαν κάποιες αψιμαχίες, αλλά η Αστυνομία αναγκάσθηκε να διαλύσει τους διαδηλωτές.


Σχολιάστε εδώ