Τα παραθαλάσσια θα γίνουν υποθαλάσσια;

Tο τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος συνέστησε πενταμελή επιτροπή μηχανικών-στελεχών του που εξέτασε τα δεδομένα του έργου και συζήτησε τις πιθανές επιπτώσεις του. Με βάση την εισήγηση της επιτροπής αυτής, το ΤΕΕ/ΤΚΜ απέστειλε στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ επιστολή, στην οποία επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις από την κατασκευή του έργου στην παράκτια περιοχή είναι αναμφίβολες και επιβεβαιώνονται από ειδική μελέτη που συντάχθηκε με βάση μαθηματικό μοντέλο προσομοίωσης που προβλέπει διάβρωση της ακτής κατά 2-3 μέτρα σε ετήσια βάση για ένα τμήμα 1.000 μέτρων!!!

Γι’ αυτόν τον λόγο ο δήμος Θερμαϊκού έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακύρωσης του έργου που ορίστηκε να συζητηθεί στις 3/2/2006. Θα θυμάστε ασφαλώς πόσο απαξιωτικά μίλησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς στα εγκαίνια της ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο, για τον δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Ματζάρη και την προσφυγή αυτή, βαφτίζοντας «τοπικά συμφέροντα» την αγωνία των κατοίκων της περιοχής που κινδυνεύουν να δουν τα σπίτια τους να γίνονται… υποθαλάσσια.

Στην ίδια επιστολή του ΤΕΕ/ΤΚΜ αναφέρεται, επίσης, ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εγκρίθηκε θα έπρεπε να προβλέπει, πριν από τη δημοπράτηση του έργου, την πειραματική επιβεβαίωση της υπολογισθείσας διάβρωσης (διερεύνηση που πρόσφατα ανατέθηκε στο ΕΜΠ), αλλά και των έργων προστασίας της παράκτιας περιοχής. Θα έπρεπε, επίσης, στην ίδια φάση να μελετηθούν οι επιπτώσεις τόσο της πρόσχωσης των 500 περίπου στρεμμάτων (!!!) για την κατασκευή του διαδρόμου 10-28 όσο και της κατασκευής των έργων προστασίας στο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής (αλλοιώσεις στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, μεταβολές στη θαλάσσια κυκλοφορία και στα ρεύματα κ.λπ.). Οι ψαράδες του Θερμαϊκού λένε ότι χάρη σε αυτά τα ρεύματα διατηρήθηκε ζωντανός ο κόλπος που επί χρόνια δεχόταν τα αστικά λύματα και εξακολουθεί να δέχεται τα λιπάσματα των γύρω καλλιεργειών.

Εάν η μεγάλη έκπτωση που δόθηκε από τον μειοδότη (48,10%) προκαλεί κάποια ερωτηματικά, αυτά γιγαντώνονται από το γεγονός ότι η Αθηνά ΑΕ, παρ’ ότι της κοινοποιήθηκε από το ΣτΕ η προσφυγή του δήμου Θερμαϊκού και ενώ είχε δικαίωμα παρέμβασης, δεν παρέστη στη συζήτηση για την αναστολή εκτέλεσης της Υπουργικής Απόφασης και δεν κατέθεσε τις απόψεις της ως άμεσα ενδιαφερόμενη.

Και φτάνουμε στο τεράστιο ερώτημα, αυτό της υπογραφής της σύμβασης. Δεν γνωρίζει ο υπουργός ότι σε περίπτωση ακυρωτικής απόφασης του ΣτΕ και σύμφωνα με τους νόμους, η ανάδοχος εταιρεία δικαιούται να εισπράξει ως αποζημίωση το 5% του προϋπολογισμού του έργου, δηλαδή θα δικαιούται περίπου 3 δισεκατομμύρια δραχμές χωρίς να έχει κάνει το παραμικρό (!!!), ενώ εάν δεν υπέγραφε τη σύμβαση, το Δημόσιο δεν θα όφειλε καμία αποζημίωση στον ανάδοχο; Γιατί αυτή η βιασύνη για την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία; Πώς διασφαλίζεται το «δημόσιο συμφέρον»; Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα θέτουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου, Γιάννης Δριβελέγκας και Μάρκος Μπόλαρης που κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.


Σχολιάστε εδώ