Τα ‘δωσαν όλα στους «νταβατζήδες»!

Η απόφαση αυτή, πέρα από τη στρέβλωση της συνταγματικής διάταξης, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τους επιχειρηματίες που δεν παίρνουν κρατικές δουλειές.

Οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες θα κατέχουν πλέον δεσπόζουσα θέση στον χώρο των Μέσων, καθώς θα εισπράττουν κρατικό χρήμα, το οποίο θα διοχετεύουν στην αγορά των Μέσων για να συντηρήσουν τις ελλειμματικές τους επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρήσουν την ισχύ τους. Και δεν είναι το μόνο καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά Μέσων. Οι εφημερίδες έχουν μετατραπεί σε διανομείς DVD, ασκώντας πρωτοφανή πίεση στις αλυσίδες DVD, τα συγκροτήματα έχουν προνομιακούς όρους διαφήμισης των εντύπων τους από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς που ελέγχουν, ενώ ταυτόχρονα μεγάλα διαφημιστικά γκρουπ παρακρατούν από 20% ως και 50% των χρημάτων της κρατικής διαφήμισης!

Η ουσία του νέου νόμου είναι η εξής: Οι επιχειρηματίες θα μπορούν να λαμβάνουν τα έργα χωρίς κανένα εκ των προτέρων έλεγχο. Καταργούνται τα πιστοποιητικά διαφάνειας, τα οποία βέβαια ελάχιστες φορές ανέκοψαν τη διαπλοκή και στη θέση τους έρχονται τα δικαστήρια.

Ο διαπλεκόμενος επιχειρηματίας, εφόσον τηρεί τις προϋποθέσεις (1%, συγγενικά πρόσωπα, ονομαστικοποίηση κατά περίπτωση), λαμβάνει το έργο χωρίς έλεγχο. Στη συνέχεια, αν υπάρξει ένσταση από κάποιον που το έχασε, θα μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια, ζητώντας να διερευνηθεί αν εκείνος που πήρε το έργο άσκησε αθέμιτη επιρροή, χρησιμοποιώντας τα Μέσα που διαθέτει. Σε ένα υποθετικό παράδειγμα, η οικογένεια Μπόμπολα για να κερδίσει μια προμήθεια θα ελεγχθεί αν χρησιμοποίησε το Mega, το «Έθνος» ή την «Ημερησία», ασκώντας πίεση.

Αν αποδειχθεί αυτό τελεσιδίκως μετά από… 7-8 χρόνια, τότε υπόκειται στις κυρώσεις του νόμου, φτάνοντας έως και την ισόβια κάθειρξη. Ακόμη και σ’ αυτήν την περίπτωση ο νόμος ανοίγει παράθυρα. Μεγαλύτερο πρόβλημα θα υπάρξει για τους επαρχιακούς κατασκευαστές που έχουν και Μέσα, τα οποία θα αναγκάζονται να χρησιμοποιούν, πιέζοντας τις νομαρχίες. Δηλαδή θα παταχθεί η διαπλοκή στην περιφέρεια!

Οι Λαμπράκης και Μπόμπολας πανηγύρισαν δεόντως τη νίκη τους. Το «Έθνος» σε κύριο ολοσέλιδο άρθρο του την Τετάρτη έγραφε πως «ασυμβίβαστα δεν υπάρχουν» και πως «η αποδεδειγμένη δωροδοκία επομένως και μάλιστα με ισχύ δεδικασμένου καθίσταται μοναδικός λόγος αποκλεισμού υποψηφίου από δημόσιες συμβάσεις».

Μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε το άρθρο του «Βήματος», που επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας πως προηγούμενος νόμος κατέληξε «στα σκουπίδια ενός ανώτατου υπαλλήλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» και ασκώντας κριτική και στον Βενιζέλο, που δημιούργησε τον «βασικό μέτοχο» και «ομολόγησε εμμέσως ότι ήταν λάθος που το διέπραξαν υπό την πίεση των εφημερίδων και της τότε αντιπολίτευσης».


Σχολιάστε εδώ