Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Δεν θα διαφωνήσω ούτε καν με όσους από τώρα ονειρεύονται τη διάσπαση των 3.500 μονάδων πολύ πριν από τα τέλη του έτους. Εκεί που έχω τις σοβαρότερες ενστάσεις και πάντως διαφωνώ πλήρως με τη συντριπτική πλειονότητα όλων όσοι ασχολούνται με τα της Σοφοκλέους, είναι ως προς την… ποιοτική διαβάθμιση αυτής της ανοδικής κίνησης και συνεπακόλουθα ως προς τα ερείσματα που μπορεί να έχει αυτή η αγορά στον μέσο έλληνα επενδυτή. Εκείνον που έστω και τώρα σκέφτεται να επανακάμψει.

Με βάση αυτήν ακριβώς τη σκέψη συμφωνώ μεν πως εφεξής -και πάντα με τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων σε επιχειρηματικό κυρίως επίπεδο- είναι εξαιρετικά περιορισμένο το ενδεχόμενο υποχώρησης της αγοράς πολύ πιο κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα, διαφωνώ όμως ως προς το εύρος (χρονικό και ποσοτικό) της όποιας συσσώρευσης παρουσιάζεται σήμερα ως απόλυτα φυσιολογικό να διαδεχθεί τις ημέρες ευφορίας που τώρα διάγουμε. Τη διαφωνία μου αυτήν την εδράζω πρωτίστως στο ότι, με την εξαίρεση ελάχιστων συνεδριάσεων έως και σήμερα, η αύξηση τζίρου και όγκου συναλλαγών είναι σαφώς δυσανάλογη ανοδικών κινήσεων της τάξης της μισής και της μίας ποσοστιαίας μονάδας ημερησίως και δευτερευόντως στο ότι τα… μεγάλα κέφια της Σοφοκλέους, όταν και όπως ήρθαν, εστιάστηκαν σε πέντε-έξι χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης και σε σπασμωδικές κινήσεις τίτλων χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης υψηλότατου ρίσκου.

Δηλαδή ό,τι έγινε δεν αφορά την πλειονότητα των χαρτοφυλακίων, δεν έφερε λεφτά στην πλατιά μάζα επενδυτών. Τόσο απλά…

Είμαι πρόθυμος να παραβλέψω ακόμα και τις φωνές εκείνες που κάνουν λόγο για… μόχλευση της αγοράς. Είμαι πρόθυμος να συμφωνήσω με όσους έχουν «αναλύσει» την αγορά σε συσχέτιση με τις λοιπές ευρωπαϊκές και τώρα λένε πως μια σειρά από ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται σε «πολύ ελκυστικά επίπεδα». Άντε να συμφωνήσω και με τους εγχώριους διαχειριστές (ναι, εκείνους που καλό θα ήταν να μας εξηγήσουν πώς γίνεται εν μέσω ανοδικών συνεδριάσεων να παρατηρείται νέα μείωση ενεργητικού και νέες εκροές στα μετοχικά Α/Κ εσωτερικού, σε ποσοστό άνω του 1,5% τον Οκτώβριο) που εκτιμούν ότι «θα διατηρηθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα, καθώς αναμένεται βελτίωση των οικονομικών μεγεθών εννεαμήνου των εισηγμένων». Αλλά ας μου απαντήσουν όλοι αυτοί γιατί στα εσωτερικά τους σημειώματα εκτιμούν ότι «για να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη απαιτείται η εντονότερη ενεργοποίηση των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων».

Μέχρι να πάρω λοιπόν πειστικές απαντήσεις, θα εξακολουθώ να γκρινιάζω εξ ονόματος όλων εκείνων, μηδέ εμού εξαιρουμένου, που θέλουν μεν να «παίξουν» στη Σοφοκλέους, δεν τους αφήνουν όμως τα «μεγάλα παιδάκια» με τα καμώματά τους…

ΥΓ.1: Όποιος νομίζει πως η υπόθεση Marfin – Εγνατία έχει τελειώσει, πλανάται. Και ομοίως πλανάται όποιος θεωρεί πως τα «deals» στον τραπεζικό κλάδο θα «παγώσουν» μέχρι τα τέλη του έτους. Έχει «ουρά» η ιστορία…

ΥΓ.2: Δεν ξέρω πόσοι θυμάστε τις μεγαλόσχημες αναλύσεις των οικονομικών μας ταγών (για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τις αρχές της χρηματιστηριακής μας αγοράς μιλάω), περί προσέλκυσης των ελληνόκτητων στόλων και των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών στη Σοφοκλέους. Αν δεν κάνω λάθος, από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, αλλά καμία ναυτιλιακή δεν έχει διαβεί το κατώφλι του ΧΑ. Τουναντίον, την Τετάρτη ανακοινώθηκε πως η Goldenport Holding, εταιρεία με στόλο φορτηγών πλοίων (κοντέινερ και χύδην φορτίου) ξεκίνησε τις διαδικασίες για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Και φυσικά αυτή είναι η πρώτη φορά που έλληνας πλοιοκτήτης στρέφεται στην αγορά του London Stock Exchange. Για τη Σοφοκλέους, πάλι, ουδείς έχει χαράξει ρότα…

ΥΓ.3: Για να μην γκρινιάζουμε μόνο για τους εγχώριους αναλυτές, να λέμε και τα θετικά! Η είδηση έχει ως εξής: «Η Σίγμα Χρηματιστηριακή αναδείχθηκε πρώτη ανάμεσα σε 13 εγχώριους και ξένους οίκους ως προς την ακρίβεια των συστάσεών της για ελληνικές εταιρείες, σύμφωνα με την έρευνα της βρετανικής εταιρείας αξιολόγησης AQ Research. Στη δεύτερη θέση της κατάταξης βρέθηκε η Eurocorp, με τρίτη την Εgnatia Finance, τέταρτη τη UBS και πέμπτη τη Citigroup. Aκολούθησαν η Deutsche Bank, η JP Morgan, η CSFB, η Proton Securities και η Alpha Finance». Ήτοι, οι ξένοι αναλυτές… έφαγαν τη σκόνη των δικών μας!!!

Π. Γ


Σχολιάστε εδώ