Σε έσχατο σημείο το ΕΣΡ με την υπόθεση Best

Σε σουρεαλιστική κωμωδία κατέληξε η απόφαση του ΕΣΡ για «οριστική παύση λειτουργίας» του Best. Δυστυχώς, ήταν το αποκορύφωμα ενός συμβουλίου που εξέδωσε δεκάδες πιστοποιητικά διαφάνειας, ενέκρινε μεταβιβάσεις τύπου Flash, έκλεισε αρκετούς τηλεοπτικούς σταθμούς στην επαρχία, ενέκρινε τα προβληματικά προεδρικά διατάγματα της προηγούμενης κυβέρνησης για την αδειοδότηση που κατέπεσαν στο ΣτΕ και δεν έχει δώσει καμία λύση στο χαοτικό τοπίο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Η απόφαση ελήφθη με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να τηρηθεί κανένας από τους κανόνες (σύσταση, πρόστιμο και κλείσιμο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης) αλλά ούτε και η αρχή της αναλογίας. Στην περίπτωση του Extra, από το οποίο είχαν μεταδοθεί σκληρότερα πράγματα εναντίον της Εκκλησίας, είχε ληφθεί η απόφαση για πρόστιμο, ενώ ένα μέλος είχε διαφωνήσει. Ακόμη περισσότερο στην περίπτωση δυσφήμησης του Ν. Κωνσταντόπουλου, μετά βίας η Αρχή είχε επιβάλει πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ στα κανάλια.

Το παρασκήνιο έχει ως εξής: Στο συμβούλιο έπειτα από τις καταγγελίες παρέστη η γενική διευθύντρια του σταθμού Λίνα Βασιλοπούλου και ο νομικός σύμβουλος του σταθμού, Κώστας Δρούγκας, πρώην νομικός σύμβουλος των υπουργών Τύπου Ρέππα και Πρωτόπαπα.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση το συμβούλιο δεν ζήτησε υπόμνημα (κάτι τέτοιο, άλλωστε, δεν απαιτείται από τον νόμο) και άφησε την κατάθεσή του, διά στόματος Λασκαρίδη, στη διακριτική ευχέρεια του σταθμού. Στη συνέχεια συντάχθηκε η εισήγηση που έκρινε μεταξύ άλλων πως η επίμαχη εκπομπή τής 25/8/2005 ήταν στην «περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών των μαθητών», στις 13.00 και ως εκ τούτου «ήταν δυνατή η παρακολούθησή της και από ανήλικους», οι οποίοι θα θίγονταν από τις βωμολοχίες.

Το θέμα έφερε ο πρόεδρος στην ημερήσια διάταξη με την εισήγηση να κλείσει ο σταθμός, θέση με την οποία συνηγόρησαν οι Δ. Χαραλάμπης και Ε. Δεμίρη. Στη συνέχεια ψήφισαν οι Ν. Κουράκης και Ι. Αυδή και τελευταίος ο Γ. Παπακώστας. Στη συνεδρίαση δεν συμμετείχε ο Ροδόλφος Μορώνης, όπως είναι φυσικό, καθώς πλέον δεν μετέχει παρά μόνο τυπικά στο συμβούλιο μέχρι τον ορισμό του αντικαταστάτη του. Σε δήλωσή του αναφέρει πως «με θλίψη παρακολουθώ ορισμένα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να επιχειρούν να απαλύνουν τις εντυπώσεις από μια απόφαση (την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού Best), στη λήψη μάλιστα της οποίας συνέβαλαν άνευ ενδοιασμών» και, καταλήγοντας, σημειώνει ότι «το ΕΣΡ έχει σημαντικότερο και ουσιαστικότερο ρόλο να διαδραματίσει, λυπάμαι που δίνει τέτοιες αφορμές για κριτική».

Στην ημερήσια διάταξη υπήρχε όντως στη συνέχεια το θέμα του Best News (σταθμός συμφερόντων Χρηστίδη), όμως η πλειοψηφία γνώριζε τι ψήφιζε, καθώς άλλωστε ένα μέλος είχε πάρει πάνω του την υπόθεση, διότι αφορούσε κριτική στην Εκκλησία. Υπενθυμίζεται πως η Βουλή ανανέωσε πρόσφατα τη θητεία των Κουράκη και Αυδή για τρία χρόνια. Ο πρόεδρος λαμβάνει τον μισθό των 5.500 ευρώ, ο αντιπρόεδρος 4.500 ευρώ και τα μέλη από 1.500 ευρώ. Επιπλέον, κάθε μήνα λαμβάνουν 1.000 ευρώ ως επίδομα, ενώ μετά τη λήξη της θητείας τους δεν μπορούν να εργαστούν αλλού για τρία χρόνια, λαμβάνοντας αποζημίωση που αντιστοιχεί στο 30% του μισθού τους.

Ως το μεσημέρι της Παρασκευής το συμβούλιο δεν είχε αποστείλει την απόφασή του, ενώ από τις Εκδόσεις Λυμπέρη διεμήνυαν πως δεν θα έκαναν αίτηση στο ΕΣΡ, αλλά θα προσέφευγαν απευθείας στο ΣτΕ. Πρακτικά προκαλούσαν το συμβούλιο είτε να ανασκευάσει την απόφασή του είτε να τη στείλει και τότε ο Εισαγγελέας να προσπαθήσει να κλείσει τον σταθμό. Τέλος, αρνητική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως την τρίτη μέρα της κρίσης δόθηκε η οδηγία να σταματήσουν οι παραγωγοί του Best να αναφέρονται στη δίωξη που υπέστη ο σταθμός, αναγκάζοντάς τους να απευθυνθούν στον ιδιοκτήτη Α. Λυμπέρη, ο οποίος την κατήργησε.


Σχολιάστε εδώ