ο Δαίμονας των δημαρχείων

Βαριά «καμπάνα» έπεσε σε δύο πρώην δημάρχους στη Λάρισα. Ο Θανάσης Κοκκινούλης και ο Αντώνης Λυγούρας καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της πόλης σε οκτώ μήνες με τριετή αναστολή. Μαζί τους δικάστηκαν και δύο υπάλληλοι. Η κατηγορία ήταν ότι έκαναν προσλήψεις με πλαστά πιστοποιητικά. Βεβαίως, οι ποινές είναι σε πρώτο βαθμό. Έγινε ήδη έφεση. Αναμένουμε με ανυπομονησία.

Την επόμενη Πέμπτη αρχίζει το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Ρόδο. Σιγά μην πηγαίνανε τα συντρόφια σε καμιά επαρχιακή πόλη για να συσκεφθούν. Τρία ξενοδοχεία έχουν κλείσει. Θα… αναστενάξουν οι αστακομακαρονάδες. Από τώρα έχουν αρχίσει τα τηλέφωνα για να «φτιαχτούν οι παρέες». Δημοτικοί σύμβουλοι, υπάλληλοι, δήμαρχοι, φίλοι και συγγενείς θα είναι όλοι παρόντες. Μιλάμε για μεγάλο φαγοπότι. Η απορία μου παραμένει. Πώς διαλέγουν τα ξενοδοχεία; Πότε γίνεται ο διαγωνισμός, πότε δημοσιεύεται, πότε κατακυρώνεται, κανείς δεν παίρνει χαμπάρι. Άμα το ΣΔΟΕ τελειώσει με τον Τσιτσιρίγκο, δεν κάνει και καμιά βόλτα από τις κρατικοχρηματοδοτούμενες ενώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης; Σίγουρα θα έχει πολλή δουλειά. Α, μια και το θυμήθηκα. Ο προεδράρας Πάρις Κουκουλόπουλος έχει καμιά σχέση με το φημισμένο πια πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών «Πολιτεία»;

Μετά το οριστικό «διαζύγιο» μεταξύ Συνασπισμού και ΠΑΣΟΚ στο Αιγάλεω τα «πράσινα» συντρόφια αναζητούν δικό τους επικεφαλής για τις εκλογές. Εδώ που τα λέμε, ειδικά στο Αιγάλεω το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη από πατερίτσες. Οι τοπικές οργανώσεις δουλεύουν άψογα, στελέχη ικανότατα υπάρχουν, πείρα περί των δημοτικών υπάρχει, σιγά μην περιμένουν στην… ουρά τι θα αποφασίσουν οι άλλοι. Ήδη ακούγονται δυο-τρία ονόματα που αν αποφασίσουν να ασχοληθούν με την πόλη τους, ο νυν τοπάρχης Καλογερόπουλος θα έχει σκληρή προεκλογική περίοδο. Συντρόφια, τολμήστε. Στείλτε μου το όνομα.

Έγιναν τα εγκαίνια του νέου Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που φυσικά χρηματοδοτείται και εποπτεύεται από το υπουργείο Εσωτερικών. Πρόεδρος ανέλαβε ή μάλλον διορίστηκε ο συνταγματολόγος καθηγητής φίλτατος Τσάτσος. Μέχρι εδώ καλά. Αντιπρόεδρος ανέλαβε η κ. Ελένη Στεφάνου, πρώην αντιπρύτανης του Παντείου. Εδώ, όμως, μπερδεύονται τα πράγματα. Μήπως ο αγαπημένος μου Προκόπης Παυλόπουλος δεν ήξερε ότι η εν λόγω καθηγήτρια είναι κατηγορούμενη και εμπλεκόμενη στο μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο που έχει γίνει σε ελληνικό πανεπιστήμιο; Αναφέρομαι στο Πάντειο. Στις 21 Νοεμβρίου ξεκινάει το δικαστήριο με 17 κατηγορούμενους. Ήδη πολλοί εκ των κατηγορουμένων είναι προφυλακισμένοι. Στο εδώλιο θα καθίσει και η φίλτατη Στεφάνου. Τι σόι αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αυτή; Μάλλον κανένας δεν έδωσε στον κατά τ’ άλλα προσεκτικό και έντιμο υπουργό το πόρισμα του ΣΔΟΕ για να δει ποια και πώς είναι η εμπλοκή της κυρίας αντιπροέδρου. Αν το θέλει, είμαι πρόθυμος.

Με το νέο νομοσχέδιο που ήδη είναι έτοιμο και κατατίθεται σε λίγες ημέρες και αφορά σειρά ρυθμίσεων για την τοπική αυτοδιοίκηση, μεταξύ των πολλών και το 42%, ρυθμίζεται επιτέλους και η αλλαγή για την αδειοδότηση των καταστημάτων. Έχει καταστραφεί κόσμος και κοσμάκης με το υπάρχον καθεστώς. Η άδεια πλέον θα εκδίδεται σε συγκεκριμένο χρόνο, αφού πρώτα έχει προηγηθεί προέγκριση για το κατάστημα. Σήμερα η άδεια καθυστερεί έως και δύο χρόνια, μέχρι να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο. Αντιλαμβάνεστε τι γίνεται μέχρι τότε. Περνάει το κάθε λογής λαμόγιο, αρμόδιο ή μη, παίρνει το μεροκαματάκι του προκειμένου να μην υποβάλει μήνυση ή αναφορά και το… βιολί συνεχίζεται. Άντε να δούμε, επιτέλους, να μπαίνει τάξη σε αυτήν την πολύπαθη αυτοδιοίκηση.

Γκρίνιες και παράπονα έχουν αρχίσει στο νεοκλασικό της Ρηγίλλης οι πρόεδροι των νομαρχιακών επιτροπών, γιατί δεν τους έχει δοθεί ακόμη η εντολή να μοιράζουν χρίσματα σε υποψήφιους δημάρχους! Καλά διαβάσατε. Μαζεύτηκαν πρόσφατα όλοι οι πρόεδροι μαζί με τον γραμματέα του κόμματος και τα είπαν ένα χεράκι. Θέλουν να τους χρίσει «αυτοκράτορες» στις περιοχές ευθύνης τους. Ο Ευάγγελος όμως, επειδή είναι «γάτα» και ξέρει ότι παίζουν παιχνίδια μεταξύ ψαριού και μπριζολίτσας, τους το ξέκοψε. Φανταστείτε να δώσει «αέρα» στον δυσαρεστημένο υπάλληλο του ΟΤΕ να κάνει ό,τι θέλει. Μιλάμε για τον νέο… Χρηστίδη.

Το όνομα του δημάρχου Ηλιούπολης Γεωργάκη είναι περιέργως ανακατεμένο στις διάφορες υπερτιμολογήσεις και ατασθαλίες που υπάρχουν στο πόρισμα για το φαγοπότι που έγινε με το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Πολιτεία». Ο ρόλος του δημάρχου και ο βαθμός εμπλοκής του δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη. Αναρωτιέμαι, όμως, γιατί ο συμπαθέστατος τοπάρχης δεν μπήκε στον κόπο να εκδώσει έστω ένα δελτίο Τύπου που να διευκρινίζει αυτά που αναφέρονται. Δήμαρχε, τουλάχιστον απ’ ό,τι ξέρω, ο βίος σου είναι διαυγής. Γιατί επιτρέπεις σκιές;

Τι άκουσαν τ’ αφτάκια μου στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στη Νίκαια, δεν περιγράφεται. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βαγγέλης Κίτσος κατηγόρησε τη διοίκηση του δήμου ότι είναι συμμέτοχη σε λαθραία διακίνηση πετρελαίου! Η δήλωσή του αναφερόταν στο πετρέλαιο που αγοράζει ο δήμος για να κινούνται τα απορριμματοφόρα. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ευάγγελος είπε ότι τα αυτοκίνητα κινούνται με πετρέλαιο θέρμανσης και όχι κίνησης! «Το πετρέλαιο πηγαίνει στις δεξαμενές του δήμου χωρίς δελτία αποστολής, ξημερώματα, χωρίς καμία νόμιμη διαδικασία». Αυτά είναι μερικά από τα καταγγελλόμενα του Ευάγγελου Κίτσου. Δήμαρχε, δεν έχεις να πεις τίποτα;

Στην Αίγινα ξεκίνησαν νωρίς τα όργανα. Ο «γαλάζιος» Τρύφωνας Γκότσης, σημερινός τοπάρχης, έχει συγκεντρώσει αρκετές αντιπάθειες που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε διασπαστικό ψηφοδέλτιο. Ήδη ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης στο νησί, Φίλιππας Τζίτζης, δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του. Ο Φίλιππας είναι ο γιος του πρώην δημάρχου. Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε ήδη τον υποψήφιό του. Είναι ο Σάκης Σακκιώτης. Σοβαρός και μετρημένος άνθρωπος. Εκτός από ωραία φιστίκια, η Αίγινα μάλλον θα έχει και απρόοπτες εξελίξεις. Ίδωμεν.

Έγινε πριν από λίγες ημέρες στον Πόρο μια ουζοκατάνυξη, της οποίας οικοδεσπότης ήταν ο νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας. Παρόντες ήταν ο δήμαρχος Ηλιούπολης, ο αντινομάρχης Πειραιά Δημήτρης Παύλου και άλλα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα πάντα είχε το τραπέζι. Κανένας, όμως, δεν πρόλαβε να δοκιμάσει ούτε καν ντομάτα από τη χωριάτικη. Είχε βγάλει τη γραβάτα ο Ασκούνης που ήταν παρών και έδινε… μαχαιροπιρουνομαχία με τους μεζέδες! Την επόμενη φορά, συντρόφια, να έχετε τον νου σας. Μια και αναφέρομαι στον Πόρο, να σας ενημερώσω ότι έγινε εκεί, με μεγάλη επιτυχία, το συνέδριο των γενικών γραμματέων περιφέρειας. Την ευθύνη οργάνωσης την είχε ο αρχιτοπάρχης Αττικής, Μπάμπης Μανιάτης. Ήταν πράγματι μια συνάντηση που άξιζε να γίνει. Βγήκαν συμπεράσματα και όλοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η διοργάνωση ήταν λιτή, χωρίς φανφάρες και σπατάλη χρημάτων. Δεν χρωστάω καλή κουβέντα στον φίλτατο Μανιάτη, αλλά τώρα οφείλω να του πω συγχαρητήρια.

Προχωράει όλο και περισσότερο η υποψηφιότητα του Γιάννη Μαρινάκη για τον δήμο Μεγάρων.

Ο ίδιος δεν το επιβεβαιώνει, αλλά στενοί συνεργάτες του το θεωρούν δεδομένο. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός ετοιμάζεται για υποψήφιος νομάρχης στην Ανατολική Αττική. Σοβαρή υποψηφιότητα και σίγουρα «πονοκέφαλος» για το «γαλάζιο στρατόπεδο».

Μαθαίνω ότι πολλές φορές στενοχωρώ τον φίλο μου Νίκο Κουκουλάρη, γράφοντας ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος στη Νέα Ιωνία. Αγαπημένα μου συντρόφια, εγώ γράφω ό,τι πληροφορίες μού μεταφέρουν οι άνθρωποί μου σε κάθε δήμο. Φυσικά τις χιλιοδιασταυρώνω. Δυστυχώς για τον Νίκο, από παντού, ακόμη και από τον ίδιο, η πληροφορία είναι ίδια. «Δεν θα ανακατευτώ ξανά με τα κοινά. Χάνω χρόνο από τη δουλειά μου και λεφτά από την τσέπη μου χωρίς νόημα». Νίκο μου, τα λόγια σου είναι αυτά. Παρών ήμουν. Άλλο η φιλία, άλλο η είδηση.

Δεν τραβάει ο Χρήστος Παππούς στα Άνω Λιόσια. Ο υποψήφιος που είχε υποστηριχθεί από τη Νέα Δημοκρατία έχασε δύο σοβαρούς δημοτικούς του συμβούλους, αφού επισήμως πλέον ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την παράταξή του. Πρόκειται για τον Χρήστο Κουράση και τον Θάνο Τσακίρη. Όπως δείχνουν τα πράγματα, μάλλον και αυτή η μικρή δύναμη της «γαλάζιας στρατιάς» στην πόλη θα κοπεί στα δύο. Τον συμπαθέστατο καθηγητή και ιδιοκτήτη φροντιστηρίου Χρήστο κατηγορούν ότι δεν κατάφερε να αξιοποιήσει ούτε στο ελάχιστο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τοπάρχης Παπαδήμας, προς όφελος της παράταξης. «Δεν έστειλε ούτε ένα δελτίο Τύπου», μου λένε οι διαφωνούντες. Εγώ τι να πω. Για να το λένε αυτοί, κάτι θα ξέρουν. Μου φαίνεται ότι τους επόμενους μήνες ο γείτονάς του και ομοιοπαθής Λυκουρέσης θα είναι σε καλύτερη μοίρα από αυτόν. Τουλάχιστον του Αλέξανδρου του έχει μείνει ένας σύμβουλος.

Γέμισε ο δήμος Ζωγράφου με αφίσες που είχαν περιεχόμενο την αυστηρή κριτική της αντιπολίτευσης για τα δάνεια που έχει πάρει η διοίκηση. Αυτουργός της αφισοκόλλησης ήταν η αντιπολίτευση. Έδωσε εντολή, λοιπόν, ο τοπάρχης Καζάκος να ξηλωθούν οι αφίσες και να μπει και πρόστιμο στην παράταξη που ήταν υπεύθυνη γι’ αυτό. Μπορεί να στενοχωρήσω μερικούς φίλους μου, αλλά συμφωνώ απόλυτα με αυτό που έκανε ο δήμαρχος. Αηδία έχει καταντήσει πια η αφισοκόλληση για το παραμικρό. Υπάρχουν έντυπα, εφημερίδες, δημοτικό συμβούλιο, συγκεντρώσεις για να καταγγείλει όποιος θέλει ό,τι θέλει. Δεν θέλουμε άλλη βρώμα στους δρόμους.

Με ανακοίνωσή τους οι σύντροφοι του ΚΚΕ στη Γλυφάδα ό,τι απέσυραν τη στήριξή τους στον δημοτικό σύμβουλο Ηλιόπουλο και ξεκαθάρισαν ότι δεν τους εκφράζει πια. Η διαφωνία τους ήταν έντονη εδώ και πολύ καιρό. Ο Ηλιόπουλος, με δική του ανακοίνωση, κατηγόρησε τις κομματικές οργανώσεις, αφήνοντας υπονοούμενα για «παιχνίδια» κάτω από το τραπέζι με τον σημερινό δήμαρχο. Ουδέν σχόλιον.

Επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες την τοπική οργάνωση της περιοχής του ο Νεοδημοκράτης Μανώλης Γιατράκος και τους ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος. Τους έδωσε μάλιστα και το πρόγραμμά του. Η παράταξή του ονομάζεται «Εναλλακτική Συλλογική Προοπτική».

Μη σας φανεί παράξενο, εάν ο Αργύρης Ντινόπουλος στα Βριλήσσια υποστηριχθεί επισήμως και από τη Χαριλάου Τρικούπη. Προς το παρόν μόνο αυτό.

Ψάχνω να βρω τι έχει απογίνει ο υποψήφιος δήμαρχος στο Μαρούσι Κώστας Ρώτας και με έχουν… φάει οι δρόμοι στην πόλη των βορείων προαστίων. Πουθενά ο φίλτατος Κώστας. Τελικά το γεγονός ότι ήταν διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου επί είκοσι χρόνια στάθηκε πιο σοβαρό επιχείρημα από οτιδήποτε άλλο για να μπορέσει η Ρηγίλλης να αισθανθεί ότι έκανε μια λάθος επιλογή που είναι καιρός να επανορθώσει. Μου λένε ότι ήδη έχει τοποθετηθεί στο ΔΣ της θυγατρικής εταιρείας του ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, σαν εισιτήριο για την αποστρατεία του από τα κοινά της πόλης. Ήδη σε πολύ λίγο χρόνο από σήμερα θα δοθεί το «γαλάζιο φως» σε έναν εκ των δύο που φιλοδοξούν να διαδραματίσουν σοβαρό ρόλο στα κοινά. Πρόκειται για τον πρώην βουλευτή Λευτέρη Παπαδημητρίου, δικηγόρο, και τον γιατρό Γιώργο Πατούλη, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας. Σοβαροί άνθρωποι και οι δύο. Ο πρώτος έχει μεγάλη και έντιμη διαδρομή στο ελληνικό κοινοβούλιο και ο άλλος έχει προσφέρει πολλά από θέσεις ευθύνης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το αίνιγμα, πάντως, για την πόλη παραμένει γύρω από το όνομα του τοπάρχη Τζανίκου. Τι θα κάνει τελικά;

Ο Γιώργος Γλύκος ορίσθηκε νέος αντιδήμαρχος στον δήμο Χαϊδαρίου με αρμοδιότητα το περιβάλλον.

Αν το ήξερα, θα είχα κάνει μεταδημότευση στο Χαϊδάρι. Οι γυναίκες που ανήκουν στη δημοτική παράταξη του Δημήτρη Μαραβέλια διοργάνωσαν μια πολύ ωραία εκδήλωση πριν από λίγες ημέρες σε κέντρο της περιοχής. Όλη η ομορφιά ήταν παρούσα. Όλα ξεκινάνε από τον γόη υποψήφιο.

Έχω μια απορία. Ο δήμος Βάρης, εννοώ η διοίκηση, είναι συνεταίρος με την τουριστική επιχείρηση Yabanaki, η οποία εκμεταλλεύεται όλη την παραλία; Κάθε φορά που μια υπηρεσία στέλνει έγγραφο στις υπηρεσίες του δήμου για κάποια παρανομία που έχει γίνει στην επιχείρηση, ξαφνικά… χάνεται! Φυσάει ο αέρας και… το ρίχνει στη θάλασσα. Σε λίγο καιρό θα δημιουργηθεί χάρτινος ύφαλος στην περιοχή!

Μόνο ενωτική δεν είναι η κατάσταση στους Αγίους Αναργύρους για τη «γαλάζια» παράταξη. Ο Τρίγκας έχει καταφέρει να διαφωνεί ακόμη και η γυναίκα του, ο «γιατρός» είναι ικανός να κατέβει και μόνος του, αρκεί να είναι αντίπαλος του δημάρχου, ο «ανεξάρτητος» παλεύει να πάρει το χρίσμα από τη Ρηγίλλης, αλλά αναλώνεται στο να «παρηγορεί» τους «κυνηγημένους» ΠΑΣΟΚους, ενώ το μυαλό του πρώην αντιδημάρχου των οικονομικών, μετά την καταψήφιση του ισολογισμού, του τρέχει σε άλλες… πολιτείες. Βέβαια, υπάρχουν και τα «σαΐνια» που βολεύτηκαν σε διοικητικά συμβούλια, σε επιτροπές και σε οργανισμούς, ενώ τα «κορόιδα» οι ψηφοφόροι τους έτρεχαν να τους κάνουν αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους. Με όλα αυτά τα ωραία και παρά τις δικαστικές περιπέτειες των τοπικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως στη Νέα Δημοκρατία δεν ενδιαφέρονται να ξαναγίνει «γαλάζιος» ο δήμος.

Μαύρα τα μαντάτα για τον εκλεγμένο με τη Νέα Δημοκρατία Σωτήρη Μασούρη στον δήμο Φυλής. Τόσο οι ψηφοφόροι της «γαλάζιας» παράταξης όσο και τα τοπικά στελέχη της ΝΔ είναι έξω φρενών με την πολιτική του συμπεριφορά, αφού ούτε αντιπολίτευση ασκεί στον νυν δήμαρχο κ. Μπουραΐμη, αλλά απέχει πολύ συχνά και από τα δημοτικά συμβούλια. Μάλιστα ακούγεται έντονα, εκεί στις ταβέρνες της Χασιάς, ότι έχει «υπόγειες» διαδρομές με την ηγεσία της τωρινής δημοτικής αρχής. Έτσι αποδεικνύεται περίτρανα πόσο αποτυχημένη ήταν η επιλογή του «νεαρού» από τη Ρηγίλλης…

Εξορκιστής

ΥΓ.: Το λέω σοβαρά. Ένας εκ των δικηγόρων που θα καθίσουν στο σκαμνί για το παραδικαστικό κύκλωμα είναι δήμαρχος στην Αττική και ασκεί ακόμη το επάγγελμά του.


Σχολιάστε εδώ