Με τον Καρατζαφέρη θα πάει ο Πέτρος Μαντούβαλος;

Mπορεί -με εντολή Καραμανλή- να έπεσαν οι τόνοι στον Πειραιά, αλλά η ατμόσφαιρα «μυρίζει μπαρούτι». Τα «σόγια» είναι σε θέση μάχης, τα «κουκιά» έχουν αρχίσει να μετρώνται και στα Μανιάτικα γίνονται ήδη υπολογισμοί…

Έναν μόλις χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές, ο Πειραιάς βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής κρίσης. Και ενώ όλα έδειχναν ότι ο Χρήστος Αγραπίδης ετοιμαζόταν για μια εύκολη αναμέτρηση, με δεδομένη σχεδόν την επιμονή του Παναγιώτη Φασούλα στην άρνηση να διεκδικήσει τη δημαρχία, τώρα το σκηνικό έχει σχεδόν ανατραπεί.

Ο Καραμανλής, απ’ ό,τι φαίνεται, θα επιχειρήσει να απεγκλωβίσει τον Πειραιά από την ιδιότυπη «μανιάτικη κατοχή», χωρίς, όμως, να προσβάλει το μανιάτικο στοιχείο, που στη μεγάλη του πλειονότητα ελάχιστη σχέση έχει με συμμορίες, νύχτα και μπράβους, με «χωσίες» και βομβιστικές ενέργειες, με πισώπλατες μαχαιριές και πυροβολισμούς στα στενά της Πειραϊκής. Έτσι, καταπώς φαίνεται, η Νέα Δημοκρατία προσανατολίζεται στην υπόδειξη υποψηφίου που δεν θα έχει καταγωγή από τη Μάνη, αλλά και σε πλήρη εκκαθάριση του ψηφοδελτίου από ονόματα και πρόσωπα που έχουν φθαρεί ή έχει ακόμη ακουστεί ότι σχετίζονται με διάφορα ύποπτα κυκλώματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί και δεν έχει απαντήσει αρνητικά. Το όνομα Αυτιάς μπορεί να ακούγεται «μανιάτικο» (οι Αυτιάδες είναι ένα από τα δυναμικά «σόγια» του Πειραιά), αλλά ο δημοσιογράφος δεν έχει σχέση με τη Λακωνία, αφού γεννήθηκε στη Σάμο! Επίσης, λέγεται ότι ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πειραιά, Γρηγόρης Καλούδης, έχει εντολή να βολιδοσκοπήσει γνωστούς Πειραιώτες με στόχο την εξεύρεση προσώπου ευρείας αποδοχής, σε περίπτωση που δεν αποδεχθούν τελικά την υποψηφιότητα τα (δύο-τρία) πρόσωπα που έχει εντοπίσει η Ρηγίλλης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κεντρική διοίκηση του κόμματος πιστεύει πως στον Πειραιά, μετά όσα συνέβησαν με τους μανιάτες βουλευτές, αλλά (κυρίως) με όσα πρόκειται να συμβούν, ίσως είναι καλύτερα να υποδειχθεί για τη δημαρχία ένα άφθαρτο και μη πολιτικό ή ευρύτερα γνωστό πρόσωπο.

Βέβαια, όλα αυτά είναι σχέδια επί χάρτου, καθώς οι Μανιάτες της ΝΔ στον Πειραιά έχουν αποδείξει ότι και δύναμη διαθέτουν και δεν υπολογίζουν κόμμα, όταν αποφασίσουν κάτι (περίπτωση Αγραπίδη το 1994). Μπορεί, λοιπόν, σήμερα να είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι χωρισμένοι σε «Μαντουβαλιάνους» και «Μιχαλολιάνους» (ο Παν. Μελάς δεν έχει τόση επιρροή), αλλά τίποτε δεν θα τους εμποδίσει να ενωθούν υπό τη σημαία ενός «αντάρτη» υποψηφίου (αποκλείεται να είναι πάλι ο Χρ. Αγραπίδης, ο οποίος μάλλον θα χρησιμοποιηθεί από τον Κ. Καραμανλή σε άλλο πόστο) και αυτός μπορεί να είναι ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς, Παν. Μελάς (απλή συνωνυμία με τον βουλευτή), που περιμένει την ευκαιρία να ηγηθεί ψηφοδελτίου εδώ και πολλά χρόνια.

Αν κατέβει ως αντάρτης θα χαρίσει τον δήμο στο ΠΑΣΟΚ


Για τον Πέτρο Μαντούβαλο ο δήμος δεν είχε ποτέ ενδιαφέρον. Τα περί φιλοδοξίας του για τη δημαρχία ήταν φήμες που διέδιδε το περιβάλλον του «για να παίζει το όνομα». Ο Μαντούβαλος είχε πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες. Και όταν τον ρωτούσαν «αν θα πάει για δήμαρχος», απαντούσε: «Ναι, αλλά αφού πρώτα γίνω υπουργός». Είναι βέβαιο ότι αν επιχειρήσει να είναι «αντάρτης», δεν πρόκειται να κερδίσει τον δήμο. Μπορεί, βεβαίως, να τον «χαρίσει» στο ΠΑΣΟΚ, όπως έκανε ο Χρ. Αγραπίδης το 1994. Αυτό, όμως, θα τον αποξενώσει ακόμη περισσότερο από τη Νέα Δημοκρατία και -προς το παρόν- ο ίδιος δεν φαίνεται να σκέφτεται κάτι τέτοιο. Βέβαια, αν τελικά ο δρόμος για την επιστροφή στο «μαντρί» κλείσει οριστικά για τον μανιάτη βουλευτή, τότε είναι πολύ πιθανό να μετάσχει σε άλλον πολιτικό σχηματισμό. Ήδη πολλοί Μανιάτες που στήριξαν τον Γ. Καρατζαφέρη μιλούν ανοιχτά για σίγουρη εκλογή του Μαντούβαλου με τον ΛΑΟΣ στην Α’ Πειραιά, όπου το εκλογικό μέτρο επιτρέπει στους «μικρούς» να κερδίζουν τη μία έδρα (σήμερα την έχει το ΚΚΕ).

Αυτά όλα, όμως, προϋποθέτουν ανακωχή στη μανιάτικη κοινωνία, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό. Μπορεί ο Π. Μαντούβαλος να βρίσκεται σήμερα στα… σκοινιά του «ρινγκ» της πολιτικής, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας βεβαιώσει ότι θα «κάτσει φρόνιμα», αν η πόρτα της Ρηγίλλης κλείσει βαριά και οριστικά πίσω του.

«Αν ο Πέτρος θέσει τον εαυτό του εκτός πολιτικής, τότε είναι βέβαιο ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξουν στο ψηφοδέλτιο την επόμενη φορά οι σημερινοί βουλευτές. Κανένας πολιτικός δεν είναι απολύτως καθαρός σε μια πόλη που έχει μπλέξει την πολιτική με τα συμφέροντα.Και με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, ο ψηφοφόρος δεν χρειάζεται πολλά για να σε “μαυρίσει”», λένε στα Μανιάτικα, όπου τον τελευταίο καιρό επικρατεί ύποπτη και ανησυχητική ησυχία.

Κανένας εκ Μάνης δεν έχει τύχη


Ωστόσο, όλη την τελευταία εβδομάδα, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα τεκταινόμενα στον Πειραιά, δεν υπήρξε εξέλιξη. Από εκείνους που ακούστηκαν τα ονόματά τους μόνο ο Χ. Αγραπίδης και ο Π. Μελάς έκαναν δημόσιες εμφανίσεις στην πόλη. Αμφότεροι μάλιστα ήταν παρόντες και σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου. Αντιθέτως, «εξαφανισμένοι» από τον Πειραιά είναι ο Μαντούβαλος και ο Μιχαλολιάκος. Στα γραφεία και των δύο, πάντως, επικρατούσε «πυρετός». Ειδικά την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, εν όψει των Αγίων Αναργύρων, δεν… προλάβαιναν να στέλνουν ευχετήριες κάρτες σε γνωστούς και φίλους. Κάτι που σημαίνει ότι τον… πόλεμο των εντυπώσεων δεν τον εγκαταλείπουν. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι ειδικά στο γραφείο του Π. Μαντούβαλου υπάρχει μια αμηχανία. Ίσως επειδή δεν ξέρουν οι επιτελείς του τι πρόκειται να κάνει. Είναι όμως εντυπωσιακό το γεγονός ότι αρκετός κόσμος τον επισκέπτεται καθημερινά και δηλώνει την υποστήριξή του στον βουλευτή.

Γενικά η εντύπωση που επικρατεί στον Πειραιά είναι ότι πλέον κανένας από τους εκ Μάνης βουλευτές δεν θα μπορέσει να… σταθεί στις εκλογές. Ακούστηκαν τόσα πολλά και εξακολουθούν να ακούγονται που ακόμα και οι ίδιοι οι Μανιάτες έχουν δυσανασχετήσει. Οι ίδιοι οι βουλευτές, πάντως, που βρέθηκαν στο επίκεντρο όλες αυτές τις μέρες, θεωρούν ότι μέχρι τις εθνικές εκλογές όλα θα έχουν… ξεχαστεί, ενώ η δυσαρέσκεια ή και η οργή ακόμα του κόσμου για τις τελευταίες εξελίξεις θα εκτονωθούν στις δημοτικές εκλογές.

Όσον αφορά την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, διατηρεί την ηρεμία και την ψυχραιμία της, αφού κοινή πεποίθηση είναι πως «ο δήμος του Πειραιά δεν χάνεται με τίποτα». Είναι μάλιστα τόσο μεγάλη η σιγουριά τους που δεν ασχολούνται αν θα είναι ή όχι υποψήφιος του Κινήματος ο Π. Φασούλας, αφού ισχυρίζονται πως όποιος και να κατέβει από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ θα πάρει τον δήμο!


Σχολιάστε εδώ