«ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ»

Ήταν σαφές ότι ο εν λόγω αναλυτής δεν είχε μπει καν στον κόπο να φυλλομετρήσει το νομοσχέδιο που κράδαινε, διότι, αν το είχε κάνει, δεν θα έλεγε όσα είπε. Θα είχε αντιληφθεί ότι είχε μπροστά του τις καταργούμενες διατάξεις, τις οποίες οι συντάκτες του σχεδίου, τηρώντας απαρέγκλιτα την κοινοβουλευτική δεοντολογία, είχαν περιλάβει για τη διευκόλυνση των βουλευτών, αλλά και του όποιου άλλου αναγνώστη του κειμένου. Και αν πήγαινε λίγο παρακάτω, θα έβρισκε το πλήρες νομοσχέδιο στην κανονική του μορφή.Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα στη συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια, κατηγορώντας γι’ αυτό στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν κάνει το ίδιο λάθος στην κριτική τους, ενώ αναφέρθηκε και στους δημοσιογράφους που είχαν επαναλάβει τους ίδιους ισχυρισμούς, για να πει: «Το ερώτημα είναι σε αυτήν την περίπτωση ποιον χαϊδεύουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης ακόμη και σήμερα».

Αλλά αφού απέφυγε ο υπουργός να πει το όνομα του «επώνυμου» τηλεδημοσιογράφου που έκανε την «πατάτα», ούτε εμείς θα το γράψουμε. Άλλωστε, όσοι είδαν το συγκεκριμένο δελτίο ειδήσεων το γνωρίζουν και ας βγάλουν οι ίδιοι τα συμπεράσματά τους.


Το κατεπείγον και ο κανονισμός που το προβλέπει από το 1975


«Χάλασε τον κόσμο» το ΠΑΣΟΚ, επειδή η κυβέρνηση επέλεξε να ψηφίσει με την προβλεπόμενη από τον κανονισμό διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για τον «βασικό μέτοχο». Και με αυτό το πρόσχημα απέφυγαν να συμμετάσχουν στη συζήτηση για να μην υποχρεωθούν να πάρουν θέση στην ουσία του νομοσχεδίου και να φανεί, έτσι, ότι δεν είχαν επιχειρήματα για την καταψήφισή του.Αναρωτήθηκαν, όμως, πολλοί προς τι οι διαμαρτυρίες τους για μια κοινοβουλευτική διαδικασία η οποία παραμένει στον κανονισμό αναλλοίωτη από το 1975 και, παρά τις πάμπολλες τροποποιήσεις που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια που το ΠΑΣΟΚ ήταν στην εξουσία, τη συγκεκριμένη ρύθμιση την άφησαν ως είχε. Ακόμη και στην ευρεία αναθεώρηση που έγινε το 1985, επί προεδρίας Γιάννη Αλευρά, η επίμαχη ρύθμιση, που έχει το έρεισμά της στο άρθρο 76 του Συντάγματος, επαναλήφθηκε ως είχε και απλώς άλλαξε ο αριθμός του άρθρου του κανονισμού που την προέβλεπε (από το 81 πήγε στο 109).

——————-*——————–

Γιατί δεν άλλαξαν μια διάταξη που φιμώνει τους βουλευτές


Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Κρητικός στο μοναδικό βιβλίο για την ανάλυση του κανονισμού που έχει κυκλοφορήσει γράφει για το επίμαχο άρθρο τα εξής: «Η επείγουσα διαδικασία έχει χαρακτηριστεί ως στραγγαλιστική των δικαιωμάτων των βουλευτών, γιατί, όταν εφαρμόζεται, φιμώνει το σύνολο σχεδόν των μελών του Κοινοβουλίου». Και αυτό είναι αλήθεια, αφού στη συζήτηση μπορούν να συμμετάσχουν μόνο δύο από κάθε κόμμα και αυτοί ορισμένοι από την ηγεσία.

Ο κ. Κρητικός στο σχετικό πόνημά του, που εξεδόθη το 1990, επισημαίνει ότι «η εφαρμογή στην πράξη είναι σπανιότατη», αλλά επιμένει ότι η θέσπισή της είναι «χρήσιμη, γιατί είναι ενδεχόμενο, σε κρίσιμες εθνικές περιστάσεις, η αναγκαιότητα για τη διάσωση εθνικών και κρατικών συμφερόντων να επιβάλλει την εφαρμογή της».

Οι «πράσινοι» βουλευτές έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες ότι εκείνοι την τελευταία δεκαετία έκαναν χρήση μόνο μία φορά, όταν ψήφισαν τον νόμο για τη λεγόμενη «βασιλική περιουσία». Αυτό, όμως, δεν είναι επαρκής δικαιολογία για να απαλλάξει από τις ευθύνες. Αν διαφωνούσαν με τέτοιες διατάξεις, είχαν όλα τα περιθώρια να τις καταργήσουν ή να τις αλλάξουν, ορίζοντας, επί παραδείγματι, ότι ο χαρακτηρισμός του κατεπείγοντος θα μπορούσε να γίνεται με αυξημένη και όχι μονοκομματική πλειοψηφία.

——————-*——————–

Το Σύνταγμα και η «εξαφάνιση» του Βενιζέλου


Από τα πολλά ενδιαφέροντα που είχε, πάντως, η συζήτηση για τον «βασικό μέτοχο» ήταν και η πολιτική «εξαφάνιση» που επεφύλαξε το ΠΑΣΟΚ στον «πατέρα» της σχετικής συνταγματικής διάταξης, τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Όχι μόνο δεν τον όρισαν ομιλητή, αλλά δεν τον προσκάλεσαν ούτε καν στον ΚΤΕ που έγινε το πρωί της Τρίτης για να καθοριστεί η γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του νομοσχεδίου.

Και βεβαίως δεν τον ρώτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, που στην ομιλία του την Τετάρτη ανακοίνωσε ουσιαστικά την κατάργηση της επίμαχης συνταγματικής ρύθμισης, για την οποία ο Ε. Βενιζέλος είπε τις προηγούμενες ημέρες ότι την έκανε όπως την έκανε επειδή πλειοδοτούσαν η αντιπολίτευση και οι εφημερίδες!

Ακόμα και αν ήταν απολύτως έτσι, ο ισχυρισμός αυτός τού τέως υπουργού δεν αποτελεί σοβαρή δικαιολογία, πολύ περισσότερο όταν ο ίδιος δεν έχανε μέχρι πρόσφατα ευκαιρία να επαίρεται, μιλώντας για «Σύνταγμα Βενιζέλου».

——————-*——————–

Έχουν χάσει την ψυχραιμία τους στη ΝΔ


Την ψυχραιμία τους έχουν χάσει στην κυβερνητική παράταξη, όπως έδειξε η υπόθεση με την προβοκάτσια της αποστολής του περίφημου φαξ με το περιβόητο κουίζ για την προσωπική ζωή υφυπουργού.

Με το που ανέκυψε το ζήτημα στους διαδρόμους της Βουλής, στελέχη της ΝΔ μιλούσαν ανοιχτά για «εσωτερικό χτύπημα» και έκαναν λόγο για «έλλειψη ψυχικής συνοχής» μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών.

Ήταν τόσο κατηγορηματικοί, μάλιστα, που δεν άφηναν κανένα περιθώριο η προβοκάτσια να είχε στηθεί από κάποιον πολιτικό τους αντίπαλο ή απλώς από κάποιον φαρσέρ.

Δεν τους απασχόλησε καν ότι όσα αναφέρονταν στο επίμαχο φαξ δεν ήταν δα και τόσο επιλήψιμα και πως αν δεν υπήρχε πάνω το αποτύπωμα ότι εστάλη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, το ζήτημα θα είχε περάσει και κανείς δεν θα του έδινε πολιτική διάσταση.

Ούτε βεβαίως σκέφθηκε κανείς τους ότι τις πιθανότητες για «εσωτερικό χτύπημα» μειώνει το γεγονός ότι εστάλη με τον συγκεκριμένο τρόπο. Ο εσωκομματικός εχθρός, όσο ανόητος και αν ήταν, πολύ περισσότερο που εδώ οι υποψίες στράφηκαν σε «δάκτυλο» βουλευτή ή βουλευτών, θα προτιμούσε μάλλον να κάνει τη… δουλειά του ανωνύμως και χωρίς να θέλει να αφήσει ίχνη.

Σε κάθε περίπτωση οι «γαλάζιοι» ιθύνοντες και συνακόλουθα οι λοιποί αν δεν ήταν τόσο πανικόβλητοι, θα είχαν φροντίσει από την πρώτη στιγμή να στρέψουν αλλού τις υποψίες τους, αφού τεχνικά είναι δυνατό να έχει σταλεί ένα τέτοιο κείμενο από οποιοδήποτε φαξ εντός ή εκτός Βουλής.

——————-*——————–

Η Αλέκα, οι Ρουμάνοι και οι γερμανοί ναζιστές


Στην πανηγυρική συνεδρίαση για την επικύρωση της συνθήκης ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αν και το κόμμα της ήταν το μόνο που καταψήφισε, δεν δίστασε να ζητήσει ευθέως από τον ρουμάνο Πρόεδρο Τραϊάν Μπασέσκου να γίνει η χώρα του «ευρωπαϊκή» με τα όλα της.

«Θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε της Ρουμανίας, να σκεφθείτε για δύο ζητήματα: για νομοθετική απαγόρευση στη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Ρουμανία και για ότι από το 1999 είναι στη φυλακή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Ανθρακωρύχων, ο Μιρόν Γκόζμα, ο οποίος υπερασπίστηκε τις χιλιάδες απολύσεις ανθρακωρύχων», είπε η κ. Παπαρήγα. Και μαζί της συμφώνησε αργότερα και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, που είπε ότι η ρουμανική κυβέρνηση πρέπει «να άρει όλους τους νομοθετικούς περιορισμούς που επιβάλλονται στη δράση αριστερών, κομμουνιστικών και άλλων δυνάμεων».

Όταν μιλούσε, πάντως, η γ.γ. του ΚΚΕ, στην αίθουσα των δημοσιογράφων της Βουλής συνέβη ένα αξιοσημείωτο περιστατικό. Το ερώτημα δημοσιογράφου «πώς είναι δυνατόν σε χώρα ευρωπαϊκή να απαγορεύεται η λειτουργία κομμάτων» απαντήθηκε από συνεργάτη του προέδρου του ΛΑΟΣ που βρισκόταν εκεί την ώρα αυτή για να διανείμει στους συντάκτες ανακοινώσεις με τη δράση του Γ. Καρατζαφέρη στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Μα και στη Γερμανία απαγορεύεται η λειτουργία κομμάτων», απάντησε αυτοκλήτως ο άνθρωπος του ΛΑΟΣ. «Ποιο κόμμα απαγορεύεται στη Γερμανία;», ρώτησε άλλος δημοσιογράφος για να πάρει την απάντηση: «Το ναζιστικό»!

——————-*——————–

Γλωσσαμύντορες και «μαλλιαροί» σε… διάλογο κωφών


Τριάντα χρόνια από την καθιέρωση της δημοτικής και σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια από την εφαρμογή του μονοτονικού, το γλωσσικό μας ζήτημα φαίνεται να μην έχει επιλυθεί, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες κατετέθησαν στη Βουλή τρεις σχετικές ερωτήσεις.

Μόνο που η συζήτηση που πάει να ανοίξει μάλλον σε… διάλογο κωφών προσομοιάζει, αφού το ζήτημα το έχει κλείσει εδώ και έναν μήνα η υπουργός Παιδείας. Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος άνοιξε το θέμα καταθέτοντας την 1η Σεπτεμβρίου ερώτηση υπέρ του πολυτονικού, η Μαριέττα Γιαννάκου σε λακωνικό (όπως και η καταγωγή της) ύφος απάντησε εγγράφως τα εξής:

«α) Σε ό,τι αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία, είναι γνωστό ότι το πολυτονικό σύστημα διδάσκεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μέσω του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών.

β) Σε ό,τι αφορά τον γραπτό λόγο των ελλήνων πολιτών στη δημόσια και ιδιωτική τους ζωή, είναι προφανές ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να χρησιμοποιεί το τονικό και γραμματικό σύστημα που επιλέγει σύμφωνα με τα προσωπικά του κριτήρια».

Μάλιστα η απάντηση αυτή περιλήφθηκε στα πρακτικά της Βουλής στις 14 Οκτωβρίου, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον ανεξάρτητο βουλευτή Σ. Παπαθεμελή να επανέλθει, ξαναθέτοντας το ζήτημα πολυτονικού, με νέα ερώτηση που κατέθεσε μία εβδομάδα μετά.

Κάπου, όμως, πληροφορήθηκε τις δύο ερωτήσεις κατά του μονοτονικού η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Μανωλιά και, αγνοώντας προφανώς την απάντηση της υπουργού (παρ’ ότι, όπως είπαμε, είναι στα πρακτικά της Βουλής), κατέθεσε και εκείνη ερώτηση, ζητώντας ούτε λίγο ούτε πολύ από την υπουργό Παιδείας να μην… ενδώσει στο αίτημα των δύο άλλων βουλευτών. Έτσι, δεν αποκλείεται να δούμε να εκτυλίσσεται μπροστά μας ένας νέος αγώνας, όπως εκείνος των αρχών του προηγούμενου αιώνα ανάμεσα στους «γλωσσαμύντορες» και τους «μαλλιαρούς». Βλέπετε, έχουμε λύσει όλα τα άλλα προβλήματα της Παιδείας και αυτό που μένει να λυθεί είναι αν θα επαναφερθούν οι τόνοι και τα πνεύματα. Έλεος!


Σχολιάστε εδώ