Εμπλοκή στο ασφαλιστικό

Έτσι, ενώ ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Αγγελόπουλος τονίζει με σημασία πως «η συζήτηση για το Ασφαλιστικό έπρεπε να είχε ανοίξει χθες», στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), την οποία η κυβέρνηση κατέστησε «διαιτητή» και στην οποία ανέθεσε την εκπόνηση της σχετικής οικονομικής μελέτης για να ξεκινήσει ο επιδιωκόμενος διάλογος, ούτε επιτροπή φτιάχτηκε αλλά ούτε και συζήτηση υπήρξε (και δεν αναμένεται να υπάρξει) για το θέμα αυτό. Αιτία, η άρνηση των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να αναγνωρίσουν ως «διαιτητή» την ΟΚΕ στο μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα.

Παρά την άρνηση των συνδικάτων ως προς την εποπτεία της ΟΚΕ, η κυβέρνηση, διά των αρμοδίων υπουργών και υφυπουργών Γ. Αλογοσκούφη, Π. Παναγιωτόπουλου και Ν. Αγγελόπουλου, φέρεται αποφασισμένη να ξεκινήσει τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό στις αρχές του 2006. Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της συζήτησης αυτής έχει ταχθεί και το ΠΑΣΟΚ, ενώ τα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ-ΣΥΝ) υποστηρίζουν πως το μόνο νόημα που θα είχε ενδεχόμενο άνοιγμα του ασφαλιστικού προβλήματος θα ήταν το «μοίρασμα της πίτας» υπέρ των ασφαλισμένων.

Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής εμφανίζεται ανυποχώρητη στην πρόθεσή της να είναι η ΟΚΕ ο «διαιτητής» στην επικείμενη συζήτηση, καθώς στην επιτροπή αυτή το «πάνω χέρι» το έχουν οι συντηρητικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται σ’ αυτήν. Δηλαδή, οι εργοδότες, με κυρίαρχο τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, αλλά και οι αγροτικές ενώσεις, γι’ αυτό και τα συνδικάτα εμμένουν στην άποψη ότι το ασφαλιστικό ζήτημα ως εθνικό θέμα πρέπει να συζητηθεί από ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, όπως είναι τα κόμματα και άλλοι φορείς.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν φαίνεται να μπορεί να μεταβληθεί (τουλάχιστον μέχρι στιγμής) και, αν εξακολουθήσει να εμμένει στην άποψή της, προβλέπεται σύγκρουση όχι μόνο με τα συνδικάτα από τον πρώτο μήνα του 2006 αλλά και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κυβερνητικές πηγές, που παραδέχθηκαν βεβαίως ότι «το τοπίο είναι θολό» και επανέλαβαν πως η συζήτηση για το Ασφαλιστικό θα ξεκινήσει «χωρίς προαποφασισμένα», μας ανέφεραν ότι ο διάλογος που θα γίνει θα «εγκαινιασθεί» και θα εστιαστεί στους χώρους που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ίσως μάλιστα ο επίμαχος διάλογος να ξεκινήσει από τον χώρο του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ και του ΤΑΕ, που σύμφωνα με μελέτη έχουν αναλογιστικό έλλειμμα της τάξεως των 28 δισ., 675 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, για το 2006 απαιτούνται επιπλέον πιστώσεις, ύψους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, τα ταμεία των αυτοαπασχολούμενων είναι εκείνα που θα βρεθούν στο στόχαστρο -προς συζήτηση- κατά την έναρξη του διαλόγου.

Αν τώρα ο διάλογος εξελιχθεί σε μονόπλευρη (κυβερνητική) διαδικασία, είναι προφανές πως αντί για λύση του ασφαλιστικού προβλήματος (που έτσι κι αλλιώς θα εφαρμοσθεί μετά το 2008) θα περιπλέξει πολιτικά και θα οξύνει προς πολλές κατευθύνσεις (κόμματα αντιπολίτευσης, συνδικάτα και άλλους φορείς) τις ήδη υπάρχουσες αντιθέσεις.


Σχολιάστε εδώ