Βέτο Παπαδόπουλου σε Θαν. Τσούρα και Μαριλίζα!
Τα φαινόμενα αυτά έχει αντιληφθεί ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος πνέει μένεα εναντίον ορισμένων συντρόφων του, καθώς έχουν φτάσει στα αφτιά του περίεργες συμπεριφορές.
Το πρόβλημα γεννήθηκε από τη συμμετοχή στην Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών τριών μελών από την ίδια εκλογική περιφέρεια: Μιλένα Αποστολάκη, Πέτρος Ευθυμίου και φυσικά ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Από εδώ ξεκινάνε όλα.
Γι’ αυτό και ο κ. Παπαδόπουλος, προκειμένου να αποφύγει τις τριβές στο εσωτερικό της επιτροπής, κάλεσε τον κ. Νίκο Σαλαγιάννη και τον τοποθέτησε υπεύθυνο για τους δήμους της Β’ Αθήνας, ώστε να μην έχουν να λένε ότι ο ίδιος κάνει παιχνίδι τοποθετώντας δικούς του υποψηφίους. Ο κ. Σαλαγιάννης ήταν υπεύθυνος στη Β’ Αθήνας και στις προηγούμενες εκλογές και γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα.
Όμως η κίνηση αυτή του κ. Παπαδόπουλου φαίνεται πως έχει ενοχλήσει ορισμένα στελέχη της επιτροπής, που δεν βλέπουν με καλό μάτι την τοποθέτηση του κ. Σαλαγιάννη στις δικές τους περιφέρειες και γι’ αυτό εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους. Ο λόγος είναι διότι ο τοποτηρητής του κ. Παπαδόπουλου δεν φαίνεται να συναινεί στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που θεωρείται ότι γίνονται στους δήμους της Δυτικής Αττικής. Βέβαια, δεν είναι μόνο τα στελέχη αυτά που μετέχουν στην επιτροπή εκλογών του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα έχουν φτάσει στ’ αφτιά του κ. Παπαδόπουλου, κάνουν ιδιαίτερο προσωπικό παιχνίδι. Όσοι κατηγορούν τα στελέχη αυτά για προσωπικό παιχνίδι, το κάνουν και οι ίδιοι παρασκηνιακά. Απλώς επειδή είναι βουλευτές της εκλογικής περιφέρειας στην οποία κινούνται παρασκηνιακά, δεν φαίνονται όσο οι υπόλοιποι της επιτροπής, που λόγω του ότι κατέχουν θεσμικό ρόλο είναι πιο εύκολο να κατηγορηθούν.
Ιδιαίτερα έχουν βάλει στο… στόχαστρο την κ. Μιλένα Αποστολάκη, η οποία όμως είναι βαθιά γνώστρια του συστήματος ΠΑΣΟΚ και αποφεύγει να μιλάει με επίδοξους υποψηφίους, διότι δεν θέλουν και πολύ οι σύντροφοί της να της βγάλουν το όνομα. Την έχουν που την έχουν στην… μπούκα και αυτή φροντίζει να μη δίνει λαβές, αντίθετα από ορισμένους άλλους -όνομα και μη χωριό- που λένε ότι ο τάδε δήμος έχει δήμαρχο, όπως στην περίπτωση της Αργυρούπολης.
Ό,τι έγινε δηλαδή και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2002. Το ίδιο προσπάθησε να κάνει -και σε έναν βαθμό το πέτυχε- και ο πρώην υπουργός Χρ. Πρωτόπαπας, ο οποίος τώρα δίνει μάχη με τον ακριβώς αντίθετο στόχο: να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανές αντάρτικες υποψηφιότητες και το ΠΑΣΟΚ να πετύχει όσο το δυνατόν καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο πρόεδρος της επιτροπής έχοντας υπόψη του όλα αυτά τα φαινόμενα, τους ψίθυρους και τις πληροφορίες που του δίνουν απλόχερα άλλοι βουλευτές της Β’ εκλογικής περιφέρειας για προφανείς λόγους, εμφανίζεται εκνευρισμένος με την πρακτική τους και γι’ αυτό σκέφτεται να πάρει τα μέτρα του, ώστε να περιοριστούν οι «παράξενες» συμπεριφορές.
Όλο αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην επιτροπή εκλογών, με τις υποβόσκουσες συγκρούσεις μεταξύ των στελεχών, έχει φτάσει και στον κ. Τσούρα, ο οποίος, αν και γνώστης του πώς γίνονται οι δημοτικές εκλογές, θεωρεί ότι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί στην επιτροπή είναι «μικρός ο αριθμός των μελών και μοιραία, επειδή όλοι ανακατεύονται με όλα, θα υπάρχουν από ορισμένους παρόμοιες τακτικές». Δεν τον ανησυχούν τα φαινόμενα αυτά, γιατί ξέρει ότι το τελικό ξεκαθάρισμα για τους υποψήφιους δημάρχους και νομάρχες δεν θα γίνει μόνο με τις αποφάσεις της επιτροπής εκλογών, αλλά ότι οι αποφάσεις αυτές θα περάσουν και από τα δικά του χέρια, αλλά και από τα υπόλοιπα κομματικά όργανα, όπως το Εθνικό Συμβούλιο.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», όταν σε ανύποπτο χρόνο είχε εκφράσει ο κ. Τσούρας την άποψη ότι πρέπει μαζί με την επιτροπή εκλογών να συνεργαστεί και ο τομέας που είναι υπεύθυνος ο ίδιος, το παλαιό δηλαδή Οργανωτικό, ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος προέβαλε βέτο και απείλησε πως εάν δεν τον αφήσουν να εργαστεί μόνος του για τις εκλογές και εμπλακούν και άλλα στελέχη από άλλους τομείς, τότε θα τα παρατήσει. Χρειάστηκε, λένε, η μεσολάβηση άλλων στελεχών, όπως της γραμματέας του κόμματος Μ. Ξενογιαννακοπούλου, για να τηρηθούν σωστά οι ισορροπίες και να μη διαταραχθούν οι συσχετισμοί. Αυτό κάνει η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Φροντίζει κάθε φορά να σβήνει σαν πυροσβέστης τις φωτιές που ανάβουν πριν πάρουν μεγάλη έκταση, βλέποντας όμως με μεγαλύτερη συμπάθεια τον Αλέκο Παπαδόπουλο.
Ο κ. Ευθυμίου, ωστόσο, που διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον κ. Παπαδόπουλο, θεωρεί πως τέτοιες εντάσεις ή τριβές μεταξύ των στελεχών δεν υπάρχουν για έναν και μόνο λόγο: ότι δεν έχουν ανοίξει ακόμη οι φάκελοι με τα ονόματα και ως εκ τούτου τα υπόλοιπα είναι περί όνου σκιάς! Δεν αποκλείει όμως το ενδεχόμενο, όπως και άλλοι συνάδελφοί του, να συμβαίνουν παρόμοια εσωκομματικά μαχαιρώματα διά αντιπροσώπων των βουλευτών σε τοπικό επίπεδο.
Το νούμερο ένα όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ δεν είναι τόσο τα εσωκομματικά μαχαιρώματα που πιθανόν να υπάρχουν ή να υποβόσκουν μεταξύ των στελεχών. Είναι ότι το ΠΑΣΟΚ αναγκαστικά οδηγείται όχι στο όραμα του κ. Παπανδρέου που πρέπει να υπηρετήσουν οι νέοι υποψήφιοι, αλλά δυστυχώς σε επιλογές που προέρχονται από το παρελθόν. «Το 95% εκείνων που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να είναι υποψήφιοι με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές προέρχονται από το γνώριμο ΠΑΣΟΚ που εγκατέλειψε ο κόσμος και δεν έρχονται νέοι άνθρωποι που να σηματοδοτούν και την ανανέωση και το νέο, που να μπορούν να υπηρετήσουν μιαν άλλη τοπική αυτοδιοίκηση», επισημαίνει στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον κ. Παπανδρέου και που σε ανάλογες περιπτώσεις έχει συζητηθεί η δράση του.
Έτσι, μοιραία, λένε ότι το ΠΑΣΟΚ οδηγείται στην πεπατημένη. Να υποδείξει δηλαδή υποψηφίους που στην πλειονότητά τους δεν μπορούν να υπηρετήσουν το νέο πολιτικό σκηνικό, όπως επιθυμεί ο αρχηγός του κόμματος, αλλά πρόσωπα γνώριμα στις τοπικές κοινωνίες, που το πιθανότερο είναι να εκφράζουν αντιπάθειες, αντιπαλότητα και να εξυπηρετούν διάφορα τοπικά και άλλα συμφέροντα. Εξ αυτού του γεγονότος εκτιμούν στη Χαριλάου Τρικούπη ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν οι εκλογές.
Επίσης άλλο ένα ντεζαβαντάζ για το ΠΑΣΟΚ είναι ότι ο Συνασπισμός, πέρα από τις περιπτώσεις του Ρέντη με τον κ. Ιωακειμίδη ή της Πετρούπολης με τον κ. Βλάχο, δεν μπορεί να βρει κοινό τόπο με το ΠΑΣΟΚ. «Η συνεργασία με τον κ. Αλαβάνο είναι εξαιρετικά δύσκολη, επισημαίνουν στη Χαριλάου Τρικούπη, τονίζοντας πως τα εσωκομματικά της Κουμουνδούρου είναι πολύ χειρότερα από τα εσωκομματικά της Χαριλάου Τρικούπη».
Έτσι το ΠΑΣΟΚ, με δεδομένο το 42% που θα θεσπίσει η κυβέρνηση, δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει ένα δυνατό «μπαμ» με γερές υποψηφιότητες, που από την πρώτη Κυριακή θα συμπαρασύρει τα πάντα, θα δημιουργήσει δυναμική και θα σηματοδοτήσει την αλλαγή στην κοινή γνώμη που διακαώς επιθυμεί να στείλει ως πολιτικό μήνυμα ο κ. Παπανδρέου το βράδυ των εκλογών του ερχόμενου Οκτωβρίου προς την κυβέρνηση.
Με αυτή την ανάλυση που κάνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών δεν βλέπουν με ιδιαίτερη ελπίδα τη συνεργασία των δύο κομμάτων σε διάφορους δήμους, συν του ότι υπάρχουν και εκείνα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε τοπικό επίπεδο που διαφωνούν και αντιδρούν με το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα του κ. Αλαβάνου.