Απορρίφθηκε η αγωγή Παναγιωταρέα εναντίον του «Επενδυτή»!

«Η ενάγουσα είναι ένα δημόσιο πρόσωπο, έγκριτη δημοσιογράφος, επί σειρά ετών διατηρεί δική της εκπομπή σε ιδιωτικό κανάλι και είναι αναμενόμενο λόγω της αυξημένης έκθεσής της στα ΜΜΕ να αντιμετωπίζει την ανάλογη κριτική για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων της». Το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή που είχε καταθέσει εναντίον του «Επενδυτή» για δημοσιεύματα που της ασκούσαν κριτική. Τα κριτικά σχόλια που καταγράφηκαν στη στήλη «Τυπικός» αφορούσαν τη στάση της έναντι των κατηγορουμένων για τη 17Ν παρουσιάζοντας σχετικές εκπομπές, αλλά και τη δραστηριότητά της ως καθηγήτριας. Στην πολυσέλιδη απόφασή της το δικαστήριο μεταξύ άλλων αναφέρει για το σκέλος της 17Ν: «Εν όψει της διττής ιδιότητας της ενάγουσας ως έγκριτης δημοσιογράφου και καθηγήτριας πανεπιστημίου ήταν αναμενόμενη εκ μέρους της μια πιο εμπεριστατωμένη και σε βάθος ανάλυσης του φαινομένου της τρομοκρατίας που θα κάλυπτε το συγκεκριμένο θέμα σε όλη του την έκταση καθώς και στις κοινωνικές και πολιτικές του προεκτάσεις». Η κρίση του δικαστηρίου, όπως αναφέρεται στην απόφαση, θεμελιώνεται σε αντίστοιχες αρνητικές κρίσεις που δέχθηκε «από συναδέλφους της δημοσιογράφους για τις παρεμβάσεις της» («Ελευθεροτυπία» 14.3.2003).

Το δεύτερο σκέλος αφορούσε την αναγραφή του συνθήματος «Στη χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα, έγινε καθηγήτρια η Παναγιωταρέα» σε τοίχο του Αριστοτελείου. Το δικαστήριο επικαλέστηκε τις αντιδράσεις του συλλόγου φοιτητών του τμήματος δημοσιογραφίας και μέσων μαζικής επικοινωνίας του ΑΠΘ, ο οποίος με έγγραφό του προς την προεδρεύουσα του εν λόγω τμήματος εξέφρασε την άποψή του για την μη εκπλήρωση από την ενάγουσα των διδακτικών της καθηκόντων». Ζητούσε δε «να προβεί η προεδρεύουσα του τμήματος στις δέουσες ενέργειες προκειμένου να ελεγχθεί κατά πόσο στοιχειοθετούνται πειθαρχικά παραπτώματα». Τέλος, το δικαστήριο επικαλείται και δημοσίευμα του «Π», πριν από το αντίστοιχο του «Επενδυτή» στις 2-3-2003, «ότι μοιράστηκε φέιγ βολάν στους χώρους του πανεπιστημίου» με το επίμαχο σύνθημα, θεωρώντας εν τέλει πως η δημοσιογράφος – καθηγήτρια υπέστη «έντονη κριτική» , η οποία όμως ήταν καλόπιστη». Επισημαίνει δε, για μία ακόμη φορά, πως καθώς είναι «αναμφισβήτητα δημόσιο πρόσωπο», είναι «αυτονόητο ότι οι πράξεις και παραλείψεις προκαλούν το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για την ενημέρωση του κοινού».

Πάντως, η Άννα Παναγιωταρέα δείχνει με δηλώσεις στην «PRESS Time» που έκανε θέμα την αγωγή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, να άλλαξε απόψεις. «Πριν από τις αγωγές υπάρχουν πολλά μέσα στα οποία ο θιγόμενος μπορεί να καταφύγει», λέει η δημοσιογράφος, υποστηρίζοντας τον Παύλο Δημητριάδη. Στη δήλωσή της, αφού μιλά για την άστοχη ενέργεια της αγωγής, υποστηρίζει ότι «με αγωγές, λογοκρισία δεν γίνεται! Απλώς, γίνεται ο ίδιος μέρος του προβλήματος»…

· Τέλος, την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε απομάκρυνση της Α. Παναγιωταρέα από το «Έθνος», ύστερα από απόφαση του Γιώργου Μπόμπολα.


Σχολιάστε εδώ