Αιρετικά

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το θέμα έχει συζητηθεί διεξοδικά και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν δείχνει διατεθειμένος να συνηγορήσει στην ικανοποίηση του αιτήματος. ΕΠΟ και ΕΠΑΕ με τον Βασίλη Γκαγκάτση και τον Βίκτωρα Μητρόπουλο αντίστοιχα έχουν κοινή γραμμή και σύμπλευση στο συγκεκριμένο θέμα, εκφράζοντας τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φορέων που εκπροσωπούν.

Σε μια εποχή σκληρής λιτότητας και κοινωνικού προβληματισμού, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κάνει πίσω στο τελεσίγραφο του ποδοσφαίρου, με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό να διατηρεί αμέτοχη στάση, αποφεύγοντας και να σχολιάσει τις αιτιάσεις. Η κυβερνητική γραμμή έχει εκφραστεί και από τη θέση της ΟΠΑΠ Α.Ε., που ξεκάθαρα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παροχής ποσοστού, έστω και με ανταποδοτική μορφή, σε ΕΠΟ και ΕΠΑΕ, και περιορίζεται στα χορηγικά προγράμματα ανταποδοτικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της προβολής.

Για αυτό δεν ελέχθη τυχαία και από την πλευρά του προέδρου της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση, ότι το ποδόσφαιρο «θα συνεργαστεί με όποιον μπορέσει να δώσει αυτά που δικαιούται». Κάτι τέτοιο προαναγγέλλει την άρση του μονοπωλίου της «Πάμε Στοίχημα» και της ΟΠΑΠ Α.Ε., και την είσοδο στην αγορά γνωστών εταιρειών στοιχηματισμού. Αμετακίνητη δείχνει να είναι η στάση του Ορφανού και στις οικονομικές απαιτήσεις της ΕΠΟ, που μπορεί εν μέρει να εκτονωθεί σε πραγματική βάση λόγω της εκ των πραγμάτων υποχρεωτικής συνεργασίας για το EURO 2012. Μην περιμένετε δηλαδή να δείτε συγκλονιστικές αλλαγές ούτε βεβαίως παροχές.

Μονόδρομος


Εδώ και πολύ καιρό είχαν εκδηλωθεί οι κυβερνητικές προθέσεις απέναντι σε παλιές συνήθειες και πρακτικές των θεσμικών φορέων του ποδοσφαίρου και στη λογική του «μονίμως διεκδικούμε και εισπράττουμε».

Χαρακτηριστικό είναι το προ μηνών παράδειγμα της απόρριψης σύναψης 5ετούς συνεργασίας ΕΠΑΕ – ΟΠΑΠ Α.Ε. ύψους 75 εκατ. ευρώ. Η κυβερνητική γραμμή δείχνει να είναι απέναντι στο μοντέλο του ποδοσφαίρου όπως λειτουργεί, για αυτό και η πρόταση της «Σούπερ Λίγκας» φαίνεται να κερδίζει διαρκώς πόντους και να είναι αποδεκτή ως λύση. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο και με ορατή πλέον την κυβερνητική πρόθεση να προχωρήσει σε αλλαγές.

Οι λόγοι αυτοί συσπείρωσαν έστω και θεσμικά, τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση και τον αντιπρόεδρο της ΕΠΑΕ Βίκτωρα Μητρόπουλο σχεδόν εν μία νυκτί. Παραμερίστηκαν οι χρόνιες αντιπαλότητες που είχαν οδηγήσει σε ακραίες δικαστικές διαμάχες, με βαρύτατους χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν. Εν όψει του νέου status και της αλλαγής του τοπίου, η θωράκιση των ρόλων και κυρίως η συμπαγής εμφάνιση του χώρου του ποδοσφαίρου με στόχο το οικονομικά οφέλη ήταν μονόδρομος και για τους φορείς και για τα πρόσωπα.


Παράταση διαλόγου


Στις 11 Ιανουαρίου οριστικά θα μπει λουκέτο στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αν δεν έχουν συνεννοηθεί με την πολιτεία. Αν δεν έχουν λυθεί οι οικονομικές εκκρεμότητες και προσδιοριστεί το ποσοστό των ανταποδοτικών από το Στοίχημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Στην Γ.Σ. της ΕΠΟ γιατί μου δόθηκε η εντύπωση πως Γκαγκάτσης και Βίκτωρ (Μητρόπουλος) είχαν συμφωνήσει για την ημερομηνία της παράτασης του διαλόγου; Ασχέτως αν έγινε το σχετικό σόου με τους ερασιτεχνοπατέρες του ποδοσφαίρου. Ο Βίκτωρ είπε πως μέχρι το τέλος του Α’ γύρου η ΕΠΑΕ θα κάνει διάλογο με τον Ορφανό. Δεν μπορεί το 66% των μετοχών να παίρνει το πακέτο και εμείς απ’ έξω, είπε ο Μητρόπουλος. Η ΕΠΑΕ δεν θα κατεβάσει τα ρολά, γιατί ο Ορφανός έχει δώσει τα 5πλάσια στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ως… σωστός υπέρμαχος του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Ο πρόεδρος Λυκουρέζος είπε πως αν δεν βάλει νερό στο κρασί του ο Ορφανός να επιδιώξουν συνάντηση με τον Καραμανλή. Ο Γκαγκάτσης είπε πως θέλει δεν θέλει η ΕΠΑΕ θα ακολουθήσει. Η ουσία, πάντως, των όσων είπε ο πρόεδρος της ΕΠΟ είναι ότι: «Το ποδόσφαιρο θα συνεργαστεί με όποιον μπορεί να δώσει αυτά που δικαιούται». Αν δηλαδή δεν τα δώσει η ΟΠΑΠ Α.Ε., κάθε προσφορά και διαπραγμάτευση δεκτή με τις ανταγωνίστριες εταιρείες που είναι στην αναμονή. Να πέφτουν τα πακέτα, γιατί το σύστημα δεν αντέχει την λιτότητα. Μπούχτισε…

Μαλακοί…


Απολαυστικοί ήταν ορισμένοι πρόεδροι των ποδοσφαιρικών ενώσεων στην γενική συνέλευση. Και εκεί που δεν έβρισκαν… μαντίλι να κλάψουν γιατί έχουν στεγνώσει οικονομικά, βγάζει ο Γκαγκάτσης τη λίστα με το πακέτο των 320.000 ευρώ που είχαν δοθεί στις δέκα ενώσεις. Πριν την προηγούμενη Γ.Σ. από τον ΟΠΑΠ με εντολή του Ορφανού και εφ’ όσον είχαν περάσει από την Κηφισίας 7. Και εκεί που ένας ένας από το μπλοκ του Τσώτσου ομολογούσε το πακέτο που είχε πάρει, ο Βίκτωρ ήταν σιωπηλός και αμέτοχο. Όχι κορόιδο είναι. Ο πρώην διαιτητής και νυν πρόεδρος της ΕΠΣ Κεφαλληνίας είχε χιούμορ: «Ο ένας τα παίρνει από την ΕΠΟ, ο άλλος από το υπουργείο. Εμείς είμαστε ιδιαίτερα μαλακοί που δεν τα παίρνουμε από κανέναν;». O πρόεδρος της ΕΠΣ Λασιθίου, Γιώργος Σταράκης, έκανε τον σταυρό του στους αγίους ανθρώπους που του έδωσαν χορηγίες και συντηρήθηκε η ένωση, ενώ παραπονέθηκε στον Γκαγκάτση που έγινε περιοδεία με το Κύπελλο του Euro και δεν έγινε στάση στο Ρέθυμνο.

Αλήθεια


Στη δευτερολογία του ο Γκαγκάτσης ανάγκασε μέχρι τον Βούρβαχη, που είναι με το μπλοκ του Τσώτσου, να υποστηρίξει ότι δεν τίθεται θέμα κακοδιαχείρισης της ΕΠΟ. Εκεί που είχε πλάκα λες και ο Γκαγκάτσης είναι χθεσινός και παρασύρθηκε ήταν όταν μιλούσε για την ημερομηνία τελεσίγραφο. Κοίταξε τον Βίκτωρα από κάτω και είπε: «Συμφωνείτε, κ. πρόεδρε;», για να συνεχίσει γυρίζοντας στον Λυκουρέζο που δεν πρέπει να το πήρε και χαμπάρι: «Συμφωνείτε, κ. πρόεδρε;». Η άτιμη, η αλήθεια… Γλώσσα λανθάνουσα, δηλαδή, που ο ποινικολόγος Λυκουρέζος δεν ξέρω αν την πήρε χαμπάρι ή την ξεπέρασε. Φαίνεται εμμέσως πλην σαφώς να το έχει αποδεχτεί, ασχέτως αν συχνά-πυκνά του το υπενθυμίζουν.


Ευρώπουλα


Στις 14 Μαΐου 2005 πριν δηλαδή το δικαστήριο και την Γ.Σ. της ΕΠΟ, από το υφυπουργείο Αθλητισμού, πήραν πακέτο οι εξής ενώσεις: Αθηνών 50.000 ευρώ, Πέλλας 50.000 ευρώ, Μακεδονίας 50.000 ευρώ, Κορινθίας 30.000 ευρώ, Λέσβου 30.000 ευρώ, Φλώρινας 30.000 ευρώ, Χανίων 30.000 ευρώ, Αργολίδας 20.000 ευρώ, Ευρυτανίας 20.000 ευρώ, Ρεθύμνης 20.000 ευρώ, Χαλκιδικής 12.000 ευρώ. Σε άλλες ημερομηνίες το κανό – καγιάκ πήρε 60.000 ευρώ, η Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης 50.000 ευρώ, οι βετεράνοι της Θεσσαλονίκης ποδοσφαιριστές 40.000 ευρώ, η Ομοσπονδία Χιονοδρομίας 50.000 ευρώ, το ράγκμπι 10.000 ευρώ, η ποδηλασία 30.000 ευρώ, το σκάκι 50.000 ευρώ, ο Τοξότης Θεσσαλονίκης ποδηλατικός όμιλος 30.000 ευρώ, Πανελλήνιος 472.000 ευρώ, Ομοσπονδία Τζούντο 100.000 ευρώ, ΚΑΕ Απόλλων Πάτρας 125.000 ευρώ, ΚΑΕ Άρης 125.000 ευρώ, ΚΑΕ Ηρακλής 125.000 ευρώ, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς 725.700 ευρώ, ΚΑΕ Ιωνικός 125.000 ευρώ, ΚΑΕ ΠΑΟΚ 125.000 ευρώ, Β. Χατζηπαναγής 150.000 ευρώ, ΚΑΕ Μαρούσι 125.000 ευρώ «Τσικλητήρεια» 900.000 ευρώ και άλλα πολλά ευρώπουλα… Ποιος μιλάει για λιτότητα ρε αχάριστοι…

Πόθος


Παρακολούθησα τον Γκαγκάτση στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ να διαβάζει τα νούμερα με τα λεφτά που πήραν οι δέκα ποδοσφαιρικές ενώσεις, από την ΓΓΑ. Ο Ιορδάνης Τσώτσος να αντιδρά και να επιχειρεί να αντικρούσει τους ισχυρισμούς του Γκαγκάτση. Το ίδιο ο Βούρβαχης και άλλοι πρόεδροι ενώσεων του αντιγκαγκατσικού μπλοκ. Σε αυτό το μπλοκ υποστηρικτής επί σειρά ετών ήταν ο Βίκτωρ (Μητρόπουλος). Διακαής ήταν ο πόθος της ανατροπής του Γκαγκάτση από την ηγεσία της ΕΠΟ. Ο πόθος πνίγηκε, πήγε στο περιθώριο, εκτονώθηκε. Δεν είπε λέξη ο Βίκτωρ όταν ο Γκαγκάτσης έκανε την επίθεση, στους απέναντι. Σαν να μην ήταν στην αίθουσα… Απίστευτο και όμως αληθινό…

Εμπιστοσύνη


Ποια ήταν η απάντηση του Κόκκαλη στους «γαύρους» που την έπεσαν στον Λούβαρη; Και στις «κραυγές» μετά την βαριά ήττα από τη Λιόν; Ότι εγώ αποφασίζω και δεν δέχομαι υποδείξεις. Δεν τον ενόχλησε τον Κόκκαλη η απαίτηση για παίκτες. Οι «κραυγές» των «γαύρων» κατά του Λούβαρη ενόχλησαν τον Σωκράτη πάνω απ’ όλα. Και είτε «Θύρα 7» λέγεται, είτε ανεξάρτητος «γαύρος» που πιστεύει ότι ο Κόκκαλης μπορεί να γυρίσει την πλάτη στον Λούβαρη ζει σε άλλη χώρα και είναι εκτός πραγματικότητας. Πρώτα μπορεί να φύγει από τον Ολυμπιακό ο Κόκκαλης, αν ποτέ το επιλέξει, και μετά θα ακολουθήσει ο Λούβαρης. Δηλαδή, με άλλα λόγια, η εμπιστοσύνη του Κόκκαλη στον Λούβαρη μπορεί να είναι και πάνω από αυτή του πατέρα προς το παιδί. Φρούδες οι όποιες άλλες ελπίδες και ευσεβείς οι πόθοι.

Αθλητικό Κέντρο


Ο Παναιτωλικός στον Νότιο Όμιλο της Γ΄ Εθνικής της 6 αγωνιστικής έχει δώσει 5 ματς με 1 νίκη και 5 ισοπαλίες. Εντός νίκη με «Άγιο Δημήτριο», ισοπαλία με Αχαϊκή εκτός, εντός με Ρόδο, εκτός με Αχαρναϊκό και εντός με Εθνικό. Στον πάγκο ο Στάθης Σταθόπουλος, που φαίνεται ότι βρήκε αυτό που του ταιριάζει. Τη νοοτροπία της υπομονής και τη διάθεση για οργανωμένη δουλειά: «Δεν με προβληματίζουν τα αποτελέσματα. Δημιουργούμε ομάδα. Ξεκινήσαμε από το πουθενά. Γίνεται αξιολόγηση του έμψυχου δυναμικού. Δεν υπάρχει άγχος. Ο Παναιτωλικός είναι στο γκρουπ των δέκα ομάδων που θα αγωνιστούν για την παραμονή τους». Ο ουσιαστικός προσανατολισμός της διοίκησης του Παναιτωλικού έχει να κάνει με την υποδομή των εγκαταστάσεων: «Είναι στην αναζήτηση εξεύρεσης μεγάλης έκτασης κοντά στο Αγρίνιο 40 στρεμμάτων για την δημιουργία αθλητικού κέντρου (γήπεδα – ξενώνες). Η έδρα του Παναιτωλικού ήδη κάνει… λίφτινγκ. Μέχρι τον Ιανουάριο θα έχει μπει το σκέπαστρο στην μεγάλη εξέδρα».

Μουγγοί


Διάβασα τη συνέντευξη του Ολλανδού διαιτητή Ρενέ Τεμίνκ στον Τάσο Νικολογιάννη. Ο ρέφερι σφύριξε τον αγώνα Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός και ένα 24ωρο πριν έκανε εκτιμήσεις για το παιχνίδι και την τύχη του Παναθηναϊκού. Πού να γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Εδώ γίνεται χαμός σε παιχνίδια, γίνονται ανθρώπινα λάθη αλλά και όργια και απαγορεύεται λέει από την ΚΕΔ να μιλάνε οι διαιτητές. Μουγγοί εξυπηρετεί σαφώς καλύτερα… Πώς να μην είμαστε τριτοκοσμικοί μετά…

Ιδιοκτησία


Μαχαιρώματα, ξυλοδαρμοί, απειλές και γενικώς κλίμα τρομοκρατίας, απαξίωσης και ασέβεια απέναντι σε αθλητικούς συντάκτες. Και δεν φαίνεται από την πλευρά της πολιτείας να… ιδρώνει κανείς. Και δεν λέω για το ότι οι έρευνες μπορεί να έπεσαν σε… σκότος βαθύ για τις περιπτώσεις του Συρίγου, του Νικολακόπουλου και του Στέλλα. Βγήκε ο Κούγιας και άφησε υπονοούμενα ότι δημοσιογράφος τού ζητούσε λεφτά. Πήγε ο Μπούκης του Πανιώνιου και επιχειρούσε με το ζόρι να βγάλει έξω από τα δημοσιογραφικά της Νέας Σμύρνης τον ταμεία του ΠΣΑΤ συνάδελφο από τον «Ελεύθερο Τύπο» Πάνο Σαμαρά. Τα δημοσιογραφικά θεωρεία δεν είναι ιδιοκτησία των ΠΑΕ, ούτε χώροι δημοσίων σχέσεών τους. Και αν δεν έχει ευθύνη για το αν λειτουργούν τα αυτονόητα στα γήπεδα και θεσμικά κατοχυρωμένα η διοργανώτρια αρχή ΕΠΑΕ, ποιος έχει; Για να τελειώνουν άπαξ αυτές οι ιστορίες. Για να μην έχει ουδείς την εντύπωση ότι είναι τσιφλίκι του. Γιατί έχουν παρερμηνευθεί και οι ρόλοι, και τα δικαιώματα. Έλεος…

Προαγγελία


Ο πρώην προπονητής του ΟΦΗ Γιάννης Χατζηνικολάου ζει στο Ηράκλειο της Κρήτης, εργάζεται στο αθλητικό σχολείο της πόλης και περιμένει την ευκαιρία για το επόμενο προπονητικό βήμα. Του ζήτησα σχόλιο για την «πράσινη» τραγωδία στο «Καμπ Νου». «Απλησίαστος και ασύγκριτος ο ρυθμός. Ειδικά στο Α΄ ημίχρονο. Ευτυχώς που έπεσε στο Β΄ ημίχρονο, και ο Παναθηναϊκός είχε τον Γκαλίνοβιτς. Οι παίκτες της ”Μπάρτσα” παίζουν απλά, γρήγορα, με φοβερή κίνηση. Εμείς παίζαμε σε δεύτερο και τρίτο χρόνο. Δύο διαφορετικά πράγματα μέσα στο γήπεδο. Το σκορ θα μπορούσε να ήταν πιο βαρύ. Δεν υπάρχει τόσο μεγάλο χάσμα, βεβαίως. Επηρέασε το γρήγορο γκολ την εξέλιξη. Έγινε προαγγελία εκτέλεσης από τα αποδυτήρια. Ήταν εύκολη λεία για την Μπαρτσελόνα ο Παναθηναϊκός. Υπήρχε υπεροχή σε όλους τους χώρους. Ξέρουν και λειτουργούν ανάλογα με το ποια θέση είναι μέσα στο γήπεδο. Ανεξάρτητα αν είναι αμυντικός ή επιθετικός».

Πρωταθλητισμό


Η Σάμος είναι ο μοναδικός νομός που δεν εκπροσωπείται στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Ευτυχώς όμως που υπάρχει και το χάντμπολ και το ακριτικό νησί συμμετέχει σε εθνική κατηγορία. Ο ΠΜΑΣ «Κούρος» θα πάρει μέρος στην Β΄ εθνική των γυναικών με πολλές ελπίδες για την άνοδο στην Α2 κατηγορία. Μάλιστα, στις τάξεις του συλλόγου είναι η 25άχρονη διεθνής με την Εθνική Γυναικών Νόνη Τέτου. Ο πρόεδρος Χάρης Ζαβουδάκης και ο γεν. γραμματέας Γιάννης Δρίλλιας κάνουν πολύ καλή δουλειά για να αναπτύξουν το άθλημα στο νησί, παρά τις πολλές δυσκολίες. Τέτοιες προσπάθειες πάντως χρειάζονται επιβράβευση και βοήθεια γιατί είναι δύσκολο να κάνεις πρωταθλητισμό αλλά και ανάπτυξη σε ακριτικό νησί.

Γ. Αναστασίου: «Περίμενα δέκα μήνες την ευκαιρία»


Στα έξι γκολ που έβαλε ο Άγιαξ στην ελβετική Τουν τα τρία τα σημείωσε ο Έλληνας Γιάννης Αναστασίου. Ο επιθετικός που επέστρεψε στην 11άδα του Άγιαξ έπειτα από δέκα μήνες και άρπαξε την ευκαιρία: «Περίμενα δέκα μήνες αυτή την ευκαιρία. Δεν ήταν αγωνιστικοί οι λόγοι που δεν έπαιζα. Ο Άγιαξ είχε επενδύσει σε μεταγραφές και έπρεπε να δοθούν ευκαιρίες για να δικαιολογηθούν οι επενδύσεις και οι επιλογές αυτές. Μπορεί να λένε με την Τουν σκόραρε. Δεν είναι έτσι εύκολα τα πράγματα. Τσάμπιονς Λιγκ παίξαμε. Έπαιζα 10 λεπτά τους τελευταίους μήνες δούλευα στην προπόνηση και έκανα υπομονή. Με τον προπονητή μου Ντάνι Μπλιντ έχω καλή σχέση. Με υπολογίζει και με εμπιστεύεται. Αυτός εξ άλλου με κράτησε στην ομάδα. Ξέρει ότι όταν με χρειαστεί είμαι έτοιμος. Η πρόκριση για τον Άγιαξ δείχνει να εξασφαλίζεται και με έναν βαθμό απέναντι στην αδιάφορη Σπάρτακ. Είναι επικίνδυνο και ρευστό ακόμη». Τι εντύπωση έκαναν οι ήττες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού από Λιόν και Μπαρτσελόνα; «Πολύ άσχημη εντύπωση. Οι συμπαίκτες μου και ο προπονητής μου σχολίασαν αρνητικά και τα δύο αποτελέσματα, κυρίως τη βαριά ήττα του Παναθηναϊκού και την εμφάνιση». Για τον συμπαίκτη του Άγγελο Χαριστέα και την πρόσφατη περιπέτειά του ο Αναστασίου είπε: Υπερβολή τα περί λιποθυμίας. Ένιωσε μια αδιαθεσία. Έχει χάσει τρεις εβδομάδες προπονήσεις και δουλεύει με ατομική προπόνηση να επανακτήσει την φυσική του κατάσταση και να επανέλθει» και κλείνει τα σχόλιά του με το ευρωπαϊκό σοκ για τις ελληνικές ομάδες: «Χρόνια τα ίδια λέμε και ίδια μένουν. Η νοοτροπία πρώτα και μετά η διαφορά ποιότητας των παικτών. Στην Ελλάδα, στις μεσογειακές χώρες γενικώς, απαιτούν άμεσα αποτελέσματα. Εδώ υπάρχει πίστωση χρόνου και προγραμματισμός».

Ανάμειξη


Ο πρωταγωνιστής του γερμανικού σκανδάλου στημένων παιχνιδιών που είχε πλοκάμια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διαιτητής Ρόμπερτ Χόιτσερ, κατέθεσε στη δίκη. Ο αυστριακός ρέφερι είπε πως είδε στο αυτοκίνητο των Κροατών αδελφών Σαπίνα λίστα με διεφθαρμένους ευρωπαίους διαιτητές. Ο Χόιτσερ ξεκαθάρισε πως οι αδελφοί Σαπίνα δεν έχουν καμία σχέση και ανάμειξη στον περίφημο αγώνα Πανιωνίου – Ντιναμό Τιφλίδας που θεωρήθηκε ύποπτος. Ο Χόιτσερ επιβεβαίωσε την ύπαρξη του Κώστα Σ. ως συνδέσμου των Κροατών αδελφών Σαπίνα στην Ελλάδα, χωρίς όμως να προχωρήσει σε περισσότερες αποκαλύψεις. Από όλη την δουλειά των στημένων αγώνων ο Χόιτσερ έκανε ταμείο 2 εκατ. ευρώ. Τι να το κάνει; Τον παρέσυρε το πακέτο και φυλάει την ψειρού.

Επικίνδυνη αλαζονεία


Τον Απρίλιο του 2006 η καρδιά της ευρωπαϊκής γυμναστικής θα χτυπάει στον Βόλο. Μετά το Πανευρωπαϊκό γυναικών-νεανίδων στην ενόργανη ο Γ.Γ.Α. Κώστας Κουκοδήμος μαζί με τον νομάρχη κ. Πρίντζο, τον δήμαρχο Βόλου κ. Μήτρου και τον δήμαρχο Νέας Ιωνίας κ. Φούσκη πήγαν στην Λωζάννη και πήραν και των Ανδρών Εφήβων. Αυτά είναι η… βιτρίνα. Πάμε στο… εμπόρευμα. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός δεν είναι απλά επί της ουσίας αρνητικός στην όλη υπόθεση αλλά την μπλοκάρει με την στάση του. Στα πλαίσια του ότι κάνει ο Κουκοδήμος… ακυρώνεται ή απαξιώνεται. Είναι και ο Δημητρόπουλος πρόεδρος της ΕΓΟ και της Ευρωπαϊκής, που είναι ΠΑΣΟΚος. Λες και είναι ο μόνος. Και τον κάλεσε ο Δημητρόπουλος τον Ορφανό στην Λωζάννη να πάρει το πανευρωπαϊκό των Ανδρών και να φανεί αυτός. Ούτε γράμμα ούτε γραφή ο Ορφανός. Αρνείται να υπογράψει την Οργανωτική Επιτροπή με πρόεδρο τον Γ.Γ.Α. Κουκοδήμο. Και τι έδωσε ο Ορφανός ως συνεισφορά στην όλη ιστορία; Μόνο 100.000 ευρώ. Μια χορηγία της πλάκας σαν αυτές που έχει δώσει μέχρι τώρα εκεί που θέλει.

Παρανόμως, βέβαια, αρνείται να υπογράψει την Οργανωτική Επιτροπή ο Ορφανός, έστω και αν έχει γίνει εκ συνήθειας τόσους μήνες αποδεκτή η ακύρωση του Κουκοδήμου ως θεσμού. Και άντε, ο Κουκοδήμος κατά τον Ορφανό πράττει αντικυβερνητικά που συνεργάζεται με τον ΠΑΣΟΚο Δημητρόπουλο για να πάρει διοργανώσεις. Δηλαδή ο Πρίντζος, ο Μήτρου, ο Φούσκης και υφυπουργός Εσωτερικών Νάκος είναι «προδότες!» και ο Ορφανός κρατάει το «κομματικό» λιβανιστήρι στα χέρια; Αλαζονεία σεμνή και ταπεινή, άκρως απαράδεκτη και επικίνδυνη.

Σκούρα


Μισό μήνα πανηγύρι θα έχει ο Βόλος. Μόνο η διαφήμιση από το Eurosport που θα έχει η πόλη, ο τζίρος που θα γίνει σε ξενοδοχεία και μαγαζιά βγάζει τα λεφτά που θα κοστίσει η διοργάνωση. Θα αλλάξει τα δεδομένα ο Ορφανός; Κρατάει την ίδια στάση με την γυμνασιάδα, 4 εκατ. ευρώ, και το «Μπρούνο Ζάουλι» άλλα τόσα που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη; Ή ό,τι δεν απευθύνεται στην Θεσσαλονίκη απορρίπτεται; Τότε δικαίως του αποδίδεται πως λειτουργεί ως υφυπουργός Θεσσαλονίκης. Αν για όποιους λόγους είναι στόχος ο Δημητρόπουλος ας τον εγκαλέσει δημοσία. Δεν έχει λογική η στάση του Ορφανού, που λειτουργεί ως πάπας. Γιατί ειδικά με τον Πρίντζο τον Νομάρχη Μαγνησίας που έχει εξαντλήσει τα πολιτικά του εύσημα θα τα βρει σκούρα ο Ορφανός. Αν οδηγήσει και το θέμα του Βόλου να φτάσει στον Καραμανλή ο Ορφανός τότε να είναι προετοιμασμένος να εισπράξει τα δέοντα. Εκτός και αν το έχει πάρει απόφαση να συνεχίσει το βιολί του και όπου βγει. Και φούρνος να μην καπνίσει.

ΥΓ.: Γιατί δεν πείθει η απάντηση ως επιχείρημα ότι δεν γίνονται όλα στην Θεσσαλονίκη. Η ουσία είναι τι στάση κρατάς για τα μεν και τα δε… σύκα – σύκα…

Ύπνος


Ο Έγκεν Γκέραρντ ανακάλυψε και είχε φέρει τον αμυντικό χαφ Μαχμαντού Ντιάρα της Λιον σε ηλικία 19 χρόνων. Γιατί ο Ντιάρα πήγε στην Ολλανδία και εν συνεχεία στη Γαλλία και όχι σε μια από τις τρεις μεγάλες ομάδες της Αθήνας;

O Γκέραρντ – άκης είναι ευθύς: «Γιατί κοιμόνταν οι μεγάλοι. Δεν είναι η πρώτη φορά ούτε η τελευταία. Ακόμη και τώρα σε ύπνο βαθύ βρίσκονται. Δεν θέλουν παίκτες τέτοιους. Θέλουν μεγάλα ονόματα. Δεν δουλεύουν με νέους. Κάτω από 22 χρόνων είναι ταλέντα οι παίκτες στην Ελλάδα. Ο Μαχλάς έγινε Μαχλάς γιατί 17 χρόνων έπαιξε στην πρώτη ομάδα του ΟΦΗ. Έπεσε στη φωτιά. Όποιος προπονητής τολμήσει στην Ελλάδα να προωθήσει νέους γίνεται στόχος. Με παίκτες πάνω από τα 30 δεν μπορείς να πάρεις «Τσάμπιονς Λινγκ». Χαμένος χρόνος και χρήμα. Ξέρετε πόσοι σαν τον Ντιάρα υπάρχουν σε όλες τις θέσεις; Στην Ελλάδα τα θέλουν όλα έτοιμα στο πιάτο και αν είναι δυνατόν άμεσο. Δεν γίνονται έτσι οι ομάδες και οι παίκτες».


Ισπανικό μοντέλο


Η «αράχνη» του ελληνικού μπάσκετ μπορεί να έχει μπολιαστεί με την πολιτική, ποτέ όμως δεν έπαψε να ασχολείται με την αθλητισμό. Ο Παναγιώτης Φασούλας, συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί του, δεν συνηθίζει να μασάει τα λόγια του. Τον ρώτησα για την φουσκοθαλασσιά στο λιμάνι μετά τη βαριά ήττα από την Λιόν: «Αυτές είναι οι δυνατότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είμαι εναντίον της προπονητολαγνείας. Δηλαδή ο Ουγέ έμαθε τον Ζουνίνιο πώς θα εκτελεί φάουλ; Υπερεκτιμημένος ο ρόλος του προπονητή στην Ελλάδα. Ο τρόπος που λειτουργεί το ποδόσφαιρό μας είναι προεδροκεντρικός. Πώς θα απαιτήσει κάποιος από τον Κόκκαλη ή τον Βαρδινογιάννη να πάρει παίκτες όταν αυτοί πληρώνουν; Απαιτούνται δημοκρατικότερες διαδικασίες διαχείρισης του ποδοσφαίρου. Εγώ είμαι υποστηρικτής του ισπανικού μοντέλου. Εκεί που υπάρχει ο βασικός μέτοχος, αλλά την πολιτική ευθύνη και διαχείριση την έχει το διοικητικό συμβούλιο. Όταν γίνονται εκλογές στην Ρεάλ υπάρχουν παρατάξεις, εξαγγελίες, προγράμματα, τηλεοπτικά ντιμπέιτ, αφισοκολλήσεις. Ο Ολυμπιακός επιχείρησε να ακολουθήσει αυτή την κατεύθυνση με την εγγραφή των μελών, αλλά δεν αρκεί. Χρειάζεται συνολικότερη αναδόμηση του συστήματος στο ποδόσφαιρο». Ο Φασούλας απομονώνει την πολιτική του ταυτότητα, διαχωρίζει τα πράγματα, επικαλείται εικόνα που εισπράττει από συζητήσεις του με αθλητές και λέει για την μεταολυμπιακή εικόνα στον αθλητισμό: «Δεν υπάρχει πολιτική πυξίδα στον αθλητισμό. Ο ρόλος του υφυπουργού Αθλητισμού είναι να εργάζεται για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Ο ελληνικός αθλητισμός απαξιώνεται».


Σχολιάστε εδώ