H άνοδος και η πτώση του Π. Μαντούβαλου

Δικηγόρος «γάτα», χωμένος παντού, με άριστες διασυνδέσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, άτυπος «νομικός σύμβουλος» των περισσοτέρων Μανιατών που ειδικεύονται στις δουλειές της νύχτας. Και δεν είναι, ασφαλώς, τυχαίο ότι μέχρι να παραιτηθεί από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου κράτησε από τον δήμαρχο (επίσης Μανιάτη) τη διατήρηση της αρμοδιότητας για τα «καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος». Με τον εύηχο αυτόν τίτλο χαρακτηρίζεται η πλέον προσοδοφόρος, αλλά και όχι τόσο διαφανής δραστηριότητα του δήμου που αφορά τα «μαγαζιά»…

Για την ως άνω «αρμοδιότητα» στον δήμο γίνεται «σφαγή», καθώς τα «μαγαζιά» αποτελούν τη μοναδική «επένδυση» που γίνεται από το 1994 και μετά στην πόλη!

Το 1994 είναι η χρονιά-ορόσημο για το «μανιάτικο στοιχείο». Τότε ο Μιλτιάδης Έβερτ τόλμησε να χρίσει υποψήφιο δήμαρχο τον Χαρ. Κεφάλα, πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, αρνούμενος να υποκύψει στις πιέσεις βουλευτών του που ζητούσαν επιμόνως να υποδειχθεί ο Μανιάτης Χρήστος Αγραπίδης, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Ο Κεφάλας υποδείχθηκε, ο Αγραπίδης κατέβασε «αντάρτικο» με μανιάτες υποψηφίους κατά 90%, κέρδισε 13% και έγινε ρυθμιστής. Ο Αγραπίδης τότε έσωσε το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Γιάννης Παπασπύρου, ο εντιμότερος και πλέον επιτυχημένος δήμαρχος της Μεταπολίτευσης, είχε επίσης κατεβάσει «αντάρτικο» και είχε αποκαλέσει δημοσίως «κλέφτη» τον Στέλιο Λογοθέτη, τον οποίο δεν ήθελε το μισό ΠΑΣΟΚ, αλλά ήθελαν με επιμονή ποικίλα συμφέροντα που είχαν για τα καλά διασυνδεθεί με τον δήμο. Ο Κεφάλας έχασε για λίγες ψήφους στον δεύτερο γύρο! Ο Χρ. Αγραπίδης δεν έδωσε ΠΟΤΕ εντολή για στήριξη του επισήμου υποψηφίου της ΝΔ και τα Μανιάτικα ψήφιζαν «φουλ» τον μακαρίτη τον Κατριβάνο για τη νομαρχία (τον είχε στηρίξει η ΝΔ) και «ντουγρού» τον… Λογοθέτη για δήμαρχο! Η ΝΔ έχανε τον δήμο από τα «δικά της παιδιά»!

Ακολούθησε η τραγωδία της δεύτερης τετραετίας Λογοθέτη και το 1998 εμφανίσθηκε επίσημος υποψήφιος της ΝΔ ο Χρ. Αγραπίδης που κέρδισε εύκολα στον β’ γύρο τον Χρ. Φωτίου. Με τον συνδυασμό του κατέβαινε για πρώτη φορά στα κοινά ένας νέος δικηγόρος, ο Πέτρος Μαντούβαλος, γόνος παλιάς μανιάτικης οικογένειας, που έχει δώσει στην πόλη σοβαρούς επιστήμονες. Ο Μαντούβαλος το 1994 ήταν ο νομικός σύμβουλος του συνδυασμού του Χαρ. Κεφάλα, δηλαδή πιστός στο κόμμα, όπως και τώρα, καθώς ο Αγραπίδης ήταν ο επίσημος υποψήφιος.

Τα αποτελέσματα έφερναν αρχικά πρώτο τον Τάσο Μητρόπουλο, διεθνή ποδοσφαιριστή με θητεία στον Ολυμπιακό, αλλά και στον Εθνικό. Μέσα στην εβδομάδα, όμως, μετά την καταμέτρηση στο Πρωτοδικείο, πρώτος ήταν ο Πέτρος Μαντούβαλος που έγινε αμέσως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου…

Το 2000 ο Μαντούβαλος είναι υποψήφιος της ΝΔ στην Α’ Πειραιώς. Στον Καραμανλή τον πήγε «από το χέρι» ο Χρ. Αγραπίδης, στον οποίο και τον έχει «χρεώσει» από την πρώτη μέρα. Λέγεται ότι ο διάλογος των δύο ανδρών ήταν ο εξής:

• Είναι καλός; Καθαρός; Σωστός;

• Πρόεδρε, είναι νέος, άριστος επιστήμονας, ρήτορας και θα πάει πολύ καλά…

Η ΝΔ «έγινε κυβέρνηση» για μια – δυο ώρες! Ο Μαντούβαλος απεδείχθη αλαζών και αμετροεπής, καθώς πήρε μια παρέα «Ζητάδων» της ΕΛΑΣ που τον στήριζαν διακριτικά, αλλά με τη «νίκη» του κόμματος εκδηλώθηκαν, και έκανε… παρέλαση στους δρόμους του Πειραιά, ενώ οι υποστηρικτές του έλεγαν ότι «πάει να παραλάβει το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως»!

Ήταν το μοιραίο λάθος που δεν θα ξεχάσει ποτέ ο μετριοπαθής Καραμανλής. Ο Μαντούβαλος εξελέγη βουλευτής «από σπόντα», καθώς έγινε δεκτή ένσταση του Γ. Καψή στη Β’ Πειραιώς, έχασε έδρα η ΝΔ και την πήρε στην Α’, όπου έμεινε εκτός ο Σταύρος Σουμάκης (ΠΑΣΟΚ) και έγινε βουλευτής ο Πέτρος Μαντούβαλος!

Τρεις μανιάτες δεξιοί βουλευτές στον Πειραιά (Μιχαλολιάκος, Μελάς, Μαντούβαλος) ήταν πολλοί. Και ήταν πλέον θέμα χρόνου η «χωσία». Όταν έσκασε η βόμβα στην πόρτα του Βασίλη Μιχαλολιάκου, άρχισαν οι ψίθυροι. Ο βουλευτής – θύμα δεν μίλησε ποτέ ανοιχτά, αλλά όλοι γνώριζαν ότι κάποιοι από το περιβάλλον του άφηναν αιχμές για εσωκομματικά.

Ο Παναγιώτης Μελάς, ο πλέον μετριοπαθής, επεσήμαινε σε κάθε ευκαιρία «πού βρίσκουν κάποιοι τόσα λεφτά και πώς τους στηρίζουν οι δημοσιογράφοι». Μόνος ευχαριστημένος ο Γιώργος Καλός, ο μοναδικός μη Μανιάτης, που βγήκε πρώτος σε σταυρούς, αφού το «μανιάτικο στοιχείο» είχε διασπασθεί…

Ο Μαντούβαλος παρέμεινε στη δημαρχία, κράτησε τα «μαγαζιά», είχε πάντα την πρώτη θέση στα τοπικά φύλλα, που κυκλοφορούν σε λίγες εκατοντάδες αντίτυπα, αλλά μοιράζονται σε όλα τα καφενεία, ασκούσε δικηγορία σε ένα πολύ οργανωμένο και αποτελεσματικό πλέον γραφείο και δούλευε άριστα με το «μανιάτικο στοιχείο», το οποίο είχε στηρίξει τον Λογοθέτη, στη συνέχεια είχε εξαφανίσει τον Κεφάλα και τώρα στήριζε τον Αγραπίδη, αλλά και τα «μανιατάκια» της Βουλής.

Με το «ασυμβίβαστο» το γραφείο παρέμεινε «δικηγορικό γραφείο Π. Μαντούβαλου», καθώς το κρατούσε πλέον η σύζυγός του, δικηγόρος επίσης, Παρασκευή Μαντούβαλου. Ο Πέτρος δεν ασκούσε πια δικηγορία, αλλά ήταν πάντα το αφεντικό. Η αλήθεια είναι ότι ένας δικηγόρος-βουλευτής μπορεί να μη δικηγορεί, αλλά δεν του απαγορεύει κανείς να συμβουλεύει τη σύζυγό του! Τι να κάνει, όμως, ένας ωτορινολαρυγγολόγος (Π. Μελάς) ή ένας γιατρός που δεν άσκησε επάγγελμα και αφιερώθηκε στην πολιτική (Μιχαλολιάκος); Έτσι, το 2004 ο Πέτρος Μαντούβαλος αύξησε τη δύναμή του κατά 14.000 ψήφους! Τα πρώτα αποτελέσματα έδιναν άνετη πρωτιά στον Μιχαλολιάκο.

Μετά την καταμέτρηση στο Πρωτοδικείο πρώτος ήταν ο Μαντούβαλος! Αυτήν τη φορά δεν έκανε καμιά παρεξηγήσιμη ενέργεια. Ο Καραμανλής, όμως, το είχε ξεκόψει. Δεν υπήρχε θέση σε δική του κυβέρνηση για τον Μαντούβαλο!

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Μαντούβαλος, άριστος ομιλητής και πανέξυπνος πολιτικός, δεν άφησε κανάλι για κανάλι. Ήταν πολύ συχνά καλεσμένος σε εκπομπές με θεαματικότητα και διατυμπάνιζε την προσήλωσή του στο κόμμα και στον Καραμανλή. Το καζάνι, όμως, έβραζε! Το θέμα του δικηγόρου Χατζηπαναγιώτη «έσκασε» το περασμένο καλοκαίρι. Ο Μαντούβαλος το κράτησε όσο μπορούσε, αλλά η «χωσία» έγινε και μάλιστα μέσω του «Βήματος», με ένα ρεπορτάζ απλό και τεκμηριωμένο. Ο Μαντούβαλος βρέθηκε χωρίς στήριξη και όλα πλέον ήταν θέμα χρόνου.

Και τώρα; Τι γίνεται στον Πειραιά; Είναι πλέον βέβαιο ότι ο Μαντούβαλος θα «κόψει» ψήφους στις δημοτικές. Ο ίδιος δεν πρόκειται να κάνει τον «αντάρτη», αλλά είναι πλέον γνωστό το «μανιάτικο παιγνίδι» στον βʼ γύρο. Το έχει διδάξει πρώτος ο Χρ. Αγραπίδης! Έτσι, φαίνεται ότι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για στήριξη από τη ΝΔ είτε μιας προσωπικότητας από άλλον χώρο (Μιχ. Παπαγιαννάκης) ή ενός ανθρώπου με καλό προφίλ στην πόλη (Γ. Αυτιάς) χωρίς να αποκλείονται και άλλα ονόματα, καθαρά πειραιώτικα.

Βέβαιο είναι, επίσης, ότι τρώθηκε το κύρος του «μανιάτικου στοιχείου» και ανοίγει ο δρόμος για εκλογή, ύστερα από χρόνια, και περισσοτέρων του ενός βουλευτών χωρίς μανιάτικη στήριξη.

«Οι Μανιάτες είναι δυναμικοί και άριστοι άνθρωποι. Απλώς τα τελευταία χρόνια επικράτησαν τα ʽʽμαύρα πρόβατά” τους στον Πειραιά, καθώς η πολυσταυρία ευνοεί τα ”παιγνίδια” στις δημοτικές εκλογές. Η μονοσταυρία θα σώσει την πόλη», λέει παλαιός δημοτικός σύμβουλος που συμπληρώνει με χιούμορ:

«Εμφανίσθηκε μανιάτης δημοτικός σύμβουλος και είπε ότι ʽʽο Καραμανλής είναι ελλιπώς πληροφορημένος”. Δεν μας είπε, όμως, αν ο Καραμανλής γνωρίζει ότι εκείνος που μιλούσε άνοιξε προσφάτως δικό του ʽʽμαγαζίʼʼ στο Πασαλιμάνι»!


Σχολιάστε εδώ