Όταν ο Σηφουνάκης κάρφωνε την Ελλάδα

«Θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει άμεσα να παραπέμψει την υπόθεση αυτή στο Δικαστήριο, προσφεύγοντας κατά της Ελλάδος», αναφέρει στην επιστολή ο κ. Σηφουνάκης, ο οποίος έχει και την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας. Σε τηλεφωνική συνομιλία το απόγευμα της Παρασκευής ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε στο «Π» την ύπαρξη της επιστολής. Θεωρεί δε πως η κατάληξη του εγχειρήματος δεν είχε θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, αλλά αντιθέτως ήταν μια αποτυχία.

«Υπάρχει ισχυρή πεποίθηση στην ελληνική κοινή γνώμη ότι ο μοναδικός σκοπός του παραπάνω νόμου είναι να φιμώσει τα Μέσα Ενημέρωσης τα οποία δεν κατευθύνονται από την κυβέρνηση», έγραφε ο Ν. Σηφουνάκης. «Η κυβέρνηση κάνει ό,τι ο Μπερλουσκόνι στην Ιταλία», είπε στο «Π». Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφερόταν στην επιστολή του στις επιχειρήσεις που θίγονται από την υφιστάμενη νομοθεσία, δηλαδή τους επιχειρηματίες που μετέχουν και σε ΜΜΕ και σε εταιρείες-προμηθευτές του Δημοσίου: «Ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που διεξάγουν δημόσια έργα και προμήθειες οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο αναφοράς του κανόνα περί ασυμβιβάστου δεν είναι σε θέση να συνάψουν δημόσιες συμβάσεις», υποστηρίζει και θεωρεί πως «αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διαστρέβλωση την διαδικασίας δημόσιων συμβάσεων και την υπονόμευση του δημόσιου συμφέροντος».

Στον αντίλογο βέβαια θα μπορούσε κανείς να επισημάνει ότι όσοι λαμβάνουν δημόσια έργα και έχουν και ΜΜΕ ασκούν αθέμιτο ανταγωνισμό ως προς τις υπόλοιες επιχειρήσεις μίντια, διότι έχουν έσοδα και από άλλες πηγές και μάλιστα κρατικές.

Ο κ. Σηφουνάκης έγραφε πως και «οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες θίγονται από τον παραπάνω νόμο και ή συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με κάποια ελληνική επιχείρηση μέσων ενημέρωσης ή οι μέτοχοι, τα μέλη του ΔΣ, οι υπάλληλοι ή συγγενείς αυτών συνδέονται με τους μετόχους μέλη του ΔΣ, υπαλλήλους ελληνικής επιχείρησης μέσων ενημέρωσης ή συγγενείς αυτών, αποκλείονται από τον διαγωνισμό». Αναφερόταν ακόμη στις τράπεζες, τους ξένους επενδυτές, αλλά και τις εξωχώριες επιχειρήσεις που θα αναγκάζονταν να φύγουν ή να μη συμμετέχουν σε διαγωνισμούς εξαιτίας του προηγούμενου νόμου της ΝΔ.

Θα σημειώσουμε ότι εντυπωσιάζει η ταύτιση των απόψεων που διατυπώνει στην επιστολή του ο πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής τώρα του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης (θυμίζουμε ήταν προσωπική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου) με τις θέσεις του εκδοτικού κατεστημένου, που έδωσε μάχη, στις Βρυξέλλες, με κάθε τρόπο και κατάφερε να γίνουν αποδεκτές από τον αρμόδιο Επίτροπο, με την απόρριψη των ρυθμίσεων που επέβαλλε το νομοσχέδιο περί «βασικού μετόχου».

Στο παρελθόν βέβαια είχε συμβεί το αντίστροφο. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Αντώνης Τρακατέλλης με δύο ερωτήσεις του είχε αμφισβητήσει την ανάγκη ύπαρξης της συνταγματικής πρόβλεψης για τον «βασικό μέτοχο», όπως και τη σχετική νομοθεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ο συμβιβασμός με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δύο οπτικές. Υπάρχει η πλευρά που υποστηρίζει πως επί της ουσίας καταργήθηκε το ασυμβίβαστο. Κι από την άλλη εκείνοι που λένε πως αν διαπιστωθεί η αθέμιτη επιρροή που ζητάει η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπονται αυστηρές ποινές «από την τυχόν έκδοση δικαστικής απόφασης και φθάνουν μέχρι και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης». Αλλά το ΕΣΡ θα πρέπει να κρίνει αν ο κατασκευαστής χρησιμοποίησε τα ΜΜΕ που διαθέτει προκειμένου να κερδίσει το έργο.

Στις υπόλοιπες διατάξεις εξακολουθεί να υπάρχει η αναφορά για τα συγγενικά πρόσωπα, το ποσοστό 1% και ο κανόνας της ονομαστικοποίησης μέχρι φυσικού προσώπου τόσο για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε διαγωνιστικές διαδικασίες του Δημοσίου όσο και για τις επιχειρήσεις ΜΜΕ. Μετά την ψήφιση του νόμου για τον «βασικό μέτοχο» η κυβέρνηση έχει πλέον ελεύθερα τα χέρια της, όπως και καμία δικαιολογία, για να προωθήσει την υπόλοιπη νομοθεσία για τη συγκέντρωση στα ΜΜΕ, την αδειοδότηση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.


Σχολιάστε εδώ