Όταν θέλει ο Πρόεδρος έχει φωνή…

Εξέπληξε επίσης ευχάριστα, γιατί αν και θεωρούνταν πολιτικός χαμηλών τόνων, που σπάνια μιλούσε δημοσίως, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κάνει έως τώρα δημόσιες παρεμβάσεις για θέματα της επικαιρότητας, εκφράζοντας το δημόσιο αίσθημα και τον παλμό του λαού, τόσες όσες δεν είχε κάνει στη 10ετή θητεία του ο Κ. Στεφανόπουλος!

Διέψευσε έτσι όσους πόνταραν σε έναν Πρόεδρο «σιωπηλό», αρκούμενο στην τυπική άσκηση των καθηκόντων του. Ίσως εκεί επένδυσαν και αυτοί που επιχείρησαν να διαστρεβλώσουν τις αναφορές του Κ. Παπούλια της περασμένης Κυριακής και να τον εμπλέξουν στις δικές τους σκοπιμότητες.

Ε, διαψεύστηκαν! Ο Πρόεδρος τους απογοήτευσε. Επί τρεις ημέρες διαστρέβλωναν, κάνοντας παράλληλα και επιθέσεις κατά της ΝΕΤ. Και ήρθε ο Πρόεδρος και τους έβαλε στη θέση τους με τη λιτή αλλά μη επιδεχόμενη αμφισβήτησης δήλωσή του, με την οποία ξεκαθάριζε ότι αντιτίθεται στην παραπληροφόρηση και την κατευθυνόμενη ενημέρωση.

Και η παρέμβασή του αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, επειδή έγινε την περίοδο που τα περισσότερα ΜΜΕ έχουν δημιουργήσει ένα νοσηρό κλίμα αποσταθεροποίησης. Συνεπώς αποκτά συνολικότερο ενδιαφέρον…

Σύμφωνα με έμπειρους πολιτικούς, ο Πρόεδρος με αυτήν του την ουσιώδη παρέμβαση ήθελε να επισημάνει πως πολλές φορές λείπει η αξιοπιστία, δεν πείθουν, δεν μεταφέρουν την πραγματική εικόνα, υπάρχει αμφισβήτηση σ’ αυτά που λένε και γενικά πολλές φορές υπάρχουν σκοπιμότητες στη λειτουργία των ΜΜΕ.

Και φαίνεται πως ο κ. Παπούλιας έχει εγκαινιάσει μια τακτική διαφορετική από αυτήν του προκατόχου του. Έχει επιλέξει να παρεμβαίνει σε μείζονα θέματα της επικαιρότητας και να διατυπώνει άποψη που εκφράζει το λαϊκό αίσθημα.

Μάλιστα αυτή η επιλογή ταυτόχρονα συνιστά μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα «άσκηση» ισορροπίας σχετικά με το πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων του. Και σύμφωνα με έγκυρους πολιτικούς και νομικούς παράγοντες, κινείται οριακά μεν, αλλά πάντως εντός των ορίων αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κάρολος Παπούλιας έχει κάνει παρεμβάσεις για τα παρακάτω ζητήματα, που είναι μείζονος ενδιαφέροντος:

• Τη μάστιγα της ανεργίας

• Τη φτώχεια και την έλλειψη κοινωνικής αλληλεγγύης

• Τα φαινόμενα διαπλοκής

• Τα εθνικά θέματα

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα και πέραν της μεγάλης γνώσης που έχει ο Πρόεδρος λόγω της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών, το σημαντικό είναι πως ο Κ. Παπούλιας εκφράζει μια γνήσια και σωστά εννοούμενη πατριωτική στάση.

Οι θέσεις που εξέφρασε κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο για το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας σε αυτό ακριβώς το μήκος κύματος κινούνται.

Άλλωστε και το γεγονός ότι επέλεξε να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο μέσα σε αυτήν τη χρονική συγκυρία λέει επίσης πολλά…

Επίσης, το ίδιο μήνυμα έστειλε στην Τουρκία και με τις δημόσιες θέσεις που πήρε και από τη Θεσσαλονίκη τις προηγούμενες ημέρες.

Αλλά το ίδιο πατριωτικές είναι και οι δημόσιες απόψεις του σχετικά με το Σκοπιανό, τις οποίες δεν έχει διστάσει να εκφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι ο τέως Πρόεδρος Κ. Στεφανόπουλος κατά τη διάρκεια της 10ετούς θητείας του είχε προβεί:

• Στην πράγματι ιστορική ομιλία του ενώπιον του «πλανητάρχη» Μπιλ Κλίντον.

• Στην αμφιλεγόμενη τοποθέτηση για το θέμα των ταυτοτήτων.

• Στην απαράδεκτη έμμεση πλην σαφή θέση υπέρ του Σχεδίου Ανάν.


Σχολιάστε εδώ