«Ψίθυροι» και για «κουβέντες» από την αμερικανική πρεσβεία που… προαναγγέλλουν εξελίξεις!

Επειδή η αμερικανική πρεσβεία έχει γενικά… παράδοση προαναγγελίας πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, το «μήνυμα» μεταφέρθηκε στον Κώστα Καραμανλή και αυτή η πληροφορία συζητήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με πολύ στενούς του συνεργάτες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτό το «μήνυμα» συνδέθηκε και με τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο που βασικά χαρακτηρίζονται από τον «νέο γύρο» της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τους «νταβατζήδες» και γενικά με το σύστημα της διαπλοκής. Ειπώθηκε μάλιστα χαρακτηριστικά πως μόνο σύμπτωση δεν μπορεί να είναι αυτή η πληροφορία -εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έτσι κι αλλιώς!- μέσα στην πολύ φορτισμένη πολιτική περίοδο που διανύουμε και η οποία εξελίσσεται με αβέβαιη κατάληξη…

Συνεργάτες του Καραμανλή, οι οποίοι είναι κοινωνοί αυτού του «μηνύματος» και συμμετείχαν στη σχετική πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, εκτιμούν ότι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για κινήσεις πολιτικής αποσταθεροποίησης. Και τονίζουν πως «όλα συνεκτιμούνται, άρα και αυτό»…

Κάτι άλλο που συνδέουν κυβερνητικά στελέχη, τα οποία είναι κοινωνοί του προαναφερθέντος «μηνύματος», είναι και η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας θέματα (Σκοπιανό, ελληνοτουρκικά, Κυπριακό), στάση σαφώς αρνητική έως και εξοργιστικά πιεστική (βλέπε και προκλητικότατες δηλώσεις Μπερνς για το Σκοπιανό), παρά μάλιστα το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά όχι απλώς έχουν κάνει φιλοαμερικανική στροφή, αλλά εγκαλούνται -και εν πολλοίς δικαιολογημένα- πως τα έχουν δώσει όλα στην Ουάσινγκτον!

Και μάλιστα επισημαίνεται και ότι ειδικά οι δηλώσεις Μπερνς ήρθαν λίγες μόνο ημέρες μετά τη συνάντηση που είχε με Ελληνοαμερικανό, ο οποίος έχει παίξει πολιτικό ρόλο στη χώρα μας και συνεχίζει να παίζει…

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, τα προαναφερθέντα έχουν ληφθεί υπόψη από τον πρωθυπουργό και έχουν συνεκτιμηθεί για τον σχεδιασμό των μελλοντικών του κινήσεων…

Κάτι θυμίζει ’89…


Σε συζήτηση που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο επιτελείο του Κ. Καραμανλή έγινε αναφορά ακόμα και για συνθήκες «νέου ’89», με πρωταγωνιστές ξανά τους «βαρόνους» των ΜΜΕ, οι οποίοι, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν συνολικά το πολιτικό σύστημα και να ποδηγετήσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Τώρα, τονίστηκε, έχουν βασικό στόχο την κυβέρνηση και τον Καραμανλή. Ωστόσο, στο βάθος στόχος τους είναι ο πλήρης έλεγχος της πολιτικής ζωής και η επιστροφή στην εποχή Σημίτη, όταν ήλεγχαν, επέβαλλαν, μοιράζονταν τις «δουλειές» και γενικά επί της ουσίας κυβερνούσαν.

Η κυβέρνηση Καραμανλή, τονίστηκε, παρά τα σφάλματα και τις ανακολουθίες της, έχει αρνηθεί την υποταγή στους «νταβατζήδες» και στο σύστημα της διαπλοκής. Και αυτό το πληρώνει.

Η εκτίμηση για κάποιας μορφής «νέο ’89» ενισχύεται και από το γεγονός ότι παρόμοια εκτίμηση έκανε και τη διεμήνυσε στον πρωθυπουργό και παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε ζήσει από κοντά τα γεγονότα εκείνης της εποχής…

Κατηγορηματικά, πάντως, τονίστηκε ότι «δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό και θα αντιδράσουμε, το χατίρι δεν θα τους γίνει». Ειπώθηκε μάλιστα χαρακτηριστικά από κορυφαίο υπουργό πως «η επίθεση που δεχόμαστε δεν προέρχεται από πολιτικές δυνάμεις, αλλά από το σύστημα της διαπλοκής». Ενώ επισημάνθηκε ότι οι επιθέσεις στοχεύουν επιλεκτικά κυβερνητικά στελέχη του περιβάλλοντος Καραμανλή, η αποδυνάμωση και «ακύρωση» των οποίων θα διευκολύνει τα μέγιστα την υλοποίηση των σχεδίων των «νταβατζήδων».

Επισημάνθηκε όμως και κάτι άλλο:

• Ότι δείχνει αδυναμία και υποταγή στα κελεύσματα -και τελικά στο παιχνίδι- της «τηλεοπτικής δημοκρατίας» και των «δελτίων των 8» η αποπομπή ή διαπόμπευση κυβερνητικών στελεχών ή στελεχών του κρατικού μηχανισμού ύστερα από μια «τηλεδίκη». Αυτή η αντίδραση με όρους τηλεοπτικού σόου πρέπει να σταματήσει, υπογραμμίστηκε.

Πάντως, η απάντηση στον «νέο γύρο» των «νταβατζήδων» αποφασίστηκε ότι θα είναι αμιγώς και μόνο πολιτική και «θεσμική».

Ποιος κυβερνά;

Ουσιαστικά ο Κ. Καραμανλής και με τη δήλωση-παρέμβαση της Τετάρτης και με άλλες κινήσεις, στις οποίες θα προβεί τις επόμενες ημέρες, θα θέτει το ερώτημα «ποιος κυβερνά, η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση ή το σύστημα της διαπλοκής;» και με βάση αυτό το ερώτημα θα «ξεδιπλώσει» τη στρατηγική του.

Μάλιστα σε κάποια απ’ τις συζητήσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου έπεσε ακόμα και η ακραία πρόταση για πρόωρες εκλογές με αυτό το δίλημμα. Πρόταση που, πάντως, για άλλη μια φορά απέρριψε ο Καραμανλής, επαναλαμβάνοντας ότι δουλεύει και σχεδιάζει με ορίζοντα τετραετίας. Όπως απέρριψε και τις προτάσεις για σαρωτικό ανασχηματισμό, με το επιχείρημα ότι «δεν θα συρθώ στις επιλογές μου υπό την πίεση των ΜΜΕ».

Ωστόσο, δεν είναι πλέον καθόλου σίγουρο ότι ο πρωθυπουργός θα ακολουθήσει μετά και τις τελευταίες εξελίξεις αυστηρά τον σχεδιασμό του για ανασχηματισμό την άνοιξη, όταν θα συμπληρώνονται δύο χρόνια στην κυβέρνηση. Έτσι κι αλλιώς, όπως έχουμε γράψει, έχει αποφασίσει ποιους θα απομακρύνει. Έτσι το ενδεχόμενο πραγματοποίησης των αλλαγών στην κυβέρνηση μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού είναι πιθανό…

Το βασικό, θεσμικό ερώτημα πάντως, στο οποίο πρωθυπουργός και κυβέρνηση καλούνται να απαντήσουν άμεσα, είναι αν θα δοθεί το αποφασιστικό χτύπημα στη διαπλοκή, όχι για λόγους «εκδίκησης», αλλά για λόγους ομαλής λειτουργίας της δημοκρατίας, ή αν θα συγκυβερνήσει με τους «νταβατζήδες», οπότε θα έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για περιπέτειες και πράγματι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση αυτή η νόθα κατάσταση δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί.

Και φέρουν βαρύτατες ευθύνες ο Καραμανλής και η κυβέρνηση, ότι το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει, με αποτέλεσμα να είναι όμηροι ουσιαστικά του συστήματος διαπλοκής. Το άλλοθι των περιπετειών του «βασικού μετόχου» δεν αρκεί για να εξηγήσει αυτήν την αδυναμία. Τελικά μήπως απουσιάζει η πολιτική βούληση;


Σχολιάστε εδώ