Σφαγές στο ΟΑΚΑ και την Αγία Παρασκευή…

Το παρασκήνιο για τη σκανδαλώδη σύμβαση, ο κουμπάρος από τη Θεσσαλονίκη, η γκάφα Ορφανού και οι διακομματικές… δουλειές!

Το «Παρόν» αποκάλυψε, πρωτοσέλιδα εδώ και δύο εβδομάδες, την «περίεργη» υπόθεση της «αποικιοκρατικής» εκμίσθωσης στην ιδιωτική εταιρεία (κατασκευής τεντών και διοργάνωσης εκθέσεων) Con. Tent, έκτασης 15.000 τετραγωνικών μέτρων στον περιβάλλοντα χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου.

Την κατάληξή της τη μάθατε. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός ανέπεμψε ως απαράδεκτη (αμφισβήτησε ευθέως τη νομιμότητά της!) την απόφαση απευθείας ανάθεσης που είχαν υπογράψει… μεγαλοπρεπώς οι Γ. Αλογοσκούφης, Γ. Σουφλιάς και Φ. Πάλλη-Πετραλιά (με παρότρυνση της τελευταίας…) και οδήγησε σε παραίτηση τον εκλεκτό της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού, πρόεδρο του ΟΑΚΑ Μανώλη Κατσιαδάκη!

Έχουμε, λοιπόν, μερικά πολύ σοβαρά ζητήματα και πολύ παρασκήνιο.

@ Πρώτον, υπάρχει το νομικό και το ηθικό ζήτημα, διότι ο κ. Ορφανός έθεσε, επί της ουσίας και εντός Κοινοβουλίου, ζήτημα σχετικά με το κατά πόσον η υπογραφείσα σύμβαση απευθείας ανάθεσης (αλήθεια, γιατί δεν έκαναν διαγωνισμό;) με την ιδιωτική εταιρεία είναι νόμιμη και προς το συμφέρον του Δημοσίου.

Οι παροικούντες το ΟΑΚΑ και το ΥΠ.ΠΟ. γνωρίζουν πως τόσο η διοίκηση της Hellexpo- ΔΕΘ (παρακείμενο κτίριο στο ΟΑΚΑ, πρώην Κέντρο Τύπου επί Ολυμπιακών Αγώνων), όσο και εκείνοι που ασχολούνται με τα Ολυμπιακά Ακίνητα, εξέφρασαν δριμείες ενστάσεις σχετικά με την ανάθεση, καθώς «συγκρούεται ευθέως με τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης στα Ολυμπιακά Ακίνητα».

Κι αυτό διότι, τόσο το πρώην Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC), όσο και το κτίριο της Hellexpo, προορίζονται για εκθεσιακές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα ένα υπαίθριο εκθεσιακό κέντρο τέτοιου τύπου να απαξιώνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εκποιήσει το IBC και της Hellexpo να αναπτύξει περαιτέρω τις δραστηριότητές της.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Είναι ή όχι ευτελέστατο το τίμημα (περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο!) που ζητείται από την ιδιωτική εταιρεία σε μια περιοχή-φιλέτο που θα γνωρίσει τεράστια οικοδομική και εμπορική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια (περιβάλλων χώρος ΟΑΚΑ με νέες δραστηριότητες, οικιστική ανάπτυξη βορείως του ΟΑΚΑ, νέο τεράστιο διεθνές εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι, μεγάλες διοργανώσεις όπως η Eurovision, το Champions League κτλ);

Σας ενημερώνω ότι σχέδια για δραστηριότητες στην ευρύτερη αυτή περιοχή επεξεργάζονται ο όμιλος Λάτση, ο Μπόμπολας με την Άκτωρ και την ΕΛΛ.ΤΕΧ, ο Βαρδινογιάννης και ο Κυριακού στο χώρο του θεάματος και πολλοί άλλοι!

Τίθεται, λοιπόν, θέμα νομιμότητας των αποφάσεων του Δ.Σ. του ΟΑΚΑ. Και επ’ αυτού ελέγχεται μεν ο πρόεδρος του ΟΑΚΑ Μανώλης Κατσιαδάκης (από τα πιο γνωστά στελέχη της ΝΔ στον χώρο του αθλητισμού και άνθρωπος της Φάνης), πρέπει να ελεγχθεί, ωστόσο, από το Μαξίμου και η ίδια η Φάνη!

Γιατί, αν, όντως, όπως λέγεται ο Κατσιαδάκης είναι σοβαρός άνθρωπος, θα είχε καταλάβει τον «λάκκο» στον οποίο πήγαινε να πέσει. Εκτός εάν είχε άνωθεν εντολές…

@ Διερωτώμαι: Δεν έπρεπε να γνωρίζει η Φάνη τις συνέπειες μιας τέτοιας « αποικιοκρατικής» σύμβασης στα όμορα προς εκποίηση Ολυμπιακά Ακίνητα, τα οποία, άλλωστε, αποτελούν δική της ευθύνη;

Διερωτώμαι ακόμα ποια ήταν και ποια είναι η γνώμη του προέδρου της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. Χρ. Χατζηεμμανουήλ, στενού συνεργάτη στο επικοινωνιακό επιτελείο Καραμανλή και φίλου του Αλογοσκούφη.

Ο «στεγνός» Χατζηεμμανουήλ είχε εκμανεί, όπως έμαθα, από το σκανδαλώδες της σύμβασης και ορισμένοι αναζητούν «συνεννόηση» μεταξύ Χατζηεμμανουήλ και Ορφανού για την αναπομπή της σύμβασης της Φάνης.

Όμως το παρασκήνιο είναι ακόμα πιο περίπλοκο…

@ Ο Ορφανός είχε τη σύμβαση στο γραφείο του από τον Μάιο. Δεν έκανε, όμως, τον κόπο να διερευνήσει τις διαστάσεις της υπόθεσης. Είτε γιατί αδιαφόρησε είτε γιατί δεν μιλάει με τη Φάνη στο υπουργείο, είτε για άλλους λόγους…

Η εταιρεία Con. Tent υπέγραψε λοιπόν τη σύμβαση και προχώρησε τμήμα του έργου της, δεδομένου ότι είχε και τις υπογραφές των τριών συναρμοδίων υπουργών! Και για να είχε ξεκινήσει η εταιρεία την επένδυσή της (όπως θα αναφέρει στη σχετική αγωγή με αίτημα αποζημίωσης που ετοιμάζει, απ’ ό,τι μαθαίνω), πάει να πει πως της είχαν διαμηνύσει πως δεν τίθεται ζήτημα μη υπογραφής του σκέλους νομιμότητας από τον Ορφανό!

@ Για να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα, μάλιστα, σας αποκαλύπτω πως η εν λόγω εταιρεία χαρακτηρίζεται από τις πολύ καλές στο χώρο της και είχε… διακομματική δράση. Έκανε «χρυσές» δουλειές κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μάλιστα κόντρα σε μεγάλη κοινοπραξία ελληνικών και αλλοδαπών εταιρειών που είχαν πάρει τη μερίδα του λέοντος, είχε, ωστόσο, πάρει και δύο μεγάλες δουλειές από το ΠΑΣΟΚ. Τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στο Πόρτο Καρράς του Στέγκου στη Χαλκιδική και το Φεστιβάλ Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ στην Αταλάντη!

@ Ο Ορφανός, λοιπόν – και… εύγε για το πολιτικό του αισθητήριο (!) και τον συντονισμό του (!) με τα άλλα υπουργεία –
αντελήφθη πως υπάρχει πρόβλημα όταν κινητοποιήθηκε εναντίον της απόφασης για εκχώρηση της έκτασης στο ΟΑΚΑ, το λεγόμενο βορειοελλαδικό λόμπι.

Ποιοι είναι αυτοί; Πρώτος κινήθηκε από το ΠΑΣΟΚ ο Μαγκριώτης και αμέσως μπήκε στο χορό ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Προηγουμένως άρχισαν να κινούνται τα στελέχη της διοίκησης της Hellexpo που είχαν διαβάσει το ρεπορτάζ στο «Παρόν». Οι Μπακατσέλος, Θωμόπουλος και Καρτσιώτης συναντήθηκαν με τον υπουργό Μακεδονίας- Θράκης Ν. Τσιαρτσιώνη και τον Παπαγεωργόπουλο για να συντονίσουν τις κινήσεις τους.

@ Ο πρόεδρος της Hellexpo, που είναι μεγαλοξενοδόχος στη Θεσσαλονίκη και είναι κουμπάρος και φίλος από παλιά του πρωθυπουργού, ανέλαβε να μιλήσει με το Μαξίμου. Υπήρξε, λοιπόν, επικοινωνία με τον Γιάννη Αγγέλου, στον οποίο επισημάνθηκε πως «πρέπει να βρεθεί αμέσως λύση να αποσυρθεί η σύμβαση γιατί πλήττονται τα συμφέροντα της Hellexpo και γιατί Βενιζέλος και Μαγκριώτης, αλλά και οι τοπικοί φορείς, θα το κάνουν μέγα θέμα και μάλιστα εν όψει της επίσκεψης Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη για την εορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου».

Έντρομος ο Αγγέλου συνεννοήθηκε με τον Καραμανλή και δόθηκε εντολή στον Ορφανό να μην εγκρίνει τη νομιμότητα της σύμβασης και να την αναπέμψει.

Οι «φαεινοί εγκέφαλοι», βεβαίως, δεν έπραξαν το αυτονόητο: ο Ορφανός δεν επικοινωνησε με τους Αλογοσκούφη, Σουφλιά και Φάνη για να συντονισθούν και να δικαιολογήσουν τις υπογραφές των τριών στην αρχική έγκριση της σύμβασης και… επήλθε μπάχαλο.

Εκτέθηκαν τρεις υπουργοί, δημιουργήθηκαν σκιές σκανδάλου και αποδείχθηκε για ακόμα μία φορά πόσο μπάζει η κυβέρνηση, ακόμα κι όταν καλείται να διαχειριστεί ένα απλό ζήτημα!

@ Και για να μην εξαντλήσω τη στήλη μόνο με τα περί της σκανδαλώδους σύμβασης στο ΟΑΚΑ, σας έχω και κάτι για το ευαγές ίδρυμα της Αγίας Παρασκευής…

Όπου, μαθαίνω, πως έγινε μεγάλη συζήτηση για ένα ολοσέλιδο ρεπορτάζ των «Νέων» σχετικά με τις… ισορροπίες τρόμου στην ΕΡΤ.

Το ρεπορτάζ «χτυπούσε» επί της ουσίας τον Ρουσσόπουλο και τους ανθρώπους του στο Δ.Σ της ΕΡΤ, τον Μ. Δασκαλάκη και τον Δ. Ζακυνθινό, αμφότεροι -απ΄ ότι μου λένε- σοβαροί και ικανοί, ιδιαίτερα στο πώς να αποφεύγει τις… κακοτοπιές η δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Ταυτοχρόνως, στο ρεπορτάζ εμφανιζόταν ο πρόεδρος της ΕΡΤ (και πρώην διευθυντής σύνταξης της «Καθημερινής») Χρ. Παναγόπουλος ως «απολιτίκ μάνατζερ» (εφέρετο μάλιστα να αποκαλεί και ο ίδιος τον εαυτό του κατ΄ αυτόν τον τρόπο, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ!), που του δημιουργούν προβλήματα στη διοίκηση οι «γκαουλάιτερ» του Ρουσόπουλου στην Αγία Παρασκευή.

Στον 4ο όροφο της ΕΡΤ και στο Μαξίμου « ψάχνονται» ποιοι και πώς «έστησαν» το συγκεκριμένο ρεπορτάζ. Πληροφορούμαι, όμως, πως τα μαχαιρώματα είναι… νεοδημοκρατικά και πως ο ευεργετηθείς εμφανίζεται (ξανά γιατί υπάρχουν και άλλα κρούσματα στο πρόσφατο παρελθόν)… αχάριστος. Εκτός εάν αισθάνεται πολύ ισχυρός πλέον και νιώθει πως δεν έχει ανάγκη τον ευεργέτη του. Έλα, όμως, που ο Καλαματιανός ξέρει να χορεύει και… τσάμικο! Έπεται συνέχεια…

In Extremis: [email protected].


Σχολιάστε εδώ