Συγγνώμη, κύριε… ποιος είστε;
Πρόκειται για τον νεαρό βουλευτή Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, που επέλεξε την ημέρα που γιόρταζε ο πολιούχος της πόλης για να εμφανιστεί στο προσκήνιο, πετώντας την ατάκα πως είναι «μπούρδα» να ασχολείται κανείς με την ονομασία του κράτους των Σκοπίων.
Ο ίδιος δεν σταμάτησε εκεί, αλλά προχώρησε, εκφράζοντας την απόλυτη συμφωνία του με τις πρόσφατες δηλώσεις του «γνωστού φιλέλληνα» Μπερνς, που είχε πει το περίφημο «η Ελλάδα θα πρέπει να ντρέπεται…».
Το νέο έσκασε στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης της Πέμπτης, παρουσία της τοπικής ηγεσίας, προκαλώντας απίθανα σχόλια. Οι περισσότεροι αναρωτιούνταν «ποιος είναι αυτός ο Γεωργιάδης» και από πού αντλεί το δικαίωμα να αποφαίνεται για ένα εθνικό θέμα του οποίου προφανώς τις διαστάσεις αγνοεί.
Κάποιοι άλλοι προχώρησαν πιο πολύ, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στον εν λόγω αναλυτή (!), στον οποίο επέλεξαν να απαντήσουν, άλλοι ειρωνικά και άλλοι με σοβαρότητα.
• «Τις ημέρες του ηρωικού ʽʽόχι” πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Εμείς αγωνιζόμαστε για τη διαφύλαξη του ονόματος Μακεδονία και θεωρώ ότι όλα τ’ άλλα, απ’ όπου και αν προέρχονται, είναι μπούρδες», σχολίασε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και αναρωτήθηκε εάν ο κ. Γεωργιάδης μπορεί να κυκλοφορεί στην κοινωνία ή σε ψυχιατρείο.
• «Επειδή ακριβώς αισθάνομαι Μακεδόνας, δεν με θίγει κανένας. Ό,τι δηλώνει ο καθένας εκφράζει εκείνον», δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός.
• Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος τόνισε, από την πλευρά του, πως δεν περίμενε ότι «η γραμμή των ΗΠΑ να επιβάλουν στα Βαλκάνια -στα Σκόπια, στο Κόσοβο και στην Αλβανία- τις δικές τους λύσεις θα είχε τόσο γρήγορα ευαίσθητους αποδέκτες».
• Ο Στέλιος Παπαθεμελής σχολίασε ότι «είναι κρίμα, γιατί πρόκειται για νέο πολιτικό, που έχει περισσότερο ανάγκη να διαβάσει πολύ και πολλά και να ωριμάσει και μετά να αποφαίνεται για τόσο κρίσιμα και σοβαρά εθνικά θέματα».
• Ο Γιάννης Ιωαννίδης σημείωσε ότι «καλό είναι να κάνουμε δηλώσεις όχι για να δημιουργούμε εντυπώσεις» και πως «ο καθένας αν θέλει κάπου να εκφράζει τη διαφωνία του, ας το επιχειρήσει για θέμα του τόπου του».
• Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος έκανε λόγο για απειρία, που απορρέει από το νεαρό της ηλικίας του βουλευτή, αλλά και για πολιτική παραφροσύνη.
Μας έρχεται ο… Γεωργιάδης;
Πάντως, ο νεαρός βουλευτής, που ουσιαστικά κατήγγειλε τους Μακεδόνες για «μπουρδολογία», έχει μια χρυσή ευκαιρία να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη για να μας εξηγήσει από κοντά αυτά που λέει ο Μπερνς, αλλά μάλλον θα αποφύγει να το κάνει.
Αναφέρομαι στην εκδήλωση που διοργανώνεται την ερχόμενη Τετάρτη και ώρα 6 μ.μ. στο αμφιθέατρο τελετών του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο που συνέγραψε ο «συνήγορος του Μπερνς», μαζί με τον έμπειρο και ιδιαίτερα μετρημένο ευρωβουλευτή Κωστή Χατζηδάκη.
Τίτλος του βιβλίου, ο εκκεντρικός «Χελώνες και τίγρεις, οι προκλήσεις της ανάπτυξης και το Δʼ ΚΠΣ», για το οποίο, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, θα μιλήσουν οι συγγραφείς και οι συνάδελφοι του Χατζηδάκη στην Ευρωβουλή Νίκος Βακάλης και Ευαγγελία Τσαμπάζη.
Έπειτα από τα προηγούμενα θεωρώ πολύ πιθανόν ο βουλευτής Κέρκυρας να θυμηθεί πως έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις και να μη μας κάνει την τιμή. Θα μας αφαιρέσει, έτσι, την ελπίδα μιας δημόσιας συνομιλίας του με τον ομοϊδεάτη του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος -όπως έχει πει- δεν απουσιάζει από καμία εκδήλωση.
Ξεκίνημα για αυτοδιοίκηση
Στον ίδιο χώρο, αλλά σε διαφορετικό όροφο, συνεδρίαζαν τα δύο όργανα του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, με ασαφείς αρμοδιότητες και μπερδεμένους ρόλους. Η Περιφερειακή Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας ασχολήθηκε με την προετοιμασία των διαδικασιών επιλογής υποψηφίων για την αυτοδιοίκηση και η Νομαρχιακή Επιτροπή Α’ Θεσσαλονίκης του Κινήματος με τον προγραμματισμό πολιτικών δραστηριοτήτων για το επόμενο διάστημα. Στην Περιφερειακή ρόλο εισηγητή είχε ο Βασίλης Γερανίδης που, ως μέλος της κεντρικής επιτροπής επιλογής υποψηφίων, παρουσίασε τη σχετική εγκύκλιο.
Τα προερχόμενα από την πόλη μέλη του Εθνικού Συμβουλίου (Γιαννόπουλος, Μαμέλης, Χαλβατζόγλου, Αγγέλου, Θεοχαρίδης, Παυλίδου κ.ά.), που κλήθηκαν να παραστούν και στις δύο συνεδριάσεις, προτίμησαν αυτήν της Νομαρχιακής (μόνο ο Μαμέλης πέρασε και από την ΠΕ).
Στον απολογισμό των συνεδριάσεων να σημειώσω πως στη Νομαρχιακή τα πράγματα κύλησαν ομαλά και σε κλίμα ομοφωνίας, σε αντίθεση με όσα συνέβησαν στην Περιφερειακή, όπου για άλλη μια φορά δεν ελήφθησαν αποφάσεις για τον προγραμματισμό δράσης. Αρκετά από τα μέλη του οργάνου μάλιστα αποχώρησαν όσο ο γραμματέας Ν. Κριθαρίδης διάβαζε την εισήγησή του, η οποία εκρίθη ως γενικόλογη έκθεση ιδεών και γι’ αυτό ζητήθηκε η επαναδιατύπωσή της.
Σήμερα το απόγευμα, σε νέα της συνεδρίαση, παρουσία των μελών του Εθνικού Συμβουλίου και των συντονιστών των Νομαρχιακών Επιτροπών Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Επιτροπή θα καταρτίσει τα κλιμάκια που θα αναλάβουν να συντονίσουν τις διεργασίες επιλογής υποψηφίων νομαρχών και δημάρχων στις περιοχές ευθύνης της.