Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Όλοι οι παραπάνω χαρακτηρισμοί αποδόθηκαν στη Σοφοκλέους για το πρόσωπο που έδειξε την περασμένη εβδομάδα. Και, δυστυχώς, εν μέρει δικαιώνουν κάτι πεσιμιστές τύπους σαν τον γράφοντα που «γκρίνιαζαν» ακόμα και τον καιρό (ξέρετε, κατακαλόκαιρα) που τα πάντα πήγαιναν πρίμα.

Διότι ακόμα και σήμερα η Σοφοκλέους και κυρίως οι ασχολούμενοι με αυτήν δεν έχουν αποβάλει τις παιδικές ασθένειες του παρελθόντος. Φτάνουν μερικές καλές συνεδριάσεις για να πανηγυρίσουν όλοι και να χάσουν το μέτρο. Και όταν έρθει η ανάποδη ή έστω η φυσιολογική (;) ανάσχεση του όποιου ανοδικού κύματος, ξαφνικά όλοι παγώνουν και αρχίζουν να μιλάνε για επιφυλακτικότητα, για προβληματισμό και για τον ρόλο των… κακών ξένων!

Οι οποίοι -λέει- ελέγχουν την αγορά μας! Εύγε, παιδιά, ανακαλύψαμε την Αμερική! Προσέξτε στοιχεία και βγάλτε συμπεράσματα:

Περίπου 6-7 ξένοι επενδυτικοί οίκοι πραγματοποιούν το 70% των αγοραπωλησιών στη Σοφοκλέους. Αναλυτικότερα, ημερησίως οι ξένοι θεσμικοί πραγματοποιούν συναλλαγές ύψους περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ, όταν ο μέσος ημερήσιος τζίρος των τελευταίων δύο μηνών δεν ξεπερνά τα 130 εκατομμύρια ευρώ.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινήσεις αυτές παίζουν κάποιοι πολύ γνωστοί μας οίκοι, όπως η Citigroup, που τα στοιχεία δείχνουν πως είναι υπεύθυνη για το 40%-45% περίπου των συνολικών συναλλαγών στο ΧΑ, με την Credit Suisse First Boston να ελέγχει περίπου το 10%-15% της αγοράς. Εξίσου σοβαρή παρουσία στη Σοφοκλέους έχουν και οι UBS, Morgan Stanley και HSBC.

Και αν τώρα κάποιος αναρωτηθεί πού είναι το μεμπτό σε αυτήν την εξέλιξη, το μόνο που μπορεί κανείς να του απαντήσει είναι πως δεν θα είχε ουδείς αντίρρηση να βλέπει τους ξένους να «κάνουν παιχνίδι» στη Σοφοκλέους, αρκεί οι κατά περίπτωση περίφημες εκθέσεις – συστάσεις – αναλύσεις τους να είχαν μεγαλύτερη συνάφεια με την πραγματικότητα παρά με την κατάσταση του χαρτοφυλακίου τους. Ο νοών νοείτω…

ΥΓ.1: Μια και ο λόγος για τον ρόλο των ξένων στην καθημερινότητα της Σοφοκλέους, διαβάστε είδηση: «Πηγές από ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια εκτιμούν ότι το β΄ δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα ξεκινήσει ανάκαμψη στη Σοφοκλέους». Μη μου πείτε μετά πως θα σας εκπλήξει μια απότομη αύξηση των συναλλαγών των ξένων οίκων το περί ου ο λόγος διάστημα, γιατί τότε θα αλλάξω άποψη για την… οξυδέρκειά σας!

ΥΓ.2: Μπορεί η δίκη τού πρώην προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σταύρου Θωμαδάκη να πήρε αναβολή για τον Σεπτέμβριο του 2006, ωστόσο εγώ εξακολουθώ να πιστεύω πως, όσο χρονίζουν αυτές οι ιστορίες, όλο και πιο μακριά τοποθετείται η μέρα που επιτέλους η Σοφοκλέους θα αφήσει πίσω της τα κακώς κείμενα της περιόδου 1999-2000.

ΥΓ.3: Yπέρ της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την κατάργηση της δυνατότητας συμψηφισμού των συναλλαγών (Τ+3) τάχθηκε ο πρόεδρος του ΧΑ, Σπύρος Καπράλος. Ο γράφων σάς τα έλεγε από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της διοίκησης της αγοράς από τους νυν κρατούντες: Άσχετα με το αν θα πετύχουν ή όχι, άσχετα με το πόσα λάθη θα κάνουν και ποιες «παράπλευρες απώλειες» θα καταγραφούν στην πορεία, για όσο διάστημα θα πράττουν με στόχο, ή τουλάχιστον με τέτοια… δήλωση, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην αγορά, η στήλη θα συμπράττει μαζί τους. Και στο τέλος θα κάνουμε όλοι ταμείο!!!

Π. Γ.


Σχολιάστε εδώ