Πώς ακυρώθηκε η παραχώρηση του χώρου του ΟΑΚΑ

Οι Τσιαρτσιώνης, Παπαγεωργόπουλος, Θωμόπουλος, Μπακατσέλος, Φρατζής, και διάφοροι βουλευτές ήρθαν σε δυσχερή θέση μετά τη δημοσιοποίηση της χαριστικής παραχώρησης του χώρου και της δυνατότητας οργάνωσης εκθέσεων σε ιδιωτική εταιρεία. Συμφώνησαν, ωστόσο, να μην αντιδράσουν δημοσίως και να παλέψουν παρασκηνιακά την ακύρωση της συμφωνίας.

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος (ο άλλος ήταν το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε με την αποπομπή Ρεγκούζα) που αναβλήθηκε η συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής του κόμματος στη Θεσσαλονίκη (μετέχουν κομματικά στελέχη, βουλευτές, αιρετοί και κυβερνητικοί), προκειμένου να μην ακουστούν γκρίνιες που θα έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορέσει να μαζευτεί η υπόθεση.

Τελικά, μετά από δύο αναβολές, η συνεδρίαση της διοικούσας πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο και αφού προηγουμένως από όλους τους μετέχοντες ζητήθηκε «να μην ασχοληθούν με το θέμα, καθώς το χειρίζεται πλέον ο ίδιος ο πρωθυπουργός που αποφάσισε να δικαιώσει τη Θεσσαλονίκη».
Πολλά από τα μέλη της διοικούσας, φοβούμενα προφανώς πως στην περίπτωση αρνητικής εξέλιξης θα νιώσουν εκτεθειμένα, επέλεξαν να μην παραστούν επικαλούμενα «ανειλημμένες υποχρεώσεις».

Έτσι η όλη συζήτηση στη διοικούσα περιστράφηκε γύρω από την κόντρα του Ψωμιάδη με τον Τσιαρτσιώνη για το θέμα Καλατράβα. Ο νομάρχης επετέθη στον υπουργό, λέγοντας πως, αντί να ξοδεύουν λεφτά για σχέδια και μεγάλα οράματα, καλύτερο θα είναι να χρηματοδοτήσουν έργα του δήμου και της νομαρχίας που έχουν ανάγκη οι πολίτες.

Το μήνυμα των εκπροσώπων της πόλης στον πρωθυπουργό δεν είχε απειλητικό χαρακτήρα -καθώς το σύνολο των αποστολέων του είναι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας- αλλά συμβουλευτικό. Το σκεπτικό αυτών που… προειδοποίησαν ήταν πως:

= Η πόλη «βράζει», καθώς φαίνεται ότι η κυβέρνηση ακυρώνει την «εθνική εκθεσιακή πολιτική», σύμφωνα με την οποία η ΔΕΘ και η ΗΕLEXPO αποτελούν τους προνομιακούς οργανωτές εκθέσεων στη χώρα.

= Η οργάνωση εκθέσεων είναι η μόνη σημαντική οικονομική δραστηριότητα που απέμεινε στην πόλη και στην περίπτωση που μεταφερθεί και αυτή στην Αθήνα, το μόνο που θα κάνει η Θεσσαλονίκη θα είναι να σερβίρει καφέ και να ανοίγει ουζερί.

Του μετέφεραν, επιπλέον, δήθεν εμπιστευτικές «πληροφορίες» πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης -που είναι και αυτός βουλευτής Θεσσαλονίκης- θα επισκεφθεί την πόλη στον τριήμερο εορτασμό της και θα «σηκώσει» το θέμα, καταγγέλλοντας προσωπικά τον πρωθυπουργό.

• Επιπροσθέτως, οι «αυτοδιοικητικοί» και κυρίως ο Παπαγεωργόπουλος ενημέρωσαν το Μαξίμου πως η εν λόγω εξέλιξη θα αποτελούσε «αχίλλειο πτέρνα» τους στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του επόμενου Οκτωβρίου.

• Στο ίδιο μήκος κύματος εξέπεμψε και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, που μετέφερε το μήνυμα πως μετά την αποτυχία διεκδίκησης της ΕΧΡΟ του 2008 είναι υποχρέωση της κυβέρνησης η υποστήριξη της ΔΕΘεσσαλονίκης και πως ο ίδιος ως συναρμόδιος -μαζί με τον Αλογοσκούφη- για τη ΔΕΘ έρχεται σε πολύ άσχημη θέση και αδυνατεί να βρει επιχειρήματα για να υπερασπιστεί την κυβερνητική απόφαση παραχώρησης του χώρου του ΟΑΚΑ σε ιδιώτη.

Ο Καραμανλής πείστηκε και αποφάσισε να «αδειάσει» τους τρεις υπουργούς που υπέγραψαν την απόφαση παραχώρησης (Αλογοσκούφης, Σουφλιάς, Πετραλιά) και να ακυρώσει την απόφαση, πριν μάλιστα από τον τριήμερο εορτασμό της πόλης.

Να σημειώσω πως εκείνος που «έπαιξε ρέστα» με το θέμα ήταν ο πρόεδρος της ΗΕLEXPO και στενός φίλος του πρωθυπουργού Τέλης Θωμόπουλος (τον πάντρεψε με τη Νατάσσα) που όλη την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στην Αθήνα, μετέχοντας σε συσκέψεις, για να βρεθεί φόρμουλα αναδίπλωσης χωρίς να εκτεθούν πρόσωπα και καταστάσεις.

Τελικά επελέγη, ως η καλύτερη διαθέσιμη λύση, η ακύρωση της συμφωνίας ΟΑΚΑ – ιδιώτη από τον Γιώργο Ορφανό, με το επιχείρημα πως ως αρμόδιος υφυπουργός θα έπρεπε να συναινέσει στην απόφαση του εποπτευόμενου από αυτόν διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΚΑ, πράγμα που δεν έγινε, οπότε η σύμβαση είναι άκυρη. Παράλληλα, αποφασίστηκε να προστατευτούν με κάθε τρόπο οι τρεις υπουργοί που είχαν υπογράψει την περίφημη κοινή απόφαση και να μεταφερθούν οι ευθύνες για το «σκάνδαλο» στον άτυχο πρόεδρο του ΔΣ του ΟΑΚΑ, του οποίου ζητήθηκε η παραίτηση.


Σχολιάστε εδώ