ο Δαίμονας των δημαρχείων

Γέμισε το Ίλιον αφίσες με τη φατσούλα του συμπαθέστατου φαλακρούλη Αλέξανδρου Λυκουρέση. Ξεκίνησε ήδη προεκλογική εκστρατεία. Ο φίλος μου ο Αλέξανδρος προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις, αφού βλέπει ότι θα υπάρχει τουλάχιστον ένα ακόμη διασπαστικό ψηφοδέλτιο. Ο συμπαθής φαρμακοποιός έχει μείνει μόνος του στο δημοτικό συμβούλιο και προφανώς σκέφτηκε ότι αν γεμίσει τις κολώνες με αφίσες, η πολιτική του μοναξιά θα πάει ταξίδι. Τέλος πάντων. Η ουσία είναι ότι ο νυν δήμαρχος Βασίλης Κουκουβίνος δεν θα είναι πάλι υποψήφιος και τα «γαλάζια» παιδιά είχαν τη μοναδική ευκαιρία να δουν άσπρη μέρα, έστω και για μια φορά. Πάει και αυτό το όνειρο.

Είχα γράψει την προηγούμενη εβδομάδα για μια «περίεργη» μίσθωση που προσπαθεί να κάνει ο δήμος Αργυρούπολης στο εκθεσιακό κέντρο που υπάρχει στην πόλη, μετατρέποντάς το σε μεγαλομπακάλικο. Είχαμε εξελίξεις. Κατ’ αρχάς να σας πω ότι ο δημόσιος διαγωνισμός τελείωσε και ο χώρος κατοχυρώθηκε. Πήραν μέρος τρεις σουπερμαρκετάδες και τελικά με μίσθωμα 70.000 ευρώ τον μήνα πλειοδότης ήταν η Carrefour. Η αλήθεια είναι ότι όλα έγιναν με απόλυτη διαφάνεια. Ο χώρος νοικιάστηκε για δεκαέξι χρόνια, με υποχρέωση της πλειοδότριας εταιρείας να διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο του κέντρου, αλλά και το εσωτερικό, με έργα που θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. δρχ.! Επιπλέον, ο τοπάρχης Τσαρπαλής έβαλε όρο στο συμφωνητικό μίσθωσης ότι όλο το εργατικό και διοικητικό προσωπικό του σούπερ μάρκετ, τουλάχιστον 200 άτομα, θα είναι από τους εγγεγραμμένους στο γραφείο ανέργων που υπάρχει στον δήμο. Αν κάνουμε τώρα μια σούμα των πλεονεκτημάτων όλης αυτής της ιστορίας, δύσκολα θα βρούμε παρόμοια περίπτωση σε όλη την Ελλάδα. Τα έσοδα του δήμου θα ξεπεράσουν τις 800.000 ευρώ τον χρόνο. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι η εργασία που θα βρουν δεκάδες άνεργοι. Φίλε τοπάρχα, μπράβο σου!

Άγνωστοι έκλεψαν άδειες αλλοδαπών από τα ξεκλείδωτα (!) συρτάρια της αρμόδιας υπηρεσίας στον δήμο Καλλιθέας. Εκεί μέσα χάνει η μάνα το παιδί και ο Κώστας… το κουμάντο. Φήμες λένε ότι ήδη οι κλεμμένες άδειες βρίσκονται στα χέρια κακοποιών. Μια και ο λόγος για αλλοδαπούς, μου είπαν ότι μια κυρία που έχει πάρει… διδακτορικό στη λαμογιά και εργάζεται στον δήμο Αργυρούπολης έχει ρημάξει το ταμείο της υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί. Ήδη έχουν γίνει τρεις ΕΔΕ και δεν αργεί η ώρα που θα πάει αδιάβαστη να κάνει παρέα στον Κουφοντίνα.

«Στα μαχαίρια» βρίσκεται ο δήμος Αμαρουσίου με τον ΕΣΔΚΝΑ. Ο Τζανίκος υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου και της διοίκησης του συνδέσμου, επειδή δεν επέτρεπε σε απορριμματοφόρα του δήμου να μπουν στη χωματερή, στην πρόσφατη απεργία που είχε γίνει. «Οχτακόσια εκατομμύρια δραχμές τον χρόνο πληρώνει το Μαρούσι στον σύνδεσμο», είπε ο τοπάρχης Τζανίκος στο δημοτικό συμβούλιο. Άμα πάντως, ρε συντρόφια αγαπημένα, κανένα πρωί ο Παπαγγελόπουλος ή ο Γεράκης πάνε καμιά βόλτα στην έδρα του… σκουπιδοκάστρου, θα κλάψει πολύς κόσμος. Ας μη γράψω περισσότερα. Αλήθεια, τώρα που το θυμήθηκα. Τι κάνει ο… βιλασκουπιδάρχης Γιώργης; Κάθε πληροφορία δεκτή. Μια και ο λόγος για τον δήμο των βορείων προαστίων, να σας ενημερώσω και για κομματικά δρώμενα. Όλοι περιμένουν τι θα κάνει ο νυν τοπάρχης. Η δυναμική του είναι αναμφισβήτητη και σίγουρα θα προκαλέσει εξελίξεις η όποια απόφασή του. Η Σακοράφα περιμένει στη γωνία, αλλά δεν έχει καλές σχέσεις με τη Χαριλάου Τρικούπη. Η Νέα Δημοκρατία αρχίζει να ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της. Ο Λευτέρης Παπαδημητρίου έχει δηλώσει ότι θέλει να είναι υποψήφιος. Όμως τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο ακούγεται και το όνομα του γνωστού γιατρού Γιώργου Πατούλη. Και οι δύο είναι σοβαροί άνθρωποι. Και πολιτική πείρα έχουν και γνώση για τα προβλήματα της πόλης. Μακάρι όλο και περισσότεροι με τέτοια κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση να ασχολούνται με την πολύπαθη αυτοδιοίκηση. Το χρειάζεται.

Τελικά το «παιχνίδι» που παίχτηκε στο Παλαιό Φάληρο με την άρση των προσφυγών εκ μέρους του δήμου, για τα έργα που γίνονται στη μαρίνα, έχει πολύ παρασκήνιο. Ξεκινάει από τη… Γερμανία και φτάνει… απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο. Επειδή σίγουρα θα θέλετε να μάθετε και περί των υποψηφιοτήτων, σημειώστε. Ο Δημήτρης Καψάνης δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Ο Τάκης Καλκαβούρας θα στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ. Ο Διονύσιος, ο νυν τοπάρχης, το χρίσμα το έχει ήδη στην τσέπη του. Οι υπόλοιποι που ακούγονται είναι… απλώς για να ακούγονται. Πάντως, ο Χατζηδάκης έχει πολλές αντιπάθειες και δυσαρέσκεια ακόμη και στην παράταξή του. Τον κατηγορούν για αυταρχισμό και αλαζονεία. Αυτό που τον «σώζει» είναι ότι δεν θα έχει εσωκομματικό αντίπαλο.

Σκέφτεται πολύ σοβαρά να μην είναι ξανά υποψήφιος ο δήμαρχος Ζεφυρίου, Κώστας Παπαχρήστος. Το γεγονός ότι πήγε μάρτυρας υπεράσπισης σε κατηγορούμενο για εμπόριο ναρκωτικών έχει τραυματίσει πολύ το γόητρό του. Εξάλλου, μου λένε ότι για το θέμα αυτό κλήθηκε από τη Ρηγίλλης για να δώσει εξηγήσεις. Πριν μπει στο γραφείο του «ανακριτή», είχε προηγηθεί ο άλλος δήμαρχος, που είναι γείτονάς του, ο οποίος κατηγορήθηκε επισήμως στο δημοτικό συμβούλιο ότι έκλεβε τα χαρτόσημα από την υπηρεσία όπου εργαζόταν -πριν γίνει τοπάρχης- και τα πούλαγε στο περίπτερο της κυρα-Σοφίας. Το ερώτημα που του ετέθη από τους «αδιάφθορους» του νεοκλασικού είναι γιατί δεν μήνυσε τον καταγγέλλοντα. Έλα ντε.

Περίεργα πολιτικά παιχνίδια παίζονται στην Ελευσίνα σχετικά με το έργο του βιολογικού καθαρισμού. Αυτό τουλάχιστον μας καταγγέλλει ο δήμαρχος της πόλης Γ. Αμπατζόγλου. Τα πάντα έχουν εγκριθεί, αλλά, όπως λέει ο δήμαρχος, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν ξεκινάει τίποτα. Ο τοπάρχης είναι έτοιμος να πάει στις Βρυξέλλες, αφού από εκεί έρχεται η χρηματοδότηση κατά το μεγαλύτερο μέρος, για να ενημερώσει ότι τα λεφτά που έχουν στείλει οι Ευρωπαίοι πάνε σε άλλη κατεύθυνση. Θα το κάνει ο Γιώργης. Δεν παίρνει χαμπάρι τίποτα.

Φίλτατε δήμαρχε Χαλανδρίου, Γρηγόρη Ζαφειρόπουλε, θα ξεβρωμίσεις επιτέλους την άθλια χωματερή που έχει δημιουργηθεί γύρω από το γήπεδο, όπου παίζουν παιδάκια; Γιατί δεν λες ότι σε ενδιαφέρει να γίνεις βουλευτής για να ξέρουν και οι σύμβουλοί σου τι να κάνουν; Στο άλλο φαγοπότι φώναξέ μας για να μας δώσεις τις απαντήσεις.

Χαμός έχει γίνει στη Γλυφάδα. Δεν πιστεύω να βγάλει την τετραετία ο Σφακιανάκης. Μιλάμε για μεγάλο πόλεμο από τους συμβούλους του. Τώρα αρχίζουν να μοιράζουν και κασέτες σε τηλεοπτικούς σταθμούς που «καίνε» πολλούς. Μίζες, αρπαχτές, λαδώματα και ερωτικές περιπτύξεις. Η παροιμία είναι παλιά: Στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος. Ξέρετε εσείς ποιον εννοώ. Τον… μαυροσορτσάκια που θέλει να γίνει δήμαρχος. Μάλλον δεν έχει ακούσει όλες τις κασέτες. Ταλαίπωρε Σφακιανάκη, τι τραβάς. Δεν καθόσουν στο ιατρείο σου, λέω εγώ.

Ο αντιδήμαρχος Φιλοθέης Παχύλας δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του να διεκδικήσει το χρίσμα για την υποψηφιότητα του δημάρχου. Ο νυν τοπάρχης Θεόφραστος Οικονομίδης θα είναι πάλι υποψήφιος. Η Νέα Δημοκρατία μάλλον δεν θα δώσει σε κανέναν υποστήριξη προκειμένου να μην πάρει το μέρος κανενός. Ίδωμεν.

·Το αποφάσισε η δημοτική σύμβουλος Παπάγου Σοφία Χρήστου να βάλει υποψηφιότητα για τη δημαρχία στην πόλη της. Βρήκε και εκλογικό κέντρο και ήδη ξεκίνησε κουβέντες με εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους. Η Χρήστου, επειδή έχω προσωπική άποψη, είναι μια αξιοπρεπέστατη κυρία, χαμηλών τόνων, με μεγάλη πείρα στα αυτοδιοικητικά. Οι κομματικές της προσβάσεις είναι σε υψηλότατο επίπεδο και μάλλον αυτό θα οδηγήσει τον Βασίλη Ξύδη να σκεφτεί πολύ σοβαρά για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει. Πάντως, το κλίμα για τον ίδιο στην παράταξή του είναι πολύ άσχημο. Την πλειοψηφία την έχει πλέον χάσει. Η μόνη απόφαση που περνάει στο δημοτικό συμβούλιο, με δική του εισήγηση, είναι για το πότε θα… σβήνουν τα φώτα του κτιρίου.

Λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές θυμήθηκε ο δήμαρχος Θ. Τούντας την αναμόρφωση κάποιων πλατειών του δήμου. Μόνο που αυτό είχε προγραμματισθεί και είχε αρχίσει να εκτελεί ο πρώην δήμαρχος Γαλατσίου, ο Βασ. Παπαδιονυσίου, έργο που ο κ. Τούντας σταμάτησε με τη δικαιολογία ότι θα κάνει βελτιωμένες μελέτες και κατασκευή σε κάθε πλατεία υπόγειου πάρκινγκ. Τίποτε, όμως, από αυτά δεν είδαμε! Μόνο κάποια πασαλείμματα που δεν ταιριάζουν στην πόλη μας. Και βέβαια ούτε στον Εισαγγελέα τον δήμαρχο που κατά σύμπτωση είναι πολιτικός μηχανικός.

Έντονη είναι η δυσαρέσκεια στους ανθρώπους της Αριστεράς και ιδιαίτερα του Συνασπισμού για τις πρωτοβουλίες που παίρνει ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Νίκος Σαράντης που διαρρέει ότι ελέγχει μεγάλο κομμάτι της συγκεκριμένης παράταξης στους Αγίους Αναργύρους. Ο πρώην σύμβουλος ελπίζει να πάρει το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ, ενώ στο παρελθόν δήλωνε λάτρης του Σημίτη και της ομάδας Μπίστη. Κάτι που ενοχλεί ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, κάποιοι άλλοι στέκονται σε πιο ουσιαστικά ζητήματα, όπως είναι το θέμα των ικανοτήτων που διαθέτει, μιας και οι «σύντροφοί του» τον χαρακτηρίζουν… κλώνο του Τρίγκα.

Ωραίος ο ποδηλατόδρομος στο Χαλάνδρι, ο πρώτος με προδιαγραφές που αποκτάει η Αθήνα, καταστράφηκε όμως η οδός Ολύμπου (στην Τούφα), η μεγαλύτερη σε μήκος και πλάτος που είχε ο δήμος, και η κατασκευή στοίχισε ουκ ολίγα, σε περίοδο ισχνών αγελάδων… μόλις 120.000 ευρώ. Να βλέπαμε και κανέναν ποδηλάτη, Γρηγόρη, ε, κάπου θα λέγαμε ότι είχε δίκιο ο δήμαρχος, χρειαζόταν το έργο…

Εξορκιστής


Σχολιάστε εδώ