Οι μόνιμοι συνοδοί…

Από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στη Θεσσαλονίκη, στις 9 το πρωί ανήμερα του Άι-Δημήτρη, μέχρι το μεσημέρι που αναχώρησε για το Λονδίνο, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν κατάφερε να απαλλαγεί από τους «τρεις σωματοφύλακες» που τον ακολουθούσαν στενά σε κάθε του βήμα.

Οι Κριθαρίδης, Τσαβδαρίδης και Μπαρμπουνάκης κυριολεκτικά δεν άφησαν τον αρχηγό τους να πάρει ανάσα, με εξαίρεση τη στιγμή που πήγε… προς νερού του σε παραδοσιακό καφενείο στη γωνία των οδών Αγίου Δημητρίου και Βενιζέλου. Εκεί την έκπληξη των θαμώνων διαδέχτηκαν συχαρίκια και κυρίως παραινέσεις για να ακούει τον λαό και τους απλούς ανθρώπους, στις οποίες ο Γιώργος αντιδρούσε με συγκατάβαση.

Οι τρεις συνοδοί παρέλαβαν τον Γιώργο από το αεροδρόμιο και τον πήγαν για καφέ στο «Ηλέκτρα Παλάς». Εκεί κατέφτασε ο Βούγιας που προστέθηκε στους συνοδούς.

Οι βουλευτές και οι «πράσινοι» δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι περίμεναν τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ στον χώρο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου και εισήλθαν μαζί του στον ναό για τη δοξολογία. Απουσίαζε μόνον ο Βαγγέλης Βενιζέλος που βρισκόταν εκτός πόλης.

Ακολούθως η παρέα των ΠΑΣΟΚων κατευθύνθηκε πεζή προς την πλατεία Αριστοτέλους για καφεδάκι και κουβέντα. Στη διαδρομή ο Γιώργος:

= Πέρασε από το πατσατζίδικο του δημοτικού συμβούλου Νίκου Τσαρούχα, όπου ο Νίκος τού ‘δειξε πώς γίνεται η παραδοσιακή σούπα της πόλης.

= Ανέβηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης για να ευχηθεί στον Παπαγεωργόπουλο με αφορμή τη γιορτή του πολιούχου της πόλης. Εκεί ο δήμαρχος του έδειξε τους πίνακες ζωγραφικής που κοσμούν το γραφείο του και τις μακέτες του νέου δημαρχιακού μεγάρου που άρχισε να χτίζεται στον χώρο τού πρώην στρατοπέδου Τσιρογιάννη. «Είναι ένα ακριβό έργο και θα χρειαστούμε βοήθεια για να το περατώσουμε», είπε ο δήμαρχος για να εισπράξει την ατάκα της παριστάμενης Αράπογλου: «Πρόεδρε, ο δήμαρχος ζητά να δεσμευτείς πως ως πρωθυπουργός θα εγκρίνεις τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις». Γέλασε ο Γιώργος, τα ‘χασε ο Βασίλης, ενώ ο επίσης παριστάμενος Άκης αντέδρασε με ένα διακριτικό βήξιμο.

= Στον καφέ που ακολούθησε στην πλατεία Αριστοτέλους πήγαν όλοι πλην του Άκη. Η παρέα έφτασε ως εκεί διασχίζοντας τη Βενιζέλου, την Εγνατία και την Αριστοτέλους, ανταλλάσσοντας στη διαδρομή δεκάδες χειραψίες. Συνοδευόμενος από βουλευτές (Αράπογλου, Μαγκριώτης, Τσιόκας), τη δημοτική ομάδα (Βούγιας, Μπαρμπουνάκης, Αβραμόπουλος, Ζαχαριάδης, Παπαδόπουλος), τη νομαρχιακή ομάδα (Χατζησάββας, Τοπαρλάκη) και κομματικά στελέχη (Τσαβδαρίδης, Κριθαρίδης, Γιαννόπουλος), ο πρόεδρος απόλαυσε τον δεύτερο καπουτσίνο, τσιμπώντας και λίγο από το κέικ σοκολάτας. Ο κ. Παπανδρέου συζήτησε για θέματα της πόλης (ανάπτυξη, αγορά, τραμ, λιμάνι), αποφεύγοντας, ωστόσο, να πει οτιδήποτε για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

= Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έλεγε στα στελέχη του κόμματός του ότι ήταν ικανοποιημένος από την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε στον Άγιο Δημήτριο, τόσο από τον κόσμο όσο και από τον Μητροπολίτη Άνθιμο. Θυμίζουμε ότι πέρσι ο κ. Άνθιμος είχε λησμονήσει να προσφωνήσει τον κ. Παπανδρέου, γεγονός που είχε σχολιαστεί ποικιλοτρόπως. Φέτος του χάρισε, όπως και στον πρωθυπουργό, μία ασημένια εικόνα του πολιούχου Αγίου Δημητρίου.


Σχολιάστε εδώ