Οι «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ σε δήμους και νομαρχίες

Την ίδια ώρα όμως ο κ. Παπαδόπουλος αντιμετωπίζει, όπως λένε άλλα μέλη της επιτροπής, περίεργες συμπεριφορές από ορισμένα στελέχη, τα οποία φαίνεται πως παραγοντίζουν με την ιδιότητα που έχουν ως υπεύθυνοι για τις εκλογικές διαδικασίες και τις υποψηφιότητες στους δήμους και νομαρχίες της χώρας. Ο κ. Παπαδόπουλος έχει όμως και κάτι άλλο να αντιμετωπίσει. Το γεγονός πως άλλα δύο μέλη της επιτροπής προέρχονται από τον ίδια εκλογική περιφέρεια με τον ίδιο. Την κ. Μιλένα Αποστολάκη και τον κ. Πέτρο Ευθυμίου. Σύμφωνα με ορισμένους, ήδη έχουν αρχίσει και παρατηρούνται διάφορα προβλήματα σε σχέση με τους υποψήφιους που επιθυμεί ο καθένας τους να υποστηριχθούν από το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου. Μοιραία λοιπόν, ο κ. Παπαδόπουλος έρχεται αντιμέτωπος και με προσωπικές του φιλίες στη Β΄ εκλογική περιφέρεια και γι’ αυτό τοποθετήθηκε υπεύθυνος σε αυτήν ο κ. Ν. Σαλαγιάννης.

Σε πολιτικό επίπεδο, μέσα στο ΠΑΣΟΚ οι λεγόμενοι εκσυγχρονιστές ανεβάζουν τον πήχη στον κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας πως οι δημοτικές εκλογές έχουν πολιτικό χαρακτήρα και είναι μια αναμέτρηση με την κυβέρνηση εν όψει των εθνικών εκλογών. Βεβαίως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αποδέχεται αυτήν τη λογική, γιατί ενέχει κινδύνους, και γι’ αυτό με κάθε ευκαιρία φροντίζει να χαμηλώνει από την πλευρά του τον εκλογικό πήχη, επιστρέφοντας τις παγίδες σε όσους του βάζουν.

Από τη μέχρι τώρα δουλειά που έχει γίνει στην Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών, ως συμπέρασμα βγαίνει το εξής:

1. Αντιδρά το τοπικό ΠΑΣΟΚ σε υποψηφίους του ΣΥΝ όπως σε Ρέντη, Ν. Σμύρνη, Παλλήνη, αλλά πιέζει η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να αποδεχθούν τους υποψηφίους του Συνασπισμού για να μπορέσει η Κουμουνδούρου να ανταποδώσει σε δήμους ή νομαρχίες την κομματική υποχρέωση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

2. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μη μπορεί να βρει άκρη με τον Συνασπισμό, που στο εσωτερικό του υπάρχουν μύρια προβλήματα με τις τάσεις, αλλά ευελπιστεί ότι μπορούν να ξεπεραστούν για να υπάρξει μεταξύ τους συνεργασία.

3. Οι πρώτες δημοτικές συνελεύσεις μέσα στην εβδομάδα, εκτιμά η επιτροπή εκλογών, θα μετατραπούν σε μπάχαλο εξαιτίας της ονοματολογίας και τα ονόματα που θα προτείνει ο καθένας για υποψήφιο δήμαρχο ή νομάρχη και ουδείς θα συζητήσει τις προτάσεις του Γιώργου για τον ρόλο της Τ. Α.

4. Η επιτροπή εκλογών του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι η Ν.Δ όπου υποστηρίξει αριστερούς υποψηφίους, όπως σε Νίκαια ή Καισαριανή, θα φάει τα μούτρα της, εκνευρίζοντας πολιτικά τους ψηφοφόρους

5. Βασικό ατού της κυβέρνησης είναι το 42%, καθώς αρκετοί δημοφιλείς δήμαρχοι ξεπερνούν εύκολα την καταψήφιση εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και εκλέγονται με το πρόσωπο που διαθέτουν στην τοπική κοινωνία.

Από τα συμπεράσματα αυτά προκύπτει πως το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να προσθέσει επιπλέον πράσινα σημαιάκια στον εκλογικό χάρτη, ενώ με τις προειδοποιήσεις και του κ. Παπανδρέου προς τα στελέχη του και τους βουλευτές του, δύσκολα θα επικρατήσουν αντάρτες σε σημαντικές περιοχές, ενώ καταβάλλονται από τώρα προσπάθειες για την αντιμετώπιση των διασπαστικών ψηφοδελτίων.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα και τις μέχρι τώρα πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «Π», προκύπτουν τα εξής σε διαφόρους δήμους και νομαρχίες της χώρας:

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ: Οι υποψήφιοι για το χρίσμα στο ΠΑΣΟΚ είναι τέσσερις και με αυτούς φλερτάρουν πολιτικά βουλευτές της περιοχής. Ο Νίκος Σαράντης, συνεργάτης του Στέφανου Μανίκα στο υπουργείο Επικρατείας, ο οποίος φαίνεται ότι χαίρει της εκτίμησης των βουλευτών της Β’ Αθηνών. Ο Νίκος Ταμπακίδης, που μετά τη χαμένη τετραετία αλλά και τις δικαστικές περιπέτειες εμφανίζεται χωρίς ερείσματα. Ο Σταύρος Νικητόπουλος υποστηρίζεται από την κ. Αποστολάκη αλλά δεν έχει ερείσματα σε άλλα μέλη της επιτροπής εκλογών και ο Χρ. Κοκκινοβασίλης, ο οποίος και αυτός έχει τη στήριξη βουλευτών της περιοχής.

ΙΛΙΟΝ: Ο πρύτανης της Τ.Α. μάλλον δεν ξέρει πού να πρωτοδώσει το δακτυλίδι της διαδοχής και γι’ αυτό δύο διάδοχοί του διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Ο κ. Φώτης Μαρκόπουλος, συνομήλικος, καθοδηγητής και συμφοιτητής πολλών πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μάλλον είναι πιο κοντά στην κεντρική πρόθεση της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ συνδράμει γι’ αυτόν και το ΚΕΑΝ (παπανδρεϊκή νεολεϊστικη οργάνωση) και απέναντί του είναι ο κ. Νίκος Ζενέτος, ο οποίος ψιθυρίζεται ότι έχει το δακτυλίδι από τον δήμαρχο που απέρχεται ύστερα από πολλές τετραετίες. Η επιτροπή εκλογών αναφέρει για την περιοχή ότι θα ακολουθηθούν οι αντικειμενικές διαδικασίες αξιολόγησης, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο η γνώμη του κ. Κουκουβίνου, ο οποίος έχει κάνει αντιδημάρχους και τα δύο στελέχη και για την ώρα τούς έχει πείσει να συνεργαστούν μετά το χρίσμα, ώστε να μη χάσει το ΠΑΣΟΚ τον Δήμο Ιλίου.

Η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Θεσσαλονίκης συνεδρίασε πρόσφατα και επισημάνθηκε η ανάγκη για ένα ψηφοδέλτιο σε κάθε δήμο και όχι ψηφοδέλτια που να διασπούν την ενότητα του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή. Ταυτόχρονα επισημάνθηκε πως για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη νομαρχία θα ήταν ωφέλιμο για το ΠΑΣΟΚ, όπως ειπώθηκε, να τεθούν υποψήφιοι ο κ. Βενιζέλος για δήμαρχος της πόλης και ο κ. Καστανίδης για υποψήφιος νομάρχης.. Ωστόσο, σε ορισμένους δήμους της Β’ Θεσσαλονίκης, παίζεται χοντρό παιχνίδι. Παράδειγμα: στον Δήμο Σταυρούπολης ο κ. Σεραφίδης φαίνεται να υποστηρίζεται από το πολιτικό ρεύμα του βουλευτού Χ. Καστανίδη, ενώ ένας ακόμη υποψήφιος, ο κ. Παπαδόπουλος, που θέλει να τον κατεβάσει το ΠΑΣΟΚ, έχει φίλιες δυνάμεις από την πλευρά των λεγόμενων εκσυγχρονιστών οι οποίοι και τον στηρίζουν. Στον Δήμο Νεαπόλεως, τον νυν δήμαρχο φαίνεται ότι θα κοντράρει από τον ίδιο χώρο ο πρώην υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης κ. Χατζησάβας.

Β΄ ΠΕΙΡΑΙΑ Περιοχή δύσκολη για το ΠΑΣΟΚ, καθώς στη Νίκαια φαίνεται ότι πολλές λύσεις δεν υπάρχουν. Το όνομα που ακούγεται απέναντι στον κ. Μπενετάτο είναι και πάλι του πρώην δημάρχου κ. Τράπαλη, αλλά τελευταία από το ΠΑΣΟΚ έγινε κρούση στον κ. Τ. Θεοδωρικάκο, πολιτικό φίλο του κ. Λαλιώτη. Όμως το πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ στην περιοχή είναι η μεγάλη κινητικότητα που έχει επιδείξει ο πρώην δήμαρχος, ο κ. Λογοθέτης, ο οποίος κατεβαίνει ανεξάρτητος. Τώρα αν η Ν.Δ υποστηρίξει, όπως λέει, τον νυν δήμαρχο κ. Μπενετάτο, τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να συγκεντρώσει μέχρι και 40% την πρώτη Κυριακή.

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ: Αντάρτης μάλλον θα είναι ο κ. Στ. Κασσιμάτης, πρώην αντιδήμαρχος, κόντρα στον σημερινό δήμαρχο κ. Χρήστου.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ: Οι υποψηφιότητες που προκρίνονται είναι αυτή του κ. Κανέλλου Λάλου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, και του κ. Χρ. Σαλαλέ. Όσον αφορά τις υποψηφιότητες των κ. Χάσκα και Ζούπη, μάλλον δεν περπατάνε και γι’ αυτό η Χαριλάου Τρικούπη αναζητεί τις κατάλληλες ισορροπίες για να μη χάσει τον δήμο.

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ: Κατά πάσα πιθανότητα αποχωρεί από τον δήμο ο κ. Αραβιάδης. Την ίδια ώρα προβάλλει τη δική του υποψηφιότητα ο κ. Τσιρίδης, που την προηγούμενη φορά είχε κατέβει ως «αντάρτης» στον δήμο, αλλά και ο πρώην δήμαρχος κ. Χρονόπουλος. Αν το ΠΑΣΟΚ δεν κινηθεί όπως πρέπει, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να κερδίσει τις εκλογές στον δήμο ο κ. Μπεάζογλου, ως υποψήφιος του ΚΚΕ.

ΜΑΡΟΥΣΙ: Στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ ηττήθηκαν κατά κράτος οι υποψήφιοι του Π. Τζανίκου στην κομματική οργάνωση και επικράτησαν οι άνθρωποι της κ. Σ. Σακοράφα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να προκρίνει ως υποψήφια την κ. Σακοράφα. Φαίνεται ότι την ίδια ώρα ενδιαφέρεται και ο κ. Νίκος Κάβαλος, πρώην αντιδήμαρχος που ανήκε στην πλευρά Τζανίκου και ανεξαρτητοποιήθηκε. Προβάλλει ως ο δεύτερος σε ισχυρό πόλο του ΠΑΣΟΚ και φαίνεται ότι πολιτικά παίζει με βουλευτές όπως οι Α. Παπαδόπουλος, πρόεδρος της επιτροπής εκλογών, ο κ. Τσούρας, ισχυρός άνδρας της Χαριλάου Τρικούπη και ο κ. Σκανδαλίδης. Επίσης ακούγεται και το όνομα του δημοσιογράφου Χρήστου Σεφερλή, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με όλους μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Δύο υποψήφιοι, ο Σπ. Μοσχόπουλος που στηρίζεται από τον πρώην υφυπουργό Αλ. Καλαφάτη και ο Διον. Γεωργάτος, πρώην νομάρχης ανεξάρτητος που έφυγε από την ομάδα Καλαφάτη.

ΑΡΤΑ: Ο κ. Οικονομίδης, υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο υποστηρίζουν οι περισσότεροι από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιφυλάξεις όμως εκφράζει ο Θ. Κολιοπάνος, ο οποίος που πιθανόν να θέλει να είναι και αυτός υποψήφιος.

ΛΕΥΚΑΔΑ: Ο κ. Κ. Αραβανής ενδιαφέρεται για υποψήφιος νομάρχης. Ο Λάζαρης (νυν νομάρχης) δεν έχει αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος και ο νυν δήμαρχος Κώστας Γληγόρης δεν θα θέσει ξανά κατά πάσα πιθανότητα υποψηφιότητα και γι’ αυτό ενδιαφέρεται ο κ. Βλάχος, δημοτικός σύμβουλος τον οποίο «παίζει», λόγω και συγγένειας, η κ. Ρόζα Βρεττού.

ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Εδώ υποψήφιος επιθυμεί να είναι ο κ. Μπάμπαλος, νυν δημοτικός σύμβουλος ο οποίος πρόσφατα πραγματοποίησε στην ουσία μια πρώτη συγκέντρωση προεκλογικού χαρακτήρα, τυπώνοντας ακόμη και αφίσες κόντρα στον νυν δήμαρχο κ. Γ. Μαστοράκο. Ο κ. Μπάμπαλος έχει ορισμένους βουλευτές πολιτικούς φίλους στο ΠΑΣΟΚ όπως τον κ. Π. Ευθυμίου, όπως λένε τα τοπικά στελέχη, αλλά ο πρώην υπουργός δηλώνει πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις αποφάσεις του κόμματος.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: Για τη νομαρχία υποψήφιοι ενδιαφέρονται να είναι ο νυν δήμαρχος Αγρινίου κ. Σώκος και ο Π. Κουρουπλής, ο οποίος διατηρεί προσβάσεις στο γραφείο του κ. Παπανδρέου και έχει φιλία με τον Γιώργο. Για τον δήμο Αγρινίου οι μνηστήρες είναι πολλοί: ο κ. Γ. Κοτσαρέλης, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Μοσχολιός, αντιδήμαρχος, ο πρώην βουλευτής Χρ. Σμυρλής. Για τον Δήμο Μεσολογγίου ενδιαφέρεται οι κ. Δ. Παπαθέου, Γ. Αναγνωστόπουλος, Γιάννης Τέγας, δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Χονδρός, Κώστας Καρκανιάς. Οι βουλευτές θέλουν να δούνε τι λέει η τοπική κοινωνία και γι’ αυτό έχουν παραγγελθεί δημοσκοπήσεις για να δούνε πού βρίσκονται.

ΥΜΗΤΤΟΣ: Στις προηγούμενες εκλογές αντάρτης είχε κατέβει ο κ. Νικητάκης με τις ευλογίες του κ. Πρωτόπαπα. Σήμερα ο πρώην υπουργός, θέλοντας να μην προκαλέσει πρόβλημα στην ηγεσία, έδωσε σκληρή μάχη για να τον πείσει ότι δεν πρέπει να θέσει υποψηφιότητα. Έτσι, με τη σειρά του ο κ. Νικητάκης φαίνεται ότι προωθεί τη χήρα του Ανδρέα Λεντάκη. Από το ΠΑΣΟΚ πάντως λένε ότι αναζητείται άλλο πρόσωπο για υποψήφιος δήμαρχος, καθώς δεν θα υποστηρίξει τον κ. Αριανά. Επίσης στην περιοχή πιέζει τη Χαριλάου Τρικούπη, όπως λέγεται, για υποψήφια δήμαρχο ο Αντώνης Βγόντζας ένα συγγενικό του πρόσωπο, την κ. Μαρκουλάκη. Φαβορί για το χρίσμα όμως εμφανίζεται η κ. Νάνση Γώγου, δημοτική σύμβουλος.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Οι προσπάθειες που καταβάλλει το ΠΑΣΟΚ είναι να μην υπάρξει αντάρτης υποψήφιος απέναντι στην υποψηφιότητα του κ. Κ. Λαλένη. Ωστόσο ορισμένοι θα ήθελαν να είναι υποψήφιοι, όπως ο πρώην δήμαρχος Θ. Δημητρακόπουλος, τον οποίο πλαισιώνουν ορισμένα παλαιά στελέχη, ενώ οι κ. Μ. Δούναβης, πολιτικός φίλος του κ. Χρ. Πρωτόπαπα, και Δ. Κελάφας, φίλα προσκείμενος στον Αλέκο Παπαδόπουλο, αναγκαστικά περιμένουν τη σειρά τους μετά τον κ. Λαλένη για να θέσουν υποψηφιότητα. Και οι δύο είναι δυσαρεστημένοι με την τακτική του υποψηφίου δημάρχου του ΠΑΣΟΚ, ενώ και μεταξύ τους ανταλλάσσουν δημόσιες επιστολές στον τοπικό Τύπο με εκατέρωθεν αιχμές. Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν όμως καταλήξει να δώσουν το χρίσμα στον κ. Λαλένη.

ΓΑΛΑΤΣΙ: Σημερινός Δήμαρχος είναι ο πρώην αντάρτης κ. Τούντας, αλλά αυτήν τη φορά θα πάρει το χρίσμα φαίνεται και επίσημα από το ΠΑΣΟΚ.

Ν. ΣΜΥΡΝΗ: Αν θέσει ο κ. Κουτελάκης και πάλι υποψηφιότητα για δήμαρχος, πρέπει να θεωρείται ότι και πάλι θα βρει αντιμέτωπους ορισμένους βουλευτές της Β’ Αθηνών, όπως για παράδειγμα την κ. Ν. Κατσέλη, η οποία στις προηγούμενες εκλογές αντιδρούσε στην υποψηφιότητά του. Έτσι μην εκπλαγείτε αν δείτε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε λίγο διάστημα να προκρίνουν άλλες υποψηφιότητες, προκειμένου να μη διαταραχθεί και πάλι η ενότητα στο τοπικό ΠΑΣΟΚ.

Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑ: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να υποστηρίξει τον κ. Κόντο από την πλευρά του ΣΥΝ και δεν είναι απίθανο να κατέβει αντάρτης που βολιδοσκοπείται κόντρα στις επιλογές του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία με την Αριστερά.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: Αμφισβητεί το ΠΑΣΟΚ τον κ. Παπαδήμα για πρώτη φορά και υπάρχουν προθέσεις και για άλλες υποψηφιότητες, όπως του κ. Σάββα Σάββα που μπορεί να λάβει το χρίσμα από τη Χαριλάου Τρικούπη. Δεν αποκλείεται ο νυν δήμαρχος να κατέβει ως ανεξάρτητος, αφού συνεχίζει να είναι πολύ δημοφιλής.

ΜΕΝΙΔΙ: Γίνεται προσπάθεια αυτήν τη φορά για μη διασπασμένο ΠΑΣΟΚ, αλλά φαίνεται λίγο δύσκολο καθώς ακούγονται ήδη δύο ονόματα υποψηφίων, αυτά των κ. Κασσαβού και Ντούρου.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ: Το ΠΑΣΟΚ έχασε με τον κ. Κρίκα, που είχε υποψήφιο, από τον κ. Αμπατζόγλου που προέρχεται από τον χώρο του Συνασπισμού. Έτσι το ΠΑΣΟΚ μελετά να υποστηρίξει σε αυτές τις εκλογές τον εκλεκτό της Κουμουνδούρου παρά τις μεγάλες αντιδράσεις της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ.

ΑΡΚΑΔΙΑ: Το ΠΑΣΟΚ κάνει βολιδοσκοπήσεις για τον υποψήφιο που θα κατεβάσει στη νομαρχία. Ηχηρό όνομα που ακούγεται και που κάνει συζητήσεις αυτήν την ώρα είναι το όνομα του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Δασκαλάκη.


Σχολιάστε εδώ