Μήπως είναι ώρα να κυβερνήσετε κύριε Καραμανλή;

Για ό,τι συμβαίνει σε μια χώρα, αυτός που τελικά έχει την ευθύνη είναι ο κυβερνήτης, που έχει τη λαϊκή εντολή. Επομένως, κύριε πρωθυπουργέ, στο χέρι σας είναι να λειτουργήσουν σωστά οι θεσμοί. Και εσείς να κυβερνήσετε. Και δεν αρκεί να το λέτε, πρέπει να δίνετε καθημερινά και τις αποδείξεις. Είσθε ο υπεύθυνος για την πορεία του τόπου, γιατί θα έχετε ακούσει ή πληροφορηθεί ότι μπαίνει το ερώτημα «πού είναι ο πρωθυπουργός». Δεν μπορεί να έχει μεταφερθεί η διαχείριση της χώρας στην τηλεόραση. Αυτό δεν σας έχει προβληματίσει, δεν σας ανησυχεί ως νέο πολιτικό,΄που δεν χρωστάτε πουθενά, με όραμα και φιλοδοξίες να προσφέρετε στον τόπο, δεν αναζητείτε το γιατί φθάσαμε εκεί;

Οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους. Δεν φταίνε αυτοί, αν έχουν καταλάβει εξουσία που ανήκει σε άλλους. Το ζητούμενο είναι ποιος ευθύνεται για τον κενό χώρο που έχει αφεθεί και σήμερα καλύπτεται, ευτυχώς, από τους λειτουργούς -έτσι τους θεωρούμε- της άτυπης, αλλά πολύ ουσιαστικής τέταρτης εξουσίας.

Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι υπάρχει κενό. Αποτελεί κοινή διαπίστωση. Και το ζούμε όλοι στο πετσί μας. Μπορεί να το κληρονομήσατε, αλλά τώρα η «καυτή πατάτα» είναι στα χέρια σας. Είσθε υποχρεωμένος, κύριε Καραμανλή, να τη διαχειρισθείτε… Άλλωστε εσείς το επιδιώξατε… Και ήρθε η ώρα να δείξετε ότι μπορείτε… Αυτό πίστεψε και ο λαός και σας έδωσε την κυβέρνηση.

Κυβερνήστε λοιπόν. Αυτόματος πιλότος δεν υπάρχει. Ούτε περιθώρια του τύπου «άσε αύριο…». Και το ανησυχητικό ξέρετε ποιο είναι, κύριε πρωθυπουργέ; Ότι σε στιγμές κρίσης η κυβέρνηση και εσείς, σαν να κτύπησε «μπλακ άουτ», χάνεσθε… Είναι κάτι που δυστυχώς το διαπιστώνουν όλοι. Κάποιοι μιλούν για «φοβικά σύνδρομα». Θα ήταν ολέθριο για τη χώρα αν πραγματικά υπάρχουν.

Ο κόσμος περίμενε ότι επιτέλους θα υπήρχε κάποιο ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την κατάσταση που παραλάβατε… Δεν έγινε τίποτε. Χίλιες δύο δικαιολογίες. Ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ευθύνες. Ότι θα ανοίγαμε την όρεξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ζητάει πίσω εκατοντάδες δισεκατομμύρια, γιατί δεν πήγαν στα έργα που χρηματοδότησε, αλλά στις τσέπες των διαχειριστών τους. Ότι υπάρχει μια… σχέση αλληλοσεβασμού… Σήμερα σε καλύπτω, αύριο είναι η σειρά σου… Άλλοι λένε ότι θα οδηγούνταν η χώρα σε μια γενική αναταραχή, ανάλογη του ’89. Συμπέρασμα, κλέβε και μη φοβάσαι, τελικά… Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια, κύριε Καραμανλή. Δείξτε μας έναν, κοιτώντας προς τα πίσω, που πλήρωσε. Φυσικά δεν φταίτε εσείς… Ο λαός που ψηφίζει έχει την ευθύνη.

Όμως μπορείτε, αν θελήσετε, να ταράξετε τα νερά, εκεί όπου καθημερινά ληστεύεται ο πολίτης. Στα Τελωνεία, στην Εφορία, στην Πολεοδομία, στην Αστυνομία, στα Δικαστήρια. Όλοι τα πιάνουν… Αυτός είναι ο κανόνας… Υπάρχουν βέβαια πάντα οι τιμητικές εξαιρέσεις.

Η διαφθορά, κύριε πρωθυπουργέ, δεν χτυπιέται με λόγια. Έργα, πράξεις χρειάζονται, για να ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ οι συντεχνίες που έχουν ξεπεράσει την ιταλική Μαφία, έχουν μεταβληθεί σε ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ και μάλιστα ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ.

Υπάρχει ταρίφα στους ελέγχους της Εφορίας, πόσο θα πάρει ο έφορος (3% είναι… αυτόν τον καιρό) και πώς θα γίνει η μοιρασιά της παρέας, απ΄ αυτά που θα φέρει ο ελεγκτής. Το ίδιο στα Τελωνεία, στο ποσοστό που ζητούν για την προστασία που παρέχουν αστυνομικοί, π.χ. στα 4.500 καφενεία, για τον τιμοκατάλογο που ισχύει στην Πολεοδομία.

Στους 19 μήνες που έχετε το τιμόνι της χώρας, δεν υπήρξε κανένα μέτρο που να βάζει το μαχαίρι στον λαιμό της διαφθοράς.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό.

Κόψτε τον γόρδιο δεσμό της απραξίας που φθάνει μέχρι το σημείο της απουσίας!

Ο κόσμος δεν ζητάει πολλά πράγματα.

Να κυβερνήσετε απαιτεί. Με συνοχή και αλληλεγγύη και όχι ο ένας να καρφώνει τον άλλον. Βάλτε κάτω τη σκακιέρα και κινήστε τα πιόνια που πρέπει.

Και από σας εκείνοι που σας ψήφισαν ζητάνε να ξαναγίνετε ο ίδιος με τον αρχικό Καραμανλή, εκείνον που πίστεψαν, που και δείγμα είχε δώσει με το ουσιαστικό «όχι» στο Σχέδιο Ανάν, χάρη στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει σήμερα… Μόνο που εκείνη η στιγμή δεν είχε -τι απογοήτευση!- συνέχεια…

ΥΓ.: Ακούμε ότι δεν υπάρχει Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων. Είναι δυνατόν;


Σχολιάστε εδώ